[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 426
7 007
113
Amennyiben nálunk vizsgálják, mert ránk lőtték, akkor nem lesz világháború.
Ha a lengyelekre lövik előbb teljesitik a célt.
De ez sci-fi egyenlőre.
momentán három forgatókönyvet tudok elképzelni
az egyik a jól bevált vegyifegyvertámadás
ezt a vonalat már tesztelték szíriában, fényes sikerrel
ennél valószínűbb az atomerőműre támadás
ez ugyanúgy kell működjön mint a vegyifegyver, jobban meg is felel a helyi sajátosságoknak mert pont van is kéznél néhány atomerőmű, és az európai közvélemény pont ugyanúgy reagálna
a harmadik a nato terület megtámadása
mindegyik esetben szükséges az usa/brit szakszolgálatok közvetlen bevonása mert ha az ukránok valamit elbarmolnak az kínos lenne
 
W

Wilson

Guest
No, tehát hogy most van-e, az nyilván más tészta, mikor indult a mutatvány, VOLT! Tényszerűen! Az USA-n kívül hirtelen olyan nagyon sok ország nekem nem ugrik be a világon, amelyik ennél komolyabb - összetettebb - légvédelemmel rendelkezik, mint az Ukrán volt, szarásig voltak Sz-300/BUK/Tunguska/és mindenféle keleti-nyugati Manpadsal. S az elejétől mentek a helikopterek, folyamatosan!
Raktam be egy az ukrán légvédelemről szóló (2018-as) elemzést a fórumra, az igaz, hogy viszonylag nagyszámú S-300-l,KUB-l rendelkeztek, de ezek a Szovjetunió után megörökölt változatok voltak amelyeket az ukránok csak üzembentartani tudtak, de modernizálni nem,

itt az elemzés a második felét megtalálod a az orosz biztpol topikban...

2018- as cikk , de azóta gyakorlatilag nem változott a helyzet.

Megbízható pajzs vagy lyukas vályú: milyen állapotban van az ukrán légvédelmi rendszer?....


A Sz-300 miért nem csodaszer, és a Sz-125 visszaállítására tett kísérletek miért egyértelmű korrupció.

Mikhail Zhirokhov

10 ÁPRILIS 2018, 08:30

Április elején az Ukroboronprom bejelentette, hogy újabb felújított Sz-300PS légvédelmi rendszert adott át az Ukrán Fegyveres Erőknek. A berendezés élettartamát további hét évvel meghosszabbították. A munkát a konszernhez tartozó Ukroboronservis végezte, és 2016-2017-ben összesen öt ilyen komplexumot javította. Ez egyike az Ukroboronpromnak az Ukrán Pajzs stratégia részeként adott számos megrendelésnek, amely "a csúcstechnológiás gyártásra való áttérést, a nemzetközi NATO-szabványokat és a fegyveres erők modern fegyverekkel való felszerelését irányozza elő" - közölte a konszern. A Mind megkérdezte Mykhaylo Zhyrokhov katonai szakértőt, hogy mi is valójában az "ukrán pajzs" a légvédelmi rendszerek tekintetében.

Rendszerek a múlt századból...

Az Ukroboronprom csak a minap jelentette, hogy az elmúlt két évben öt Sz-300-as komplexumot javítottak az ukrán légierő számára. Érdemes felidézni, hogy ezeket a komplexumokat stratégiai és taktikai repülőgépek, cirkáló és taktikai rakéták ellen tervezték, 25-27 kilométeres magasságig és 100 kilométeres távolságig.

Az azonban, hogy ezek a rendszerek mennyire bizonyulnának hatékonynak egy esetleges nagyszabású háború esetén Oroszországgal, meglehetősen vitatható kérdés. Egyrészt ez egy meglehetősen mobil légvédelmi rendszer. Amikor a rendszer gyártása megkezdődött (1980-as évek eleje), rekordot jelentő 5 percet kellett várni a harckészültség elérésére. Másrészt 30 év alatt az észlelő- és zavarórendszerek nagyon sokat fejlődtek, míg ezen ukrán komplexumok elektronikája tulajdonképpen a változatlan maradt.

Még egy dolog - 2014 előtt Ukrajnának volt egy Csouda rakétakilövőtere a Krímben, de 2010 óta egyetlen éleslövészettel járó gyakorlati taktikai gyakorlatot sem tartottak ott.

Csak 2016 végén kezdtek éleslövészetbe a rakétásaink, amikor végre sikerült felállítaniuk egy gyakorlóteret a Herszon régióban. Az ilyen gyakorlatok azonban szó szerint esetleges jellegűek, és nem képesek teljes mértékben támogatni az összes légvédelmi rakétaegység harckészültségét.


