[HUN] Vadászgépek beszerzése

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 907
4 744
113
Igen.Része a követelményrendszer megállapitásának,hogy milyen szempont szerint vállaszuk ki a beszerzendő harci gépet.

Bár a hsz egészével egyetértek,ez a rész azonban nem ilyen egyértelmű.Valójában az USA nagyon is használta közvetlen támogatásra a tüzérséget.De Afganisztán nagy,a megszálló csapatok meg ehez képest kis létszámúak voltak.Kisalegységek voltak szétszorva olyan nagy területen,amit tüzérséggel lefedni már nem tudtak.Egyszerűen mások a hadszintéri viszonyok.Nagy területen,igen kis csapatsűrűségű aszimmetrikus háború folyt.A hatalmas,ráadásul hegyvidéki környezetet lefedni tűzbázis hálózattal igen sok tüzércsapaterőt követelne széttelepitve.A tűzbázisokat magukat is védeni kellene,még több csapaterőt lekötve az amúgy is kevésből (különben a bázisok,nagyobb csapatsűrűségű helyeken használták a tűzbázis rendszert,Nagyobb hadműveleteknél meg kisérte támogató tüzérség a csapatokat,akár földön,akár légimozgékony módon).Ilyen helyzetben a légi tűztámogatás a megoldás.A probléma inkább az volt,hogy a rendelkezésre álló gépállomány ezt nem tudta olcsón végrehajtani.Nem új probléma ez,Vietnámban is előjött már.Akkori A-X tender olcsó üzemű nagy teherbirású,de meg nem valósult turbópop CAS gépeinek modern megfelelőire lett volna szükségük.Végül is csináltak is egy tendert,amit a Szuper Tukán meg is nyert,de addig elhúzták a dolgot,mig vége lett a háborúnakKaukázusban az oroszok is szembekerültek ezzel a problémával.Az ő megoldásuk egy másik amcsi vietnámi megoldás volt,a felfegyverzett könnyű szállitógép (Szu S80PT).De ez is hamvábaholt,mert mire elkészült volna,nem volt már prioritás.A szűkös forrásokat meg elvitték más programok.Hadsereg még mindig igényelné a gépet,de nem kapnak rá pénzt.
Érdekes,hogy a hasonló problémával szembe kerülő vékonypénzű országok mennyivel gyorsabban reagálnak,mint a nagyok.Airtractor trágyaszóróbol kialakitott gerillaellenes CAS gépe és társai több helyen is aktivak és sikeresek ilyen viszonyok között.A37,AC47, relikviák,nameg a Tukán ,SF260 sikeressen helytálnak elhúzodó világvégi gerillaháborúkban.
Szerintem ebben a szegmensben nekünk a felfegyverezhető könnyű szállitó gép lenne a megoldás.Aszimmetrikus,alsősorban misszios környezetben hasznos mindenes támogatógép.Itthon,békeidőben meg fegyverzet nélkül egy sima könnyű szállitógép.S80PT egy nyugatizált változatának szerintem igenis lenne helye idehaza is a rendszerben.
A háború jellege,a hadszintér terepviszonyai,a részt vevő felek kvalitásai meghatározzák az alkalmazható harcászatot,a harcászat meg a felszereléssel szemben támasztott követelményeket.
Mi esetünkben ez azt jelenti,hogy nem példa nekünk az amcsi légierő CAS képessége,mert a büdös éltben nem lesz pénzünk olyan képességű légierő kiépitésére.
Nem volt válasz a kérdésre, mert ez mellébeszélés.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 345
31 549
113
Nagy részt egyetértek @Negan azzal, amit mondtál. Ott van mégis az a de. Azt gyanítom, meggyőzhető leszel az én megoldási javaslatomról.

A tüzértelepek problémája egy Afganisztán méretű és számunkra csak expedíciós haderőre tervezett műveletben valóban 1, nagy emberigénnyel rendelkezik 2, olyan logisztikai háló kellene, ami még több lehetőséget adna a gerilláknak 3, nem túl hatékony.

