1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Villamosenergia-termelés, energiagazdálkodás

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Batka által indítva @ 2013. május 4..

 1. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ennél ostobább balfaszabb és hangulatkeltő cikket olvastam már, de az, hogy és még a tanulságokat sem sikerült levonni megfelelően. Akkor szépen sorban...
  • Szép dolog a demokrácia, de szakmai kérdésekben minek népszavazás? Hogy egy csapat természettudományos és műszaki analfabéta leszavazzon valamit, ami készen van? Mi a következő lépés? Az agysebészek munkájáról is szavazás lesz? Nem is értem, hogy akkor új hidak és vasútvonalak vagy bármi nagy beruházás esetén miért nincs népszavazás, hogy "ez jó lesz? akkor, amikor már készen van...? Ez olyan, mintha az új M0 hidat Téténynél megnépszavaztatják, majd annak bukása miatt nem adják át. Mi ez az ökörség? A törvényeket az OGy hozza, abba népszavazással minimális beleszólás van, de ez kulcsrakész erőművet el kaszálhat a tömeg véleménye? Ez a példa pontosan azt mutatta meg, hogy ennyire komoly kérdést nettó hülyékre nem szabad bízni. Mert az átlagpolgár sajnos az. Ez van.

  • Az osztrákok annyira hülyék voltak, hogy maguk tették tönkre az egészet, de ennek az egész folyamatnak az elvi hibáira sem mutatnak rá. A naperőműves résznél meg érdekes módon nem vezetik le ebből, hogy még ennyire korlátozott ipari célra sem jók, de azért n+1 cikkbe beleállnak abba, hogy naperőmű vs Paks... Vastaps...

  • Az erőmű forralóvizes hullám legvégén épült, ez az konstrukció már a '80-as években ódivatú volt, tehát ma tényleg értelmetlen lett volna beindítani bizonyos szempontból. De az tényleg meglol, hogy forralóvizes reaktorra írja azt, hogy biztonságosabb, mint a nyomottvizes. Ja persze, azért nem épül ilyen úgy 40+ éve. Anyám... Tényleg olyan nehéz lenne megkérdezni egy szakembert...? Vagy csak felmenni a wikire és értelmezni azt, hogy miért a PWR és nem a BWR a módi úgy 30+ éve...?

  • A lezárása meg vicces, hogy a napenergia hatékonytalanságával akarja "igazolni", hogy mennyire szar az atomerőmű...
   
 3. alali77

  alali77 Well-Known Member

  fishbed and molnibalage like this.
 4. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  +fizetnek fejenként 15$-t egy cégnek aki megmondja nekik, hogy használjanak kevesebb áramot, szórják az adóbevételt megújulóra és így sikerült elérni hangyaf***nyi csökkenést a fosszilis arányában.

  25 év múlva majd világítanak olajlámpával és tábortűz körül sztorizgatnak, de legalább kirakhatnak egy táblát a kikötőkbe, hogy 100% green energy.
   
  blitzkrieg and molnibalage like this.
 5. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Egyre gyakoribbak a furcsa tűzesetek amerikai áruházakban

  A Walmart nevű amerikai kiskereskedelmi lánc beperelte a Teslát, mivel az Elon Musk cége által gyártott napelemek már hét különböző alkalommal gyulladtak ki az áruházaik tetején.

  A Walmart a Teslát azzal vádolja, hogy felrúgták a két cég által kötött szerződésben foglaltakat, valamint hanyagul jártak el a napelemek gyártása és felszerelése során, illetve nem tartották be az ipari előírásokat sem.

  A Walmart arra szólította fel Elon Musk vállalatát, hogy kezdjék meg a napelemek eltávolítását mintegy 240 üzletük tetőszerkezetéről, valamint fizessék ki a Walmart által elszenvedett károkat.

  A New York államban benyújtott dokumentum szerint 2018 novembere óta már hét alkalommal gyulladtak ki a Tesla napelemei. Ennek következtében több anyagi kár is keletkezett, valamint minden alkalommal evakuálni kellett az áruházakat.

  [​IMG]
  FORRÁS: AFP/EMMANUEL DUNAND
  A vádak szerint a Tesla ugyan rendszeresen vizsgálta a napelemek állapotát, azonban olyan embereket küldtek az ellenőrzésre, akiknek nem volt meg a kellő szakmai tudásuk és tapasztalatuk ezen a téren, emiatt pedig nem tudták hiánytalanul ellátni munkájukat. Pedig a Walmart szerint sok esetben már puszta szemmel is láthatóak voltak a meghibásodások.

