Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Ahogy minden hadszíntéren, ahogy megpillantják az ellenséges HK és lehet indítani a rakétát már indítják is...Amúgy Ukrajnán belül is úgy van, hogy az indítási távolságot a terep befolyásolja értelemszerűen más átlagos indítási távolságot kapsz egy erdős terepen vagy egy településen/városban mint egy nyílt pl mezőgazdasági területen...Nem ezt kérdeztem, hanem azt, hogy az ukrajnai harcmezőn mi az átlagos indítási távolság javelinnel.
Elegáns, tehát, ha a látótávolság 350 m akkor hol érdekes, hogy 4 km-ről indíthatják? Ja hogy sehol.Ahogy minden hadszíntéren, ahogy megpillantják az ellenséges HK és lehet indítani a rakétát már indítják is...Amúgy Ukrajnán belül is úgy van, hogy az indítási távolságot a terep befolyásolja értelemszerűen más átlagos indítási távolságot kapsz egy erdős terepen vagy egy településen/városban mint egy nyílt pl mezőgazdasági területen...
Azért lényeges, mert nem ott fogod indítani 350 méterről a Javelint ahol indíthatnád 2.5 km-l is, magyarul olyan terepen fogják indítani 350 méterről ahol nagyon fedett a terep sok a takarás, és ne felejtsd csak azt követően tud lövést leadni egy T-72-s Ukrajnában is ha elősször észrevette beazonosította a fenyegetést....És ez itt a kulcsmomentum,mikor észleli a HK az ATGM indítót? Ha azelőtt tudja elindítani az emberke a Javelint mielőtt a HK észrevette volna akkor a HK személyzete (ha a mostani ukrajnai helyzetet veszem alapul) nem tehet mást mint imádkozik.....Elegáns, tehát, ha a látótávolság 350 m akkor hol érdekes, hogy 4 km-ről indíthatják? Ja hogy sehol.
és ilyen távolságra se tud visszalőni a hk?
Nézd, nagyjából annyit tudunk, hogy javelinnel ki lehet lőni harckocsit. De ezt eddig is tudtuk
Arról viszont, hogy mi a hatékonysága nem tudunk semmit. Pedig ez lenne a lényegi infó.
Ez minden szituációban igaz. Ha már rádlőttek, nem tehetsz mást mint imádkozol. Aztán jön a kérdés, hogy amúgy ez a lövés a valóságban mekkora veszélyt jelent rád.ha a mostani ukrajnai helyzetet veszem alapul) nem tehet mást mint imádkozik.....
Szerintem a T-34es minden változata képes kilőni a Pzkf V minden változatát.A hozzászólásod második felével kapcsolatban pedig tegyük hozzá, hogy szerinted....
Hogy hogy nem érdemled meg.....Ez minden szituációban igaz. Ha már rádlőttek, nem tehetsz mást mint imádkozol. Aztán jön a kérdés, hogy amúgy ez a lövés a valóságban mekkora veszélyt jelent rád.
És ez az amit nem tudunk.
Illetve te tudod, hiszen halálbiztosan kijelented, hogy ebben az esetben a harckocsinak reszeltek.
Csak számokkal nem akarod alátámasztani, mivel úgy vagy vele, hogy ezt nem érdemlem meg.
...Hogy hogy nem érdemled meg.....
Jó legyen akkor ha már számok eddig én két Javelin indítást és találtatot láttam a neten, ha elfogadjuk, hogy ezek Javelin indítások voltak, akkor ezek azt bizonyítják, hogy a Javelinek az ukrajnai harctéren bevetett orosz harckocsikat 100% találati aránnyal semmisítik meg?
Mondjuk egy páran itt anno hangot adtunk annak a véleményünknek, hogy esetleg ezek a tetőcsomagtartók baromira szar ötletek, mert védeni nem fog, de legalább hülyén néz ki.
Más: most esetleg vissza kellene térni arra a témára, hogy akkor érdemes lenne e kishazánknak használt T72 hadsereget felállítani jó drágán csillagromboló szintre tuningolva avagy mégsem? Csak így a gyakorlati próbák után. Most már igen komoly elemszámú minta van hozzá.
Csak nincs semmi hiteltérdemlő statisztika arról, hogy véd-e vagy sem. Az, hogy egy harckocsi kilőhető annyira meglepő, mint az, hogy a víz vizes. Az, hogy az APS jobban véd erősen gyanítható, de arról jelenleg semmit nem tudunk, hogy a rács annyit ér-e mint francia házassági szertartásban a hűségeskü, vagy 10ből 8szor betölti a funkcióját.
A másodikra: nem, semmiképpen. Ha lenne nagyszámú T-72Bnk akkor lehetne értelmes ár/érték arányú felújításon gondolkodni. De nincs.
A rács esetében, vagy az ukránoknak van eszement sok Javelin, és tízesével lövöldözik el, vagy a rács nem sokat ér. Ha lenne húsz-harminc T72 vesztesége az oroszoknak, akkor még érdemes lenne ezen gondolkodni, de ez marha sok.
A második csak irónia volt, ha átugrasz a [HUN] T72 topikba akkor van aki szerint még mindig az a világ legjobb ár érték arányú harckocsija. Mondjuk mivel az acél ára az egekben, és nekünk meg sehol a vasérc, végül is alapanyagnak nem rossz ha beröffentjük ismét Ózdot. Már csak azért is, mert a környéken lassan mindenki ATGM-ekkel rohangál, annyi a Javelin, hogy annyit még az USA hadserege sem látott, és láthatóan a B3 sem Javelin biztos. Szóval hagyni kellene már elmenni ezt a hajót, és normális ötletekben gondolkodni. Megjegyzés: a számszeríj is nagyon hatékony fegyver, ennyi erővel.
