Aktív védelmi rendszerek (harcjárműveken)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 490
12 633
113
Nem működik el mindenre , ebben a cikkben ott vannak a zsidó rendszerek leírásai...

Gépi fordítás, nincs időm most fordítgatni de a lényege így is érthető...

Aktív járművédelmi rendszerek Izraelből​


Tamir Eshel

2022. január 26



Izrael több mint 20 éve a páncélozott járművédelmi rendszerek (VPS) és az aktív védelmi rendszerek (APS) előfutára. Az ilyen képességek iránti igény Dél-Libanon 19 éves megszállása alatt (1982-2000) alakult ki, amikor az izraeli harckocsik és más nehéz páncélozott járművek a közúti járőrök elleni támadásoknak és statikus pozíciókban voltak kitéve. Az izraeli védelmi erők (IDF) több ilyen ellenintézkedést fejlesztettek ki és teszteltek, elsősorban a Hezbollah által kilőtt irányított rakéták ellen. Néhány ilyen rendszer az infravörös zavarók aktiválásán támaszkodott, hogy legyőzze a páncéltörő irányított rakétákat (ATGM) a félaktív látótávolság (SACLOS) segítségével – például a BGM-71 TOW és a 9K115-2 METIS. A háború vége felé az IDF végrehajtotta a PURPLE THUNDER működési tesztjét,

Sajnos a PURPLE THUNDER nem érte el az operatív felhasználást, és a második libanoni háború kitörésekor 2006-ban az izraeli páncélosok rosszul voltak felkészülve az ATGM fenyegetés kezelésére. Különös aggodalomra ad okot a lézersugaras 9M133 KORNET , amely nagy távolságból lőhető ki, minimális észlelhetőséggel , és a hagyományos ellenintézkedésekkel lehetetlen volt megsemmisíteni

Úttörő APS technológia​


A háború során levont tanulságok arra késztették az IDF-et, hogy újjáélesztette az APS fejlesztéseit, amelyek két különböző koncepciót tartalmaztak. A Rafael Advanced Defense Systems által kifejlesztett TROPHY rendszert úgy tervezték, hogy legyőzze az RPG-et, az ATGM-et és a tanklövéseket. A TROPHY egy radarérzékelőre támaszkodik a fenyegetés nagy hatótávolságú észlelésére, és aktiválja a robbanó lövedékek (EFP) ellenintézkedéseit a nagy hatótávolságú fenyegetés leküzdésére. Ezek a töltetek jól irányulnak a védett járműtől viszonylag nagy távolságból érkező fenyegetés elhárítására, közvetlen ütközéssel megsemmisítve azt. Az elfogó távolság elég hosszú ahhoz, hogy elkerülje a hk sérüléseit, még akkor is, ha a csapás aktiválja a rakéta robbanófejében lévő formázott töltetet. Az EFP tüzelését egy gyors újratöltési folyamat követi. Az újratöltő gyorsan pozícionál egy újabb EFP töltést,

Az IRON FIST egy másik rendszer, amelyet az Israel Military Industries (IMI – ma az Elbit Systems vállalat részlege) fejlesztett ki. Ez a rendszer passzív (EO) és radarszenzorok kombinációját használta robbanótöltet elindítására, amely erőteljes robbanáshullámot hoz létre, amely a védett járműtől biztonságos távolságban összezúzja a bejövő lövedéket. Ez a módszer megzavarja a formázott töltet beindulását is.

Tervezésénél fogva az IRON FIST Light Decoupled (IFLD) úgy van optimalizálva, hogy illeszkedjen a platform korlátaihoz, és többrétegű védelmet nyújtson. Amikor SACLOS fenyegetéseket észlel, a rendszer soft kill módon likvidálja az ATGM-et, míg a hard kill verziót olyan ATGM-k ellen alkalmazzák, mint a KORNET, az RPG-k vagy a tankok és más fegyverek által kilőtt HEAT lövedékek. Az IRON FIST Light Kinetic (IFLK) rendszernek van némi képessége a kinetikus energiájú (KE) lövedékek legyőzésére, mivel a robbanáshullám eltéríti a nyíl lövedéket, így rontja annak hatékonyságát a nehéz páncélok áthatolásában.

Az APS szeme​


Mindkét rendszer a radarra támaszkodik a fenyegetésészlelés, az osztályozás és a célpont megszerzése során. A TROPHY az IAI Elta Systems WindGuard radarját használja a nagy hatótávolságú hit-to-kill hatás eléréséhez. A Rada kifejlesztette a Compact Hemispheric Radart (CHR), hogy megfeleljen az IRON FIST paramétereinek. Ezeknek a rendszereknek a legújabb verzióit több képességekkel bővítették az ellenséges tűzérzékelés (HFD), a közeli terület és a légi megfigyelés érdekében.

