Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 688
113
Kamm írt róla elég sokat, hogy ott is az megy. A rendszer gyakorlatilag ki van játszva. Ázsia egy hatalmas diplomagyár.

A BME-n is tartottak dinoszaurusz embereket, mert Kossuth-díj, meg akademiai tagság stb, aztán még 2008-as is MSZ KGST acélminőségek a bolygóműtervezési feladatoknál meg az egyenes fogazású fogaskerék minimális fogszáma nem lehet kisebb, mint 17 különben alámetszés és mindmeghalunk - az mondjuk nem zavarta, hogy a tanszéki folyosón az üvegvitrinben volt egy hajtómű, egyenes fogazással és 13-as fogszámmal.

Szerintem totál kontraproduktív, amikor már mindenki PhD, de közük sincs a valósághoz, aztán ilyenkor van az az eset, mint pl. tegnap. Hegesztőüzem, gyakorlatilag én vagyok a csöves hegesztőmérnök az MSc-mel, mert a gyártó cégnél 9 hegesztőmérnök van, a jelenlévő 4 közül mindenki doktor úr. Látszik, hogy szédülnek az üzemben, mert nagyjából olyan magabiztossággal nyúlnak a hegesztőgéphez mint a bölcsész a linux terminálhoz. Ahogy buzeralják a gépet, rajta lépkednek a munkakábelen, pár lépés múlva a betonon lévő fémlemezek és a talp kölcsönhatása el is intézi a kábelt, elvágja a vízhűtést meg a védőgáz csövét az AWI-s munkakábelnek.

Nézi, folyik a víz, erre elfut szigetelőszalagért. Nézem, a doktor úr kezdi beragasztani a kábelt, majd diadalittasan mutatja, hogy minden oké. WTF!? Ember, a védőgázos vezetékbe folyik a víz!!! Néz rám és nem érti, mutogatja, hogy a víz már nem folyik. Persze, mert folyik bele a védőgáz vezetékbe, inkább cseréld le.

Ott állnak négyen a gép körül és nem tudták a munkakábelt lecserélni. Lövése sem volt, mihez nyúljanak, végül jött a hegesztő, aki a hőmérőért ment. Munkakábel lecserél, kezdünk hegeszteni, sok a gáz. Szólok az egyiknek, csavard le a gázt, ott állsz a palac mellett. Néz ki a fejeből, mondom újra, csavard el a reduktoron a kis szelepet jobbra. Erre kinyitja az kék oxigénpalackot, csupasz kézzel...Mit csinálsz te ütődött, az argon palackot kell kinyitni, nem ezt. Egyáltalán tudod melyik szín jelenti az argont?

AWO hegesztés OK, kezdjük az elektródát (60mm vastag cső, kombinált hegesztés), valami nagyon beteg hangja van az egésznek. Emberünk hülye paramétereket adott meg, pedig már egyszer kijavítottam. Kérdezem, hogy honnan vette ezeket az értekeket, mert ez nem jó. Ő kiszámolta. Jó, akkor mi most nem így fogjuk csinálni. Gép beállít, mehet. Lehegeszt a hegesztő egy elektródát, erre mint a paparazzik, jön mind a négy fényképezni, az egyik rárak egy műanyag centit a varratra, ami persze ráolvad a varratra meg a salakra. Mi a faszt csinálsz ember!? Megméri a kihúzási hosszt, ehhez a fém vonalzó nem jó, mert ez cső. Mivan!? Szerintem hogyan a picsába lehet ezt a szart kiszedni a varratból? Annyi eszed nem volt, hogy fogod, feljelölöd krétával a csőre a kezdést/befejezést majd ahol a cső már nem meleg, leméred a centivel!? Akkor most köszörültesd ki.

Húgyagy professzor odarendelt két lakatost, majd addig köszörültette az egészet, míg az egész varrat elfogyott és az egyik csődarab a saját súlyától eltépte a maradék heftet, így a 3 órán át argonnal öblített cső belseje is ment a levesbe. Ez volt a pillanat, amikor otthagytam őket.

Reggel visszamentem megnézni, mit csinálnak, de amikor megláttam, hogy 400°C-ra van előmelegítve minden, az egész cső kék futtatási színben pompázik, akkor sarkon fordultam és kimentem a vasútállomásra és felültem a következő vonatra vissza Shanghai-ba...