...
...
...
...
...
nagy levegő, elszámol 10ig
Hány indítás történt pontosan orosz harckocsikra, és ebből hány volt hatásos, hány hatástalan?
Az ukrajnai konfliktust figyelő amerikai különleges hadműveleti tisztviselő azonban azt mondta a Connecting Vets-nek, hogy becslések szerint 280 orosz páncélozott járművet lőtt ki a Javelin a jelen pillanatban, az összes kilőtt 300 rakétából.
A Javelineket nagyobb távolságról indítják amelynél mobiltelefonnal nem lehet értékelhető felvételeket csinálni, és a harctéren nem a filmezés a legfontosabb dolga a katonának,és ehhez jön még, hogy tényleges ATGM indításásoknak csak a töredékét vették filmre.Azért furcsa, hogy ezt tartalmazó videók nem nagyon vannak
Bezzeg RPG-s meg Stugnás videókkal tele vagyunk.
A Javelineket nagyobb távolságról indítják amelynél mobiltelefonnal nem lehet értékelhető felvételeket csinálni, és a harctéren nem a filmezés a legfontosabb dolga a katonának,és ehhez jön még, hogy tényleges ATGM indításásoknak csak a töredékét vették filmre.
Ezzel csak az a bajom, hogy a Javelint csak arra tudod indítani amit látsz. Ergó ha nem is mobillal de kamerával föl lehetne venni a dolgot.
Ahogyan pl. Szíriában fölvették a TOW2 és a Konkurs általi kilövéseket is.
Szerintük kilőttek 280 tankot és nincs róla 10 videójuk?
Ezzel nem azt mondom, hogy nem lőhettek ki Javelinnel orosz tankot (az lepne meg igazán ha így lenne) hanem azt, hogy lehet, hogy a valóség jóval satnyább.
Kilőttek 300 rakétát, abból 150 eltalált valamit, amiből mondjuk jó ha 30 tank, a többi meg egyébb jármű/fedezék stb...
Egyetlen egy estben láttam kamerát egy ukrán katonai egységnél amely NLAW-l lőtt ki orosz tankot,azért ne felejtsd el, hogy egy távcső is elég 2,5 km lévő harckocsi észleléséhez aztán már csak ki kell lőni a Javelinből a rakétát és szépen pozíciót is váltani, ha én lennék az ukrán katonák helyében én biztos nem videózgatnék, mert sokkal fontosabb az életem mint egy jó felvétel..Ezzel csak az a bajom, hogy a Javelint csak arra tudod indítani amit látsz. Ergó ha nem is mobillal de kamerával föl lehetne venni a dolgot.
Ahogyan pl. Szíriában fölvették a TOW2 és a Konkurs általi kilövéseket is.
Szerintük kilőttek 280 tankot és nincs róla 10 videójuk?
Ezzel nem azt mondom, hogy nem lőhettek ki Javelinnel orosz tankot (az lepne meg igazán ha így lenne) hanem azt, hogy lehet, hogy a valóség jóval satnyább.
Kilőttek 300 rakétát, abból 150 eltalált valamit, amiből mondjuk jó ha 30 tank, a többi meg egyébb jármű/fedezék stb...
hát nem tudom, én itt kinézek és semerre nem látok el 2,5 km-re.elég 2,5 km lévő harckocsi észleléséhez
és egy darab kilőtt harckocsit se sikerült utána lefotózni? Pedig minden kilőtt harceszközt 25 szögből fotózva raknak fel a netre, csak pont a javelineseket nem?az azért remélem megvan, hogy a Javelin egyik fő erénye a fire and forget...nyilván a katonák inkább ottmaradnak videózni, nem pedig pucolnak, ahogy csak tudnak...
Értelemszerűen nem elsősorban a városi hadviselés esetén beszéltem a 2,5 km-l....hát nem tudom, én itt kinézek és semerre nem látok el 2,5 km-re.
De nyilván a városokba szorult ukrán haderő meg csak a nyílt mezőkön használja a javelint...
és egy darab kilőtt harckocsit se sikerült utána lefotózni? Pedig minden kilőtt harceszközt 25 szögből fotózva raknak fel a netre, csak pont a javelineseket nem?
Saját véleményem szerint azt tüzérséggel lőtték ki. De még mindig, most ÁLLÍTÓLAG 260 tankot lőttek ki javelinnel.Értelemszerűen nem elsősorban a városi hadviselés esetén beszéltem a 2,5 km-l....
Ide is raktam be fényképet Javelinnel kilőtt paravános T-72-l....
A cikkben nem azt írják, hogy 300 harckocsit lőttek ki hanem 300 páncélozott járművet, nagy különbség.....Saját véleményem szerint azt tüzérséggel lőtték ki. De még mindig, most ÁLLÍTÓLAG 260 tankot lőttek ki javelinnel.
Amikor utoljára néztem a kilövéses oldalt volt olyan 300 körüli összes veszteség, ez azóta 400-ra nőtt. De ebben a megsemmisült, elfogott, stb is benne van. Na most ehhez képest alig látni olyan képet, ami legalább elképzelhető, hogy javelin kilövés.
Szóval nem hiszem, hogy véletlenül pont azt nem fotózzák soha.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..