Harckocsik harctéri alkalmazása

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Elegáns, tehát, ha a látótávolság 350 m akkor hol érdekes, hogy 4 km-ről indíthatják? Ja hogy sehol.
és ilyen távolságra se tud visszalőni a hk?
Nézd, nagyjából annyit tudunk, hogy javelinnel ki lehet lőni harckocsit. De ezt eddig is tudtuk
Arról viszont, hogy mi a hatékonysága nem tudunk semmit. Pedig ez lenne a lényegi infó.
Azért lényeges, mert nem ott fogod indítani 350 méterről a Javelint ahol indíthatnád 2.5 km-l is, magyarul olyan terepen fogják indítani 350 méterről ahol nagyon fedett a terep sok a takarás, és ne felejtsd csak azt követően tud lövést leadni egy T-72-s Ukrajnában is ha elősször észrevette beazonosította a fenyegetést....És ez itt a kulcsmomentum,mikor észleli a HK az ATGM indítót? Ha azelőtt tudja elindítani az emberke a Javelint mielőtt a HK észrevette volna akkor a HK személyzete (ha a mostani ukrajnai helyzetet veszem alapul) nem tehet mást mint imádkozik.....

A hozzászólásod második felével kapcsolatban pedig tegyük hozzá, hogy szerinted....:)
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 834
24 235
113
ha a mostani ukrajnai helyzetet veszem alapul) nem tehet mást mint imádkozik.....
Ez minden szituációban igaz. Ha már rádlőttek, nem tehetsz mást mint imádkozol. Aztán jön a kérdés, hogy amúgy ez a lövés a valóságban mekkora veszélyt jelent rád.
És ez az amit nem tudunk.
Illetve te tudod, hiszen halálbiztosan kijelented, hogy ebben az esetben a harckocsinak reszeltek.
Csak számokkal nem akarod alátámasztani, mivel úgy vagy vele, hogy ezt nem érdemlem meg.

A hozzászólásod második felével kapcsolatban pedig tegyük hozzá, hogy szerinted....
Szerintem a T-34es minden változata képes kilőni a Pzkf V minden változatát.
Fényképekkel, dokumentumokkal alátámasztva.
Ennek ellenére szerintem, ha megkérdeznék, hogy melyikkel mennék a csatába a Pzkf V. választanám.
Pont azok miatt a számok miatt, amik szerinted ezek szerint nem érdekesek.
 
W

Wilson

Guest
Ez minden szituációban igaz. Ha már rádlőttek, nem tehetsz mást mint imádkozol. Aztán jön a kérdés, hogy amúgy ez a lövés a valóságban mekkora veszélyt jelent rád.
És ez az amit nem tudunk.
Illetve te tudod, hiszen halálbiztosan kijelented, hogy ebben az esetben a harckocsinak reszeltek.
Csak számokkal nem akarod alátámasztani, mivel úgy vagy vele, hogy ezt nem érdemlem meg.
Hogy hogy nem érdemled meg.....:)

Jó legyen akkor ha már számok eddig én két Javelin indítást és találtatot láttam a neten, ha elfogadjuk, hogy ezek Javelin indítások voltak, akkor ezek azt bizonyítják, hogy a Javelinek az ukrajnai harctéren bevetett orosz harckocsikat 100% találati aránnyal semmisítik meg?
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 834
24 235
113
Hogy hogy nem érdemled meg.....:)

Jó legyen akkor ha már számok eddig én két Javelin indítást és találtatot láttam a neten, ha elfogadjuk, hogy ezek Javelin indítások voltak, akkor ezek azt bizonyítják, hogy a Javelinek az ukrajnai harctéren bevetett orosz harckocsikat 100% találati aránnyal semmisítik meg?
...
...
...
...
...
nagy levegő, elszámol 10ig

Hány indítás történt pontosan orosz harckocsikra, és ebből hány volt hatásos, hány hatástalan?
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 057
14 194
113
Mondjuk egy páran itt anno hangot adtunk annak a véleményünknek, hogy esetleg ezek a tetőcsomagtartók baromira szar ötletek, mert védeni nem fog, de legalább hülyén néz ki.

Más: most esetleg vissza kellene térni arra a témára, hogy akkor érdemes lenne e kishazánknak használt T72 hadsereget felállítani jó drágán csillagromboló szintre tuningolva avagy mégsem? Csak így a gyakorlati próbák után. Most már igen komoly elemszámú minta van hozzá.

