Szóval csak az a véleményem, és akárhonnan is nézem az MBT kezd olyan lenni a mai háborúban, a mai technikai feltételek mellet, mint a nehézbombázó. Csak kipucolt helyre szabad beengedni. De amíg az égen nem lehet egy db elbújt katona a felhő mögött, addig a földön a bokrok mögött lehetséges, aztán így lesből egy szempillantás alatt hazavágja a több százmilliós technikát. Mert az MBT a fő célpont ha választani lehet.
Pláne mert jelenleg nincs az a védelem ami elégséges lenne a lesből és hátulról támadó katonákkal szemben.
Aztán sík ország lévén – mert az egyetlen hágónak nevezhető útunk az Esztergomból a Pilisen át Bp felé tart – itt az „aljában” pedig ezerrel lehet masírozni keresztbe-kasul,- max az árterek, csatornák akasztanak meg bármiféle manővert - épp ezért szerintem sokkal több taktikai 4x4-esre lenne szükségünk.
Mind támadásban, mind védekezésben.
Seek and Destroy, Hit and run.
Kicsi, jól rejthető/álcázható, és gyors.
Ténylegesen nagy hatótávval.
Úszóképesen, akár hibrid kivitelben is.
Több változatban, föld-levegő, föld-föld, drón indító, felderítő képességgel.
Körben a 12,7 elleni védelemmel, plusz aktív védelemmel.
Cakompakk max 5 férőhellyel
Kb mint a Pars 4x4, vagy kanadai Trexton Commando, a Fennek, vagy a nagyon könnyű Panhard CRAB, vagy lánctalpasban BMD-4 hez hasonló megoldás, vagy a Trexton RIPSAW M5, vagy a szintén Trexton Cottonmouth 6x6 prototipus, féle technika.
Szóval én az MBT rovására kicsit ezt a részt húznám, azok árból sok-sok minden hasznos dolog kitelne.
Ez az én véleményem az Ukrajnában eddig látottak alapján.
Plusz persze a drónok. Mert abból is több kell. Nem tudom mennyi volt tervben, de annál több.
De modern repülőgépből kell a legerősebbnek lennünk.
Mert még mindig légfölény a legfontosabb.
Meg persze az jól képzett katona.
Közben eszembe jutott egy kérdés, a Dunaferrel most mi a helyzet?