[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 785
75 817
113
Igazad van... de akkor megint csak kilyukadunk oda, hogy mi értelme is van ennek ??
Azt értem, hogy az Usa miért szórja a fegyvert és a pénzt Ukrajnába... szétakarja baszni Európát, ez a napnál is világosabb. Érdekeit szem előtt tartva, az ő szemszögükből, ez még érthető is.

Na de az Eu-s országok ???:D Környörgöm, a saját szenvedéseinket hosszabbítjuk meg a háború elhúzásával...ezzel az agyalágyult "küldök 8 tarackot és várom a csodát" manőverekkel.

Nyugat-európában ezért vezető (döntőrészt balos) politikusokat kéne agyonlőni, hazaárulás miatt, de minimum bevágni a börtönbe életfogytigra több millió uniós lakos életének megkárosítása és több tízezer ukrán katona/civil halálában való közvetett részvétel miatt. Zelenszkijt meg élve kéne megnyúzni...de az ukránoknak.
Ki kell próbálni a fegyvereket valahol.
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 367
8 843
113
Íme az amerikai Yale egyetem tanulmánya, alul a linkre kattintva bárki le tudja tölteni a 118 oldalas tanulmányt...

Az üzleti kivonulások és a szankciók megbénítják az orosz gazdaságot​


118 oldal

Feltöltés dátuma: 2022. július 20

Utolsó módosítás: 2022. július 27

"Amint az oroszok Ukrajna elleni inváziója az ötödik hónapjába lép, egy közös narratíva alakult ki, miszerint a világ egysége az Oroszországgal szembeni kiállásban valahogy „a gazdasági elsorvasztás háborújává fajult, amely nyugaton szedi áldozatait”. az orosz gazdaság feltételezett „rugalmasságát”, sőt „jólétét”. Ez egyszerűen nem igaz – és a széles körben elterjedt, de tényszerűen helytelen félreértések tükröződése arról, hogy az orosz gazdaság valójában hogyan tartja magát a több mint 1000 globális vállalat elvándorlása és a nemzetközi szankciók közepette.

Nem meglepő, hogy ezek a félreértések továbbra is fennállnak. Az invázió óta a Kreml gazdasági kiadásai egyre inkább "cseresznyeszeműek_, szelektíven dobják ki a kedvezőtlen mutatókat, miközben csak a kedvezőbbeket adják ki. Ezeket a Putyin által kiválasztott statisztikákat aztán hanyagul kürtölik a médiában, és jó szándékú, de hanyag szakértők seregei használják fel a Kreml számára túlzottan, irreálisan kedvező előrejelzések kidolgozására.

Szakértői csapatunk privát orosz nyelvű és nem szokványos adatforrásokat használva, beleértve a nagyfrekvenciás fogyasztói adatokat, a csatornák közötti ellenőrzéseket, az orosz nemzetközi kereskedelmi partnerek kiadásait és az összetett szállítási adatok adatbányászatát, kiadta az egyik első átfogó gazdasági elemzést, amely az orosz méri. a jelenlegi gazdasági tevékenység öt hónapját az invázió után, és értékeli Oroszország gazdasági kilátásait.

Elemzésünkből világossá válik: az üzleti kivonulások és a szankciók katasztrofálisan megbénítják az orosz gazdaságot. A gyakori félreértések széles skálájával foglalkozunk – és rávilágítunk arra, hogy valójában mi is történik Oroszországon belül, többek között:

- Oroszország nyersanyagexportőrként betöltött stratégiai pozíciója visszafordíthatatlanul romlott, mivel most gyenge pozícióból kezeli korábbi fő piacainak elvesztését, és meredek kihívásokkal kell szembenéznie, amikor nem helyettesíthető exporttal, például vezetékes gázzal „Ázsia felé fordul”

- Némi elhúzódó kiszivárgás ellenére az orosz import nagyrészt összeomlott, és az országnak komoly kihívásokkal kell szembenéznie, hogy kulcsfontosságú inputokat, alkatrészeket és technológiát biztosítson a tétova kereskedelmi partnerektől, ami széles körű ellátási hiányokhoz vezet a hazai gazdaságon belül.

