Harckocsik harctéri alkalmazása

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 563
66 918
113
Nem valószínű, mivel messze nincs annyi aktív védelmi rendszere az oroszoknak, hogy minden harckocsira elég lenne...

De szerencsére a nyugatnak van... Jah , nincs :D
Hány APS-es M1-et vagy Leopárdot láttál eddig az 1-1 protón kívül? :rolleyes:

A te "tökéletes" T-14-es harckocsiddal nem egy két műszaki probléma van... Egyébiránt a technológiai fölénye nem jelentős az M1A2 SEPv2/3 vagy a Leopard 2A7/A7+-hoz képest,

Akkora technológiai váltás, mint amikor az F-15 helyet elkészült a Raptor. Más dimenzió minden téren.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 563
66 918
113
A Nyugat nem löveti szét a harckocsijait Ukrajnában ebben a pillanatban is.

Mert a nyugat sosem támad meg olyat aki vissza tud lőni ;)
Én szurkolok annak, hogy menjenek a Leopárdok ukrajnába, sőt én Leopárd 2A4-est küldenék.
Aztán 1-2 hét után megkérdezném, hogy mi a helyzet, hogy magyarázzátok a bizonyítványt :D

A Leopárd 1 topikba nem írok, mert ott off lenne, de olyan butaságokat írni, hogy 3BM15 lett volna csak a tankokhoz a 80's években.... baz....
Külföldre exportra az volt!
A szovjeteknél 70's években már 3BM22-es volt a standard, a III VH-ra raktárban álltak a DU lőszerek (pl. 3BM32-es), hogy ha kell azokkal menjenek harcba!
Nem a csöves magyar sereg volt az SZU szintje....

Meg kitaláljátok, hogy most sincs lőszerük. LOL. Mert videón láttuk, hogy a régi 3BM26-ost ott hagyták. Meg, hogy volt az is.
Honnan tudjuk mi volt a többi? :rolleyes:

Közben meg a valóságban a NATO-nak ezeket mutatták annó az ukránok:
1419958071e1dabc6f946735fab152a1.jpg

Ezen azért látszik az, hogy miért nem erőltetik az ukránok a tank vs. tank csatát....

W

Wilson

Guest
Én szurkolok annak, hogy menjenek a Leopárdok ukrajnába, sőt én Leopárd 2A4-est küldenék.
Aztán 1-2 hét után megkérdezném, hogy mi a helyzet, hogy magyarázzátok a bizonyítványt :D

A Leopárd 1 topikba nem írok, mert ott off lenne, de olyan butaságokat írni, hogy 3BM15 lett volna csak a tankokhoz a 80's években.... baz....
A szovjeteknél 70's években már 3BM22-es volt a standard, a III VH-ra raktárban álltak a DU lőszerek (pl. 3BM32-es), hogy ha kell azokkal menjenek harcba!

Meg kitaláljátok, hogy most sincs lőszerük. LOL. Mert videón láttuk, hogy a régi 3BM26-ost ott hagyták. Meg, hogy volt az is.

Ezen azért látszik az, hogy miért nem erőltetik az ukránok a tank vs. tank csatát....
Mit vársz az ukránok régi tankjaitól....

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 563
66 918
113
Mit vársz az ukránok régi tankjaitól....

Szerintem az a harckocsi egy T-64BV volt valamikor... Az szemből a Leopárd 2A4-es védelménél többet tudott!
Az ERA nélkül is legalább 450 mm KE szemből a torony hátulja meg 80 mm.
A tank tornyán meg át tudsz nézni, vagyis a hosszúnyíl áthatolórúd nem esett szét....
A kép alapján, a két lehetőségből valószínűleg a 3BM46-os DU lőszer a megfejtés a talányra, ami 1991-es....
Ma 2022-őt írunk ;) (2014-es Dombaszi harcokban lőtték ki a tankot)
A képen látható átlövés meg pont ugyan ilyen lenne egy Leopárd 2A4-en is....

Mondom, küldje a nyugat a tankjait, nézzük meg mit tudnak! ;)

W

Wilson

Guest
Szerintem az a harckocsi egy T-64BV volt valamikor... Az szemből a Leopárd 2A4-es védelménél többet tudott!
Az ERA nélkül is legalább 450 mm KE szemből a torony hátulja meg 80 mm.
A tank tornyán meg át tudsz nézni, vagyis a hosszúnyíl áthatolórúd nem esett szét....
A kép alapján, a két lehetőségből valószínűleg a 3BM46-os DU lőszer a megfejtés a talányra, ami 1991-es....
Ma 2022-őt írunk ;) (2014-es Dombaszi harcokban lőtték ki a tankot)
A képen látható átlövés meg pont ugyan ilyen lenne egy Leopárd 2A4-en is....