Az Elta ELM-2133 WindGuard radarja egy négyszögű, elosztott fázisú impulzus-Doppler radar, amelyet a páncéltörő rakéták (ATR), a páncéltörő irányított rakéták (ATGM) és a harckocsi lövedékek észlelésére és automatikus követésére terveztek. A potenciális fenyegetés észlelésekor és azonosításakor a radar korai figyelmeztetést küld a személyzetnek, jelzi a fenyegetés pontos 3D irányát, kiszámítja a becsapódási időt (TTI) és – ha úgy ítéli meg, hogy közvetlen veszélyt jelent a járműre. – automatikusan aktiválja a TROPHY hard-kill védelmi rendszerét az optimális reakció érdekében. A radar-figyelmeztetés és az APS válasz csak közvetlen fenyegetésekre, de a fenyegetés kilövési pontjának kiszámítási képességével lehetővé teszi a gyors célzást a harckocsi fegyverzetével.

Az IAI egy típusú többcélú radart is kínál – az ELM 2135 StormGuard többcélú radart hasonló célokra, amely lehetővé teszi a páncélozott járművek számára, hogy bővítsék helyzettudatosságukat az alacsony jelzésű fenyegetésekkel kapcsolatban, beleértve a lassan mozgó személyeket, valamint minden típusú járművet. és mozgási minták, és légi fenyegetések, beleértve a drónokat és UAV-kat, a páncélelhárító fenyegetéseken kívül. A WindGuard EO érzékelőkkel is integrálható, hogy ellenséges tűzérzékelést (HFD) biztosítson.

Az Elta Systems OTHELLO-ja (ENA5220) biztosítja ezt a lehetőséget. Ez egy sor EO érzékelőt tartalmaz, amelyeket a lövedékek, aknavető, RPG és ATGM érzékelésére terveztek. A rendszer két érzékelőből áll. Az ív alakú OTHELLO-P 190 × 40 fokos látómezővel nagyjából jelzi a lövést, az RPG-t vagy az ATGM indítást, lehetővé téve a jármű manőverezését és a soft kill rendszer aktiválását vagy az azonnali füst képzést. A doboz alakú OTHELLO rendszer több szenzort használ a 90 × 60 fok lefedésére, olyan pontossággal, amely elegendő a fegyverek elfordításához, és az APS-hez, hogy megtámadja a célpontot .

Többrétegű védelem​


A Rada a közelmúltban bemutatta a többfeladatos CHR második generációját, amely javítja a helyzetfelismerést a szárazföldi és légi fenyegetésekkel kapcsolatban, beleértve az UAV-t és a kamikaze drónokat is. A CHR az Active Electronic Scanning Arrays (AESA) és a gallium-nitrid (GaN) erősítők legújabb technológiáját használja, amelyek nagy agilitást biztosítanak. Két rendszer áll rendelkezésre – a VPS-re, APS-re és HFD-re szabott aCHR, valamint a pilóta nélküli légijármű-rendszer (C-UAS) és a nagyon rövid hatótávolságú légvédelmi (VSHORAD) küldetésekre optimalizált eCHR. Ezek a szoftveresen definiált radarok automatikus és teljes dinamikus légi helyzetképet (ASP) biztosítanak, minden taktikai járműre négy egységet szerelve fejlett jelfeldolgozás és algoritmusok segítségével. Együtt több száz célpontot kezelnek egyszerre a Track While Search (TWS) és a Revisit módokon keresztül,
Az IRON FIST-et már a kezdetek óta többrétegű járművédelmi rendszerként tervezték, amely védelmet nyújt az ATGM, RPG és harckocsi lövedékek ellen - mind a HEAT, mind a nyíllövedékek (KE) ellen. A rendszert úgy tervezték, hogy minden egyes fenyegetés ellen a legkevésbé költséges módszerrel lépjen fel - a SACLOS (2. generációs) ATGM-ek ellen infravörös ellenintézkedésekkel (IR zavarók), míg az RPG-k, KE-k és HE-k különböző rendszerekben történő kemény megsemmisítést igényelnek. Az ARIEL Photonics felhő soft-kill rendszerei kezdetben az IRON FIST soft-kill rétegét biztosították. Egy ilyen rendszer tartalmazott egy rakétafigyelő érzékelőt (radar vagy optikai), egy nyomkövető és egy lézeres zavaró.

