[Open ISV] Beszélgető

Ráadásul a kerekeket géppuskával vagy nehéz géppuskával is kukára lehet vágni egy lánctalpat meg biztosan nem

Hát nem. Eleve öntömítő a gumi belső felülete, már az öreg BTR-nél is 8 különálló légkamrából áll, és mivel alap, hogy guminyomást tudd szabályozni, a sűrített levegővel azt az egy kilőtt kamrát is tudod folyamatosan pótolni. Ha meg olyan a szitu, hogy rá tudsz engedni egy rakasznyi nehézgéppuska-lőszert (amiben valszeg akad pct. is), akkor már nem az egy darab kerék elvesztése miatt kell aggódni.

@fradelma

A modularitás inkább a feladatkörök miatt fontos, mert pl. egy ABV felderítőnek teljesen más kialakítás kell, mint egy sebesültszállítónak.

@fradelma

A modularitás inkább a feladatkörök miatt fontos, mert pl. egy ABV felderítőnek teljesen más kialakítás kell, mint egy sebesültszállítónak.

Így van, egy erős váz/szerkezet jó alap, több változat fejleszthető és a későbbiek során a szerkezet élettartama alatt is akár több generációs fejlesztéssel/átépítéssel lehet követni a technikai fejlődést.
Ha a súlya nagyságrendileg nem változik, akkor a D/E is maradhat hosszú időre. Egy ilyen eszközre lehet hosszútávon alapozni.

GrGLy

Hibridre sem tudok :)

Zulu Alfa Kilo

Egy jól irányzott géppuskasorozat cafatokra fogja tépni a kereket,nem a gumit,hanem a kereket.Amikor azt mondják,hogy sérülékeny a gumikerekes akkor nem a gumi a legsérülékenyebb hanem maga a kerék mint komplexum.De ugyan ez igaz egy robbanásra is.

Amikor azt mondják,hogy sérülékeny a gumikerekes akkor nem a gumi a legsérülékenyebb hanem maga a kerék mint komplexum.De ugyan ez igaz egy robbanásra is.

De ugyanez nem igaz a futógőrgőkre is? Tulajdonképpen az is egy kerék.

silurusglanis

Ha kiesik 1-2 görgő az nem gáz viszont ha 6 kerékből kiesik 1-2 az igen.

Az egyik megoldás "kicsit" lesz használhatatlan, a másik "nagyon" lesz használhatatlan.
A helyszinen/gyorsan egyik nehezen/alig javítható, a másik könnyen!!!

Egyértelmű, hogy melyik mire vonatkozik...

Igaz ez harckocsi de jól látszik(a detonáció nagy mert megemel egy 65 tonnás vasat...
http://www.youtube.com/watch?v=NttGm6E4WgA
0:47-től.

Ööö... ez inkább valami látványrobbantás, csak füst és lángok vannak, de földet pl nem is éri semmilyen behatás. A gép a seggét meg a satuzástól emeli meg.

http://www.youtube.com/watch?v=4q6BHfKzH-Q

:D van még ott ahonnan az előző jött.

Pont Dudi küldött már olyan made in Baglan videót, amiben az Abrams vagy néy méterre megemelkedik, és vígan megy tovább

Teljesen szubjektív a dolog. Nincs olyan páncélvédelem, ami alá/fölé ne tudnál még nagyobb robbanótöltet tenni, hogy leküzdje. Hiába a Chobham-páncél, ha egy hátulról jól elhelyezett RPG-29 szétszereli az M1A2-őt meg a Challengert is; vagy ha azt túléli, akkor is bekaphat felülről egy Paweway 3 méretű bigyókát a maga 230 kiló robbanóanyagával. Tökéletes védelem <b>nincs</b>. Mivel a HTKA-M1 egy könnyűpáncélos ISV, feladatköre alapvetően <b>gyalogsági támogató</b>, tehát nem lehet és nem is kell felkészíteni úgy, mintha MBT lenne: muszáj kompromisszumokat kötni tömeg és passzív védettség között.