Mondom, küldje a nyugat a tankjait, nézzük meg mit tudnak! ;)
Te mondtad, hogy nem erőltetik az ukrik a tank tank elleni harcot.Én erre írtam, hogy mit vársz az ukrik régi tankjaitól.A T-72B3-k fölényben vannak vele szemben..

• Tetszik
Reactions: fip7

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 563
66 918
113
Te mondtad, hogy nem erőltetik az ukrik a tank tank elleni harcot.Én erre írtam, hogy mit vársz az ukrik régi tankjaitól.A T-72B3-k fölényben vannak vele szemben..

Akkor félre értettelek!
Azt hittem arra célzol, hogyha lenne nekik nyugatról "modern" harckocsi ,akkor jobban megy majd a tank vs. tank.
Amíg az oroszoknál van a légifölény küldhetnek Leopárd 2A7-et is. Az is megy a lecsóba majd.

• Tetszik
Reactions: fishbed and Wilson
W

Wilson

Guest
Akkor félre értettelek!
Azt hittem arra célzol, hogyha lenne nekik nyugatról "modern" harckocsi ,akkor jobban megy majd a tank vs. tank.
Amíg az oroszoknál van a légifölény küldhetnek Leopárd 2A7-et is. Az is megy a lecsóba majd.
Egyetértünk csak akkor tud az MBT az eredeti szerepkörében tevékenykedni ha az ellennek nincs légifölénye....

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 713
90 940
113

Ezen a képen konkrétan az látszik, hogy képes átlőni talán 300-400mm vastag homogén öntött acélt. Jól látszik, hogy a bemeneti nyílás az a rétegelt rész felett van, a torony hátulja meg ha jól emlékszem 70mm vastag. Erre még a 3BM22 is képes, nem kell hozzá 3BM42M.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 563
66 918
113
Ezen a képen konkrétan az látszik, hogy képes átlőni talán 300-400mm vastag homogén öntött acélt. Jól látszik, hogy a bemeneti nyílás az a rétegelt rész felett van, a torony hátulja meg ha jól emlékszem 70mm vastag. Erre még a 3BM22 is képes, nem kell hozzá 3BM42M.

Konkrétan az ukrán hadsereg szakértőivel vitatkozol, ugyanis ezt a képet ők prezentálták a NATO-nak, így ebben a formában.
Annó betettem a T-64 topikba az egész sorozatott.
(Ui. A 3BM22-es még olyan kettős átütésre se volt képes amiről te írtál!)

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 713
90 940
113
Konkrétan az ukrán hadsereg szakértőivel vitatkozol, ugyanis ezt a képet ők prezentálták a NATO-nak, így ebben a formában.
Annó betettem a T-64 topikba az egész sorozatott.
(Ui. A 3BM22-es még olyan kettős átütésre se volt képes amiről te írtál!)
Nem vitatkozok senkivel, de a vak is látja, hogy a lövedék csak homogén acélt ütött át. Te is tudod (és a képeken is látszik), hogy a találat helyén nagyon vékony a páncélzat.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 563
66 918
113
Nem vitatkozok senkivel,
De :)

de a vak is látja, hogy a lövedék csak homogén acélt ütött át. Te is tudod (és a képeken is látszik), hogy a találat helyén nagyon vékony a páncélzat.

Fura perspektívából fotózták, tipre ha szemből nézed a tankot, akkor a lövögpajzs fölötti rész jobbra.
640ff92aa46ef9ca37347687042c9b23.jpg

Azért ez extrém lapos szög!
Ott van a főpáncél és a tetőpáncél találkozása (ott hajlik az öntvény).
Meg nem mondom szemre, hogy az mennyi acél lehet, de ha csak 60 mm 10 fokos szögben akkor is kb. 350 mm RHA-nak felel meg...
A 10 fok meg elég lapos ahhoz, hogy csak nagyon hosszú L/D arányú lövedék jöhessen szóba, lásd. az ukrán szakértők véleményét.
De csak tippelgetünk!

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 713
90 940
113

Fura perspektívából fotózták, tipre ha szemből nézed a tankot, akkor a lövögpajzs fölötti rész jobbra.

