Harckocsik harctéri alkalmazása

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 909
36 548
113
De ezen a páncélozott teherautó se segítene, mert akkor meg nem pkm-el hanem rpg-vel lőnék ki. Az ellátást nem páncéllal lehet megvédeni hanem megfelelő kísérettel (na ott már persze kellenek a páncélozott harcjárművek), de leginkább azzal ha kontrollálják a területet amin haladnak, és nem fenyeget rajtaütés. Nyilván ez egyelőre kevés helyen lehetséges ebben a háborúban.
Csakhogy a területellenőrzéshez csapaterő kell.Az meg nincs,jellemzően.
Ha nincs vér a darálóba,akkor nincs mese,pénzt kell belerakni.Nemcsak páncélzat,hanem APS kell a hadtápvonat járműveire is.De legalábbis azokra,amik behatolnak a hadműveleti zónába.
Persze nincs új a nap alatt,megvannak erre a régi jol bevált módszerek.Mindössze az aktuális kor technikai-társadalmi viszonyaihoz kell igazitani a különben elég régi eljárásokat.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
24 690
48 984
113
No, The Tank Is Not Dead. - The Chieftain értékelése válaszként azoknak akik temetik a tankot az ukrajnai háború kapcsán.
(A fazon Abrams parancsnok volt Irakban és azóta "harckocsi történészként" dolgozik WoT-nál - ha valaki nem ismeri.)

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
Reactions: Rotten878

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 619
90 775
113
Egy teljes orosz BTG hadoszlop. 155 darab Jármű.
Ó,hogy az a ... Most akartam lefeküdni, te meg előjössz ezzel a videóval. Milyen ember vagy Te? ;)

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 744
19 605
113
Egy teljes orosz BTG hadoszlop. 155 darab Jármű.
A BTG a magyar terminológia szerint ZHCS, egy szervezet szerű zászlóalj bázisán egy harcfeladatra kialakított ideiglenes kötelék.
A 255 járművet sokallom, de lehet, hogy erős logisztikát dobtak hozzá a nagy mélységben történő autonómia biztosítása érdekében.
Ugyanakkor van olyan is, hogy több kötelék azonos menetvonalon hajt végre menetet, közel egy időben.
Az eszközök számából majd kiderül.

• Tetszik
Reactions: Catles

szaboj

Well-Known Member
2015. december 6.
428
1 132
93
A BTG a magyar terminológia szerint ZHCS, egy szervezet szerű zászlóalj bázisán egy harcfeladatra kialakított ideiglenes kötelék.
A 255 járművet sokallom, de lehet, hogy erős logisztikát dobtak hozzá a nagy mélységben történő autonómia biztosítása érdekében.
Ugyanakkor van olyan is, hogy több kötelék azonos menetvonalon hajt végre menetet, közel egy időben.
Pontosan 155 darab.

• Tetszik
Reactions: mindenen kívül

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 909
36 548
113
Ezek eleve igy vannak szervezve.
És szerintem nekünk is eleve igy kéne szerveznünk a dd zl (hcsop)-ait.

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 861
4 693
113
Ezek eleve igy vannak szervezve.
És szerintem nekünk is eleve igy kéne szerveznünk a dd zl (hcsop)-ait.
A zászlóalj harccsoport mint tudjuk nálunk alkalmi kötelék. Béke időben nincsenek együtt, a készenlétet akkor érik el, amikor összetrombitálják, és felkészítik őket. A MH nem zászlóalj harccsoportokból áll (jelenleg).

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 744
19 605
113
Igen-a kényelem.Adminisztrative kényelmesebb igy üzemeltetni békeidőben.
Logisztikailag kényelmesebb.
Valójában az összfegyvernemi eszközök szervezési szintje a lényeg.
Harcban már zászlóalj szinten összfegyvernemi harc tervezése, szervezése, irányítása és LOGISZTIKAI biztosítása az elvárt.
Viszont békében a racionális gazdálkodás, a gazdaságosság szempontjai miatt ez csak egység szinten (ezred, dandár) valósítható meg költséghatékonyan.
Ezért vannak a ZHCS -k, de ez nem újdonság, már a 2. világháborúban is így lehetett hatékonyan harcolni. Az MKH is így volt hatékony általában.
Mondok példát:
A feladattá történő felkészülés során kiderül, hogy milyen eszközökre, erőkre van szükség a küldetés teljesítéséhez.
Van amikor sok tüzérség, van amikor speciális műszaki (hidász), de lehet olyan is, hogy erős légvédelem (C-RAM) képesség kell.
És van olyan is, hogy valamely harci vagy harctámogató képesség egyáltalán nem kell. Mondjuk, mert teljes a légifölény, vagy az ellenzék nincs páncelosa.
Ezen okok miatt nem tudsz olyan béke szervezetet létrehozni, amely mindenre jó.
Tehát mindig feladatra szerveznek harccsoportokat, alkalmi kötelékeket.