Az izraeli megvalósítás elveit követve hatékony minőséget és a szükséges mennyiséget lehet létrehozni úgy, hogy marad pénz a többi fegyvernemre marad pénz a tartalékok újjáépítésére és a polgári gazdaságnak is marad bőven a megtakarításból!



Csak nincs semmi hiteltérdemlő statisztika arról, hogy véd-e vagy sem. Az, hogy egy harckocsi kilőhető annyira meglepő, mint az, hogy a víz vizes. Az, hogy az APS jobban véd erősen gyanítható, de arról jelenleg semmit nem tudunk, hogy a rács annyit ér-e mint francia házassági szertartásban a hűségeskü, vagy 10ből 8szor betölti a funkcióját.

A másodikra: nem, semmiképpen. Ha lenne nagyszámú T-72Bnk akkor lehetne értelmes ár/érték arányú felújításon gondolkodni. De nincs.

Ha nincs elég mennyiség a gazdaságos üzemeltetéshez és modernizáláshoz, akkor venni kell hozzá nem pedig a keveset is felszámolni!!!

Ez a nyuszika esete a listával: "...le tudsz húzni? Igen..."/ Kevés? Lehet venni!


A rács esetében, vagy az ukránoknak van eszement sok Javelin, és tízesével lövöldözik el, vagy a rács nem sokat ér. Ha lenne húsz-harminc T72 vesztesége az oroszoknak, akkor még érdemes lenne ezen gondolkodni, de ez marha sok.

A második csak irónia volt, ha átugrasz a [HUN] T72 topikba akkor van aki szerint még mindig az a világ legjobb ár érték arányú harckocsija. Mondjuk mivel az acél ára az egekben, és nekünk meg sehol a vasérc, végül is alapanyagnak nem rossz ha beröffentjük ismét Ózdot. Már csak azért is, mert a környéken lassan mindenki ATGM-ekkel rohangál, annyi a Javelin, hogy annyit még az USA hadserege sem látott, és láthatóan a B3 sem Javelin biztos. Szóval hagyni kellene már elmenni ezt a hajót, és normális ötletekben gondolkodni. Megjegyzés: a számszeríj is nagyon hatékony fegyver, ennyi erővel.

Izrael, Finnország, Svédország, India, Pakisztán... A helyükön alkalmazva megfelelőnek tartják az orosz technikát, nyugati elemekkel modernizálva a minőség és mennyiség is rendben van náluk.

De jó költségvetéseket szoktál számolni, kíváncsi lennék egy "Leo-sra" tőled is: 150 db, +100 tartalékot tartottunk a minimálisan szükséges mennyiségnek. :oops:


.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány
W

Wilson

Guest
...
...
...
...
...
nagy levegő, elszámol 10ig

Hány indítás történt pontosan orosz harckocsikra, és ebből hány volt hatásos, hány hatástalan?

A link alján az eredeti cikk egy USA vpn-l érhető el...​

Részlet ebből a cikkből...​


Deep Dive: Az Egyesült Államok katonai programja Ukrajna Javelin páncéltörő rakétákkal való felfegyverzésére​


Gerely

Fénykép: Gunnery Sgt. Michael Kropiewnicki

Írta: Jack Murphy

2022. március 216:00

2014-ben az orosz hadsereg annektálta a Krímet egy nagyrészt vértelen irreguláris hadműveletben, mielőtt megszállta és elfoglalta a kelet-ukrajnai Donbász egyes részeit. Az Egyesült Államok hadserege azonnal észrevette. A 2014-es invázió előtt az Egyesült Államok Nagykövetségének Védelmi Együttműködési Hivatala 5 millió dollár biztonsági segítséget nyújtott az ukrán hadseregnek. Néhány évvel később ez a szám 350 millió dollár fölé emelkedett.
Az ukrajnai Javelin páncéltörő rakétaprogram ebből az időszakból származik. A harcok nem szűntek meg Kelet-Ukrajnában, a magukat kikiáltott Donyecki és Luhanszki Népköztársaság oroszok által támogatott szakadárjai napi rendszerességgel cserélnek tüzet a vitatott régiók határán. Miközben az orosz T-72-es harckocsik zaklatták az ukrán állásokat, katonáik bekopogtattak az amerikai nagykövetség ajtaján, és Amerika egyik leghírhedtebb páncéltörő fegyverét kérték.


