Rheinmetall Lynx

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

H

Hummen23

Guest

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
  • Tetszik
Reactions: Nemerson

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 273
120 066
113

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 457
46 357
113
Mármint, hogy amit linkeltem az nem valósult meg?
Miért?
Most van a Lynxel csomagba beajánlva új Leo2 A7 valamint a saját Leo2-eseik upgrade-je is.
Nem elsősorban a pénz a nyitja a dolognak, hanem mert a hazai ipar a Leo 2 -re rendelkezik licence-szel.
Tehát a mi vasaink alvázát is nagyrészt a görögöknél készítik. Az ő üzemük az egyedüli, ahol új alvázakat hegesztenek. Tudtommal már a németeknél is leálltak ezzel. (Persze vissza tudnának indulni, ha kellene, csak eddig nem kapkodtak az új Leo2-esekért)

Szerintem amivel kevered, az a Bradley, amit valóban kaptak, amikor megromlott a török-amerikai viszony.
 
  • Tetszik
Reactions: Ocses

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 273
120 066
113
Most van a Lynxel csomagba beajánlva új Leo2 A7 valamint a saját Leo2-eseik upgrade-je is.
Nem elsősorban a pénz a nyitja a dolognak, hanem mert a hazai ipar a Leo 2 -re rendelkezik licence-szel.
Tehát a mi vasaink alvázát is nagyrészt a görögöknél készítik. Az ő üzemük az egyedüli, ahol új alvázakat hegesztenek. Tudtommal már a németeknél is leálltak ezzel. (Persze vissza tudnának indulni, ha kellene, csak eddig nem kapkodtak az új Leo2-esekért)

Szerintem amivel kevered, az a Bradley, amit valóban kaptak, amikor megromlott a török-amerikai viszony.
Azt meg is kapták? A guardianokat láttam csak.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 873
91 398
113
hááát ha a Rhenmetall állítja... :)
Görögöktől kellene véleményt hallani...
Görög beszámoló
Gugli ford.


Július 21-22-én a német Rheinmetall a TOMA KF-41 LYNX hadműveleti képességeit bemutató bemutatót tartott KETTH-ban, ahol a GES képviselői is jelen voltak. A bemutató egyszerre volt statikus, a jármű jellemzőiről és rendszereiről szóló általános eligazítással, valamint dinamikus, akadálypályával átkelve és beszállással – rakományával egy teljes gyalogsági harccsoportot kiszállva. Az első napon volt egy éjszakai szakasz is, melynek során bemutatták a Silent Watch működési képességét, azaz a jármű összes rendszerének működését kizárólag lítium-ion akkumulátorok energiájával, valamint az éjszakai irányzékok, ill. érzékelők.

A járműben egy Lance 2.0 torony található, amely 6-os szintig képes páncélzatot beépíteni. A fő fegyverzet egy 30 mm x 173 méretű MK30-2/ABM ágyú, amelyet 250 töltény táplál, és további 250 töltényt tárolnak benne. A lőszertípusok közé tartoznak a programozható légi lövedékek a légi célpontok kezelésére stb. Vevői igények szerint iker SPIKE LR2 páncéltörő rakétavető szerelhető fel, míg a tetőre egy nehézgéppuska vagy gránátvető távirányítós fix fegyverzeti állomása is felszerelhető.

A legénység főnökének rendelkezésére áll a Panoráma Stabilizált Elektronikus Lövés Rendszer (SEOSS-2 Panoramic), míg a lövész a megfelelő SEOSS-2 Szektorral.Ez egy 2. generációs rendszer, amely két nagy felbontású nappali kamerát (1024×768), egy hőkamerát (1024×768) és egy lézeres távolságmérőt foglal magában, akár 10 km-es távolságra és 5 méteres pontossággal. A hőkamera célérzékelést (NATO szabvány szerint 2,3x2,3 méter) 17 km-nél nagyobb távolságból, azonosítást 9 km-nél, azonosítást 5 km-nél nagyobb távolságból ér el SEOSS-2 P-vel és S, a legénység képes „Vadász – Gyilkos” konfigurációban működni, míg a legénységfőnök a SEOSS-2 P-vel egy „Killer-Killer” konfigurációt is kiválaszthat a távirányítós stabilizált fegyverállomásával együtt.

