Mint a program eredeti neve is mutatja: 2026-ra kellene elérni ezeket a képességeket.5 évvel a Z2026 után még mindig nincs érdemi páncéltörő és légvédelmi képességünk.
Nézzük, hogy állunk!
NASAMS 2023-ban érkezik, 2024-től bevethető a tervek szerint. Az ország méretéhez képest egész komoly méretű rendszer vettünk.
Leo 2A7 - jövőre érkezik az első, 2025-re mind itt lesz
Spike páncéltörő képesség 2024-ben jön
H225 jövőre jön az első, 2025 végére mind itt lesz
PZH2000 gyakorlatilag idén teljes lesz a flotta - talán pár darab marad 2023-ra.
Katonák fegyverei, felszerelése - folyamatban (CZ fegyverek, CG) 2023 végéig mindenből lesz elég elvileg.
Mistral modernizáció is lefutott, lett SAMOC is
ELTA radarok: idén jön az első, 2027-ig mind a 11 db ideér. Igazából a ha 4-5 db már itt van, akkor a szovjet radarokat kiváltva a meglévő RAT-31 radarokkal már kb. mindent látni fogunk ami légterünkben történik. Az AWACS és egyéb NATO felderítési infókkal együtt méginkább.
L-39NG - oké, ennek sokan nem örülnek, de 2024 végére ezek is itt lesznek. 12 gép az éves gyártó kapacitás, amit bővíteni fognak, szóval 2024 vége reális dátum.
Lynx - évi 45-50 darabos gyártási ütem mellett mind a 218 harcjármű elkészül 2026 végére.
Gidrán és NMS - egyelőre ezek tűnnek kicsit kiszámíthatatlannak, de minimum csúszásban vannak. Szerintem a törökökkel megy a vita a gyártás körül...nagy a csend.
KC-390 - 2024-ben jön az első, 2025-ben a második.
Gripen MS20 Block 2 upgrade is folyamatban van: 2026-ra ez is lefut elvileg. Első adag IRIS-T megrendelve, Meteor is elvileg bár utóbbiról kevés infó van.
Vagy is minden a terv szerint megy: 2026-ra szinte minden itt lesz ahogy ez egy "Zrínyi 2026" nevezetű programtól elvárható.
Félidőben nincs itt minden, azon nincs mit csodálkozni. Sőt, a legtöbb cucc azért nincs még itt mert mi kértük így pénzügyi és haderő szervezeti okokból. Idő kell míg PM összegereblyézi rá a pénzt, meg az állomány és az infrastruktúra felkészül a fogadásukra.
Annak ellenére tartják az ütemet sőt még elvileg "gyorsítanak" is, hogy k. szarban a gazdaság. "A nemzetközi helyzet fokozódik" - a hogy Virág elvtárs mondaná...
Ennyit bír az ország, mi bele rokkannánk abba mit a lengyelek tolnak! Szerintem ők is bele fognak vagy legalábbis megfogják érezni amikor ki is kell fizetni ezt k. sok cuccot!
Ami még "tudható", de nincs leszerződve vagy nem ismert:
HX3 löveg - tudjuk, hogy lesz vagy legalábbis kell a MH-nek kerekes önjáró. "Zajlanak a tárgyalások", "már kaptunk ajánlatot" és elvileg "PZH 2000 árának felébe kerül" - mikor és mennyi az nem ismert. Szerintem 24-48 közötti mennyiség a legvalószínűbb...
Skyranger 30 - tudjuk, hogy lesz vagy legalábbis kell a MH-nek a "drón-probléma" kezelésére. Mistral lesz rajta rakétának, és "2022 nyarának végére" várta az RM a szerződést, ami jelen állás nem jött be. A mikor és mennyi az nem ismert, de lesz Skyrangerünk.
12 és 48 között bármilyen mennyiség elképzelhető - szerintem...
Ami még várható, de nagyon bizonytalan vagy távoli:
Második Gripen-vadászrepülő század - az utóbbi 1 évben 3x hangzott el elég magas körökből, hogy szeretnénk egy második századot. Mást nem tudni erről konkrétabban. Én inkább a mostani lízing kifutása utánra várom ezt...
Rakéta-tüzérség: ilyen is szeretne a HM, de semmi konkrétum. HIMARS-ot PrSM-mel megnézte MG és SZRSZ idén februrában, ezenkívül esélyes PULS, K239 Chunmoo esetleg MARS2. 2 év múlva vagy 10 év múlva akarnak ilyet - azt nem tudni.
Drónok ilyen is szeretne a HM, de semmi konkrétum. Török vonal esélyes elsősorban (pl. Karayel), de izraeli és lengyel eszközök sem kizártak...vélhetően több kategóriából álló "mix" lesz beszerezve.
A fentieken kívül egy csomó minden lehet amiről még azt sem tudjuk, hogy "piacot kutatnak"...