Én nem fentebbi szinten oldanám meg a kihívásokat, hanem dandár tüzérségről levinném század tűztámogatás szintjére. Ha a járműveimet felszerelem IDF mintájára kis kaliberű aknavetőkkel, akkor azok sokkal hatékonyabbak lehetnek ilyen helyzetekben, mint a dandár tüzérség. Hiszen missziós feladatoknál jellemzően nem is dd harckötelékekben tevékenykedünk.

Nem véletlenül beismerten nagy híve vagyok a zsidók ezen megoldásának. Én figyelmébe ajánlanám Maróth Gáspár úrnak is, hogy ha 20 évig akarunk Maliban maradni, akkor ott pláne hasznos lenne ilyen irányba elvinni a Zrínyit. Olcsó, gyorsabb válasz még a vadászgépnél is, külön bónusz, hogy az aknavetőgyárunk piacvezető a könnyen betanítható digitális tűzvezetésben könnyű aknavetők esetén is. Nem kéne teljes tüzér kiképzés, maradhatna a kezelő lövésznek is kár vagy harckocsizó.

Szerintem ha kipróbálnánk és beválna a következő külszolgálatoknál, akkor nagy piacot szereznénk. És az izraeli megjelenés is kísértetiesen hasonlít arra a biztonsági helyzetre, ami Afganisztánban volt vagy Maliban lesz. Ez persze nem a CAS-ról való teljes lemondás lenne, ahogy Izrael sem mondott le róla. Csupán jelentősen csökkenthette volna az ilyen igényt. Amikor megtudnák oldani így, akkor spórolnánk vele egy drága kört a misszióban a repcsiken. Amikor nem, akkor jöhet a CAS.

A fő gondot én abban látom, hogy század vagy maximum zászlóalj szinten mozogtunk Afganisztánban és ehhez nem volt elegendő számú dd tüzérségünk.
Magam is folyton emlegetem az IDF 60milis aknavetőit.
Missziós környezetben viszont egy kisalegység könnyen kerülhet olyan helyzetbe,hogy a támadó gerillák létszám és tüzfölénybe kerülnek.A könnyű aknavető a gerillák fegyvertárának is oszlopos tagja.Egy minden földi segitségtől messze lévő kisalegység ilyen esetben csak légi úton lehet gyorsan,időben támogatni.Azonban nekünk,és ha az USA nincs jelen szövetségesi szinten sem,lesz jelen sugárhajtású vadászgép.Számunkra az amúgy is csekélyszámú vadász kitelepitése semmilyen szempontbol nem járható út.Viszont a "nagy"(közepes) szállitógépek mellé amúgy is szükség lenne könnyű/könnyebb szállitógépekre.Egy jol megvállasztott,strapabiró,"olcsó" és praktikus tipus felfegyverezhető kivitelben azonban igen hasznos és hatékony lehet ilyen környezetben.És nem csak mint tűztámogató,hanem eredeti szerepkörében,mint szállitó gép is.
Mondjuk a rovat cimétől tényleg jol elkalandoztunk,de melyik rovatba is kéne átpakolni a dolgot?
 
  • Tetszik
Reactions: Szittya

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Mondjuk a rovat cimétől tényleg jol elkalandoztunk,de melyik rovatba is kéne átpakolni a dolgot?

Amúgy a témát nem itt kezdtük és szerintem egy moderátor már átpakolta ide.
Viszont egyetértek, amíg a CAS témát tisztáztuk, addig annak szerepe volt a 2026 utáni vadászgép beszerzésünkben. A missziózáshoz vajmi köze lesz, szerintem kitárgyaltuk a témát. :)
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 279
74 043
113
Amúgy a témát nem itt kezdtük és szerintem egy moderátor már átpakolta ide.
Viszont egyetértek, amíg a CAS témát tisztáztuk, addig annak szerepe volt a 2026 utáni vadászgép beszerzésünkben. A missziózáshoz vajmi köze lesz, szerintem kitárgyaltuk a témát. :)
Ha jól emlékszem úgy kezdődött ez a téma hogy két század vadászbombázó kell, mert nem elég a 14 gép a légi fölényhez és a CAS-hoz egyszerre... aztán végül valahogy eljutottatok a 120-as aknavetőkig.
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 907
4 744
113
Igen.Része a követelményrendszer megállapitásának,hogy milyen szempont szerint vállaszuk ki a beszerzendő harci gépet.

