[Open ISV] Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Zulu Alfa Kilo

New Member
2013. augusztus 24.
19
0
1
Ráadásul a kerekeket géppuskával vagy nehéz géppuskával is kukára lehet vágni egy lánctalpat meg biztosan nem

Hát nem. Eleve öntömítő a gumi belső felülete, már az öreg BTR-nél is 8 különálló légkamrából áll, és mivel alap, hogy guminyomást tudd szabályozni, a sűrített levegővel azt az egy kilőtt kamrát is tudod folyamatosan pótolni. Ha meg olyan a szitu, hogy rá tudsz engedni egy rakasznyi nehézgéppuska-lőszert (amiben valszeg akad pct. is), akkor már nem az egy darab kerék elvesztése miatt kell aggódni.
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
612
113
@fradelma

A modularitás inkább a feladatkörök miatt fontos, mert pl. egy ABV felderítőnek teljesen más kialakítás kell, mint egy sebesültszállítónak.
 

fradelma

Member
2013. augusztus 24.
88
0
6
@fradelma

A modularitás inkább a feladatkörök miatt fontos, mert pl. egy ABV felderítőnek teljesen más kialakítás kell, mint egy sebesültszállítónak.


Így van, egy erős váz/szerkezet jó alap, több változat fejleszthető és a későbbiek során a szerkezet élettartama alatt is akár több generációs fejlesztéssel/átépítéssel lehet követni a technikai fejlődést.
Ha a súlya nagyságrendileg nem változik, akkor a D/E is maradhat hosszú időre. Egy ilyen eszközre lehet hosszútávon alapozni.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 606
79 814
113
GrGLy

Hibridre sem tudok :)

Zulu Alfa Kilo

Egy jól irányzott géppuskasorozat cafatokra fogja tépni a kereket,nem a gumit,hanem a kereket.Amikor azt mondják,hogy sérülékeny a gumikerekes akkor nem a gumi a legsérülékenyebb hanem maga a kerék mint komplexum.De ugyan ez igaz egy robbanásra is.
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
612
113
Amikor azt mondják,hogy sérülékeny a gumikerekes akkor nem a gumi a legsérülékenyebb hanem maga a kerék mint komplexum.De ugyan ez igaz egy robbanásra is.

De ugyanez nem igaz a futógőrgőkre is? Tulajdonképpen az is egy kerék.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 606
79 814
113
silurusglanis

Ha kiesik 1-2 görgő az nem gáz viszont ha 6 kerékből kiesik 1-2 az igen.
 

fradelma

Member
2013. augusztus 24.
88
0
6
Az egyik megoldás "kicsit" lesz használhatatlan, a másik "nagyon" lesz használhatatlan.
A helyszinen/gyorsan egyik nehezen/alig javítható, a másik könnyen!!!

Egyértelmű, hogy melyik mire vonatkozik...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 606
79 814
113
Igaz ez harckocsi de jól látszik(a detonáció nagy mert megemel egy 65 tonnás vasat...
http://www.youtube.com/watch?v=NttGm6E4WgA
0:47-től.
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
612
113
Ööö... ez inkább valami látványrobbantás, csak füst és lángok vannak, de földet pl nem is éri semmilyen behatás. A gép a seggét meg a satuzástól emeli meg.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 606
79 814
113
http://www.youtube.com/watch?v=4q6BHfKzH-Q

:D van még ott ahonnan az előző jött.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
Pont Dudi küldött már olyan made in Baglan videót, amiben az Abrams vagy néy méterre megemelkedik, és vígan megy tovább
 

Zulu Alfa Kilo

New Member
2013. augusztus 24.
19
0
1
Teljesen szubjektív a dolog. Nincs olyan páncélvédelem, ami alá/fölé ne tudnál még nagyobb robbanótöltet tenni, hogy leküzdje. Hiába a Chobham-páncél, ha egy hátulról jól elhelyezett RPG-29 szétszereli az M1A2-őt meg a Challengert is; vagy ha azt túléli, akkor is bekaphat felülről egy Paweway 3 méretű bigyókát a maga 230 kiló robbanóanyagával. Tökéletes védelem <b>nincs</b>. Mivel a HTKA-M1 egy könnyűpáncélos ISV, feladatköre alapvetően <b>gyalogsági támogató</b>, tehát nem lehet és nem is kell felkészíteni úgy, mintha MBT lenne: muszáj kompromisszumokat kötni tömeg és passzív védettség között.