A Javelint az 1990-es évek közepe óta küldték be az Egyesült Államok hadseregének, de nagy hírnévre tett szert a 2003-as iraki invázió során, amikor a 3. különleges erőcsoport zöldsapkái átnyomták a zöld vonalat Peshmerga harcosokkal, és harcba szálltak egy ellenséges páncélos zászlóaljjal. Néhány nap leforgása alatt az ODA 391 és ODA 392 légicsapásokat hajtott végre, és összesen 19 Javelin rakétát lőtt ki ellenséges teherautókra, páncélozott szállítókocsikra és T-55 harckocsikra.
A 19 kilőtt rakétából 17 eredményezett találatot. Érdekes módon, bár a kézikönyv szerint a Javelin maximális hatásos hatótávolsága 2000 méter, a Debecka-hágói csataként ismertté vált csata során leadott összes lövés 2200 méter felett volt. A leghosszabb lövés 4200 méter volt. A Zöldsapkás bebizonyította, hogy egy kis nem konvencionális haderő képes felvenni az ellenséges páncélos egységet a szárazföldi mobilitású járművek, a Javelin páncéltörő rakéták és a közeli légi támogatás megfelelő keverékével.

Debacka Pass

Fénykép USASOC

Az ukránok a Javelint kérték, a Kongresszus már megkezdte a nemzeti védelmi felhatalmazási törvényben (NDAA) a források elkülönítését az ukránok megsegítésére Oroszország ellen. A NATO is részt vett, és számos ország vállalta a felelősséget az ukrán hadsereg fejlesztéséért és modernizálásáért.
Minden egyesült államokbeli nagykövetségnek két katonai irodája van, a Védelmi Hírszerző Ügynökség által működtetett védelmi attasé és a Védelmi Együttműködési Hivatal (ODC), amelyek egyfajta kirakatként szolgálhatnak az országok számára, ahol katonai felszerelést igényelhetnek és vásárolhatnak. Más esetekben, például Ukrajnában, ahol a pénzeszközöket már kiosztották, az ODC megkönnyítené a fegyverek és felszerelések átadását. Ez az iroda felügyelné a korábban a védelmi minisztérium és a külügyminisztérium által fizetett 1207-es programokat, amelyek most az úgynevezett 333 -as szakaszban vannak összevonva, a 10. cím szerinti DOD költségvetésből.
Az ODC és a NATO erőfeszítései az ukrán hadsereg megreformálására nagyrészt sikeresek voltak, bár a kiképzők úgy érezték, hogy a posztszovjet katonai kultúra ellen küzdenek – állítja egy, a programokat ismerő amerikai katonai tisztviselő. A folyamatos reformok ösztönzése érdekében a finanszírozást és a fegyvereket részletekben folyósították, mindegyik további fejlesztések függvényében. Ezen állapotok egy részét az aggódó szenátorok rontották el, akik azonnali katonai segélyt akartak az országba juttatni – magyarázta a katonai tisztviselő.

Az ODC átadta az ukrán katonai éjjellátó rendszereket, humvee-kat és katonai rádiókat, valamint speciális radarrendszereket. De a Javelins iránti kérés ellentmondásos volt az amerikai hadsereg és a NATO szövetségesei körében. "Ez egy 15 hónapos, két hónapos adminisztrációs vita kezdődik arról, hogy meg tudjuk-e tenni ezt, vagy provokálja-e Putyint" - mondta az amerikai katonai tisztviselő a Connecting vetsnek.

2015-ben és 2016-ban a tisztviselők még mindig vitatkoztak az ukrán hadseregnek adott Javelinekről , mert attól tartottak, hogy az újabb orosz inváziót válthat ki. A bürokraták azon vitatkoztak egymással, hogy miként csökkenthetik a kockázatot szemantikai játékokban.

"Halálos segítségnek, védekező segítségnek vagy védekező halálos segítségnek nevezzük?" – tette fel a kérdést akkor az amerikai katonai tisztviselő fejcsóválva.

Az ő szemszögéből ez egy felesleges vita volt, hiszen az oroszok tudják, mi az a Javelin, függetlenül attól, hogy a NATO és a Védelmi Együttműködési Hivatal milyen "pörgetést" hajtott végre rajta.
Kidolgozták az alkut, amit védekezési segélynek neveznek, azzal a feltétellel, hogy az ukránok csak akkor használhatják, ha először ő rájuk lőnek. Ezenkívül a fegyverrendszereket egy biztonságos létesítménybe zárnák, és csak vészhelyzetben adnák ki a katonaságnak. Az ukránok vállat vontak a feltételektől, és tompán beleegyeztek.