Bár a hsz egészével egyetértek,ez a rész azonban nem ilyen egyértelmű.Valójában az USA nagyon is használta közvetlen támogatásra a tüzérséget.De Afganisztán nagy,a megszálló csapatok meg ehez képest kis létszámúak voltak.Kisalegységek voltak szétszorva olyan nagy területen,amit tüzérséggel lefedni már nem tudtak.Egyszerűen mások a hadszintéri viszonyok.Nagy területen,igen kis csapatsűrűségű aszimmetrikus háború folyt.A hatalmas,ráadásul hegyvidéki környezetet lefedni tűzbázis hálózattal igen sok tüzércsapaterőt követelne széttelepitve.A tűzbázisokat magukat is védeni kellene,még több csapaterőt lekötve az amúgy is kevésből (különben a bázisok,nagyobb csapatsűrűségű helyeken használták a tűzbázis rendszert,Nagyobb hadműveleteknél meg kisérte támogató tüzérség a csapatokat,akár földön,akár légimozgékony módon).Ilyen helyzetben a légi tűztámogatás a megoldás.A probléma inkább az volt,hogy a rendelkezésre álló gépállomány ezt nem tudta olcsón végrehajtani.Nem új probléma ez,Vietnámban is előjött már.Akkori A-X tender olcsó üzemű nagy teherbirású,de meg nem valósult turbópop CAS gépeinek modern megfelelőire lett volna szükségük.Végül is csináltak is egy tendert,amit a Szuper Tukán meg is nyert,de addig elhúzták a dolgot,mig vége lett a háborúnakKaukázusban az oroszok is szembekerültek ezzel a problémával.Az ő megoldásuk egy másik amcsi vietnámi megoldás volt,a felfegyverzett könnyű szállitógép (Szu S80PT).De ez is hamvábaholt,mert mire elkészült volna,nem volt már prioritás.A szűkös forrásokat meg elvitték más programok.Hadsereg még mindig igényelné a gépet,de nem kapnak rá pénzt.
Érdekes,hogy a hasonló problémával szembe kerülő vékonypénzű országok mennyivel gyorsabban reagálnak,mint a nagyok.Airtractor trágyaszóróbol kialakitott gerillaellenes CAS gépe és társai több helyen is aktivak és sikeresek ilyen viszonyok között.A37,AC47, relikviák,nameg a Tukán ,SF260 sikeressen helytálnak elhúzodó világvégi gerillaháborúkban.
Szerintem ebben a szegmensben nekünk a felfegyverezhető könnyű szállitó gép lenne a megoldás.Aszimmetrikus,alsősorban misszios környezetben hasznos mindenes támogatógép.Itthon,békeidőben meg fegyverzet nélkül egy sima könnyű szállitógép.S80PT egy nyugatizált változatának szerintem igenis lenne helye idehaza is a rendszerben.
A háború jellege,a hadszintér terepviszonyai,a részt vevő felek kvalitásai meghatározzák az alkalmazható harcászatot,a harcászat meg a felszereléssel szemben támasztott követelményeket.
Mi esetünkben ez azt jelenti,hogy nem példa nekünk az amcsi légierő CAS képessége,mert a büdös éltben nem lesz pénzünk olyan képességű légierő kiépitésére.
Kefirt vegyünk talán?
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 930
91 594
113
Benkő a mai Magyar Nemezetben elég konkrét volt. Már csak a betű a végén a kérdés.

Két század Gripenben gondolkodunk, eredetileg is ennyit tartottunk szükségesnek – tette hozzá a légierő jövője kapcsán.

Kérdés. Mikyen bázissal? Pápa?
 
H

Hummen23

Guest
Benkő a mai Magyar Nemezetben elég konkrét volt. Már csak a betű a végén a kérdés.