Az éjszakai bemutatón egy körülbelül 1350 méteres távolságban lévő Mercedes járművet használtak referenciacélként. Az éjszakai irányzékok teljesítményére utal, hogy a figyelő tisztek egy ponton még vadállatok jelenlétét is képesek voltak észlelni a „célpont” körül, amit a bent tartózkodók nem tudtak észlelni.

.A LYNX rendelkezik egy helyzetfelismerő rendszerrel , amely segíti a célfelismerést. Ez egy panorámás nappali/éjszakai kamerarendszer, amely 6 egységből áll, amelyek mindegyike rendelkezik nappali kamerával és hőkamerával, amely átfogó képet nyújt a stábnak a környékről. Célfelismerés esetén az automatikus célkövetés (ATT) mód választható.

A SAS-t a Laser Warning Unit (LWS) egészíti ki, amely értesíti, ha lézersugár jelzi a járművet, és az irányt, ahonnan jön. Ezután a legénység főnökének belátása szerint aktiválható a ROSY Rapid Interdiction System, amely multispektrális 40 mm-es füstbombákat lő ki, és sűrű függönnyel takarja be a járművet.

Tartalmaz továbbá egy akusztikus pozíciókereső rendszert (ASLS) , amely meghatározza azt az irányt és pozíciót, ahonnan a jármű akár 40 mm-es kaliberű tüzet is fogadhat. A rendszer kihasználja az elhaladó lövedék ultrahangos jelét, hogy aktiválja a mikrofonokat, amelyek "pásztázik" a lövedék fegyverből való kilépésének helyére, és háromszögeléssel (irány, távolság, dőlés) meghatározzák a lövési pozíciót.

Nagyon érdekes volt a gyalogsági harccsoport be- és kiszállásának bemutatója. A Rheinmetall azt állítja, hogy a LYNX kínálja a legkényelmesebb tereket a csapatszállító rekeszben, mivel 200 literes térfogatot oszt ki mind a 8 katonának. A férfiak olyan speciális üléseken ülnek, amelyek nem érintkeznek a padlóval.

A nagy tartalékok a NATO 4569. sz. szabványosítási megállapodásának (STANAG) való megfelelés miatt merülnek fel, amely többek között meghatározott méreteket ír elő - helyet minden katona pozíciójához a szállítótérben. Tájékoztató jelleggel, mivel aknarobbanáskor a padló felnyomja az üléseket, és a cél a katona fejének mennyezetre való zúzódásának elkerülése, ezért a katona fejétől a mennyezetig néhány centiméteres távolságot biztosítanak. Kötelezően meg kell növelni a csónak magasságát, valamint a teljes méreteket, mivel a testtartás és az ülés minden szegélye a térben szigorúbban van meghatározva. Természetesen a régebbi tervezésű TOMA-k nem felelnek meg ezeknek az előrejelzéseknek.

A megfelelőség megállapítása valójában a KETTH-nél tartott demonstráció során merült fel a LYNX-re felszálló tengerészgyalogos harci csoport esetében. Az 1,95 méter magas, ülő férfi fejétől 10 centiméter távolságra volt a mennyezettől.

A jármű térfogatával és méreteivel kapcsolatos ezzel kapcsolatos kérdésekre a cég munkatársai azt válaszolták, hogy a NATO legfrissebb követelményeit vették figyelembe a személyi állományban való tartózkodás lefedésére egy 3 napos mérkőzésen. A kényelem biztosítja, hogy a személyzet a lehető legjobb fizikai és fizikai állapotban küzdjön a be- és kiszálláskor. A követelmények további pontosítása további olyan paraméterek alapján történik, amelyek az irodai munkakörnyezethez hasonló sajátos feltételek elérését igénylik!