Az első Javelin-szállítmány 2018-ban érkezett meg, a fegyverrendszerek egy kiképző és fenntartó blokkal együtt (úgynevezett Total Package Approach) összesen 75 millió dollár körüli értékben. "18 hónapba telt, mire megkapták a jóváhagyást, aztán hat hónapot töltenek egy hajón" - panaszkodott az amerikai katonai tisztviselő, mondván, hogy nagyon le vagyunk maradva a segítségnyújtás kiképzésében,ahhoz képest amikor pl más országok Oroszországba mennek és vadászgépeket vagy helikoptereket kérnek. és pár héten belül megkapja őket.

Az első szállítmány azonban megérkezett, és a kezdeti képzést a Lockheed egyik vállalkozója tartotta, mielőtt a képzési programot a Security Assistance Training Management Organisation (SATMO) átvette volna. . Ennek a kevéssé ismert szervezetnek hadrendészeti tisztjei, mesterlövészei és más munkatársai vannak kifejezetten a külföldi partnererők kiképzésére. Az ukrán hadsereggel hat évig együttműködve a SATMO további 200 000 font halálos katonai segélyt szállított Ukrajnának 2021 végén.

Amint az oroszok megtudták, hogy Ukrajnának vannak Javelinjei, a T-72-es tankjaik Donbászban kevésbé agresszívek lettek, és távolabb húzódtak a frontvonaltól – mondta az amerikai katonai tisztviselő.
Végül a nyugati országrészben (Ukrajna) megalakult a Multinacionális Kiképző Csoport – ahol negyedévente zászlóaljakat, majd egész dandárokat képezett ki az amerikai hadsereg. A képzés része a Javelin használatának elsajátítása is volt.

Az amerikai katonai forrás, akivel a Connecting Vets beszélt, kijelentette, hogy a hírszerző közösség aggódik az ukrajnai határokon 2021 nyarától kezdődően az orosz csapatok miatt, és valószínűleg magukat a Javelineket is kivonták a tárolóból, és az ősszel kiadták az egységek számára. Február végén kitört a háború, az első jelentések gyenge orosz teljesítményt jeleznek kampányuk nyitánya során.

Az ukrán katonák által Javelinnel vagy más páncéltörő fegyverekkel megsemmisített tankok számát azonban nehéz komolyan venni. A többnyire közösségi oldalakon megjelenő számokat az ukránok valószínűleg eltúlozzák, az oroszok pedig lekicsinylik. A háború szokásos ködje még megnehezíti a pontos számok megállapítását.

Az ukrajnai konfliktust figyelő amerikai különleges hadműveleti tisztviselő azonban azt mondta a Connecting Vets-nek, hogy becslések szerint 280 orosz páncélozott járművet lőtt ki a Javelin a jelen pillanatban, az összes kilőtt 300 rakétából.

Jack Murphyt: jack@connectingvets.com vagy @JackMurphyRGR .

 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 591
56 291
113
Az ukrajnai konfliktust figyelő amerikai különleges hadműveleti tisztviselő azonban azt mondta a Connecting Vets-nek, hogy becslések szerint 280 orosz páncélozott járművet lőtt ki a Javelin a jelen pillanatban, az összes kilőtt 300 rakétából.

Azért furcsa, hogy ezt tartalmazó videók nem nagyon vannak o_O
Bezzeg RPG-s meg Stugnás videókkal tele vagyunk.
 
W

Wilson

Guest
Azért furcsa, hogy ezt tartalmazó videók nem nagyon vannak o_O
Bezzeg RPG-s meg Stugnás videókkal tele vagyunk.
A Javelineket nagyobb távolságról indítják amelynél mobiltelefonnal nem lehet értékelhető felvételeket csinálni, és a harctéren nem a filmezés a legfontosabb dolga a katonának,és ehhez jön még, hogy tényleges ATGM indításásoknak csak a töredékét vették filmre.

A Stugna-P esetében annak ellenére, hogy szintén nagyobb távolságról indítják,a vezérlőpultban lévő kijelzőről jó felvételekről lehet csinálni
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 591
56 291
113
A Javelineket nagyobb távolságról indítják amelynél mobiltelefonnal nem lehet értékelhető felvételeket csinálni, és a harctéren nem a filmezés a legfontosabb dolga a katonának,és ehhez jön még, hogy tényleges ATGM indításásoknak csak a töredékét vették filmre.