India ugyanez, csak ott jobb az angol
Fú, ez ijesztő!
De akkor hogyan építenek Kínában erőművet? Valami oldschool, már évtizedek óta bizonyított tervek alapján dolgoznak csak?
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 763
17 841
113
Fú, ez ijesztő!
De akkor hogyan építenek Kínában erőművet? Valami oldschool, már évtizedek óta bizonyított tervek alapján dolgoznak csak?
nem azt mondom, hogy minden rossz, de a nagy számok törvénye itt erősen játszik. Németországban is gyakran mondtam magamban, basszus, hogyan tudnak ezek gázturbinát gyártani?

Vannak nagyon jó mérnök itt is, csak ahogy észrevettem, 1 nagyon jóra jut 10 OKJ-s. Másrészt errefelé (sem) divat, hogy mondjuk egy hegesztőmérnök tud hegeszteni vagy egy anyagmérnök tud szilárdsági ellenőrzést csinálni. Mivel sok az ember, szét van aprítva a feladat és mindenkinek le van írva, mit kell csinálnia.

Kisebb palota-forradalom volt az év elején (mármint az európai időszámítás szerinti év elején), hogy nem írtam le nekik, mit kell csinálni egy gyártásközi ellenőrzés során. WTF!? Kimész, megnézed a gyártót, van a fő ellenőrzési pont, majd megnézed a nekünk gyártandó cuccokat a gyártásban, ha valami gáz, akkor lefényképezed meg megnézed a kritikus elemek műbizonylatait, hegesztők papírjait, hőkezelési cuccokat.

Írjam le, hogy hol és mit kell megnézni. Na elmészámajókurvanyádba. Szóval most az van, hogy kaptak 8 nap gondolkodási időt (ez Holdújév "szabadsága"), találják ki, hogy szerintük mit kéne ellenőrizni, majd ezek alapján eldöntöm, hogy ki marad - mivel a csapat zöme próbaidős. Mondtam nekik, elmúlt a karantén, lehet menni állásinterjúkra, ne kötelező itt dolgozni. Ha maradsz, akkor gondolkozol és nem a "nincs leírva és nem tudom mit kell csinálni"-t játszod, de azért felnőttektől már hadd várjak el némi önállóságot azon a területen, ahol mindenkinek minimum diplomája van.

Ez nem az a projekt, ahol van idő elmagyarázni újra, mi is az a vas-szén-állapotábra, meg miért nem csavarozzuk fel a rézből készült testelést nikkel-ötvözetre és miért fontos egy 250mm vastag reaktorövet előmelegíteni hegesztés előtt. Azt is nehezen fogadom el csak úgy, hogy ezeket le kell oktatni a gyártóknak, de hogy ezt a csapatomban is el kelljen megint játszani, azt már nem. Majd megtanulják azt is, hogy behívnak az állásinterjúra és nem önéletrajz alapján vesznek fel a HR-s lánykák embereket.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 688
113
Ha választani kéne az átlag orosznak akkor inkább nyomorogna tovább Oroszországban mint hogy Ukrajnában végezze egy jelöletlen tömegsírban azért mert putyin kénytelen beismerni hogy elbaszta. Max a börtöntöltelékek azok akiknek nincs veszteni valójuk Oroszországban, nem véletlenül vetik be őket tömegével.
Az átlagorosz nem nyomorog, messze nem.
Te honnan tudod, hogy hogyan él az átlag? Ismerős, rokon?
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 956
19 257
113
Egy neutroncsillaghoz képest ez hol helyezkedik el? :rolleyes: :D
Jelenlegi tudásunk szerint egy csiga is több, mint egy neutroncsillag, mert benne van az élet nevű csoda, nem csak egy halom holt anyag, azonban azt is hozzá kell tenni, hogy a tudásunk a neutroncsillagokról eléggé közvetett, a csigákról viszont egész konkrét, tehát lehet, hogy ezt majd át kell értékelni.
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 956
19 257
113
Nem felsőbbrendű. Értelmesebben tud a saját jövőjéről gondolkozni, és talán fennmarad. Egyenlőre nem látok a technokrata társadalmak egyikében sem olyat, amelyik a jelen jólétét és financiális fejlődését szándékozna akár csak részlegesen is feladni a bolygó élhetően való megtartásáért.
A zöld (jelen formájában) őrületért a drágasághoz tapsoló, meg karbonkvótázó hasznos hülyék pl. hajlandóságot mutatnak szerintem, csak sajnos a lelkesedésük megfelelő tudás híján (mondjuk középiskolás fizika hasznos lenne már pár tévedésük belátni) kontraproduktív. Én a jószándékuk nem vitatnám el.

