1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Mil Mi-24/-35 "Hind", "Superhind"

Diskurzus a(z) 'Szállító és egyéb vegyes feladatú helikopterek' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. sidewinder12

  sidewinder12 Well-Known Member

  Lehet,hogy nem ide kéne,de ha nagyon off, akkor majd átrakják a megfelelő helyre.Szíria, még az orosz Légi-Kozmikus erők műveleteinek a kezdete. 2015 novembere, napnyugta környékén egy közös orosz-szír megfigyelőállásból Mi-24-es géppárokat irányítanak. Az orosz parancsnok nézi távcsövön a gépek munkáját és a rádiósnak diktálja,hogy mit kell csináljanak a helikopterek.
  -50-el, balra, magasabbra
  -Második géppár vezére 50-el balra magasabbra
  -200-al balra, magasabbra
  -gépágyút használjanak, gépágyút használjanak
  Majd az akció végén megköszönik a gépek és a személyzetük munkáját, sok szerencsét kívánnak nekik.
  Ami nekem furcsa volt, az annyi, hogy ők a földről mondták meg, nem csak azt, hogy merre helyesbítsenek, hova lőjenek, hanem azt is megmondták,hogy mivel.
  A hajózók láthatóan a NIR-t részesítették előnyben, de miután többször szóltak nekik,hogy gépágyúzzanak, áttértek arra. Korábban azt hittem, hogy mindenütt a hajózók döntik el, hogy a rendelkezésre álló lehetőségek közül milyen fegyverzetet alkalmaznak a célpont megsemmisítésére.
   
  endre, gacsat, fishbed and 2 others like this.
 2. rudi

  rudi Well-Known Member

  Szerintem teljesen jók ezek a videók itt.
  Mostmár csak azt nem értem mi ebben a "karusszellel" (körhinta)?
  Én azt látom az általad linkelt videókon is hogy oszlopban jönnek, jó nagy térközökkel, megszórnak egy hegyoldalnyi területet nem irányított rakétával (a második videón külön kérésre gépágyúznak egy kicsit) majd szépen kifordulnak és fűnívóban szépen hazamennek.

  Ez az a módszer egyébként az aminek én erősen megkérdőjelezem az értelmét.
  Nézd meg a videót a lenti cikkben amelyik u.ilyen akciót mutatt be a megtámadott oldaláról (közvetlen a videót nem tudom linkelni)
  https://www.military.com/video/oper...barely-averts-isis-machine-guns/4935125409001
  - amit használnak nem irányított rakétákat (57 és talán 80 mm-es) átütő erejük semmi. Egy síma földsánc elegendő fedezék.
  - a rakétákkal egy hegyoldalnyi területet terítenek be. Pontcélok ellen használhatatlan - gondolom ezért kérték a földről őket hogy használják a gépágyút, amihez viszont közel kell menni a célhoz (>500 m)
  - ha közel mennek akkor pofán lövik őket - mint a cikkben szereplő videón is (ott épp egy 14.5 mm-el). Képzeld el ha ott a földsánc mögött a krapeknak nem csak egy a földkupac tetejére támasztott 14,5 mm-es géppuskája van hanem mondjuk egy 23 mm-es vagy ne adj isten egy MANPAD....
   
  endre, gacsat, Rotten878 and 2 others like this.
 3. dudi

  dudi Well-Known Member

  Azért mondja neki mert a támadás után kifordul a gép így nem látják a gépről,hogy mit csináltak(a por meg a füst miatt).Nyilván egy modern FLIR-rel erre nem feltétlen lenne szükség de előfordulhatna.
   
  sidewinder12 and gacsat like this.
 4. dudi

  dudi Well-Known Member

  Még igazad is lehetne,ha nem lennének ott a földi irányítók akik kökéletesen tisztában vannak vele,hogy mire küldik rá a gépeket...
   
  sidewinder12 and gacsat like this.
 5. rudi

  rudi Well-Known Member

  És már mitől lennének tökéletesen tisztában vele?
   
  molnibalage likes this.
 6. dudi

  dudi Well-Known Member

  Onnan,hogy ez a dolguk és nem mellesleg ha rávezetni tud akkor látni is látja az ellenséget.Ha meg helyesbíteni is tud akkor meg nagyon jól látja.
   