Ezzel csak az a bajom, hogy a Javelint csak arra tudod indítani amit látsz. Ergó ha nem is mobillal de kamerával föl lehetne venni a dolgot.
Ahogyan pl. Szíriában fölvették a TOW2 és a Konkurs általi kilövéseket is.
Szerintük kilőttek 280 tankot és nincs róla 10 videójuk? o_O
Ezzel nem azt mondom, hogy nem lőhettek ki Javelinnel orosz tankot (az lepne meg igazán ha így lenne) hanem azt, hogy lehet, hogy a valóség jóval satnyább.
Kilőttek 300 rakétát, abból 150 eltalált valamit, amiből mondjuk jó ha 30 tank, a többi meg egyébb jármű/fedezék stb...
 
S

speziale

Guest
Ezzel csak az a bajom, hogy a Javelint csak arra tudod indítani amit látsz. Ergó ha nem is mobillal de kamerával föl lehetne venni a dolgot.
Ahogyan pl. Szíriában fölvették a TOW2 és a Konkurs általi kilövéseket is.
Szerintük kilőttek 280 tankot és nincs róla 10 videójuk? o_O
Ezzel nem azt mondom, hogy nem lőhettek ki Javelinnel orosz tankot (az lepne meg igazán ha így lenne) hanem azt, hogy lehet, hogy a valóség jóval satnyább.
Kilőttek 300 rakétát, abból 150 eltalált valamit, amiből mondjuk jó ha 30 tank, a többi meg egyébb jármű/fedezék stb...

az azért remélem megvan, hogy a Javelin egyik fő erénye a fire and forget...nyilván a katonák inkább ottmaradnak videózni, nem pedig pucolnak, ahogy csak tudnak...
 
W

Wilson

Guest
Ezzel csak az a bajom, hogy a Javelint csak arra tudod indítani amit látsz. Ergó ha nem is mobillal de kamerával föl lehetne venni a dolgot.
Ahogyan pl. Szíriában fölvették a TOW2 és a Konkurs általi kilövéseket is.
Szerintük kilőttek 280 tankot és nincs róla 10 videójuk? o_O
Ezzel nem azt mondom, hogy nem lőhettek ki Javelinnel orosz tankot (az lepne meg igazán ha így lenne) hanem azt, hogy lehet, hogy a valóség jóval satnyább.
Kilőttek 300 rakétát, abból 150 eltalált valamit, amiből mondjuk jó ha 30 tank, a többi meg egyébb jármű/fedezék stb...
Egyetlen egy estben láttam kamerát egy ukrán katonai egységnél amely NLAW-l lőtt ki orosz tankot,azért ne felejtsd el, hogy egy távcső is elég 2,5 km lévő harckocsi észleléséhez aztán már csak ki kell lőni a Javelinből a rakétát és szépen pozíciót is váltani, ha én lennék az ukrán katonák helyében én biztos nem videózgatnék, mert sokkal fontosabb az életem mint egy jó felvétel..
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 834
24 235
113
elég 2,5 km lévő harckocsi észleléséhez
hát nem tudom, én itt kinézek és semerre nem látok el 2,5 km-re.
De nyilván a városokba szorult ukrán haderő meg csak a nyílt mezőkön használja a javelint...

az azért remélem megvan, hogy a Javelin egyik fő erénye a fire and forget...nyilván a katonák inkább ottmaradnak videózni, nem pedig pucolnak, ahogy csak tudnak...
és egy darab kilőtt harckocsit se sikerült utána lefotózni? Pedig minden kilőtt harceszközt 25 szögből fotózva raknak fel a netre, csak pont a javelineseket nem?
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0 and fip7
W

Wilson

Guest
hát nem tudom, én itt kinézek és semerre nem látok el 2,5 km-re.
De nyilván a városokba szorult ukrán haderő meg csak a nyílt mezőkön használja a javelint...


és egy darab kilőtt harckocsit se sikerült utána lefotózni? Pedig minden kilőtt harceszközt 25 szögből fotózva raknak fel a netre, csak pont a javelineseket nem?
Értelemszerűen nem elsősorban a városi hadviselés esetén beszéltem a 2,5 km-l....

