A keleti-front már nem létezett, amikor az árulás bekövetkezett, akkor már a magyar fronton zajlottak a harcok, a Kárpátokat elérték a szovjetek. És amiatt érezze magát valaki sértve, hogy az felmenői árulók voltak amikor együttműködtek a megszálló németekkel vagy szovjetekkel és ne amiatt, hogy annak nevezik őket, amik voltak! Ugyanis az volt baj, hogy a parancsot megkapták, de nem teljesítették, nem közvetítették, nem vették tudomásul például Horthy esetében.
Én családtagjaim a következőképpen viselkedtek a megszállások alatt:
- tinédzser leventeként Németországba hurcolták őket túsznak, jövőbeni ágyútölteléknek, majd ott amerikai hadifogságba estek.
- keményen dolgoztak, jött ötvenhat ami után szóba se álltak többé párttal, állammal, leszámítva a kiválló dolgozó kitüntetés átvételét, mert ennyi volt össz-vissz igaz a rendszerben. Szegények is maradtak.
- stb.
Nálunk nincsenek árulók. Én magam is a tömeges árulások után szocializálódtam és joggal szögezem neki a kérdést az előző generációk érintettjeinek, hogy lehettetek patkányok. Különösen, hogy az én most már harmincas generációm egy olyan világban szocializálódott, ahol a gerillaháború tömeges és sikeres. Ahol nemzetek szabadítják fel magukat a nulláról indulva (horvátok), ahol sötét törzsi hegylakók szuperhatalmakat vernek meg akár kétszer is (afgánok)! Kedves határőr kollaboráns! Ahelyett, hogy a Szovjet Birodalom határait védted valahol a minket rabságban tartó vasfüggöny mentén miért nem öltél inkább megszálló szovjet katonákat meglépve a magyar vezényleti nyelvű szovjet segédcsapatból miután azok kiképeztek és felfegyvereztek ahogy a tálib fiatalok teszik vagy legalább fogtál egy baltát és verted agyon a kollaboráció helyi hivatalnok vezetőjét, a tanácselnököt a levágott fejét pedig tűzted karóra a falud főterén!
Most létezik egy szuverén Magyarország, ahol ez súlyos bűncselekmény lenne és erkölcsileg joggal elítélendő, de akkor nem létezett és nemléte minden országlakó számára világos volt. Tudták, hogy az ideiglenesen itt állomásozó szovjet csapatok lényegében nekünk szegezik a fegyvereiket ötvenhat óta permanensen, de te mégis együttműködtél! Titeket ott akkor annyira megtörtek, hogy ez nektek normális volt? Ennyire rettegtetek? Én számomra olyan érthetetlen abszurditás az, hogy szolgálhatott a kádári-bábállamban valaki katonaként, rendőrként, hivatalnokként szovjet érdekeket önként, amit sehogy nem értek. Nem tudom elképzelni, hogy veletek mi történt, ott és akkor, hogy ezt megtettétek! Ahogy azt se, hogy történhetett meg a tömeges együttműködés a negyvenes években!