A gyorsítás kedvéért azt javaslom, hogy kiindulásként legyen elérendő a STANAG 4569 Level 3, ami már elég komoly védelmet ír elő = 7.62x54 pct. lövedéket és a futómű/haspáncél alatt bárhol robbanó 8 kg aknát túlél. Ha ez mondjuk 18 tonna összsúly alatt sikerül, akkor lehet gondolkodni a Level 4-et adó kiegészítésen, mint külső kerámialapok vagy rács vagy aktív védelem. Ha nem fér bele 18 tonnába, akkor legyen inkább elérendő a Level 2 (7.62x39 pct., 6 kg akna), ami még mindig nem rossz egy könnyűpáncélos alapvédelmének.

Mivel STANAG 4569 nem tesz különbséget keréktől és lánctalptól elvárt védelem között, az eddigiek alapján továbbra is a 6x6 vagy a 8x8 gumikerék mellet vagyok. :)

Szerintem. ;)

Ja sé hogy miért mondogatom folyton a 14-18 tonnát. :) Egy standard C-130 terhelhetősége 19-20 tonna körül van, így a max. 18 tonnával (+személyzet +repfedélzeti rögzítőrendszerek súlya) még megmarad a légiszállíthatóság.

GrGLy

Ismét jót gúgliztál :-)
Látszik a PDF-ben, hogy simán megoldható a kerékagyba szerelhető motor, a többi képen pedig látszik, hogy jól számoltam, el kell férjen egy hagyományos meghajtás helyén egy kisebb motoros hibrid.

Az akkumulátorok elhelyezésére pedig, mint már írtam a kerekek fölötti rész ideális:
ed2bb3b4a6b7b6af62e12dac563093f8.jpg

A jobb oldali képen látszik a küzdőtér modul. És jól látszik szerintem, jobb és bal oldalt egy doboz szerű rész amit végigfut a kerekek fölött ha ráteszik az alvázra a modult. Abban helyezném el az akkumulátorokat.
Az aksikra nemcsak a meghajtás hanem az egyéb rendszerek szempontjából is szükség van. Ez táplálja a légkondit, a fűtést, a torony mozgatását, a világítást, a számítógépeket stb...

Amúgy meg én is a gumikerekes konstrukció pártján vagyok. Egy sokkal könnyebb, mozgékonyabb, olcsóbb járművet eredményez, mint egy lánctalpas. (szerintem)

Kerékagy motor esetén e képen lévőnél alacsonyabbak is lehetünk, mert a járműfenéken lévő hagyományos összkerék-meghajtás elemek, kardán, difi... nálunk nincsenek, a megtakarított súly egy részéből páncélt lehet "csinálni" pl...

A kisebb méretet könyebb minél több páncéllal ellátni, páncélbóll sosincs elég :-)

fradelma

Valóban alacsonyabb lenne a jármű, de szerintem a gép jól szemlélteti, hogy mire gondolok.
A Boxer nagy hibája szerintem az, hogy 30 tonna körül mozog.
Egy alapjárművel nekünk kb.: 17-20 tonnás kategóriát kéne megcéloznunk egy 8X8 esetén. Még valahol a 2 oldal környékén kifejtettem, hogy milyen járművet képzelek el. Azzal szerintem a legtöbb elvárt paraméter teljesíthető, csak azóta D/E hajtásláncot kapott a kicsike :-)

Zulu Alfa Kilo

<b>Amiről te beszélsz az ma már nevetséges védelem</b>!!!Úgy gondolom,hogy szemből legalább a legelterjedtebb poszt szovjet 30mm-es páncéltörő lövedékeket meg kell tudnia állítani minden más irányból pedig a 14,5-ös nehéz géppuska páncéltörő lőszerét.
Az aknavédelemnek pedig 10kg TNT erejének megfelelő robbanást kell kibírnia.Persze RPG-7 V minden irányból.Ez a páncélvédelem kb megfelel egy Patria AMV-nek.

RPG-29-el szemből is kilősz egy modern harckocsit...

A videó azt hivatott bemutatni,hogy egy robbanás után a modern lánctalpaknak kutya baja míg a kerék kukára megy.Ez azért nem mind1.Ha tudnád,hogy milyen drillek vannak arra az estre,ha egy konvojt megrobbantanak és az egyik jármű mozgásképtelen és milyenek arra,ha mozgásképes marad akkor eszedbe nem jutna a gumikerekes harcjármű.