Tény, hogy a technokraták minden technológia okozta gondra még több technológiával válaszolnak! Amúgy a legijesztőbb a sorgalmas/lelkes hülyékből az amerikai sziliciumvölgyi startup-buborák demográfiája, olyan bődületes faszságokat találnak ki a bolygó megmentésére, és tapsolnak hozzá, hogy hihetelen! (zeolit bányászással CO2 megkötés... csak hegyeket kell elhordani hozzá... erdők kivágása és kiürült bányákba lehordása, hogy az majd megöti a szenet, mert ugya ha amúgy kiváguk, estleg hagyjuk lábon élni a fát, és kidől, majd elrohad, az karbonvétség... meg ugye a szintetikus élelmiszer ami minden környezetszennyezés megszüntetőja, ha esetleg a bogárevés nem működne)
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 983
14 003
113
Jelenlegi tudásunk szerint egy csiga is több, mint egy neutroncsillag, mert benne van az élet nevű csoda, nem csak egy halom holt anyag, azonban azt is hozzá kell tenni, hogy a tudásunk a neutroncsillagokról eléggé közvetett, a csigákról viszont egész konkrét, tehát lehet, hogy ezt majd át kell értékelni.
Az anyag természete, hogy ugyan mindegy, hogy egy neutron csillag része, vagy egy csigáé.

Duck-fact.jpg

Az univerzum eredendő rendje szerint magasabb fokon áll. Többek közt azért,mert felismeri, hogy az univerzum sajátja egy hierachia, és nem csapja be önmagát annak legtetejére haluzásával.
Univerzum eredendő rendje? Van ilyen egyáltalán? Az komplexitásának növekedése nem rend, hanem folyamat. Pont, hogy ellene meg a rendnek (ha ezt annak tekinthető) mi szerint minden anyag a legalacsonyabb energiaszintre törekszik előbb vagy utóbb lebomlik még a hidrogén is.
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 506
10 091
113
Az anyag természete, hogy ugyan mindegy, hogy egy neutron csillag része, vagy egy csigáé.

Duck-fact.jpg


Univerzum eredendő rendje? Van ilyen egyáltalán? Az komplexitásának növekedése nem rend, hanem folyamat. Pont, hogy ellene meg a rendnek (ha ezt annak tekinthető) mi szerint minden anyag a legalacsonyabb energiaszintre törekszik előbb vagy utóbb lebomlik még a hidrogén is.
És minden a káosz felé tart, a rend energiaigényes.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 653
55 307
113
nem azt mondom, hogy minden rossz, de a nagy számok törvénye itt erősen játszik. Németországban is gyakran mondtam magamban, basszus, hogyan tudnak ezek gázturbinát gyártani?

Vannak nagyon jó mérnök itt is, csak ahogy észrevettem, 1 nagyon jóra jut 10 OKJ-s. Másrészt errefelé (sem) divat, hogy mondjuk egy hegesztőmérnök tud hegeszteni vagy egy anyagmérnök tud szilárdsági ellenőrzést csinálni. Mivel sok az ember, szét van aprítva a feladat és mindenkinek le van írva, mit kell csinálnia.

Kisebb palota-forradalom volt az év elején (mármint az európai időszámítás szerinti év elején), hogy nem írtam le nekik, mit kell csinálni egy gyártásközi ellenőrzés során. WTF!? Kimész, megnézed a gyártót, van a fő ellenőrzési pont, majd megnézed a nekünk gyártandó cuccokat a gyártásban, ha valami gáz, akkor lefényképezed meg megnézed a kritikus elemek műbizonylatait, hegesztők papírjait, hőkezelési cuccokat.

Írjam le, hogy hol és mit kell megnézni. Na elmészámajókurvanyádba. Szóval most az van, hogy kaptak 8 nap gondolkodási időt (ez Holdújév "szabadsága"), találják ki, hogy szerintük mit kéne ellenőrizni, majd ezek alapján eldöntöm, hogy ki marad - mivel a csapat zöme próbaidős. Mondtam nekik, elmúlt a karantén, lehet menni állásinterjúkra, ne kötelező itt dolgozni. Ha maradsz, akkor gondolkozol és nem a "nincs leírva és nem tudom mit kell csinálni"-t játszod, de azért felnőttektől már hadd várjak el némi önállóságot azon a területen, ahol mindenkinek minimum diplomája van.

