S
speziale
Guest
@speziale nagyon leegyszerűsítő állásponton van az MAN motorjaival kapcsolatban. Többféle emissziócsökkentő eljárást dolgoztak ki a normák megjelenésével a gyártók. A legtöbb egyszerűen az AdBlue szentségére építve egységesen így gyártotta a különböző lökettérfogatú motorjait, a svédek rászánták magukat a kipufogógáz visszavezetéses, kipufogógáz hűtéses technológiák kidolgozására és ezzel vezették be a kisebb teljesítményű(9-11-12 literes) motorokat, az AdBlue-val pedig a nagyokat, 16 liter környékén. A Volvo így a korai 520 lóerőről tudott lépni 580-610 lóra, majd 660-ra, majd 700-ra ezzel csúcsot beállítva, majd 750-re újabb csúccsal, ahogy a Scania fenti sorozata ezt lekövette, látható, hogy elég komolyan belevetették magukat.
Azért nem ragadtak le egy adott szintnél, mert a kidolgozott egyéb technológiáikkal tudták az AdBlue-t kombinálni, míg a többiek csak motorkarakterisztikát váltottak és töltik bele a kék löttyöt. Szóval ahogy mondtam, nagyon leegyszerűsítő speziale álláspontja, mert a 680 lovas MAN motorhoz töltögethettek volna bármennyit, nem tudtak már kibocsátást csökkenteni az amúgy kiválóan vezérelt brutális erejű motorjukkal. Ezért kellett karakterisztikát váltaniuk, amiben kevesebb hengerrel kisebb fogyasztással kisebb kibocsátási mutatókkal bír eleve a motor(ha ehhez hozzáadnának megint, megintcsak nem menne a csökkentés) és ezt tudják Adblue adagolással csökkenteni. A Mercedes hasonlóan járt el, ahogy az Iveco és a DAF esetében is ez volt a motorbeszállítók stratégiája, mert a kisebb teljesítményű verziói egy adott lökettérfogatú motornak ezzel könnyen kezelhetők.
Na de mostmár kussolok, mert ez nem egy kamionos fórum és nem is akarom azzá tenni, de ha tehetném, harcjármű modernizáláshoz Scania vagy Volvo motort használnék.
bocs, de ez egyszerűen nem igaz amit írsz...
a Mercedes pl. a 12,8 literes euro6 motorjának konkrétan növelte a teljesítményét a korábbi változatokhoz képest (megjegyzem az 530 le-vel ez erősebb mint a Volvo hasonló űrméretű motorja)
egyébként meg ott van a linkelt pdf-ben hogy miket pakoltak bele a motorba:
- 4- and 6-cylinder diesel engines in an in-line arrangement with cooled exhaust gas recirculation
- Future-proof valve timing gear with 2 overhead camshafts and 4-valve technology
- “One box” exhaust after-treatment with SCR and DPF
- Common rail injection system up to 2400 bars and multiple injection
- Tailor-made turbo charging system with 1- and 2-stage turbochargers
másrészt a cégek nem csak úgy l'art pour lart fejlesztenek dolgokat, hanem olyat csinálnak amiről azt gondolják, hogy igény van rá
és ha a MAN-nak ment euro6-os szabványban a 49le/liter teljesítmény a 7 literes motorváltozatban, akkor szerintem nem túl nehéz elképzelni, hogy menne neki a 47le/liter teljesítmény a 15 literes motornál is