A test 20 centis magasság különbsége sajnos sokat jelenthet tömegben. Viszont belső térben is. A harcértéknél a páncélvédelem a három jellemző közül a legfontosabb, amelyik abban gyengébb, az harcban hamar elvérzik tekintve, hogy fegyverzetük közel azonos teljesítményű (lesz).
A KF41 a jelenlegi konfigurációban 44 tonnás, vagyis egy tonnával nehezebb, mint a Puma a maximális, 43 tonnás konfigurációban. De 50 tonnáig terhelhető, tehát még akár 6 tonnányi pluszpáncélt is rá lehet pakolni.
Fegyvernél kérdés, hogy a Pumához lesz-e 35/50 mm-es gépágyú. Ha igen, akkor azonos lesz a tűzerejük. Ha nem, akkor a Lynx-é nagyobb lesz.
A magasabb test egyértelműen nagyobb célfelület, ez mindenféleképp hátrány. Különösen amiatt a konstrukciós hiba miatt, hogy az emberes toronyban 2,5 m magasan ül a pk és az irányzó. A tornyot ért találat esetén mindketten meghalnak, míg a Pumánál a távirányított torony veszik oda, az ember túlélheti.
Az a 20 centi plusz szerintem nem nagy ár azért cserébe, hogy a Lynx deszantterében normálisan el lehet férni. A jelen-közeljövőben a térségben is várható top-attack ATGM-eket amúgy sem hatja meg túlzottan a magasság, szóval annak inkább csak a csöves fegyverekkel és a régi típusú ATGM-ekkel, RPG-kkel szemben van jelentősége. De itt is 20 centiről beszélünk (ami szerintem nem túl jelentős ebből a szempontból), nem pedig mondjuk 1 méter magasságkülönbségről.
Emberes torony hátrányában és idejétmúltságában szerintem egyetértünk, én a KF41-est is a távirányítású Lance 2.0-val kérném, nem pedig az emberes verzióval.
Ne így gondolom.Pl aT-14 mint jarmű sokkal kevésbé védett mint egy Leopard 2 vagy Egy T-90 ,holott a kezelők sokkal védettebbek benne.
Akkor hogy is van ez?
Tudja a fene... Az Abrams tornya ugye 25 tonnás, a tank teljes tömege meg 65 tonna körüli ( a Leo 2 hasonló tömegű és az arányok is hasonlóak lehetnek). A T-14 55 tonnás. Ha ez a tíz tonna spórolás a személyzet nélküli torony alkalmazása miatt jött össze (és szerintem amiatt), akkor a teknő kb. azonos tömegű, mint az Abrams-é (vagy a Leo-é). A T-14 teknőjének mérete valamivel ugyan nagyobb, de itt is érvényes lehet az, hogy egy jóval újabb tervezés, feltehetően korszerűbb és könnyebb anyagok alkalmazásával.