- Putyin önellátással és importhelyettesítéssel kapcsolatos téveszméi ellenére az orosz hazai termelés teljesen leállt, és nincs kapacitása az elveszett vállalkozások, termékek és tehetségek pótlására; Oroszország hazai innovációs és termelési bázisának kiürítése a szárnyaló az árakhoz és a fogyasztói szorongáshoz vezet.

- Az üzleti kivonulások eredményeként Oroszország elveszítette a GDP-jének ~40%-át kitevő vállalatokat, ami megfordította a három évtizedes külföldi befektetések szinte mindegyikét. és megtámasztja a példátlan egyidejű tőke- és lakosság menekülést Oroszország gazdasági bázisának tömeges kivándorlása során.

- Putyin nyilvánvalóan fenntarthatatlan, drámai fiskális és monetáris beavatkozáshoz folyamodik, hogy elsimítsa ezeket a strukturális gazdasági gyengeségeket, amelyek már évek óta először deficitessé tették államháztartását, és még a magas energiaárak és a Kreml pénzügyei mellett is kimerítették devizatartalékait. sokkal, de sokkal súlyosabb helyzetben vannak, mint ahogyan azt hagyományosan értelmezzük

- Az orosz belföldi pénzpiacok a jelenlegi helyzet és a jövőbeli kilátások mutatójaként a szigorú tőkeszabályozás ellenére a világ legrosszabbul teljesítő piacai idén, és a gazdaságon belüli tartós, tartós gyengeséget árazták be a likviditás és a hitel "összehúzódás" révén. amellett, hogy Oroszországot érdemben elzárják a nemzetközi pénzügyi piacoktól, ami korlátozza annak lehetőségét, hogy a megnyomorított gazdasága felélesztéséhez szükséges tőkeforrásokhoz nyúljon

. egységes az Oroszországgal szembeni szankciós nyomás fenntartásában és fokozásában, és a Kijevi Közgazdaságtudományi Iskola és a McFaul-Yermak munkacsoport élen járt a további szankciós intézkedések javaslatában.

Az orosz gazdaság fellendüléséről szóló, vereségre törekvő szalagcímek egyszerűen nem tényszerűek – a tények az, hogy az orosz gazdaság bármilyen mérőszám szerint és bármilyen szinten megbillent, és most nincs itt az ideje a fékre lépni."


A Lomonoszov egyetem pontosan ugyanilyen tanulmányt tudna készíteni az amerikai gazdaság negatívba fordulásáról. Kasszandra pedig bármiről.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 422
12 036
113
Csak a nemet rossz minoseg. Amiota nincs naluk keresztenydemokracia azota zuhanorepulesben vannak. De attol az USA meg mindig tud minoseget (meg a kelet: korea, japan,...)

Nem is régen egyik versenyen hallottam anyázni a japán motor tulajt, hogy már megint beszarik a sosem elromló japán, a szemét olasz meg még mindig megy.

De én is a japán motorosok miatt hagytam abba a javítást. Akkora szemétdombokkal járnak, arra hivatkozva, hogy nem kell javítani, hogy az félelmetes.
De a kocsiban is csak hobbihasználatra valót tudnak, persze vannak a legendák, meg a hitkérdések.. de mutassa már meg valaki az utakon a 30 éve sosem elromló lexusokat, toyotakat. Már mind a szemétdombon van... lassan old timer golf 4, 28x visszatekerve, mai napig 240e kmes óraállással dömping van.
Ahogy a használtpiacon se találsz félmillió kmes japán személyautókat, mert addigra mind a szemétbe kerül. A német autó buzik szerint szarnak mondott 1.6cr caddyket, meg olaszoktól hozzák be félmillióról 198ra visszatekerve.. aztán itt még 1 céget, meg két tulajt kiszolgál.
Marokkóba meg a mai napig a 124es merci a távolsági taxi.

