Szu-57 / Su-57 Felon / PAK-FA (T-50) / FGFA (Szuhoj, Oroszország)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Status
Not open for further replies.

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
3 149
9 305
113
Igen, ez amúgy teljesen jogos kijelentés, de:

"A Szu-57 viszont jár éles bevetésre contested airspace-ben, láttuk élőben ukrán légtérben." az evidencia? Ezt a kérdést azokhoz teszem fel akik ezt állítják itt pár sorral feljebb, hogy ki-be járkál az ukrán légtérben. Ott valahogy a retorikai szabályokat (is!) figyelmen kívül hagyva bemondásos alapon ezt konkrét tényként kezelik, az nem baj?
Az F-35 Iráni bevetése, és más hadműveletekben is vettek már részt, valamint a Balti légtérrendészetben is részt vettek, vesznek, mutatja, hogy ezek a repülőgépek is potensek, sőt potensebbek mint a Szu-57.. A II. Öbölháború mutatta, hogy az amcsik is mernek kockáztatni alig kiképzett személyzetet, és új repülőgépeket, ha arra szükség volt. Az oroszoknak kevés kockázata van a Szu-57 ukrán bevetésekre.. A légvédelem ukrajna területi nagyságához mérten elégtelen, néhány helyen van összpontosítva, amelyet ki lehet kerülni az új orosz géppel, ráadásul, enyhén szólva sem rétegezett légvédelem több rendszerrel egy helyen. Talán-talán van Patriot vagy Iris-T számára kézi lérakos közel légvédelem..

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 638
18 768
113
Ha nem igazán merik Ukrajna fölött bevetni, akkor nem is igazán tudják lelöni a gépet, ugye? :D :D :D

Ravaszak ezek az orosz testvérek, az ukránok eszén könnyen túljárnak….

Ehhez képest beküldték a zsidó gépeket oda, ahol légvédelem is volt, és a légvédelem húzta a rövidebbet. Ez teljesítmény.
Abban velem nem fogsz vitatkozni, hogy F-35 jobb csapásmérő, és jobb stealth gép, mert ebben tökéletesen egyetértek.
Viszont az is tény, hogy az ukrán légtér közelében tevékenykedik a Szu-57 (légvédelem hatókörén belül), és legalább egyszer be is küldték az ukrán légtéren belül, és ki is jött onnan.
Azt nem tudom, hogy a Szu-57-esek hány ukrán légvédelmi állást iktattak ki. Viszont az is tény, hogy még egyet sem lőttek le belőlük, szemben a Szu-35-34-30 vonallal.
Igen, ez amúgy teljesen jogos kijelentés, de:

"A Szu-57 viszont jár éles bevetésre contested airspace-ben, láttuk élőben ukrán légtérben." az evidencia? Ezt a kérdést azokhoz teszem fel akik ezt állítják itt pár sorral feljebb, hogy ki-be járkál az ukrán légtérben. Ott valahogy a retorikai szabályokat (is!) figyelmen kívül hagyva bemondásos alapon ezt konkrét tényként kezelik, az nem baj?
Ez szerintem nem azt jelenti, hogy ki-be járkál az ukrán légtérbe. Az ukrán légvédelmi zónába viszont elméletileg igen (A Patriot hatótáván belül). Egy dedikált, ukrán légtéren belüli harccselekénye volt, az Sz-70 lelövése. Azt viszont megcsinálta, és ki is jött.
Az, hogy az F-35 Adirokból álló baráti delegáció kiiktatta az iráni légvédelmet, az azt kell, hogy jelentse, komolyan bementek az ország légterébe.
Gyanítom, Iránnak nem egy légvédelmi alakulata van, mint nekünk….