Arsenal csökkentés.....

Általánosságban elmondható, hogy a Szovjetunió összeomlása után hazánk egy meglehetősen komoly légvédelmi rendszert - 132 légvédelmi rakétadivíziót - örökölt. Ugyanennyi volt Oroszországban 2015-ben. Légvédelmi rendszerünknek azonban volt egy meglehetősen komoly problémája - a szovjet alapokmányok szerint a légvédelmi rakétarendszerek állásai túlnyomórészt helyhez kötöttek voltak, és főként stratégiailag fontos ipari és közigazgatási központokat - Kijevet, Dnyepropetrovszkot (ma Dnyepr), Harkovot, Nyikolajevet, Odesszát és a Krímet - fedték le.

Nyilvánvaló, hogy még a meglehetősen régi rendszerek, például a vietnami háború idejéből származó Sz-125 vagy Sz-75 is elég jó volt ilyen célokra. Egy független államnak, amelynek nem volt annyi ellensége, mint a Szovjetuniónak, egyszerűen nem volt szüksége ennyi eszközre. Ezért Ukrajna a függetlenség elnyerése után nagyon hamar jelentős csökkentésre kényszerült. Így először az Sz-75 közepes hatótávolságú SAM-eket vonták ki a szolgálatból, majd a 2000-es évek elején az Sz-125 rövid hatótávolságúakat. Amíg az erőforrások lehetővé tették, a nagy hatótávolságú Sz-200V és
Sz-200D SAM-ek szolgálatban voltak, de 2013-ban ezeket is kivonták a harci szolgálatból.

A fő rendszer az Sz-300-300PT és az Sz-300PS volt (2010-ben 16 hadosztály rendelkezett S-300PT-vel és 11 S-300PS-szel). Ezzel egyidejűleg komoly földrajzi átrendeződés történt - elsőként a Donbasszban és az Oroszországgal határos területeken állomásozó hadosztályokat szüntették meg, míg a hangsúly a központi és nyugati régiókra helyeződött. Nagyon valószínű, hogy ez szándékosan történt.

Az Oroszországból származó pótalkatrész-ellátással kapcsolatos problémák és a légvédelmi rakéták szavatossági idejének meghosszabbítására való képtelenség vezetett oda, hogy 2014-re még a hadsereg Buk-M1 közepes hatótávolságú SAM-rendszere is bekerült az ország légvédelmi rendszerébe. Ugyanakkor kísérleteket tettek a komplexumok felújításának elsajátítására - a legnagyobb sikert az Sz-300-asok esetében érték el. Fegyverzeti szakembereink például 2012-ben arról számoltak be, hogy az Sz-300PS két hadosztályát felújították, és az alkatrészek egy részét Oroszországban gyártották.

Надежный щит или дырявое корыто: в каком состоянии украинская система ПВО

Sz-300PS SAM RENDSZER
Fotó: Ukroboronservis

A Krím annektálása után a légierőnk öt Sz-300-as és három Buk-M1-es hadosztályt veszített el, ami rendkívül negatívan hatott a harckészültségre, és valójában lyukat ütött a déli légvédelmi rendszerben.
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 763
17 841
113

Az orosz katonai hadműveletek ellenére megérkezik Kijevbe Lengyelország, Csehország és Szlovénia miniszterelnöke....​

2022. MÁRCIUS 15., KEDD, 10:11

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök közölte, hogy kedden Kijevbe látogat Yaroslav Kaczynski miniszterelnök-helyettessel, valamint Csehország és Szlovénia kormányfőivel.

Erről Facebook-oldalán írt az European Truth szerint .

"Ma, Putyin Ukrajna elleni agressziójának 20. napján Jaroslav Kaczynski miniszterelnök-helyettessel, Petr Fiala cseh miniszterelnökkel és Janez Jansa szlovén miniszterelnökkel együtt Kijevbe megyünk, hogy kifejezzük szolidaritásunkat az ukránokkal" - mondta Morawiecki. .

Elmondása szerint a látogatást az Európai Unióval egyetértésben hajtják végre, és erről értesítették az Európai Unió Tanácsának elnökét, Charles Michelt, Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét és az ENSZ-t.

"A világ számára ilyen kritikus időkben kötelességünk ott lenni, ahol a történelem összekovácsolódik. Mert nem rólunk van szó, hanem gyermekeink jövőjéről, akik megérdemlik, hogy egy zsarnokságtól mentes világban éljenek" - mondta a miniszterelnök. – hangsúlyozta Lengyelország.