Japán tulajnál, amikor a karter alján csörögnek a dugattyú darabok, akkor szerinte nem lehet nagy baja, mert (a kedvenc indokom:) tegnap még jó volt.
Félgáz felett fullad, az még hibátlan neki.
És amikor már akkora határ szar, hogy igazából a méhbe kéne leadni, akkor nagynehezen elhozza javításra az akkor már leélt szemetet, akkor nem lehet belőle kihúzni, hogy mi a gond, mert szerinte hibátlan. Max szerinte biztos nagy baj, csak a francia gyártású ngk gyertya kehet a baj. Vagy a szemét magyar benzinek.

Bocs az offért... :D
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 534
113
Kramatorszk, Donyecki Népköztársaság.

Az orosz fegyveres erők csapásának eredménye az ukrán fegyveres erők objektumára.
-------------------------------
Azov túlélői a Himars csapás követően a Jelenovszkij előzetes letartóztatásban lévő laktanyában megosztják benyomásaikat Lend-Lease-ről, a megígért elnöki kivonásról, és halott testvéreikre gondolnak.

 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 589
8 694
113
Édes faxom mit vettunk meg!
Díszhadseregnek díszágyú...
A puskajuk meg elolvadt az afgan hegyekben.
Ehh...
A fejlett nyugati technologia ujabb ékes peldaja. Ez mar mindenhol mindenben visszakoszon, onjaro loveg vagy mosogep, gyartosor vagy auto...
Hát igen, van ami nem változik. A világhírű német fegyverek. Amiknél tökéletesebb és pontosabb nem létezik. Az ISA körülmények között való tesztelésnél.
Csak a tökéletes tesztek után pár dolgot kell figyelembe venni, ha valaki harcolni viszi ezeket a drága vasakat.
Ideális alkalmazási feltételek a harcmezőn:
-ne legyen nagyon hideg időjárás
-ne legyen nagyon meleg időjárás
-ne legyen túl nagy por
-ne legyen túl nagy hó
-ne kelljen sokat lőni vele

Mindössze ez a pár feltétel kell teljesüljön, és a felhasználó a világ legtökéletesebb fegyverét birtokolhatja, amivel a győzelem olyan természetes, mint a reggeli napfelkelte. :)
 

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 425
10 236
113
Ha jól értem, nem a csővel van a fő probléma.
Nekem ebböl az egészből annyi jött át, hogy a modern fegyverekkel nem érkezett modern ûzemeltetési kultúra sem alkatrészek, műhelyek. Így akármit kapnak nagyon hamar leamortizaljak.
Ösembernek bunkósbot jár nem pedig kifinomult harci eszközök.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 026
66 477
113
Nekem ebböl az egészből annyi jött át, hogy a modern fegyverekkel nem érkezett modern ûzemeltetési kultúra sem alkatrészek, műhelyek. Így akármit kapnak nagyon hamar leamortizaljak.
Ösembernek bunkósbot jár nem pedig kifinomult harci eszközök.
Mi van ha a kifinomult harceszköznek nagyon sok célt kell leküzdenie? Főleg ha korlátozott számban van alkalmazva?
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 643
113
Nekem ebböl az egészből annyi jött át, hogy a modern fegyverekkel nem érkezett modern ûzemeltetési kultúra sem alkatrészek, műhelyek. Így akármit kapnak nagyon hamar leamortizaljak.
Ösembernek bunkósbot jár nem pedig kifinomult harci eszközök.
Ezért érnek sokat a mi régi szovjet fegyverei k, a skót németek úgy is sokat fognak fizetni nekunk hogy ki küldhessek ezeket az ukriknak. Mikor fogjak már ezt fel jobb ha nekünk adják ezeket a nemet fegyvereket és az orosz fegyvereket,eg az ukriknak azt tudják használni azt ismerik.:D
 
W

Wilson

Guest
Miért szerinted mennyi? Vagy a szakadár államok terültéről már végleg lemondtak?
A február 24.óta tartó orosz invázió terület foglalásaiba semmi értelme beleszámolni a Krímet és a szaki köztársaságok területét....