Ide is raktam be fényképet Javelinnel kilőtt paravános T-72-l....
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 834
24 235
113
Értelemszerűen nem elsősorban a városi hadviselés esetén beszéltem a 2,5 km-l....

Ide is raktam be fényképet Javelinnel kilőtt paravános T-72-l....
Saját véleményem szerint azt tüzérséggel lőtték ki. De még mindig, most ÁLLÍTÓLAG 260 tankot lőttek ki javelinnel.
Amikor utoljára néztem a kilövéses oldalt volt olyan 300 körüli összes veszteség, ez azóta 400-ra nőtt. De ebben a megsemmisült, elfogott, stb is benne van. Na most ehhez képest alig látni olyan képet, ami legalább elképzelhető, hogy javelin kilövés.
Szóval nem hiszem, hogy véletlenül pont azt nem fotózzák soha.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0 and fip7
W

Wilson

Guest

A Nyugat fel akarja gyorsítani a fegyverszállítást Ukrajnába, ahogy a háború új szakaszába lép....​

A szövetségesek hosszú távra készülnek, de gyorsan nehézfegyverzetet szeretnének küldeni.

UKRAJNA-ORROSZORSZÁG-KONFLIKT

Ukrán katonák Szeverodonyeck városában, a Donbas régióban | Fadel Senna/AFP a Getty Images segítségével

ÍRTA: LILI BAYER , HANS VON DER BURCHARD ÉS CRISTINA GALLARDO

Nyugati tisztviselők harckocsik és nehézfegyverek után kutatnak Ukrajnába, miközben a derengő valósággal küszködnek: szükségük lehet az ország hadseregének ellátására – és utánpótlására – még hónapokig, sőt évekig az orosz megszállók elleni harcban.

Rövid távon az országok olyan felszereléseket különítenek el, amelyeket Ukrajna könnyen használhat. Csehország például állítólag olyan szovjet tervezésű tankokat küld, amelyek már ismerősek az ukrán erők számára.

Hosszabb távon a tisztviselők Ukrajna új követeléseit vizsgálják meg– és meghatározzák, hogy a szövetségesek mit hajlandóak teljesíteni. Az Egyesült Királyság igyekszik fokozni az ellátást biztosító országok közötti koordinációt, és a múlt héten donorkonferenciát tartott 35 résztvevővel. Az Egyesült Államok pedig olyan partnereket keres, amelyek képesek nagy hatótávolságú légvédelmi rendszereket szállítani, miközben a hírek szerint felgyorsítja saját páncéltörő és légvédelmi rakéták gyártását.

Eközben Németországban a tisztségviselők azon vitatkoznak, hogy átadjanak -e 100 "harckocsit"(Marder by Wilson) amihez az ukrán erők kiképzésére is szükség lenne.

„A konfliktus – mondta Liz Truss brit külügyminiszter – „új és más szakaszba lépett egy koncentráltabb orosz offenzívával”. Ennek eredményeként a NATO-külügyminiszterek találkozóját követően hozzátette: támogatták „új és nehezebb felszerelések szállítását Ukrajnába”.

Ám mindenre kirajzolódik a kínálat szűkös félelmei. A katonai szakemberek pedig azt mondják, hogy a gyártósorokat nehéz gyorsan elforgatni.

És bár a háború sokáig tarthat, a nyugati és az ukrán tisztviselők attól is tartanak, hogy ha nem lépnek gyorsan, Oroszország a korai vereségek ellenére jelentős előnyökre tehet szert a csatatéren, különösen Kelet-Ukrajnában.

„Két héttel ezelőtt elég volt megmondani, mit adnak” – mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a NATO-miniszterek előtt. „Ma fontosabb tudni, hogy mikor adják át – és ezt a szövetségeseknek kell megoldaniuk, és megfelelő megoldásokat kell találniuk.”

Bármilyen döntést is hoz a Nyugat, az kritikus lesz a háború következő szakaszának kialakításában. Nyugati tisztviselők szerint Oroszország visszavont néhány erőt Kijev, Ukrajna fővárosa környékéről, és most keleten büntető offenzívát tervez, amely valószínűleg heteken belül megkezdődik.

Ukrajna fellebbezése​

Kuleba csütörtök reggel érkezett egy egyenes kéréssel a NATO-tagokhoz.

„A napirendem nagyon egyszerű” – mondta. „Csak három elem van rajta. Fegyverek, fegyverek és fegyverek.”