Arról hallott már valaki, hogy a SzU-57 kiiktatott ukrán légvédelmet?
Ebben az értelemben egyébként "nem kellett komolyan bemennie", és főleg nem kellett a teljes iráni légvédelmet kiiktatnia. A bemenő, és ha eltért, akkor a kimenő sávban kellett kiiktatniuk a zsidóknak az iráni légvédelmet. Ezt borítékolhatóan nem 10 km-ről lézervezérlésű bombával csinálták.
Hibatlanul bemutatták az F-35 és a standoff fegyverzete képességeit. Kipucolták a sávukba eső légvédelmet, kiiktatták a célokat, és veszteség nélkül hazatértek. Tökéletesen kivitelezett hadművelet volt.

• Tetszik
Reactions: G__G and vasszekely

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 950
10 753
113
Persze, az oroszokra nezve kedvező, tehát bemondasra is igaz, ellenkező esetben egy komplett beismerő vallomás is hazugság.
Nem. Nem igaz bemondásra egyik sem. Vagy igaz mindkettő. De olyan nincs, hogy csak az egyik bemondást vesszük fixre igaznak, míg a másikat nem.

Volt egy állítás: a Felon egy kiforratlan szar. Majd erre jött egy válasz: Az elérhető infók alapján az 57-est bevetik Ukrajnában
Erre jött a válasz: Az kamu
Majd indoklás a Felon kiforratlanságára: az F-35-öt bevetették Iránban és Teherán felett parádézott.
Erre én: kb. pont ugyanannyi bizonyíték van mindkettőre
Erre válasz: itt a link
Erre én : a linkben semmi bizonyíték nincs
Erre a válasz: azt nem is várj!

Akkor most mi is van?

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 906
85 494
113
Nem. Nem igaz bemondásra egyik sem. Vagy igaz mindkettő. De olyan nincs, hogy csak az egyik bemondást vesszük fixre igaznak, míg a másikat nem.

Volt egy állítás: a Felon egy kiforratlan szar. Majd erre jött egy válasz: Az elérhető infók alapján az 57-est bevetik Ukrajnában
Erre jött a válasz: Az kamu
Majd indoklás a Felon kiforratlanságára: az F-35-öt bevetették Iránban és Teherán felett parádézott.
Erre én: kb. pont ugyanannyi bizonyíték van mindkettőre
Erre válasz: itt a link
Erre én : a linkben semmi bizonyíték nincs
Erre a válasz: azt nem is várj!

Akkor most mi is van?
Az, hogy használják nem jelent kiforrottságot. Mit értünk kiforrottság alatt? Gondold végig, a végleges hajtőmű még nemhogy kiforrva nincs de kész sincs.

• Vicces
  • Tetszik
Reactions: fip7 and vasszekely

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 906
8 959
113
Abban velem nem fogsz vitatkozni, hogy F-35 jobb csapásmérő, és jobb stealth gép, mert ebben tökéletesen egyetértek.
Viszont az is tény, hogy az ukrán légtér közelében tevékenykedik a Szu-57 (légvédelem hatókörén belül), és legalább egyszer be is küldték az ukrán légtéren belül, és ki is jött onnan.
Azt nem tudom, hogy a Szu-57-esek hány ukrán légvédelmi állást iktattak ki. Viszont az is tény, hogy még egyet sem lőttek le belőlük, szemben a Szu-35-34-30 vonallal.

Ez szerintem nem azt jelenti, hogy ki-be járkál az ukrán légtérbe. Az ukrán légvédelmi zónába viszont elméletileg igen (A Patriot hatótáván belül). Egy dedikált, ukrán légtéren belüli harccselekénye volt, az Sz-70 lelövése. Azt viszont megcsinálta, és ki is jött.

Ebben az értelemben egyébként "nem kellett komolyan bemennie", és főleg nem kellett a teljes iráni légvédelmet kiiktatnia. A bemenő, és ha eltért, akkor a kimenő sávban kellett kiiktatniuk a zsidóknak az iráni légvédelmet. Ezt borítékolhatóan nem 10 km-ről lézervezérlésű bombával csinálták.
Hibatlanul bemutatták az F-35 és a standoff fegyverzete képességeit. Kipucolták a sávukba eső légvédelmet, kiiktatták a célokat, és veszteség nélkül hazatértek. Tökéletesen kivitelezett hadművelet volt.
Azért vannak veszteségeik a hagyományos típusaiknak, mert azokat küldik be rendszeresen Csikágóba és nem az 57-est.