  gacsat likes this.
 7. rudi

  rudi Well-Known Member

  Ezt úgy hívják hogy circulus vitiosus (körkörös érvelés) és logikai hiba.
  Azok a földi rávezetők azt látták hogy:
  - lőnek rájuk,
  - femérik hogy kb. honnan lőnek rájuk
  - figyelik hogy milyen fegyverekkel lőnek rájuk

  Ennyit tudnak mikor célra irányítják a helikoptert és ez nagyon messze van attól hogy - amint írod - tökéletesen tisztában legyenek a helyzettel.
  Abszolút benne van a pakliban hogy a helikoptert pont rávezetik egy nehézgéppuskára vagy valami még durvàbb légvédelmi fegyverre
   
 8. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem.A földi rávezetőbek kötelessége felderítenie az ilyen veszélyeket(no meg vannak felderítő infók is feladat előtt).Ha nem képes rá akkor másik pozícióba megy és megteszi onnan.A videón látszik,hogy az egy fix OP ami azért van ott ahol mert onnan látni is lehet.
   
  fishbed, endre and gacsat like this.
 9. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Annyit korrigálnék, hogy oroszéknál már Afganisztán óta nincs 57mm-es NIR, a felvételeken minimum az Sz-8KOM-ot látod, ami egy növelt repeszhatású, kumulatív fejes verzió. A leggyakoribb Sz-8-as típus. Lehet, hogy egy valamekkoránál komolyabb földsánc megfogja, de nem mindet és a szórás miatt van, amelyik ilyenkor már a fedezék mögé csapódva teríti be az ellent.
  Ezért nem is baj, ha egy hegyoldalnyi területet tudnak megszórni velük.
   
 10. rudi

  rudi Well-Known Member

  No persze...
  Azért próbáld elfogadni hogy egy jó távcsövön kívül nem sok más eszköze van.
  Most kezdenek a drónok elterjedni ami nagy segítséget jelent, de az oroszok is tanulnak, és mostanában Idlibben az ilyen földsánc mögötti elemekre már nem helikoptereket kérnek hanem tüzérséget.
   
 11. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  A cikk téves. Először is nem 14.5-ös KPVT, hanem csak egy 12.7-es DSK-van a felvételen. Van köztük különbség torkolati energiában, mégpedig nem is kevés (közel kétszeres), de a Mi-28-as az pont arról híres, hogy oda tudja tartani az arcát még egy 14.5-es pofonnak is. És nem csak ezen a lőtávon, de közelebbről is.
  Akkor meg minek fordult ki? Úgy van, ahogy a cikk írója véli? A helikopter azért fordult ki, mert a kis turbános hős irányváltásra kényszerítette a csúzlijával?
  Először is, a felvételnek nincs meg a folytatása. Azt látjuk, hogy a gép "elkullog", de azt nem, hogy egy másik szögből újra rájuk csap és mindenkit legyalul.
  Másodszor, amíg az egyik gépre vadul tüzelnek, addig egy másik gép már simán rájuk vezethető.
  Arról meg nem is beszélve, hogy a gép elkezd feléjük lőni a 2A42-essel és már ettől majd beszarnak.
   
  fishbed, nyugger, endre and 5 others like this.
 12. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Nem olyan rossz az átütő képesség sem. Mi az hogy átütő képesség semmi? Sz-8 pct verziója is létezik az 800mm BETONT visz át, de a legelterjedtebb kumulatív repromboló is MBT-t kinyit oldalról!
   
 13. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Rudi, te azt próbáld elfogadni, hogy minden földsánc mögött lapuló elemekre nincs mindig lőtávon belül tüzérség. Helikoptert meg odaküldesz 270km/h -val több száz km-ről, amely egy merev szárnyú vadászgéppel szemben egy rögtönzött bázisról is tud üzemelni, egy tisztásról.

  Értem én hogy szerinted a forgószárnyasoknak leáldozott, de nincs igazad, nyilván a tüzérség is fontos(nagyon fontos!) eleme az összhaderőnemi hadviselésnek, de a helikopter nagyon jó gyors reagálású, flexibilisen sokrétűen használható támogató erő.
   