Két század Gripenben gondolkodunk, eredetileg is ennyit tartottunk szükségesnek – tette hozzá a légierő jövője kapcsán.

Kérdés. Mikyen bázissal? Pápa?
Nagyon örülnék bővített századoknak (28 db c) , de nem leszek telhetetlen. :)
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 007
36 366
113
Benkő a mai Magyar Nemezetben elég konkrét volt. Már csak a betű a végén a kérdés.

Két század Gripenben gondolkodunk, eredetileg is ennyit tartottunk szükségesnek – tette hozzá a légierő jövője kapcsán.

Kérdés. Mikyen bázissal? Pápa?
Kecsekeméten van a logisztika, miért vinnék máshova?
Ez egy központi hely: az ország bármely pontja elérhető 15 perc alatt. Max. háborús helyzetben települnének máshova.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba
M

molnibalage

Guest
Kecsekeméten van a logisztika, miért vinnék máshova?
Ez egy központi hely: az ország bármely pontja elérhető 15 perc alatt. Max. háborús helyzetben települnének máshova.
Mert békeidős üzem estén is a munkaerő hiány / koncentrációt nézve x km sugarú körben nem találsz elég embert...
Kecsón is emberhiány volt és tudtommal van is a Merci üzem és minden más miatt.
Ha odaviszel kétszerannyi gépet és nem kínálsz valóban versenyképes fizetést, akkor hol lesz ember?

Amúgy "logisztika" alatt mit értesz?
Ha pótalkatrész kell, akkor nem tudja elvinni máshova Pápára...?
A repüzemhez szükséges dolgok biztosítása nem egy egetverő költség egy másik reptéren is.
Kecsón semmiféle komoly mélységű munkát nem végeznek, csík melletti üzem van.

A te szemléleteddel nézve az országnak a teljes fegyveres ereje egy helyen lenne, aminek értelme 0. Okkal volt még az első lépcső is több helyen annp, pl. Szombathelyen, Keszthelyen és Tatán a szárazföldieknél.

Kecsón is fejleszteni kéne a +14 géphez, de még a MEGLEVŐHÖZ is. Mert ugye betonfedezék az nincs.
Távvezetéki kapcsolata van, de maga az egész reptéri infra inkább egy civil, mint katonai reptérre hasonlít...
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 007
36 366
113
Mert békeidős üzem estén is a munkaerő hiány / koncentrációt nézve x km sugarú körben nem találsz elég embert...
Kecsón is emberhiány volt és tudtommal van is a Merci üzem és minden más miatt.
Ha odaviszel kétszerannyi gépet és nem kínálsz valóban versenyképes fizetést, akkor hol lesz ember?

Amúgy "logisztika" alatt mit értesz?
Ha pótalkatrész kell, akkor nem tudja elvinni máshova Pápára...?
A repüzemhez szükséges dolgok biztosítása nem egy egetverő költség egy másik reptéren is.
Kecsón semmiféle komoly mélységű munkát nem végeznek, csík melletti üzem van.

A te szemléleteddel nézve az országnak a teljes fegyveres ereje egy helyen lenne, aminek értelme 0. Okkal volt még az első lépcső is több helyen annp, pl. Szombathelyen, Keszthelyen és Tatán a szárazföldieknél.

Kecsón is fejleszteni kéne a +14 géphez, de még a MEGLEVŐHÖZ is. Mert ugye betonfedezék az nincs.
Távvezetéki kapcsolata van, de maga az egész reptéri infra inkább egy civil, mint katonai reptérre hasonlít...
Veresnképes fizú nélkül ne is akarjunk semmilyen haderőt. Az kell legyen az alap...
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 930
91 594
113
Veresnképes fizú nélkül ne is akarjunk semmilyen haderőt. Az kell legyen az alap...
1.450mrd-os költsegvetéssel számolnak 2024-re.Ez másfelszerese a 2022-nek és kb. ötszöröse a 2012-nek.
800 mrd megy fejlesztésre. A maradék apróból, ha nem rendezik a béreket, ahogy az orvosoknál( nem az a szint, hanem arányaiban), akkor baxxxák meg.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Bocsi, hogy ide teszem be, bár a Gripen az pont nem szerepel az újság cikkben.