Az Elbit Systems szintén kínál soft kill réteget a VPS-hez az EO SHIELD, Vehicle Infra-Red Countermeasure System (VIRCM), amely páncélozott harcjárműveket véd a SACLOS irányítású páncéltörő rakéták ellen. Más módszerek az IRON FIST indítórakétával egy vonalban elhelyezett lézerzavarót alkalmaznak. A zavaró berendezés ebben a konfigurációban a korai figyelmeztetés és a célpontok osztályozása érdekében összekapcsolódik a fenyegetésjelző érzékelőkkel. Ellentétben a többszörös támadás ellen korlátozott tárral rendelkező hard-kill APS-sel, a VIRCM folyamatosan és minden irányban használható több bejövő fenyegetés leküzdésére, amíg a támadó rakéta le nem tér a pályájáról. Ha a rakétát nem érinti, a védelem más rétegeit alkalmazzák.


Idézek belőle:

"Az IAI egy típusú többcélú radart is kínál – az ELM 2135 StormGuard többcélú radart hasonló célokra, amely lehetővé teszi a páncélozott járművek számára, hogy bővítsék helyzettudatosságukat az alacsony jelzésű fenyegetésekkel kapcsolatban, beleértve a lassan mozgó személyeket, valamint minden típusú járművet. és mozgási minták, és légi fenyegetések, beleértve a drónokat és UAV-kat, a páncélelhárító fenyegetéseken kívül. A WindGuard EO érzékelőkkel is integrálható, hogy ellenséges tűzérzékelést (HFD) biztosítson."

Azaz ha ezt az opciót bekapcsoslják, mindenre elműködik.
Ha jön egybkocsi, vagy arra sétál egy óvodáscsoport, mint lassan mozgó személyek, madárraj vagy drón, akkor is.
Van egy tippem, hogy egy szélfúvásban a közeli bozótos is..
 
W

Wilson

Guest
Idézek belőle:

"Az IAI egy típusú többcélú radart is kínál – az ELM 2135 StormGuard többcélú radart hasonló célokra, amely lehetővé teszi a páncélozott járművek számára, hogy bővítsék helyzettudatosságukat az alacsony jelzésű fenyegetésekkel kapcsolatban, beleértve a lassan mozgó személyeket, valamint minden típusú járművet. és mozgási minták, és légi fenyegetések, beleértve a drónokat és UAV-kat, a páncélelhárító fenyegetéseken kívül. A WindGuard EO érzékelőkkel is integrálható, hogy ellenséges tűzérzékelést (HFD) biztosítson."

Azaz ha ezt az opciót bekapcsoslják, mindenre elműködik.
Ha jön egybkocsi, vagy arra sétál egy óvodáscsoport, mint lassan mozgó személyek, madárraj vagy drón, akkor is.
Van egy tippem, hogy egy szélfúvásban a közeli bozótos is..
Dehogyis működik el , arról szól az általad idézett rész, hogy észleli és osztályozza a fenyegetéseket többek között a mozgási minták alapján, ezek mögött a rendszerek mögött komoly számítási kapacitású hardverek vannak, ez nem egy szovjet Drozd rendszer....
 
  • Tetszik
Reactions: dudi and Pogány

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 490
12 633
113
Dehogyis működik el , arról szól az általad idézett rész, hogy észleli és osztályozza a fenyegetéseket többek között a mozgási minták alapján, ezek mögött a rendszerek mögött komoly számítási kapacitású hardverek vannak, ez nem egy szovjet Drozd rendszer....

Szeritnem túldimenzionálod a dolgot. Ez kb arról szól, hogy odaadod az érzekenységet és akkor a palszesztín gyerekek ne közelitsenek a hk mögé.
Természetesen gázai növényzetben, nem magas mozgó fűben és nem a földeken repkedő vetési varjúkkal.
Mozgási minta alapján nem osztályozza hogy az most fagyit nyalogató óvodáscsoport vagy bombát tapasztó terrorista lesz. Max a marketinganyagban.
 