PZH 2000 hírekre rácsatlakozva:

Akárhogy is van, ez tuti nem jó reklám a terméknek. Nem rég kapták őket, és már panaszkodnak. Nem tudom mit néztek a németek intenzív használatnak, egy háborúban egy löveg ami egy perc alatt képes 6-ot lőni, az napi száznál többet fog lőni. Ha egy optimális, a nagy mobilitással a túlélőképességet maximálisan kihasználó használatot feltételezünk, ahol lőnek gyorsan 1 perc alatt a löveggel 6-ot, majd pozíciót váltanak, ez is egy nap 17 ilyen csapás már nem fér bele németéknél a normális használat mértékébe? Nekem laikusként ez igen karcsúnak tűnik, hogy nem lőhetsz 100-nál többet egy nap, illetve 2500 össz lövés van egy csőben, és utána tilt meg üzenget a computer :(...
Ez nem a PZH2000 lövegének a sajátsága sem az orosz vadiúj 2SZ35 Koalicija sem a koreai K9 sem a legmodernebb kínai vagy amerikai önjáró lövegek ágyúinak az élettartama sem több ennél. Úgyhogy ez hír (ha igaz) nem több "mint vihar a biliben."

A Lomonoszov egyetem pontosan ugyanilyen tanulmányt tudna készíteni az amerikai gazdaság negatívba fordulásáról. Kasszandra pedig bármiről.
Ha te mondod biztos így van, mondjuk az orosz viszonyokat látva a Lomoszonov egyetemről el tudom képzelni, hogy miután kap egy ilyen tanulmányra egy visszautasíthatatlan felkérést az orosz kormányzattól el is készítené.
 
  • Vicces
Reactions: SenkiFia

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 211
4 414
113
Nem is régen egyik versenyen hallottam anyázni a japán motor tulajt, hogy már megint beszarik a sosem elromló japán, a szemét olasz meg még mindig megy.

De én is a japán motorosok miatt hagytam abba a javítást. Akkora szemétdombokkal járnak, arra hivatkozva, hogy nem kell javítani, hogy az félelmetes.
De a kocsiban is csak hobbihasználatra valót tudnak, persze vannak a legendák, meg a hitkérdések.. de mutassa már meg valaki az utakon a 30 éve sosem elromló lexusokat, toyotakat. Már mind a szemétdombon van... lassan old timer golf 4, 28x visszatekerve, mai napig 240e kmes óraállással dömping van.
Ahogy a használtpiacon se találsz félmillió kmes japán személyautókat, mert addigra mind a szemétbe kerül. A német autó buzik szerint szarnak mondott 1.6cr caddyket, meg olaszoktól hozzák be félmillióról 198ra visszatekerve.. aztán itt még 1 céget, meg két tulajt kiszolgál.
Marokkóba meg a mai napig a 124es merci a távolsági taxi.

Japán tulajnál, amikor a karter alján csörögnek a dugattyú darabok, akkor szerinte nem lehet nagy baja, mert (a kedvenc indokom:) tegnap még jó volt.
Félgáz felett fullad, az még hibátlan neki.
És amikor már akkora határ szar, hogy igazából a méhbe kéne leadni, akkor nagynehezen elhozza javításra az akkor már leélt szemetet, akkor nem lehet belőle kihúzni, hogy mi a gond, mert szerinte hibátlan. Max szerinte biztos nagy baj, csak a francia gyártású ngk gyertya kehet a baj. Vagy a szemét magyar benzinek.