  Luthero, sidewinder12, Ocses and 2 others like this.
 14. rudi

  rudi Well-Known Member

  - szerintem totál félreérted. Nem azon van a hangsúly hogy 12.7 vagy 14.5 hanem hogy ott egy nehézfegyver ami minden helikopternek fáj. Lehet hogy a Mi-28 páncélzata megfog egy 12.7 est de attól még cserélni kell a rotorlapátokat, a szárazon futó reduktort, és a kilyuggatott üza tartályt amikor hazaért. Hány ország engedhet meg magának minden bevetés után egy ilyen szintű javítást? Szerntem egy sem...
  - a videó folytatása: kicsit meglódult a fantáziád...de OK. vsak akkor gonsolj még hozzá további gépágyúkat meg MANPADot is...
  NEM...ha ez jött át akkor elnézést kérek mert nem etre gondoltam.
  Szerintem csakis ennek a stand-in helikopteres harcmodornak áldozott le.
   
 15. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Harckocsi, vadászgép is behatol stand in lőtávba az ellenfélhez viszonyítva nem egyszer. Nyilván a stand off helyzet a legbiztonságosabb, de nem mindig kivitelezhető több okból sem.
   
 16. rudi

  rudi Well-Known Member

  A vadászgép konkrétan nem hatol be (pontosabban a STEALTH részben megteheti)
  Az összes mai AA és AG harcászat azon alapul hogy kívül kell maradni az ellenséges fegyverek hatótávolságán. lsd. BVR, CAS SDB-vel, stb...
   
 17. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Igen, valóban meglódult a fantáziám, de mire alapoztam?
  Először is a videón egyetlen helikopter látszik, ami szinte nem csinál semmit.
  Namármost, a helikopteres harcászatban nincs olyan, hogy egyetlen helikopter. Ahol egy helikoptert látsz egy mobiltelós videón, ott valójában egy rajkötelék van, tehát minimum négy gép dolgozik a célra, rotációban, tér- és időközzel, ami miatt ha van is MANPAD, akár több is, akkor is kevés az esély mindet kiiktatni.
  Ezzel szemben a videón látott célra, de még annak bővebb környezetére nézve is durva pusztításra képes egy NIR csapás.
   
  fishbed, endre, fip7 and 2 others like this.
 18. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Amúgy az amerikaiak is így operáltak Irakban és Afganisztánban.
   
  fishbed, vilmoci and gacsat like this.
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ne haragudj, de itt elfogott a röhögés. Egy takarásból előbújó SHORAD, MANPAD vagy AAA-t honnan lát a földi irányító?
  A videón szereplő Mi-28-ast a VSz szutyok légvédeleme is úgy lőtte le volna 30 éves, mint a pinty.
  A NIR és gépágyúzgatás kb. fedezék nélküli ellen ér valamit és éjszaka, ha az ellen vissza is lő és van MANPAD, mert éjjellátója talán még nincs mindenhol.
  Ma nappal ezeket használni ez középkategóriás ellenfél ellen is az öngyilkosságra hajlamos szinonimája.

  Ez megint vicces. 200 milliós harci heli kötelék vs. turbánosok helyzet összehasonlítása. Mi lenne, ha valódi légvédelem is lenne? Okkal meg az AH-64E előtt majd drón.
  A harci helik túlélőképessége a 70-es évekhez képest drámaian csökkent, ha nincs rajtuk MAWS és DIRCM. És ez csak COIN. Egy radaros csapatlégvédelem ellen ma a heli egyetlen reális reakciója az, hogy fut, ahogy csak bír. Az AH-64 és radaros Hellfire alatti szint kivételével kb. öngyilkosság maradni, ahol ilyen van.
   
  rudi likes this.
 20. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  De az ellenfél is azon van közben, hogy adott esetben fedve/rejtve legyen SAM üteg, ATGM-indítója amíg be nem jön lőtávba az ellenfél eszköze. A Stand-off fegyverek nincsenek olyan tömegben rendszerben SEHOL, még a csillagászati költségvetéssel rendelkező US-ben sem, hogy pusztán ezekkel meg lehessen oldani egy komoly konfliktust, ha nem játszanak a nukleáris töltetek, csak konvencionális hadviselés van. Már Irán ellen sem lenne nekik elég, nem hogy egy Kína, Oroszország ellen.

  Egyszerűen a háborúzás olyan műfaj, ahol néha bele kell állni a pofonba, és úgy osztani a tiédet, hogy biztosan kapni is fogsz te is...
   
  Ocses and vilmoci like this.

Ezen oldal megosztása