• Tetszik
Reactions: Catles and Szittya

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 619
90 775
113
Ha ez egy szándékosan ilye összetételű BTG, akkor nem tudom.

A számokból kiderül, hogy van egy komplett harckocsi század ahová nem tudom hogy került egy T-90A (lehet, hogy ez a parancsnoki kocsi, de ahhoz nagyon hátul kolbászol, onnan nem lehet vezetnni), de ott van. A 36db BTR-80 és 2db BTR-82 (/A) az 3 komplett század (1 század 11 gép) és még a zászlóalj törzsnek pár darab. Itt is rejtély, hogy mit keres ott két BTR-82 (/A). Van 1 üteg 2S19 és 1 üteg BM-21 a hozzájuk tartozó 3db MT-LBu 1V16-al (a tévedély jogát fenntartom, lehet, hogy nem 1V16 hanem más típus, de biztosan tüzvető járművek). A 8db R149M-A-1 (zászlóalj vagy annál magasabb szervezet vezetésipont), már csak hab a tortán, nem gondoltam volna, hogy így teletömik velük a törzset. A zászlóalj műszaki mentését 2-2db BREM-LK és BREM-K látja el. Ami fura az az, hogy a harckocsi századnak nincs műszaki mentő járműve, azt viszont megnézém, mire a BREM-K-val kirángatnak bárhonnan egy 72-est. A műszaki alegységet erősíti még egy-egy IMR-2 és egy UR-77 is. Lehet, hogy én vagyok vak, de EÜ járműből én csak egy szem Lens-et láttam (ami pont 1-el több mint ahány csapatlégvédelmi jármű van a videón), ami ugyan nagyon modern dolog, de attól még 1 fecske nem csinál nyarat. Ezeken kívül van még 6db MT-LB is számomra ismeretlen céllal a nagyon sok teherautó mellett.

Mire lehet ez elég? Hát nem ez a világ legacélosabb BTG-je tekintve, hogy vagy nincs önálló légvédelme (vagy eltévedtek...), a papír vékony BTR az egy papír vékony BTR, erre nem is akarok szót fecsérelni. Még ha nem a sima KPVT-s BTR-80 lenne akkor talán, de így ez nagyon vérszegény. Ami viszont meglepően erős az a tüzérség! Két 2S19 és egy BM-21 üteg egy szem zászlóaljnak az nagyon komoly tűzerő, bár azt nem tudom, hogy a BM-21 miért kellhet egy zászlóaljnak ? Magamtól sokkal hasznosabbnak gondolnék 120mm-es önjáró aknavetőket (2S9 vagy ha már minden is BTR akkor 2S23) mint a 40km lőtávolságú GRAD-ot.

Összességében én személyszerint megnéznék egy olyan BTG-t is amit úgy raktak össze ahogy azt megálmodta az aki kitalálta.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 619
90 775
113
Akkor nézzük magát az oszlopot. Alapvetően úgy épül fel az oszlop, hogy megy elöl egy lövész század és egy hk szakasz a műszaki járművekkel vegyesen. Ezt követi egy lövész század és egy hk szakasz. Utánuk jön a törzs és a tüzérosztály. Őket követi a logisztika majd a végére marad egy lövész század a harckocsi szakaszával és a javító szakasz vontatói.

1 BTR-es század az 11 gép, (1 parancsnoki 3X3 a lövészszakaszoknál és 1 db a páncéltörő rajnak). A hk század 10 harckocsi (mea culpa az előbb 11-et írtam), 3 szakasz egyenként 3 kocsival és a századparancsnoknak 1db harckocsi.

Láthatóan minden lövész szakasz kapott 1szem harckocsit (erről láthatóan sosem fognak leszokni), tehát az alap sorrend az 3db BTR és egy 72-es. Ami ebbe belerondít az a két felderítő BMP az oszlop "előtt" (50 méterrel mennek az oszlop előtt, ezt nem is értem), majd 3 helyett jön 5db BTR ami azért lehet, mert vagy a század vagy a zászlóalj parancsnoka úgy döntött, hogy szinte legelöl van a legjobb helyen. Kicsit fura módon nagyon elöl tartják a mozgást biztosító műszaki járműveket (valószínűleg ez nem általános, hanem a konkrét feladat indokolja).

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
17 476
30 808
113
Ezeken kívül van még 6db MT-LB is számomra ismeretlen céllal
A dandár páncélosfelderítő századának egy megerősített szakasza lehet az:

Russian-Battalion-Tactical-Group.png

De erős a gyanúm, hogy a veszteségek és reorganizációk erősen átalakítottak minden elvi megfontolást és ehhez hozzájárulhatott az is, hogy induláskor mit tudtak magukkal hozni a laktanyából.