A gyorsítás kedvéért azt javaslom, hogy kiindulásként legyen elérendő a STANAG 4569 Level 3, ami már elég komoly védelmet ír elő = 7.62x54 pct. lövedéket és a futómű/haspáncél alatt bárhol robbanó 8 kg aknát túlél. Ha ez mondjuk 18 tonna összsúly alatt sikerül, akkor lehet gondolkodni a Level 4-et adó kiegészítésen, mint külső kerámialapok vagy rács vagy aktív védelem. Ha nem fér bele 18 tonnába, akkor legyen inkább elérendő a Level 2 (7.62x39 pct., 6 kg akna), ami még mindig nem rossz egy könnyűpáncélos alapvédelmének.

Mivel STANAG 4569 nem tesz különbséget keréktől és lánctalptól elvárt védelem között, az eddigiek alapján továbbra is a 6x6 vagy a 8x8 gumikerék mellet vagyok. :)

Szerintem. ;)
 

Zulu Alfa Kilo

New Member
2013. augusztus 24.
19
0
1
Ja sé hogy miért mondogatom folyton a 14-18 tonnát. :) Egy standard C-130 terhelhetősége 19-20 tonna körül van, így a max. 18 tonnával (+személyzet +repfedélzeti rögzítőrendszerek súlya) még megmarad a légiszállíthatóság.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 842
57 810
113
GrGLy

Ismét jót gúgliztál :)
Látszik a PDF-ben, hogy simán megoldható a kerékagyba szerelhető motor, a többi képen pedig látszik, hogy jól számoltam, el kell férjen egy hagyományos meghajtás helyén egy kisebb motoros hibrid.

Az akkumulátorok elhelyezésére pedig, mint már írtam a kerekek fölötti rész ideális:
ed2bb3b4a6b7b6af62e12dac563093f8.jpg


A jobb oldali képen látszik a küzdőtér modul. És jól látszik szerintem, jobb és bal oldalt egy doboz szerű rész amit végigfut a kerekek fölött ha ráteszik az alvázra a modult. Abban helyezném el az akkumulátorokat.
Az aksikra nemcsak a meghajtás hanem az egyéb rendszerek szempontjából is szükség van. Ez táplálja a légkondit, a fűtést, a torony mozgatását, a világítást, a számítógépeket stb...

Amúgy meg én is a gumikerekes konstrukció pártján vagyok. Egy sokkal könnyebb, mozgékonyabb, olcsóbb járművet eredményez, mint egy lánctalpas. (szerintem)
 

fradelma

Member
2013. augusztus 24.
88
0
6
Kerékagy motor esetén e képen lévőnél alacsonyabbak is lehetünk, mert a járműfenéken lévő hagyományos összkerék-meghajtás elemek, kardán, difi... nálunk nincsenek, a megtakarított súly egy részéből páncélt lehet "csinálni" pl...

A kisebb méretet könyebb minél több páncéllal ellátni, páncélbóll sosincs elég :)
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 842
57 810
113
fradelma

Valóban alacsonyabb lenne a jármű, de szerintem a gép jól szemlélteti, hogy mire gondolok.
A Boxer nagy hibája szerintem az, hogy 30 tonna körül mozog.
Egy alapjárművel nekünk kb.: 17-20 tonnás kategóriát kéne megcéloznunk egy 8X8 esetén. Még valahol a 2 oldal környékén kifejtettem, hogy milyen járművet képzelek el. Azzal szerintem a legtöbb elvárt paraméter teljesíthető, csak azóta D/E hajtásláncot kapott a kicsike :)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 606
79 814
113
Zulu Alfa Kilo

<b>Amiről te beszélsz az ma már nevetséges védelem</b>!!!Úgy gondolom,hogy szemből legalább a legelterjedtebb poszt szovjet 30mm-es páncéltörő lövedékeket meg kell tudnia állítani minden más irányból pedig a 14,5-ös nehéz géppuska páncéltörő lőszerét.
Az aknavédelemnek pedig 10kg TNT erejének megfelelő robbanást kell kibírnia.Persze RPG-7 V minden irányból.Ez a páncélvédelem kb megfelel egy Patria AMV-nek.

RPG-29-el szemből is kilősz egy modern harckocsit...

A videó azt hivatott bemutatni,hogy egy robbanás után a modern lánctalpaknak kutya baja míg a kerék kukára megy.Ez azért nem mind1.Ha tudnád,hogy milyen drillek vannak arra az estre,ha egy konvojt megrobbantanak és az egyik jármű mozgásképtelen és milyenek arra,ha mozgásképes marad akkor eszedbe nem jutna a gumikerekes harcjármű.