  https://www.origo.hu/gazdasag/20190821-kigyulladnak-a-tesla-napelemei.html
   
 6. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Hawaii még szarabb helyzetben van mint a németek.
  Ugyanis a németeknél sötétedés után amint megszűnik a napelemek termelése, egy adott mértékig tudnak venni áramot a franciáktól, (nekik van eladó, hisz a nappal teljes gőzzel termelő atomerőművek termelését így nem kell az éjjeli völgyben visszavenni). Ez még egy ideig viszonylag ésszerű volt, amíg el nem jutottak arra a szintre, hogy napos és szeles időben a németek teljes mértékben megtermelik csak a megújulókkal az áramot, aztán meg sötétedéskor semmit nem termelnek és hirtelen minden foszilist vissza kell kapcsolni és importálni kell minden egyes elérhető elektront.
  Hawaii viszont éjjel senkitől nem tud vásárolni. Max a geotermális erőművekkel fog tudni áramot termelni, plusz a szélerőművekkel, ha épp fúj a szél.
  De akkor megint ott vannak, hogy feleslegesen kiépítenek két rendszert. Mivel fel kell készülni arra, is ha éjjel nem fúj, kell annyi kapacitás geotermálból, ami ellátja a teljes államot. De ha már van annyi kapacitás csak geotermálból, ami az egész államot ellátja, akkor minek kell mellé a szél és a nap?
   
  rm40 and emel like this.
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Pusztán energetikailag és szabályozást nezve ameddig a beépített teljesítmény nem éri el a csucs kapacitas igeny 30-35%-at. Persze ettol is már drágulhat az aram, de Hawaiii eseten a szélességi kör megfelelo es mivel mindent importslbi kell, ott ez lehetoseg. De a 100% megújuló az bullshit. Műszakilag ma lehetetlen, nemhogy gazdaságilag.
   
  fishbed, nyugger and blitzkrieg like this.
 8. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Autógyártó részleg kapcsán olvastam, hogy kezd McDonalds-i magasságokba emelkedni a munkaerővándorlás, minimálbérért hajtják ki a belüket, mert a költségeket mindenáron le kell szorítani, utána meg a vásárló garanciában csináltassa meg az ajtót, mert fél centivel lentebb szerelték és beázik...
   
  molnibalage likes this.
 9. alali77

  alali77 Well-Known Member

  Jó, hát ilyen amikor látnokok beesnek és az iparban 100+ éve tevékenykedő cégek addig megszerzett tapasztalatát, tudását lefitymálják. Ebből lesz az is amikor a kurvadrága Tesla festése szar minőségű..
  (Félreértés ne legyen, baromi jól néz ki a Tesla, és gondolom jó is, csak azért a tapasztalat az tapasztalat. És van szakmai "vakság" is, amikor a szakember a szokások rabjává válik és nem akar/tud váltani)
   
 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ehhez kepest tegnsp farasztottak azzal a baromsaggal, hogy Musk forradalmasitotta az autogyartast. LOL.
   
 11. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Másfajta alvázat használ, ami töréstesztekre van belőve, de a többi gyártó szerint túl merev...

  Asszem Ford-nak volt abból balhéja anno, hogy USA-ban bevezették a fél oldalas töréstesztet, mivel a karambolok nagy része nem frontális, hanem bal szélén történik.
  Meg is kapta az 5*-ot a SUV-juk, de később megvizsgálták az autót a jobb oldalán és összcsuklott, mivel csak féloldalasan lett megerősítve. ..
   
 12. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Azóta Amerikában már nem csak félátfedéses teszteket csinálnak, hanem negyedátfedésest is.
  Mivel megvizsgálták a statisztikákat és az ütközések magasabb arányban történnek így.
  És, hogy mennyire töréstesztre optimalizálnak a gyártók? A Volvón kívül szinte mindenki megbukott (vagy épphogy átment) ezen a módosított teszten. Most nincs időm megkeresni, de kb. 1 éve volt ez hír.
   
  blitzkrieg likes this.
 13. alali77

  alali77 Well-Known Member

  Az én kedvencem a FIat500 (5csillagot kapott) összecsapása AudiQ7-el (4csillagot kapott) a német autóklub által. Lehet tippelni:
   
  fishbed and blitzkrieg like this.
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 15. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  Semmi olyasmit nem írt, ami előítéletes lenne sőt, még enyhén is fogalmazott sok helyen. Mert pl. nem csak a villamosenergia termelés CO2 csökkentéséről van szó benne, de más primer energia felhasználásról is, ahol eleve az a kérdés, hogy hogyan lehetne csökkenteni annak lábnyomát főleg, ha áramot használva a növekvő áramigénynek is tisztának és stabilnak kell lennie.
  [/QUOTE]

  Sőt, ha úgy tetszik az egész egy önmagába visszaforduló hurok. Kezdésnek vegyük a kémiát. Ammónia szintézise. 1kg ammóniához kell 2,65kg CO2. Évente úgy 170 millió tonnát gyártanak ebből - mégsem elég. Ha el akarunk látni mindenkit műtrágyával, akkor még több ammónia kell. Jelenleg az ammónia-gyártás a világ CO2 termelésének 1-1,5%-át adja. Amikor a Haber-Bosch-szintézist kifejlesztették, az akkori reaktorral (látom az irodából...) 120MWh energia volt 1 tonna előállítása, ez mára lement a hidegfalas eljárással 8MWh-ra, ezt tovább nem lehet levinni. De mondhatok bármilyen, ma modern eljárást.