Felidézte a néhai lengyel elnök, Lech Kaczynski szavait is a Grúzia elleni orosz háború során: „Ma Grúzia, holnap Ukrajna, holnapután a balti országok, és akkor talán eljön az ideje hazámnak, Lengyelországnak is. "

Aztán az ő látogatása megváltoztatta annak a háborúnak a megítélését, és egy nagyszerű bátor cselekedet adott bátorságot a grúzoknak, amire a mai napig világszerte emlékeznek" - mondta Moravetski.

Csak nehogy megferencferdinálódjanak útközben egy ukrán kézen lévő Z-betűs hárckotsítól...

Ideális indok lenne akármire
 

mijki

Well-Known Member
2012. augusztus 12.
340
886
93
Esélyes, olvastam tegnap kimenekült reddit army-s írásokat, francia srác írta, hogy a bázis megtámadása után civil autókba rakták őket, majd egy btr mögött elindultak a front egy "biztonságos" szakaszára.
Aztán egyszer csak elcsattant a btr, majd gépágyúval végigsorozták a twingojukat is.
Beugrott az árokba, onnan nézte végig ahogy egy T-72 meg egy osztag katona megközelíti a roncsokat és összegyűjti katonákat.
Ukránokat hátra vitték, 2 britet kivégezte a tank parancsnoka "amerikanszki" felkiáltással, többieket elengedték lefegyverzés után, ekkor vette észre, hogy neki is oda lett az egyik füle.

Másik beszámolóban az író számonkéri a redditen (!), hogy miért hazudták neki azt, hogy az ukrán légierő tartja nyugat ukrajnát, neki "szerencséje" volt, mert a rakétatámadás levitte a jobb kezéről 3 ujját, így hazaengedték az ukránok, többieket 1 ak-val és 2 tárral felültették az éppen rendelkezésre álló járművekre, irány Kijev...

Ezt a reddit csoportot be tudod linkelni esetleg?
Előre is köszönöm.
 
  • Tetszik
Reactions: Ramzana and gacsat

Kijev Szelleme

Well-Known Member
2022. március 1.
981
1 740
93

Az orosz katonai hadműveletek ellenére megérkezik Kijevbe Lengyelország, Csehország és Szlovénia miniszterelnöke....​

2022. MÁRCIUS 15., KEDD, 10:11

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök közölte, hogy kedden Kijevbe látogat Yaroslav Kaczynski miniszterelnök-helyettessel, valamint Csehország és Szlovénia kormányfőivel.

Erről Facebook-oldalán írt az European Truth szerint .

"Ma, Putyin Ukrajna elleni agressziójának 20. napján Jaroslav Kaczynski miniszterelnök-helyettessel, Petr Fiala cseh miniszterelnökkel és Janez Jansa szlovén miniszterelnökkel együtt Kijevbe megyünk, hogy kifejezzük szolidaritásunkat az ukránokkal" - mondta Morawiecki. .

Elmondása szerint a látogatást az Európai Unióval egyetértésben hajtják végre, és erről értesítették az Európai Unió Tanácsának elnökét, Charles Michelt, Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét és az ENSZ-t.

"A világ számára ilyen kritikus időkben kötelességünk ott lenni, ahol a történelem összekovácsolódik. Mert nem rólunk van szó, hanem gyermekeink jövőjéről, akik megérdemlik, hogy egy zsarnokságtól mentes világban éljenek" - mondta a miniszterelnök. – hangsúlyozta Lengyelország.

Felidézte a néhai lengyel elnök, Lech Kaczynski szavait is a Grúzia elleni orosz háború során: „Ma Grúzia, holnap Ukrajna, holnapután a balti országok, és akkor talán eljön az ideje hazámnak, Lengyelországnak is. "

Aztán az ő látogatása megváltoztatta annak a háborúnak a megítélését, és egy nagyszerű bátor cselekedet adott bátorságot a grúzoknak, amire a mai napig világszerte emlékeznek" - mondta Moravetski.

Ezt nem néztem volna ki belőlük. Ez hősies cselekedet. Zelenszkij is bátor, hogy Kijevben marad, de neki ez kötelessége.