Itt meg kell jegyezni, hogy a lövészrekeszben nemcsak személyzetet szállítanak, hanem harci rakományokat, valamint személyes anyagokat és felszereléseket, valamint lőszert is. Ennek érdekében a Rheinmetall szabványos lőszerdobozokat vitt a bemutatóra, míg a bemutatón használt gyalogsági csapatok szabványos harci rakományt és férfi személyes tárgyakat is vittek, amelyeket általában M113-ban vittek. Az, hogy mindent a LYNX belsejébe helyeztünk, bebizonyította, hogy sokkal több hely volt a rakomány szállítására.

Szintén az ezzel kapcsolatos vezetői kérdésekre a cég munkatársai azt válaszolták, hogy minden ügyfél igényét külön-külön megvizsgálják, és megfelelő térterhelés-szimulációs modellekkel megteszik a szükséges adaptációs intézkedéseket. Jelzésképpen, hasonló ügyben az Ausztrál Hadsereg különleges követelménye a harccsoportok anyagainak és személyes tárgyak rakományának külső szállítására vonatkozó megnövelt kapacitás tekintetében egy külső "kosár" kialakításához vezetett az ilyen anyagok szállítására a LYNX hátuljában. .

Nagyon érdekes segítség a szállított gyalogsági csoport számára a központi többfunkciós kijelző megléte a rekesz mélyén. Ezen a képernyőn van lehetőség a jármű érzékelőinek kép átvitelére, vagy adatok megjelenítésére, mint például a Li-Ion akkumulátorok töltöttségi állapota stb.

A bemutató legfontosabb fázisai között szerepelt a LYNX Silent Watch konfigurációban való működése. Kikapcsolt motorok mellett csaknem három órán keresztül demonstrálták a jármű összes rendszerének folyamatos működésének lehetőségét anélkül, hogy akusztikus vagy hőnyomokat bocsátana ki. Az akkumulátorok a motor újraindításakor újratöltődnek. Bebizonyosodott, hogy ebben a konfigurációban a funkciók teljes mértékben támogathatók, nagy kényelemmel 24 órán keresztül.

A méret nem csak azért érdekes, mert értékes üzemanyagot takarítanak meg, hanem azért is, mert új távlatok nyílnak meg a jármű rendszeres használatában. Például egy álcázó pozícióban lévő LYNX teljesen észrevétlenül tudja figyelni a csatateret szenzoraival nagy mélységben. A képesség lehetővé teszi még a tartalék akciót vagy egy motorizált gyalogsági szakasz esetén QRF szerepkörben még a POT előtt is, hogy homályban maradjanak, de az érzékelők tekintetében teljes "éberségben".

Általánosságban elmondható, hogy a LYNX bemutatója nagyon pozitív benyomást tett a görög hadsereg tisztjeire. A Rheinmetall képviselőivel való kapcsolatfelvétel még az ország ipari beruházásaira vonatkozó átfogó javaslat tisztázását is lehetővé tette, bár ez nem volt része a demonstrációnak. Tisztázták, hogy a Görögországban létrehozandó egység nem egyszerű összeszereléssel fog foglalkozni, hanem a jármű (és bármely más jármű) teljes gyártósorával rendelkezik majd, miközben természetesen a Rheinmetall lánc részeként a munkaterhelés nem lesz korlátozva. Görög szerződések fedezésére, de főként olyan szerződésekből, amelyeket a társaság már vállalt (és a jövőben is vállal) a nemzetközi piacról.

Augusztus 3-án a Twitteren egy kapcsolódó bejegyzésben a gyártó rámutat: " A többi nemzetközi programhoz hasonlóan a Rheinmetall stratégiai partnerséget folytat Görögországban, lokalizációs stratégiával, beleértve az ipari részvételt a görög ellátási láncban ."

Végezetül meg kell említeni, hogy mivel a fegyveres lövéseket tűzidőszak miatt nem hajtották végre , a Rheinmetall azon a forgatókönyvön gondolkodik, hogy jövő télen ismét Görögországba szállítsák a prototípust, vagy (a költségek csökkentése érdekében) egy görög tisztekből álló bizottságot fogadjanak el Németországban. ezt a célt.