Kuleba bejelölt néhány konkrét elemet, amelyeket Ukrajna keres: vadászgépek, több rakéta, páncélozott járművek és nehezebb légvédelmi rendszerek.

E felszerelések egy részét, például a repülőgépeket, az Egyesült Államok kizárta, mivel túlságosan eszkaláló tényező lenne. De más kérdések, például a harckocsik és a robusztusabb légvédelmi rendszerek is napirenden vannak, ahogy a háború a következő fejezetébe lép.

"A mai találkozó egyértelmű üzenete volt, hogy a szövetségeseknek többet kell tenniük, és készek többet tenni" - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön a külügyminiszterek összejövetelét követően. – Felismerték ennek sürgősséget.

A NATO-főkapitány nem kívánt konkrétumokat közölni erről a „többről”, csak annyit mondott, hogy „a szovjet korszak rendszereit, de a modern berendezéseket is magában foglalja”.

A nyugati szövetségesek eddig arra összpontosítottak, hogy könnyűfegyvereket, valamint egyéb felszereléseket, például páncélokat és egészségügyi felszereléseket szállítsanak Ukrajnába. Március előtt egy héttel egy amerikai védelmi tisztviselő azt mondta a CNN-nek, hogy szövetségesei nagyjából 17 000 páncéltörő rakétát és 2 000 légvédelmi rakétát küldtek Ukrajnának, ez a szám azóta minden bizonnyal nőtt.

De a gondolkodás átalakul, ahogy Oroszország megváltoztatja katonai taktikáját.

Nyugati tisztviselők kezdetben úgy értékelték, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök arra számított, hogy erői gyorsan bekerítik Kijevet és más kulcsfontosságú városokat az ukrán kormány megdöntésének reményében.

Miután ez nem sikerült, Putyin tisztségviselők szerint most Donbászba, Ukrajna keleti régiójába helyezi át harc csoportjait, ahol Oroszország már nyolc éve szított nyugtalanságot, talán azzal a céllal, hogy felőröljön egy nagyobb területet igénylő offenzívát.

Oroszország változó stratégiája felvetette egy hagyományosabb, hosszú távú szárazföldi háború lehetőségét, amely a belátható jövőben súlyos harcokkal jár. Ez egy olyan háború, amelyre a nyugati szövetségesek nem igazán számítottak, így nem készültek előre megfontolt tervekkel Ukrajna haderejének felfegyverzésére egy ilyen forgatókönyv esetén.

Ukrajna „szükségletei nyilvánvalóan fejlődnek” – mondta egy nyugati tisztviselő. „A szövetségesek étvágya nagyon nagy, hogy megfeleljenek ezeknek az igényeknek, de még bőven van tennivaló annak biztosítására, hogy megkapják, amire szükségük van.”

A döntések megvitatása​

Washingtonban a védelmi minisztérium sajtótitkára, John Kirby csütörtökön azt mondta, hogy az Egyesült Államok azon fáradozik, hogy beszerezze az Ukrajnának kívánt felszerelést.

„Szövetségeseinkkel és partnereinkkel dolgozunk, szó szerint minden nap, hogy megnézzük, tudnak-e biztosítani néhány ilyen nagy hatótávolságú légvédelmi rendszert, amelyekről tudjuk, hogy az ukránok tudják, hogyan kell használni, és nagyon hatékonyan is használják, mert nálunk nincsenek ilyenek. ” – mondta az MSNBC tévének.

Kirby arra is ösztönözte szövetségeseit, hogy küldjenek tankokat, ez a téma a vita középpontjába került Európában.

Négy, a helyzetet jól ismerő személy szerint Németországban Olaf Scholz kancellár egy ukrajnai „Marder” harcjárművek küldésére vonatkozó terv jóváhagyását tartja fenn, kormánykoalíciójának ellenkezése ellenére.

A lépés fontos változást jelezne, és ez az első alkalom, hogy egy nyugati szövetséges olyan nehézfegyvereket szállított le, amelyek jelentős kiképzést igényelnek az ukránok számára, valamint egy karbantartási és hadianyag-biztosítási folyamatot. Az emberek azt mondták, Scholz azt szeretné, ha a nyugati szövetségesek közös álláspontra jutnának az ilyen "harckocsi" szállításokkal kapcsolatban, mielőtt továbblépnének.

A berlini félreértés miatt Ukrajna elkeseredett.

