Magam is folyton emlegetem az IDF 60milis aknavetőit.Nagy részt egyetértek @Negan azzal, amit mondtál. Ott van mégis az a de. Azt gyanítom, meggyőzhető leszel az én megoldási javaslatomról.
A tüzértelepek problémája egy Afganisztán méretű és számunkra csak expedíciós haderőre tervezett műveletben valóban 1, nagy emberigénnyel rendelkezik 2, olyan logisztikai háló kellene, ami még több lehetőséget adna a gerilláknak 3, nem túl hatékony.
Én nem fentebbi szinten oldanám meg a kihívásokat, hanem dandár tüzérségről levinném század tűztámogatás szintjére. Ha a járműveimet felszerelem IDF mintájára kis kaliberű aknavetőkkel, akkor azok sokkal hatékonyabbak lehetnek ilyen helyzetekben, mint a dandár tüzérség. Hiszen missziós feladatoknál jellemzően nem is dd harckötelékekben tevékenykedünk.
Nem véletlenül beismerten nagy híve vagyok a zsidók ezen megoldásának. Én figyelmébe ajánlanám Maróth Gáspár úrnak is, hogy ha 20 évig akarunk Maliban maradni, akkor ott pláne hasznos lenne ilyen irányba elvinni a Zrínyit. Olcsó, gyorsabb válasz még a vadászgépnél is, külön bónusz, hogy az aknavetőgyárunk piacvezető a könnyen betanítható digitális tűzvezetésben könnyű aknavetők esetén is. Nem kéne teljes tüzér kiképzés, maradhatna a kezelő lövésznek is kár vagy harckocsizó.
Szerintem ha kipróbálnánk és beválna a következő külszolgálatoknál, akkor nagy piacot szereznénk. És az izraeli megjelenés is kísértetiesen hasonlít arra a biztonsági helyzetre, ami Afganisztánban volt vagy Maliban lesz. Ez persze nem a CAS-ról való teljes lemondás lenne, ahogy Izrael sem mondott le róla. Csupán jelentősen csökkenthette volna az ilyen igényt. Amikor megtudnák oldani így, akkor spórolnánk vele egy drága kört a misszióban a repcsiken. Amikor nem, akkor jöhet a CAS.
A fő gondot én abban látom, hogy század vagy maximum zászlóalj szinten mozogtunk Afganisztánban és ehhez nem volt elegendő számú dd tüzérségünk.
Missziós környezetben viszont egy kisalegység könnyen kerülhet olyan helyzetbe,hogy a támadó gerillák létszám és tüzfölénybe kerülnek.A könnyű aknavető a gerillák fegyvertárának is oszlopos tagja.Egy minden földi segitségtől messze lévő kisalegység ilyen esetben csak légi úton lehet gyorsan,időben támogatni.Azonban nekünk,és ha az USA nincs jelen szövetségesi szinten sem,lesz jelen sugárhajtású vadászgép.Számunkra az amúgy is csekélyszámú vadász kitelepitése semmilyen szempontbol nem járható út.Viszont a "nagy"(közepes) szállitógépek mellé amúgy is szükség lenne könnyű/könnyebb szállitógépekre.Egy jol megvállasztott,strapabiró,"olcsó" és praktikus tipus felfegyverezhető kivitelben azonban igen hasznos és hatékony lehet ilyen környezetben.És nem csak mint tűztámogató,hanem eredeti szerepkörében,mint szállitó gép is.
Mondjuk a rovat cimétől tényleg jol elkalandoztunk,de melyik rovatba is kéne átpakolni a dolgot?