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 950
10 753
113
Az, hogy használják nem jelent kiforrottságot. Mit értünk kiforrottság alatt? Gondold végig, a végleges hajtőmű még nemhogy kiforrva nincs de kész sincs.
Nem a kiforrottságon van a hangsúly!
Azon van, hogy ugyan azt az állítást valaki igaznak vagy kamunak ítél meg attól függően, hogy ki teszi azt az állítást.
Nem kétséges, hogy az F-35 önmagában és rendszerként is kiforrottabb mint a Szu-57, de az orosz gép jelenlegi állapota lehetővé teszi, hogy bevethessék Ukrajnában. Azt, hogy bevetették-e vagy sem pont annyian tudhatják, mint ahányan tudják biztosra, hogy az F-35 meddig repült be Iránba. Egy biztos: egyikük sem írkál ide a fórumra.

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 777
18 023
113
Lassan 20 évtized rengeteg fémötvözettel és furábbnál furább szerkezettel eltöltött megtanított arra, hogy
  • mennyi mindent nem tudok
  • vannak, akik jobban értenek hozzá
  • mindig az a leghangosabb az asztalnál, akinek a leggyengébb érvei vannak.

Szerintem van elég képzett mérnök mindhárom hatalmi tömben, akikre a második megjegyzés határozottan érvényes...

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 638
18 768
113
Azért vannak veszteségeik a hagyományos típusaiknak, mert azokat küldik be rendszeresen Csikágóba és nem az 57-est.
Vannak bizony, és nem is meglepő. De egyelőre van 15-20 széria Szu-57 a több 100-as nagyságrendű hagyományos típussal szemben. Ez akkor fog megváltozni, ha ez a háború eltart mondjuk még 3-4 évig, és Szu57-esből is lesz mondjuk 50-60 db. Az már nagyon megváltoztathatja a képet,

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 676
34 448
113
Egy lopakodó vs lopakodó közötti légiharc esetén mekkora távolságból érzékeli a radar, s egyébb érzékelő a másik gépet?