Ez nem az a projekt, ahol van idő elmagyarázni újra, mi is az a vas-szén-állapotábra, meg miért nem csavarozzuk fel a rézből készült testelést nikkel-ötvözetre és miért fontos egy 250mm vastag reaktorövet előmelegíteni hegesztés előtt. Azt is nehezen fogadom el csak úgy, hogy ezeket le kell oktatni a gyártóknak, de hogy ezt a csapatomban is el kelljen megint játszani, azt már nem. Majd megtanulják azt is, hogy behívnak az állásinterjúra és nem önéletrajz alapján vesznek fel a HR-s lánykák embereket.
Amit leirsz, az a "multi" - vá válás egyik átka. Illetve ott is ez tapasztalható.
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 956
19 257
113
Az anyag természete, hogy ugyan mindegy, hogy egy neutron csillag része, vagy egy csigáé.

Duck-fact.jpg


Univerzum eredendő rendje? Van ilyen egyáltalán? Az komplexitásának növekedése nem rend, hanem folyamat. Pont, hogy ellene meg a rendnek (ha ezt annak tekinthető) mi szerint minden anyag a legalacsonyabb energiaszintre törekszik előbb vagy utóbb lebomlik még a hidrogén is.
És minden a káosz felé tart, a rend energiaigényes.
szemelvények korunk szellemi betegségéből, ami a társadalmaink bomlásának is oka.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 701
28 132
113
Már tényleg csak annyit tudok mondani, hogy a jó kurva anyádat infostart. Már a cím repíti a gépszíjat, de a cikk többi része is hasonlóan elbaszott szar. És fixen ugyanaz a hülye írja ezeket a Tornadotól a Chally 2-n át a Leoig, csak annyi már nincs benne, hogy névvel és arccal vállalja amit kiszart magából. Mert ez minden csak nem cikk, hanem médiaprostitúció

Also
Egy azonban biztos: a Leopard 2-es szinte minden változata felveszi a versenyt a legtöbb Ukrajnában harcoló orosz páncélossal
Menjél ki akkor Leo 2A0-val vagy igazából bármelyik régebbi modifikációval szépen egy Kornet elé és utána írj ilyeneket hülyegyerek :hadonaszos: Ez már napi.hu magasságú balfaszkodás, csak energetika helyett haditechnika terén
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 601
6 030
113
.
.
A svédek évtizedeken át full pánikban voltak a szovjet=orosz inváziótól. (Azután ezt a szorongásukat a környezetvédelmen aggódás vette át az utóbbi 10-20 évben....)
.
.
OFF.
Ezt a "full pánikot" úgy értem, hogy a hidegháború alatt minden társasház, középület alá óvóhelyet épitettek. Ezeket a hidegháború lecsengésével kezdték elhanyagolni, pl amikor anno kiköltöztünk, ahol társasházban kezdtünk, azalatt is volt ilyen, pincének használva, szóval a biciklimet egy majd méter vastag, nagy kerek tekerővel nyiló húzni-tolni is kurvanehéz "pinceajtó", és tömör vasbetonfalak védték. Még nevettük is, hogy a szabolcsi gazsik innen lopják el,ha tudják. :)
.
Azt meg, hogy a környezeten pánikolnak, napi szinten látom, és sok svéd tényleg nem csak divatból nyomja a fenntarthatóság maszlagot, hanem szentül hiszik, hogy itt a világvége, ha nem vigyáznak. Szerintem az se véletlen, hogy ez a Greta Thunberg is pont svéd.
 
K

Kopi2000

Guest
Már tényleg csak annyit tudok mondani, hogy a jó kurva anyádat infostart. Már a cím repíti a gépszíjat, de a cikk többi része is hasonlóan elbaszott szar. És fixen ugyanaz a hülye írja ezeket a Tornadotól a Chally 2-n át a Leoig, csak annyi már nincs benne, hogy névvel és arccal vállalja amit kiszart magából. Mert ez minden csak nem cikk, hanem médiaprostitúció

Also

Menjél ki akkor Leo 2A0-val vagy igazából bármelyik régebbi modifikációval szépen egy Kornet elé és utána írj ilyeneket hülyegyerek :hadonaszos: Ez már napi.hu magasságú balfaszkodás, csak energetika helyett haditechnika terén
Amit meg te csinaltal ide, az nem mas, mint oncelu, felesleges tragarkodas. Koszonom, hogy emelted a forum szinvonalat....
 
  • Tetszik
Reactions: Törölt tag 1711
Status
Not open for further replies.