  • Tetszik
  • Vicces
Reactions: fip7 and Negan
W

Wilson

Guest
Szeritnem túldimenzionálod a dolgot. Ez kb arról szól, hogy odaadod az érzekenységet és akkor a palszesztín gyerekek ne közelitsenek a hk mögé.
Természetesen gázai növényzetben, nem magas mozgó fűben és nem a földeken repkedő vetési varjúkkal.
Mozgási minta alapján nem osztályozza hogy az most fagyit nyalogató óvodáscsoport vagy bombát tapasztó terrorista lesz. Max a marketinganyagban.
Nincs itt túldimenzionálva semmi és nem kell ennyire cizelláltan osztályoznia a rendszernek, bőven elég az, hogy megtud különböztetni egy HK-ra támadó kamikaze drónt egy óvodáscsoportól vagy a vetési varjaktól....
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 631
113
Nem tudják, max direkt erre kialakított eszközökkel, mint ami az RPG-30-nak van.
“Nem tudják”
Azért semmilyen rendszer nem tud 100%os hatékonyságot, ahogy írtam. A szó szerinti meghibásodások hatását egész jól ki lehet védeni (az szinte “csak” pénzkérdés), de a “szürke zónás” esetekről majd valós harci tapasztalatok után mondjunk véleményt.
 

Árpicsek

Well-Known Member
2016. október 7.
2 762
11 968
113
OK. Elhiszem. Ahogy írtam, oda akarok kilyukadni, hogy tudjuk-e mennyire megtéveszthetőek a mai APS rendszerek
Szerintem, nem fogják nagydobra verni, ha van valami gixer.
Maximum, ha már megoldották, akkor majd a reklámanyagokban elmondják, hogy mennyi energiát fektettek fejlesztéskor a célpontok egyértelmű azonosításába... blablabla.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 273
76 842
113
Szia,

Akkor egy K-100-ra se reagal.

ui. amugy a megoldas haboruban egyszeru: aki kohajitasnyi tavolsagon belul van, azt le kell loni.
Nyilvan bekefenntartasnal ez nem mukodik.

Bel
Hogy reagálna... Menj olyan közel egy mozgó harckocsihoz, hogy kézigránáttal eredményes legyél.

UI.: Sok sikert örülök, hogy megismertelek...
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 950
30 820
113
Hogy reagálna... Menj olyan közel egy mozgó harckocsihoz, hogy kézigránáttal eredményes legyél.

UI.: Sok sikert örülök, hogy megismertelek...
Spec nekünk még tanitották......lövészkutban,valami takarásban búj meg,és dobd rá háturol/oldalrol a K100ast az elhaladó tankra.
 
  • Tetszik
Reactions: bel and cirqle

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 313
54 767
113
Szíriában ágyú csőbe is dobtak gránátot, valós harcban nem zöld hátteres mesevideókban.
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 247
14 108
113
Csak én vagy 3 ilyen felvételt láttam. Ki tudja mennyi volt sikertelen és mennyi nem lett fölvéve. A lényeg, hogy hideg vérű harcos, megfelelő terepen megcsinálja.
De szerintem térjünk vissza a topik témájához.
Azt írtad a hidegvèrű harcos. :D
 
  • Tetszik
Reactions: Bleroka

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 273
76 842
113
Csak én vagy 3 ilyen felvételt láttam. Ki tudja mennyi volt sikertelen és mennyi nem lett fölvéve. A lényeg, hogy hideg vérű harcos, megfelelő terepen megcsinálja.
De szerintem térjünk vissza a topik témájához.
Már hármat. Akkor egy háborúban a te feladatod lesz harckocsikhoz odaszaladgálni kézigránáttal.

Mi akik kevesbé vagyunk képzettek, majd lövöldözünk páncéltörő fegyverekkel pár 100 méterrő. De nah mi nem is vagyunk hidegvérű harcosok, csak kis buzik!
 

Bleroka

Well-Known Member
2019. március 16.
365
1 066
93
Már hármat. Akkor egy háborúban a te feladatod lesz harckocsikhoz odaszaladgálni kézigránáttal.

Mi akik kevesbé vagyunk képzettek, majd lövöldözünk páncéltörő fegyverekkel pár 100 méterrő. De nah mi nem is vagyunk hidegvérű harcosok, csak kis buzik!
Beszari ukrán ejtőernyős körülbelül 15-20 méterről páncéltörő rakétával kilő egy orosz harckocsit,amit egy másik orosz harckocsi végig asszisztál,gyalogos támogatás sehol.

 

zulu

Well-Known Member
2012. március 8.
635
906
93
Videón az ágyú csőbe gránát dobás:
Mi történik, ha egy harckocsi csövében gránát robban? Azt gondolnám, hogy az sokkal nagyobb erejű robbanásokra van tervezve. Nyilván utána használhatatlan lesz a löveg, de mi baja lesz a bent ülőknek, meg a tank többi részének? Ami be van töltve a csőbe az felrobban?