Ha nincs távolság már, és vizuális kapcsolat van a gépek között, ergó klasszikus dogfight gá-val, melyik gép éli túl?
Ez egy nagyon jó kérdés.....
Az ismert infók szerint a Su57 nem éri el a lopakodó minőséget,de messze a legjobb csökkentett RCS értékű gép.Különböző becslések,modellezések vannak (ráadásul közben fejlesztik is a gépet),de a fő irányba a legkisebb RCS értékét kb 0,1-0,2 m2-re teszik.Nem lopakodó érték,modern radarok bvr harctávolságból felderitik.A bvr rakéták olyan közel kapcsolják fel saját radarjaikat,hogy elég valószinű,hogy már képesek befogni a lopakodó gépeket is (gyakorlati bizonyiték persze nincs,de modellezések ezt hozták ki).Ráadásul az AAM Stunner képében már megjelent az IR+ARH bvr rakéta is,és a képelkotó IR fej be tudja fogni akármelyik lopakodó gépet is akár szemből is.
De az F35 rendelkezik a DAS rendszerrel is,ami körben képes IR tartományban időjárásfüggöen képalkotó felderitésre.Megintcsak nincs hivatalos érték,csak néhány hivatalos nyilatkozatbol következtethetünk.Egyik ilyen érdekes nyilatkozat,hogy az F35 DAS rendszere képes jó IR látási viszonyok esetén mintegy 70-80km távolságra tüzérségi tűzbemérésre és tüzérségi gránát pályabeméréses követésére.....Én feltételezem,hogy ami egy tüzérségi gránátot tud követni,az azon a távolságon egy vadászgépet is képes lesz érzékelni.És amit lát,arra már rakétát is lehet inditani.Messze dog távolságon kivűlröl.(egyébként ha a Su57/35,MiG31 kap olyan kelló hatótávú távolságmérésre is képes IR felderitő/követő rendszert,akkor ugyan úgy be tudják mérni hasonló körülmények között az amcsi lopakodókat passziv IR módban,és rakétát indithatnak rá.Valamekkora távbol az orosz gépek meglévő hőpellengátorai is érzékelik az amcsi gépeket-és amit be tudnak mérni,arra rakétát is tudnak inditani.Vica versa)
Szóval nem,a lopakodás sem csodaszer-de hatalmas előny.
De megfelelő körülmények között bvr távolságbol is harcolhatnak egymással a lopakodó gépek is.És elég biztos,hogy a radarok már azért jóval gá harctávolság felett befogják egymást,minimum IR rakéta távolságra.A lopakodó képesség nem szünteti meg a legjobb gépnél se,csak nagyon erősen csökkenti a befogási távolságot.Becslések szerint a Su35 Irbis radarja szemből 20-40km távolságról be tudja fogni,követésbe tudja venni az F35 gépet.Gond csak az ezzel,hogy az F35 addigra már rég lelőtte 80-100km távolságrol AMRAAMal (Meteorral,AIM260al majd még messzebbről)
Ukrajna fölé repülésről.
Igazábol fogalmunk sincs,hogy hányszor,milyen mélységbe és hol repült Su57 Ukrajna fölé.Itt is csak következtetni tudunk.
Ukrajna nagy ország,nincs mindenhol légvédelem.Egyszerűen nincs elég eszköz hozzá.Su57 ugyan bizton jócskán elmarad az amcsi F22/35 gépektöl,de azért mégiscsak nagyon erősen csökkentett RCS értékű.Vagyis a távolfelderitő radarok azért kisebb távolságrol érzékelik,mint egy Szu34est.Jó EW felderitéssel,feladattervezéssel nem lehetetlen olyan útvonalat találni Ukrajna felett,ami elkerüli az ismert légvédelmi tűzzónákat.
De az ismert hirek alapján szerintem se sűrűn,se mélyen nem repül be a Su57 Ukrajna fölé.Nincs nagyon nyoma a jelentések között "lopakodó" gépekre utaló csapásoknak

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 906
8 959
113
Nem a kiforrottságon van a hangsúly!
Azon van, hogy ugyan azt az állítást valaki igaznak vagy kamunak ítél meg attól függően, hogy ki teszi azt az állítást.
Nem kétséges, hogy az F-35 önmagában és rendszerként is kiforrottabb mint a Szu-57, de az orosz gép jelenlegi állapota lehetővé teszi, hogy bevethessék Ukrajnában. Azt, hogy bevetették-e vagy sem pont annyian tudhatják, mint ahányan tudják biztosra, hogy az F-35 meddig repült be Iránba. Egy biztos: egyikük sem írkál ide a fórumra.
Te milyen forrásokat tettel közzé?

• Tetszik
Reactions: G__G

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 906
8 959
113
Vannak bizony, és nem is meglepő. De egyelőre van 15-20 széria Szu-57 a több 100-as nagyságrendű hagyományos típussal szemben. Ez akkor fog megváltozni, ha ez a háború eltart mondjuk még 3-4 évig, és Szu57-esből is lesz mondjuk 50-60 db. Az már nagyon megváltoztathatja a képet,
Azaz lesz 40 db további gepuk, amivel szinten nem mennek be a kellemetlen zónákba? Mit változtat ez?

A VKS nem remekel a háborúban.

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 831
29 632
113
Van, amikor a realitásokat akarjuk a vakhitünkbe beágyazni. Már elnézést, de ez nem hozzáértők, hanem teljesen amatőrök társalgása volt idáig. Nem is olvasom tovább, mert teljesen felesleges.