"Orbán Viktor beszámolt arról is, hogy Brazília részt vesz a magyar haderőfejlesztésben, ennek részeként 2023-ra két darab készül el sugárhajtású katonai szállító repülőgép Magyarország megrendelésére, az együttműködés útját pedig még szélesíteni fogják."

Azért ebbe a topicba hozom, mert ez gyanúsan szól arról is, hogy az Ebraer nem véletlenül nyitott tervező irodát nálunk. Mennyire lehet beleolvasni ebbe az idézetbe, hogy a brazilok rajtunk (mint EU és NATO tagország és jó tárgyalók) keresztül akarnak belépni egy 6. gen fejlesztésbe?
És mennyire lehet azt beleolvasni, hogy a 2. század az 2026 után is csak GripenE/F lesz, és csupán a mostani C/D-ket cserélnénk 2035 után valamikor Tempestre?
 
  • Tetszik
Reactions: vasszekely

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 007
36 366
113
1.450mrd-os költsegvetéssel számolnak 2024-re.Ez másfelszerese a 2022-nek és kb. ötszöröse a 2012-nek.
800 mrd megy fejlesztésre. A maradék apróból, ha nem rendezik a béreket, ahogy az orvosoknál( nem az a szint, hanem arányaiban), akkor baxxxák meg.
20 kiképzett Gripen pilótánk van jelenleg (pár hónapos adat) és összesen 95 főt képeztek ki vadászpilótának az NFTC-ben.
A szakma megtartó ereje nem túl jó...
Két századra legalább 45-50 pilóta kell, de inkább 2,5-3x annyi mint ahány repülőgép, hogy az egyik század nagyrésze folyamatosan levegőben tudjon lenni egy háborús helyzetben...
Hiába veszünk még 10-14 gépet: a hangárban állnának, mert egy pilóta 2-3 év mire bevethető lesz és évente alig néhányat képzünk, képeztetünk Gripenre.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 007
36 366
113
Bocsi, hogy ide teszem be, bár a Gripen az pont nem szerepel az újság cikkben.


"Orbán Viktor beszámolt arról is, hogy Brazília részt vesz a magyar haderőfejlesztésben, ennek részeként 2023-ra két darab készül el sugárhajtású katonai szállító repülőgép Magyarország megrendelésére, az együttműködés útját pedig még szélesíteni fogják."

Azért ebbe a topicba hozom, mert ez gyanúsan szól arról is, hogy az Ebraer nem véletlenül nyitott tervező irodát nálunk. Mennyire lehet beleolvasni ebbe az idézetbe, hogy a brazilok rajtunk (mint EU és NATO tagország és jó tárgyalók) keresztül akarnak belépni egy 6. gen fejlesztésbe?
És mennyire lehet azt beleolvasni, hogy a 2. század az 2026 után is csak GripenE/F lesz, és csupán a mostani C/D-ket cserélnénk 2035 után valamikor Tempestre?
Ebbe ne "olvassunk bele" semmit - ez a KC-390-hez köthető protokol látogatás volt, amt évek óta halasztottak COVID miatt. Ha Erik gripen lesz akkor az svédektől fog jönni...
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Ebbe ne "olvassunk bele" semmit - ez a KC-390-hez köthető protokol látogatás volt, amt évek óta halasztottak COVID miatt. Ha Erik gripen lesz akkor az svédektől fog jönni...

Ha az összes Erik lesz, az a Saabtól fog jönni. Ha F-et is fogunk venni, abban már a brazilok tappancsa is benne lesz.
Nekem hosszú ideje sokat hangoztatott elvem, hogy akár minden második gép kétüléses lehetne. A jövő csataterén egy géppárban nagyon hasznos tudna lenni, ha egy személy szinte kizárólag a környékbeli drónokra és egyéb feladatokra tudna koncentrálni.

Egyértelmű a megfogalmazás. A jövőben újabb szerződések vannak kilátásban. A kérdés az, hogy mi?