M
molnibalage
Guest
Wall of text konklúzió és definitív kijelentés nélkül.Az utóbbi napok termését elolvasva eszembe jutott egy kósza gondolat.
Nem mondom, hogy nekem van igazam, nem mondom, hogy csakis e szerint nézzük a dolgokat, de talán van ilyen aspektusa is, ahogyan látjuk ezt a PAK-FA sztorit.
Tehát a mottó: Mindenki magából indul ki.
Ha jól értem, akkor ugye ott tartunk, hogy oké, hogy fejlesztik a gépet, meg a hozzávalókat, de minimum lassul a program, de akár az is lehet, hogy pár tíz gépet leszámítva nem lesz nagy számú rendszeresítés, de arra mindenképp jó (lesz), hogy ismerjék, megismerjék az 5. generációs gépek előállítását, működtetését, karbantartását stb.
De abba lehet, nem invesztálnak ezzel a platformmal, hogy erre fegyverezzenek át úgy komplett.
De ez hangulatilag (részben) úgy jön le szerintem a fórumunkon, hogy elbuktak, képtelenek rá, végük, mint a botnak, jobban teszik, ha a sírjukat ássák, meg előzékenyen inkább cégtáblákat gyártanak a többi nagyhatalom - őket helyettesítő - fegyverkereskedőinek a kiállítási standjaikhoz, sőt az őket leuraló multiknak is, hogy átvehessék a gáz és olajmezőiket is...
...csak mert az egyik fegyverhordozó platformjuk - valamikért - nem úgy halad, mint várták, mint vártuk; mint kés a vajban.
Itt gyorsan tegyük hozzá, hogy vitán felül az 5. generációs harci gépeké a jövő, annak a fejlesztését egy - magát komolyan venni akaró - katonai hatalom sem mismásolhatja el.
Tehát nem akarok a hiányosságuból erényt faragni.
Ezek után térjünk vissza a kósza gondolatomhoz, vagyis, hogy mindenki magából indul ki.
Nekünk magyaroknak - ha jól értelmezem - a Gripenen kívül jelenleg nincs korszerű - támadásra is alkalmas - fegyverrendszerünk. Magyarán e nélkül bokára lerántott gatyával állnánk egy váratlan fegyveres konfliktus esetén. Nekünk momentán ez a tudatállapotunk.
S ebből a tudatból - is - indulunk ki, amikor a PAK-FA-ról beszélgetünk.
Csakhogy az oroszok nem ebben a szituációban - és tudatállapotban - vannak. Merthogy nekik minden más fegyverük, eszközük is van.
Amiből nincs korszerű, az legalább sok. (Van mááásik....!)
Mi meg ugye...
S nem; nem az atomütőerőre gondolok. /Bár nem lehet vacak tudatállapot/.
Hanem arra, hogy azon viszonylag kevés országok közé tartoznak, akik mindent, de tényleg mindent le tudnak gyártani, amire úgy érzik szükségük van.
S le is gyártják.
Hogy milyen áron, azon vitatkozhatunk, de amit birtokolsz, az birtokba vesz, így hát ők sem szívesen mondanának le a területeikről, termőföldjeikről, természeti kincseikről.
Ez van.
Ezek után - jövő ide, jövő oda - lehet, hogy az 5. generációs harci repülőgépek is csak egy olyan fegyverrendszer a szemükben, ami - ha van is - önmagában még nem csodafegyver; mást meg végképp nem pótol.
Szóval ők a PAK-FA nélkül nem állnának letolt gatyával...mint mi a Gripen nélkül...
S mielőtt valaki bőszen klaviatúrát ragadna, megismétlem a második mondatomat:
Nem mondom, hogy nekem van igazam, nem mondom, hogy csakis e szerint nézzük a dolgokat, de talán van ilyen aspektusa is, ahogyan mi látjuk ezt a PAK-FA sztorit.