Bocs az offért... :D
Azért a világ azon részén ahol számít a LandCruiser az autó, az pedig Japán... :)
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Megsemmisült ukrán haditechnikai eszközök
m16-ukri-MT-LB-T23-2-Petrovszkoje-Donyeck-obl-0728-m-sik-k-p-id31217-06.jpg

MT-LB-T-23-2, Petrovszkoje Donyeck oblaszt 2022.07.28.
m16-ukri-BRDM-2-L1-Praszkovievka-0728-id34184-01.jpg

BRDM-2L1, Praszkovievka 2022.07.28.
m16-ukri-BRDM-2-0727-id34185-01.jpg

BRDM-2, 2022.07.27.
m16-ukri-brdm-2-Liszicsanszk-0727-id34175-02.jpg

BRDM-2, Liszicsanszk Luganszk oblaszt 2022.07.27.
m16-ukri-T-72-B1-Repok-Csernyigov-obl-0401-id31193-01.jpg

T-72B1, Repok Csernyigov oblaszt 2022.04.01.
Rossz topikba tettem
 

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 425
10 236
113
Mi van ha a kifinomult harceszköznek nagyon sok célt kell leküzdenie? Főleg ha korlátozott számban van alkalmazva?
Szar helyzet igen, de vagy tönkreteszed , vagy pedig megpróbálod megőrizni. Érdekes ez az egész ukrán fegyverbiznisz , senki sem gondolta hogy ezeket a harceszközoket karban is kell tartani?
Tójjad csak a malacot olekszij jó van az úgy...
A fegyverek megfelelő kezelése,karbantartása szó szerint életbevágó.
Tudták hogy mit bír, elvileg kitanulták a kezelését, innentől kezdve nem értem hogy mi a faszt csodálkoznak.
Nincs olyan fegyver amit nem nyirsz ki helytelen használattal
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 910
16 785
113
Csak a nemet rossz minoseg. Amiota nincs naluk keresztenydemokracia azota zuhanorepulesben vannak. De attol az USA meg mindig tud minoseget (meg a kelet: korea, japan,...)
Az USA még egy nyomorult üzembiztos hiperszónikus rakétát se tudott hadrendbe állítani. Egyebek közt ezt is meg lehet köszönni a liberális demokrácia oktatáspolitikájának. A hadmérnökképzés a béka segge alatt van!

https://rtl.hu/tudomany-tech/2022/0...oroszorszag-eszak-korea-fegyverkezesi-verseny
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 959
113
Nekem ebböl az egészből annyi jött át, hogy a modern fegyverekkel nem érkezett modern ûzemeltetési kultúra sem alkatrészek, műhelyek. Így akármit kapnak nagyon hamar leamortizaljak.
Ösembernek bunkósbot jár nem pedig kifinomult harci eszközök.

Vagy 20 éve láttam egy dokumentumfilmet M16 vs Ak47 témában.
Mutogatták, hogy már csak lőszereknél az amerikai mennyire kifinomult (korához képest) modern cucc volt, míg a szovjetekbl egyszerűen lerövidítették a puskalőszert oszt jól van. De a végén volt egy mondat amit humorosnak szántak, de nagyon is igaz:

M16-ost az örökkévalóságnak tervezték, Ak-47-est addig ameddig a kommunizmus fennáll, tehát még annál tovább.

Nem véletlenül rohangál a világ legutolsó dzsungellakó törzse is Ak-val...

Most kb. ezt látjuk ukrajnában, akiket kiküldtek a legjobbak lehettek akik még életben vannak, de szovjet technikához voltak szokva amivel vörös izzásig lehet hevíteni a csövet meg addig megy a gép amíg olaj van benne.
Ezt egy flancos nyugati szervízköltség gyüjtésre optimalizált technika nem fogja bírni, már az M777 is megdöglött a kezük közt.
De a katona nem is finomkodhat, háború van, csak úgye orosz feldobja vonatra ami megdöglik aztán jön helyette másik, nekik nem számít.