Pont ellenkezoleg, szinte elhanyagolhato.
Micsoda??
Mitol lenne mar a ket, sot,
harom (undefined!) ertek arany egyenesen aranyos, ezt a marhasagot.
Lottel te eletedben egyszer is RPG-vel avagy SzPG-vel? Fogadok, hogy sosem.
Kezdjuk az alapoknal. Teljesen sik teruleten egy atlagos magassagu katona (170-180 cm) max 4km lat el (Fold gorbulete, fenyviszonyok stb, nem megyek bele, olvass utana.)
Viszont ritkan vivunk az alfoldi puszta kozepen csatat, szoval realisan max fel kilometertol kettoig lovoldoznek majd ra kezi inditasu cuccokkal.
Ilyen tavolsagbol totalisan mindegy a 20 centi. Konkretan mar mondjuk 100 meterrol is szinte elhanyagolhato (ti. kozepiskolai matek: a meret a tavolsagal forditottan aranyos azaz 20 centi osztva tavolsaggal.)
Huh??? Ez valami ilyen kocsmai okossag?
FYI ez nem egy szolid, tomor kocka.
Avagy lehet akar sokkal vedettebb is, ha
mas az otvozet, a szerkezet stb. Az egesz felvetesed a levegobol kapott, szerinted semmilyen technologiai kulonbseg nem lehet, mikozben minimum egy evtizeddel ujabb design a Lynx.
Nagyon koran van: mi is ez a 3 meter?
Ez megint ilyen okoskodas, ez vagy igaz, vagy nem. Konkretan az extra torony ill lovesz lehet akar extra pancel is, az ellenkezoje az okoskodasodnak.
Ennek az egesznek se fule, se farka, mar megbocsass. Levegoben allo kijelentesekbol meg teves alapvetesekbol akarsz kovetkeztetest levonni, ez igy nem fog menni.
Ha már a katonai képzettségem firtatod, annyit elárulok, lőttem már a legtöbb MH-ban rendszeresített fegyverrel, nem is keveset, RPG-vel is , 2A28-al is. Sőt azt is megtanultam egypár katonai iskolában, hogy a célfelület (hatáosos célfelület) mennyire befolyásolja egy cél leküzdésének valószínűségét. A 20 centi csak a képzetlenek számára elhanyagolható, tekintve, hogy a két jármű mérete szignifikánsan különböző, a hatáosos célfelületük pedig annyira, hogy a Lynx-é valószínűleg 2 szer vagy még többször nagyobb, mint a Pumá-é. Tudom szerinted ez nem számít, de azért mégiscsak jobb lenne ha kicsit utána számolnál. Ha 14 %-al magasabb oldalról, plusz még ott a bazi torony, ami kb. 70 cm magas, és kb 1 m hosszú (0,7 m2), valamint a deszanttér is is kb 60-70 cm-rel hosszabb (+1,07 m2), akkor a Puma oldalról mutatott hatásos célfelülete (4,3 m x 1,45 m, kb.
6,2 m2) és a Lynx (1,65 m x 5 m, plussz a torony 0,7 m2, nagyjából
8,95 m2) kb kétharmada a Lynx-nek.
Szóval ha lőttél már RPG-vel, SZPG-vel, esetleg más eszközzel, akkor tudod, hogy ha tökéletesen tudnál célozni, nem fújna a szél, akkor is lenne szórása a találataidnak. Harci körülmények között, a stressz, feszültség növeli a célzási hibákat, a gyakorlati szóráskép még rosszabb, mint a lőtéri. Következésképp egy harmadával kisebb célt még nehezebben fogsz eltalálni. És ez igaz a gépágyú lövésekre is.
Azt mondani, hogy nem számít egy harcjármű mérete, na az a kocsmai okoskodás!
Keress érveket, számokat. Símán figyelmen kívül hagyod, azt az aprócska tényt, hogy az aljnövényzet miatt, valamint a jármű hasmagassága miatt az alsó 50 cm nem számít. Az a feletti részt látod, ott lehet eltalálni azt ami látszik, Na itt nem mindegy, hogy valami 1,85 magas, vagy 2,1 m. Az arány 1,35/ 1,6 m , kb 14-18 %. Száz találat esetén (képzeletben 100 Puma és 100 Lynx azonos feltételek közötti összecsapása, vagy csak 100-100 "párbajlövés" esetén) az egyik fél mindig 14-18 %-al több találatot érne el. A gyakorlatban meg még többet, hisz a találatok nagy része 1,5 m felett éri a célokat.
A Puma hatásos célfelületének kb 45 cm -es sávja, a Lynxnek meg 65 cm-es sávja esik ide, illetve még több, az emberes torony miatt. Ha így nézem
a helyzet még rosszabb, hisz itt legalább 45 %-al több találatot kapna a Lynx, mint a Puma!
Igen, szerintem a Lynxhez semmilyen olyan páncélanyag nem lesz, ami a Pumához ne lenne. Nem értem, miért gondolod, hogy azt nem fejlesztik, nem korszerűsítik.
A matekot nézd meg még egyszer: Nem kell tömör kockának tekinteni egy testet, egy üreges test esetében is igaz, hogy a kétszer akkora magasság közel kétszer akkora tömeget fog eredményezni. Már csak azért is mert az oldala a legvastagabb, míg a tető és a fenéklemez jóval vékonyabb, mint az oldalfal. Ha nem hiszed számolj, meg fogsz lepődni!
Az emberes vs távirányított gondolatmeneted nem értem, de szerintem te sem az én érvelésem a védettségre vonatkozólag.
A 3 méter az a Lynx magassága, ugyanis a bazi magas test és torony az kb 3 m-es magasságot eredményez. Tekintve, hogy két emberke csücsül itt, elég nagy eséllyel rakéta találat esetén meghalnak, meg a mögöttük lévők is, mivel gyakorlatilag egy térben ülnek.
Szóval szívesen veszem érveid, számokkal, szakmai tapasztalatokkal alátámasztva, de a hőbörgés az nem ide való.