dudi
"Már egyszer leírták,hogy pisztollyal csak akkor lövöldözünk ha nincs más és akkor is csak a legszükségesebb ideig és akkor is emberre nem fedezékre meg gépjárműre vagy a fene sem tudja mire még."
Ha elfogy a karabélylőszerem, vagy meghibásodik a karabélyom harc közben, akkor nem igazán vigasztal, hogy elvileg mire kéne csak lőni pisztollyal...
"Egy mai modern sisak LEVEL IIIA védelmi szintű tessék utánanézni,hogy ez mit jelent(megsúgom minden pisztoly felejtős)."
Utánanéztem, a Level 3A minden bizonnyal megfogna egy 10 mm-est, de az azalatti szintek már nem, legalábbis az FMJ-t nem (nyilván azért nem 50+ méterről). És katonai célra általában FMJ pisztolylőszert használnak.
Viszont, ha meg is fogja, azért szerintem nem mindegy, hogy ~500 (9 mm), vagy ~1000 (10 mm) joule a lövedékenergia (nyilván ez a távolsággal csökken, de mindkettőnél, szóval az arány marad). Úgy vélem, ha duplaakkora energiát kap be valaki a mellényébe, vagy a sisakjába, még ha meg is fogja, de hosszabb ideig, vagy jobban "kiüti", mint a feleakkora. És a 10 mm-esenek a stophatása is sokkal jelentősebb, mint a 9 mm-esnek, ez pedig szerinted is fontos.
antigonosz
"Az én PA-63-asom pl nagyon szanaszét hordott ha célzott lövést kellett leadnom. Ettől függetlenül kedveltem, forma + a tömeg jó volt."
Jajajajajajjj, na ahhoz nekem is volt "szerencsém". De én a formájában sem véltem semmi jót felfedezni, igazi merénylet volt az ergonómia ellen. És hát a 9x18 Makarov lőszer amúgy is egy vicc még a 9x19 Parához képest is. Na meg, ahogy mondod, célozni céloztál valahová, csak épp nem nagyon akart odahordani... Volt a kezemben USP is (azzal nem lőttem), de ég és föld, pedig az USP-re is azt mondják, hogy nem túl ergonomikus...