Molni mérnök, ezzel a rendszerszintű látásmóddal. Ő a humán faktort kevésbé vizsgálja. (ez most nem bántás).
A B2 "láthatatlansága" egyébként szintén urbánus legenda. Néhány éve a GEC Marconi és az USAF között volt egy nyilatkozatháború amikor repülőnapra érkezett Faifordra az egyik denevérszárnyú. A britek megszellőztették, hogy a lopakodót, nagy távolságból (ha jól emlékszem 70 mérföld+) észlelte a GEC Marconi egyik földi telepítésű lokátora (melyik nem tudom). Az amcsik visszavágtak, hogy a B-2 a szokásos RCS növelő eszközök voltak felszerelve (az a kis kocka alakú cucc, amit látható az F-22-n, és a 35-ön is), és a B-2 baráti látogatásra és nem bombázni repült Angliába. Aztán ezzel a vita "gondolom" kormányzati nyomásra megszűnt. Nos saját álláspontom szerint amit ZG blogján olvasottak is megerősítenek, az F-117-nek kisebb RCS-je van, mint a nála jóval nagyobb B-2-nek, még akkor is, ha utóbbi fejlesztésekor már több ismeret, állt a tervezők rendelkezésére. Az is biztos, hogy %-os arányba a két gép méreteihez képest, nagyobb mértékű RCS csökkentést értek el a B-2nél, mint az F117-nél. Ezek az adatok, bár több nyilvánosságra hozott honlapon, illetve pld. kiállításokon megjelenő szaklapokban is olvashatóak (nekem is van), de akár 1-2 tizedesjellel is eltérhetnek a valóstól, amely ráadásul nem konstans, hiszen a légicél, és a lokátor egymáshoz viszonyított helyzete, távolsága folyamatosan változik, és a repülőgép RCS-je annak alakjából következően is állandóan módosul.
Viszont, DZ észlelte az F117-est, akkor valószínűleg a B2-öt is. Ha a Marconi lokátor észlelte a B2-öt, és a régebbi orosz lokátor az F117-et és B2-öt is akkor miért ne észlelné akár nagyobb távolságból az S300 vagy 400 stb. Persze itt lehet írni, hogy mert a hullámtartománya más, és éppen erre lett kihegyezve az amerikai fejlesztés. Viszont azt egyikünk sem tudja ismét, hogy a hullámsáv tartományokon belül, milyen korrekciós lehetőség áll rendelkezésre a kezelőszemélyzetnek, mivel átalakításokat lehetséges, akár tábori körülmények között végrehajtani. Ez szerintem ismét szüre/fekete terület, és erre nem fogunk egzakt válaszokat találni.