• Tetszik
Reactions: fip7 and svajcibeka

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 638
18 768
113
Azaz lesz 40 db további gepuk, amivel szinten nem mennek be a kellemetlen zónákba? Mit változtat ez?

A VKS nem remekel a háborúban.
40 db plusz, nagy harcértékű stealth gépük (összesen 50-60, ilyen időtávban nézva. és igen, stealth, 5. gen gép, akkor is, ha nem éri el az F-35 szintjét). Én azt gondolom, hogy minél több lesz a gép, tapasztalt pilóta, annál bátrabban fogják beküldeni őket a kellemetlen zónákba. Ha kell. De szerintem igyekeznek majd fegyverzetből megoldani.
Viszont ha pl lesz mondjuk 50 db gépük, tehát 4 teljes század, amiből egy legalább részben kiképző lesz, több évnyi tapasztalatal és megfelelő számú, felkészültségű pilótával, akkor én nem lepődnék meg, ha meg tudnák ismételni az izraeliek Irán elleni tömeges támadását. A gépben szerintem benne van.

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 906
8 959
113
40 db plusz, nagy harcértékű stealth gépük (összesen 50-60, ilyen időtávban nézva. és igen, stealth, 5. gen gép, akkor is, ha nem éri el az F-35 szintjét). Én azt gondolom, hogy minél több lesz a gép, tapasztalt pilóta, annál bátrabban fogják beküldeni őket a kellemetlen zónákba. Ha kell. De szerintem igyekeznek majd fegyverzetből megoldani.
Viszont ha pl lesz mondjuk 50 db gépük, tehát 4 teljes század, amiből egy legalább részben kiképző lesz, több évnyi tapasztalatal és megfelelő számú, felkészültségű pilótával, akkor én nem lepődnék meg, ha meg tudnák ismételni az izraeliek Irán elleni tömeges támadását. A gépben szerintem benne van.
Ahogy az előttem szőlők írták, ez nem feltétlenül stealth gép. A régi vicc jut eszembe: az orosz laptop azért nem lett világsiker, mert nem fért ki a gyárkapun.

Stealth gép ez, csak olyan oroszosan.

Abban pedig nem értek egyet, hogy a VKS meg tudna ismételni egy, az izraelihez hasonló komplex műveletet. Mikor csináltak ők ilyesmit? Abból élnek, hogy feltalálták az orosz JDAM-ot meg vannak Kh- rakéták. Nem mernek ok bemenni gázos helyekre.

• Vicces
Reactions: fip7

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 638
18 768
113
Ahogy az előttem szőlők írták, ez nem feltétlenül stealth gép. A régi vicc jut eszembe: az orosz laptop azért nem lett világsiker, mert nem fért ki a gyárkapun.

Stealth gép ez, csak olyan oroszosan.

Abban pedig nem értek egyet, hogy a VKS meg tudna ismételni egy, az izraelihez hasonló komplex műveletet. Mikor csináltak ők ilyesmit? Abból élnek, hogy feltalálták az orosz JDAM-ot meg vannak Kh- rakéták. Nem mernek ok bemenni gázos helyekre.
Szerintem egyértelműen stealth a szériagép, amit Ukrajna ellen is használnak. Nem éri el az F-35 szintjét, de hozza, amit kell. Ahhoz elég, hogy az ukránok teljes amerikai támogatás mellett se tudják lelőni.

Most még igen, de a muszály nagy úr. Erre mutatott rá többször @angelsoul is, ha megnézed, mit csináltak, mivel 2 éve, és mit most, ég és föld a kettő. Igen, az oroszoknak Ukrajna kellett, és 2 év, hogy FAB-os butabombázásról átálljanak JDAM szintre. De átálltak, mert muszály. Nem tudnak évi 100-150 Szu-57-et gyártani, mint F-35-öt az amerikaiak, de azért évi 12-t kb összeraknak. Mert muszály. És fejlesztik. Ezért írtam azt, hogy 3-4 év múlva. Akkor viszont szerintem tudnának.

Status
Not open for further replies.