Meg nem mondom szemre, hogy az mennyi acél lehet, de ha csak 60 mm 10 fokos szögben akkor is kb. 350 mm RHA-nak felel meg...
A 10 fok meg elég lapos ahhoz, hogy csak nagyon hosszú L/D arányú lövedék jöhessen szóba, lásd. az ukrán szakértők véleményét.
De csak tippelgetünk!
Csak nem lapos szögben érte a találat, ez abból is látszik, hogy a kimeneti nyílás jóval lentebb van mint a bemeneti. Hogy lehet ez? Úgy, hogy vagy magasabbról lőtték ki a harckocsit, vagy nagy távolsagról.
De ha el is fogadjuk a 10 fokot akkor is csak homogén öntött acélt kellett leküzdeni és a 3BM22 hengerelt (nem öntött) homogén acél átütése legalább 400mm.

De ez is csak fingreszelés, mert bármivel is lőtték ez egy szerencsés találat, bár pont erre hívtam fel a figyelmet a T-72 kapcsán!

• Tetszik
Reactions: fip7
M

molnibalage

Guest
A tankok végét hangoztató dumák olyan mulatságosak, mintha a repülőgépek végéről írnánk, mert az összes orosz és ukrán gép fűnyírózik.
Ott is gen. eltérés van, ahogy a pct. eszközök és a célok között is most a terepen.
Ráadásul az alapvető tényt nem ismerik fel, ha nem úgy használják és ott, amire tervezték.

Meg azt, hogy ha nem lenne hk, akkor pct. eszközre se kéne költeni.
Nincs kilőhetetlen hk.
A II. vh alatt is fogyóeszköz volt, de senkinek eszébe nem jutott az marhaság, hogy a hk. kora végetért. Mikor tízezerszám gyártották azokat...

P

Pogány

Guest
A tankok végét hangoztató dumák olyan mulatságosak, mintha a repülőgépek végéről írnánk, mert az összes orosz és ukrán gép fűnyírózik.
Ott is gen. eltérés van, ahogy a pct. eszközök és a célok között is most a terepen.
Ráadásul az alapvető tényt nem ismerik fel, ha nem úgy használják és ott, amire tervezték.

Meg azt, hogy ha nem lenne hk, akkor pct. eszközre se kéne költeni.
Nincs kilőhetetlen hk.
A II. vh alatt is fogyóeszköz volt, de senkinek eszébe nem jutott az marhaság, hogy a hk. kora végetért. Mikor tízezerszám gyártották azokat...
Temetted már a csöves légvédelmet. :rolleyes:

A csöves páncéltörő fegyvereket is temetik. :D

• Tetszik
Reactions: Catles

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
2 188
5 351
113
A csöves páncéltörő fegyvereket is temetik. :D
Szia,

En nem, meghozza azert, mert az APS-ek a raketak ellen mukodnek.
Szerintem meg mindig a 120 mm-es harckocsi agyuk a top panceltoro fegyverek (a masik topicban azert nem emlegettem ezeket, mert ezek dragak, es ahova mindenkeppen olcso fegyver kell, ott nem jonnek szoba).

• Tetszik
Reactions: Pogány
P

Pogány

Guest
Szia,

En nem, meghozza azert, mert az APS-ek a raketak ellen mukodnek.
Szerintem meg mindig a 120 mm-es harckocsi agyuk a top panceltoro fegyverek (a masik topicban azert nem emlegettem ezeket, mert ezek dragak, es ahova mindenkeppen olcso fegyver kell, ott nem jonnek szoba).
Már rég fejlesztenünk kellene RC páncéltörő ágyúkat.

• Tetszik
Reactions: bel
S

speziale

Guest

De csak tippelgetünk!

az a probléma, hogy a találat rohadtul nem ott van ahol bekarikáztad...

az ágyúcső takaró elem kerete ugyanis a lyuk mellett és mögött helyezkedik el...
szóval az a találat valahol az ágyűcső mellett a torony magasságának kb. felénél történt....szóval szó sincsen itt nagyon lapos szögű átütésről, sőt a találat helye egy tipikus weak spot

bár megjegyzem nem tudom megint mit is akartál mondani...hogy a 3bm42m lekalo ami valamikor a '90-es évek első felében jelent meg annak van 450mm átütése...igen van...és?
egy "B" tech páncélos L2A4-et nyilván át tudna ütni....de egy A5 ellen már édeskevés lenne

• Tetszik
Reactions: Nagy Csaba