„Egyértelmű, hogy Németország többet tud tenni tartalékai – tartalékai és kapacitása – birtokában” – mondta Kuleba csütörtökön. „A leginkább foglalkoztató kérdés a berlini eljárások és döntéshozatal hossza. Mert míg Berlinnek van ideje, Kijevnek nincs.”
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba
W

Wilson

Guest

Zsugorodó kellékek​

Bár Németországnak lehetnek tartalékai, nem minden ország mondhatja el ugyanezt.

„Észtországban jelenleg nincsenek forrásaink, hogy ezen felül bármit is biztosítsunk” – mondta Eva-Maria Liimets észt külügyminiszter csütörtökön a POLITICO-nak, annak ellenére, hogy hangsúlyozta, a kormány folyamatosan felméri, milyen segítséget tud nyújtani a háború előrehaladtával. .

Balti szomszédaihoz hasonlóan Észtország is korán és hangos szószólója volt annak, hogy fegyvereket küldjön Ukrajnának, és 220 millió euró értékben adományozott saját fegyver-, lőszer- és védőfelszerelés-tartalékából – ez „viszonylag nagy összeg egy ország számára, a mi méretünket figyelembe véve” – mondta Liimets. mondott.

A nyugati szövetségesek számára az a kihívás, hogy nem akarják üres kézzel hagyni magukat egy olyan időszakban, amikor Oroszország katonai agressziót folytat. Emiatt arra kell törekedniük, hogy új készleteket találjanak Ukrajnának, és gyorsan eljussanak oda.

„Súlyos ellátási probléma van” – mondta Nick Reynolds, a brit Royal United Services Institute védelmi agytrösztjének szárazföldi hadviselési szakértője.

A légvédelmi és páncéltörő rakétákkal kapcsolatban azt mondta: „ha van készletünk, időbe telhet a szállításuk, de a készletek egyre fogynak, különösen a nyugat-európai országok tekintetében, amelyekből vissza kell tartaniuk valamennyit maguk."

Hozzátette: "Az a benyomásom, hogy a termelés felpörgetése alapvetően nem történik meg, egyébként sem azon az időn belül, amelyről beszélünk."

Ezzel a nyugati szövetségesek a Reynolds által „kínos helyzetbe” kerültek – kifogytak kezdeti könnyűfegyver-kínálatukból, és időre van szükségük a nehezebb felszerelések ukrán hadseregbe való integrálásához.

Kuleba ennek ellenére optimizmusának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a nyugati országok elkötelezettek ezen logisztikai és politikai akadályok leküzdése mellett.

A NATO e heti találkozóján – mondta – „egyre jobban megértették, hogy fokozni kell Ukrajnának nyújtott támogatást”.

Ezen a ponton hozzátette: „A vita nem a fegyverek listájáról szól, hanem az idővonalról. Mikor kapjuk meg őket? És ez döntő fontosságú.”

Quint Forgey közreműködött a jelentésekben.

 
W

Wilson

Guest
Saját véleményem szerint azt tüzérséggel lőtték ki. De még mindig, most ÁLLÍTÓLAG 260 tankot lőttek ki javelinnel.
Amikor utoljára néztem a kilövéses oldalt volt olyan 300 körüli összes veszteség, ez azóta 400-ra nőtt. De ebben a megsemmisült, elfogott, stb is benne van. Na most ehhez képest alig látni olyan képet, ami legalább elképzelhető, hogy javelin kilövés.
Szóval nem hiszem, hogy véletlenül pont azt nem fotózzák soha.
A cikkben nem azt írják, hogy 300 harckocsit lőttek ki hanem 300 páncélozott járművet, nagy különbség.....

A 128. dandár szerint Javelinnel lőtték ki azért raktam be az ukrán Javelines videót, hogy össze lehessen hasonlítani a két találatot....Szerintem nincs lényeges különbség
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 834
24 235
113
A cikkben nem azt írják, hogy 300 harckocsit lőttek ki hanem 300 páncélozott járművet, nagy különbség.....

A 128. dandár szerint Javelinnel lőtték ki azért raktam be az ukrán Javelines videót, hogy össze lehessen hasonlítani a két találatot....Szerintem nincs lényeges különbség
úgy sincs elég kép.
A 300 indított rakéta meg enyhén szólva mese kategória. Ha csak annyit indítottak volna, akkor a háború eleji készletek 70% még meglenne. És nem sírnának folyamatosan mint a fürdős kurva új felszerelésért