Másik országok elnökeinek szolidaritásból Kijevbe menni most, le a kalappal, nehéz időkben születnek a hősök.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 200
113
9M723 OTRK „Iskander-M” lőszer-csali,rakéták, amelyek rádiójeleket és hőt bocsátanak ki az ukrán légvédelmi rendszerek rakétáinak eltérítésére. Kizárólag a ballisztikus rakétákon található. Iszkander-K robotrepükön ezt nem alkalmazzák.

u5yslyB9M1A.jpg

0biDlzgoozA.jpg
 
W

Wilson

Guest
ha azt a provokációt az ukránok szervezik akkor azt a nato szervezi
Miközben az USA még a lengyel MIG-29-t sem adta át az ukriknak félve attól,hogy tovább eszkalálódhat a háború , és ugye Vlagyimir Vlagyimirovics is igen csak készültségbe helyezte az orosz atomarzenált... Ezeknek a körülményeknek a fényében egy ilyen a NATO által szervezett provokációt a magam részéről kizárnék....
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 017
113
Raktam be egy az ukrán légvédelemről szóló (2018-as) elemzést a fórumra, az igaz, hogy viszonylag nagyszámú S-300-l,KUB-l rendelkeztek, de ezek a Szovjetunió után megörökölt változatok voltak amelyeket az ukránok csak üzembentartani tudtak, de modernizálni nem,

itt az elemzés a második felét megtalálod a az orosz biztpol topikban...
No, még mindig azt mondom, hogy nyilván nem Orosz/USA/Kínai légvédelem volt/pláne van Ukrajnában, de a világon a létező egyik legjobb rétegzett még mindig! Az már csak non plus ultra, hogy sanszosan a km2-re eső legsűrűbb MANPADS lefedettség tekintetében is a top közelében vannak!

Meg lehet próbálni kicsavarni azt amit mondtam, de még a nyugat is elismerte hogy kurva sok Stingert, Starsteak-et, Piorunt, Iglát kaptak az elmúlt pár hétben, és VOLT is nekik amúgy is készleten egy kurva nagy adag SZU cucc.

Szóval komoly légvédelem volt, és vidáman gépágyúzgatnak - NIR eznek a helikopterek ebben a harcban IS. Ez már nem Szíria, ahol az ISIS az ellenfél!

Aki ezt nem látja át, azzal erről tényleg nincs tovább érdemben miről beszélni, szerintem.
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 334
13 690
113

Az orosz katonai hadműveletek ellenére megérkezik Kijevbe Lengyelország, Csehország és Szlovénia miniszterelnöke....​

2022. MÁRCIUS 15., KEDD, 10:11

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök közölte, hogy kedden Kijevbe látogat Yaroslav Kaczynski miniszterelnök-helyettessel, valamint Csehország és Szlovénia kormányfőivel.

Erről Facebook-oldalán írt az European Truth szerint .

"Ma, Putyin Ukrajna elleni agressziójának 20. napján Jaroslav Kaczynski miniszterelnök-helyettessel, Petr Fiala cseh miniszterelnökkel és Janez Jansa szlovén miniszterelnökkel együtt Kijevbe megyünk, hogy kifejezzük szolidaritásunkat az ukránokkal" - mondta Morawiecki. .

Elmondása szerint a látogatást az Európai Unióval egyetértésben hajtják végre, és erről értesítették az Európai Unió Tanácsának elnökét, Charles Michelt, Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét és az ENSZ-t.

"A világ számára ilyen kritikus időkben kötelességünk ott lenni, ahol a történelem összekovácsolódik. Mert nem rólunk van szó, hanem gyermekeink jövőjéről, akik megérdemlik, hogy egy zsarnokságtól mentes világban éljenek" - mondta a miniszterelnök. – hangsúlyozta Lengyelország.

Felidézte a néhai lengyel elnök, Lech Kaczynski szavait is a Grúzia elleni orosz háború során: „Ma Grúzia, holnap Ukrajna, holnapután a balti országok, és akkor talán eljön az ideje hazámnak, Lengyelországnak is. "

Aztán az ő látogatása megváltoztatta annak a háborúnak a megítélését, és egy nagyszerű bátor cselekedet adott bátorságot a grúzoknak, amire a mai napig világszerte emlékeznek" - mondta Moravetski.


Ha ez igaz én elhagyom a kontinenst. Mert akkor tényleg világháború lesz.

Egy kibaszott OSTROMLOTT városba berepül egy miniszterelnök a sleppjével? Ellenséges csapatok fölött átrepülve akiknek légvédelme van?? Egy támadott reptérre? Ezeket mártírhalálba küldik, az ukrán színészek orosz maskarában lemészárolják őket a kamerák kereszttüzében.
Az ukránok mindent erre az egy lapra tudnak csak feltenni, hogy mást bevonva megveretik az oroszokat és a lengyelek vannak olyan hülyék, hogy ehhez asszisztálnak.