  Amit ma környezetbarátnak eladnak, az mindenfajta zonglőrködés a számokkal. A kedvencem:

  - gyártasz polisztirol lapokat - kell hozzá egy csomó CO2. Sebaj. Fogsz egy házat, beburkolod a szigetelő lapokkal meg fogsz egy ugyanolyat és Hans által meghatározott módon méred mindkét ház energiafelhasználást (mint az autók kipufogója). Mivel te vagy a gyártó, te találod ki, hogyan legyen az egész rendszer mérve - majd ehhez hozol egy "független szakértőt" (ő a műszaki prosti), aki majd dombornyomott papíron leírja, hogy bizony, ennyivel kevesebb energiába kerül az A-ház, mint a B-ház.

  Ezzel nem is lenne gond, nyilvánvaló, hogy a szigetelés jobb, ezáltal kevesebb a környezetbe elszivárgó hő. Ekkor jön az első csavar:

  - az egészet visszaszámolják olajegyenértékre, hogy te bizony HTO-val fűtesz. Ekkor elmondják, hogy az olaj eltüzelésekor ennyi meg ennyi CO2, NOx, SO2, meg egyebek keletkeznek. Ebből kijön, hogy akkor évente x kg-val kevesebb a CO2. Vastaps. Ez a "szakértői" vélemény megy tovább, ahol ezt készpénznek veszik, hogy GipszJakab-lappal szigetelt házban ennyivel kevesebb a CO2.

  Jön a gyártó és elkezdi nyomni a reklámot, boldog-boldogtalan veszi a cuccot. Ekkor beindul a statisztika gyártása, miszerint:
  - y millió házra felrakták a GipszJakab-lapot és az y millió szorozva x kiló CO2-val, az egyenlő q millió kg CO2/év. A statisztika finoman átsiklik a felett, hogy a lakást biomasszás szarsággal, távhővel a közeli csatolt gáz-gőz erőművel fűtik, ez nem számít bele.

  Ekkor beindul a lobbi, hogy az én zseniális GipszJakab-lapjaimmal évente q millió kg CO2/év megtermelés érhető el, akkor ebből hozzám is kell ám számolni valamennyit, mivel ez nem lenne lehetséges nélkülem. Ekkor a GipszJakab-lapokat előállító cég CO2-jóváírást kap a szövetségi kormányzattól és mindjárt nem a kifüstölt CO2 lesz a lényeg, hanem a számmisztikával összegyánolt szám vagy hányados, aminek adott esetben az is lehet a folyománya, hogy CO2-mínuszba mész a plusz napelemmel - az esőerdő hozzád képest smafu.

  Ez egy világméretű átbaszás

  - nem csak olajlobbi van, hanem zöldenergiás-lobbi is
  - a húsmentes-húst hirdető cég egy tőzsdei cég, amely profit maximalizálása érdekében profi PR-s cégekkel dolgozik
  - minden 16 éves klímaapostol mögött ott egy még profibb PR-s cég
  - a kivágott őserdők helyén úgy 3 évig pálmaolajat termelnek, amik elsősorban nem a Nutella-ba mennek, hanem az EU-s zöldek által kisírt 10%-os "megújuló arányú" üzemanyagba - amire kötelező kvóta van
  - nukleáris energia nélkül nincs CO2-szegény gazdaság a világ 95%-ban
  - ha ma a német politikában el akarsz indulni, zöld szarsággal bármit elérhetsz (a migráns-simogatás hamarabb cseng le, mint csőcsonk mellett a hegesztési varratban a hajlítófeszültség...)
  - a VW többet költ a zöld PR-re, mint egyetemek kutatási programjaira (FAZ-cikk, előfizetéses tartalom)
  - ha a 16 éves klímahős mondanivalóját támadod, akkor az úgy lesz beállítva, hogy "te egy 16 éves kislányt támadsz be, aki ráadásul Asperger-szindrómás is. Vannak neked lelkivilágod!?" című kérdést a héten úgy 8 alkalommal kaptam meg.
   
  zeal, blitzkrieg, ghostface and 13 others like this.
 16. misinator

  misinator Well-Known Member

  Átfutottam az elmúlt kb. 30 oldalt, amit - más topikban megemlített - okokból eddig elmulasztottam.

  ...keresem a szót...keresem a szót...

  ...szóval...ööö...nem látom a fejlődést...:(
   
  notaricon likes this.
 17. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  Erre én már egy ideje azt felelem, hogy "Még a mentőben is tovább ütném az oxigénpalackkal, nehogy a nyakunkra hozzon valami zöldnáci Világállamot. Attól, hogy valaki aspergeres kamaszlány, még nem lesz okos."
   
 18. nyugger

  nyugger Well-Known Member

  Internetes kommentharchoz meg ezt :D
  [​IMG]
   
 19. alali77

  alali77 Well-Known Member

 20. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  notaricon likes this.

Ezen oldal megosztása