Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 374
4 902
113
Mellesleg pont az a portál és a fórum egyik, a szerkesztőség által is kiemelten kezelt célja, hogy a haditechnikával kapcsolatos tévhiteket, félreértéseket tisztázza. Ám mint látjuk a hazai mainstream sajtó nemhogy esetleg minimálisan utánanézne amiről ír (vagy ne adj' Isten még segítséget is kérne), hanem helyette magasabb fokozatba kapcsolva fullba tolja a kretént. Ez nem az első és sajnos nem az utolsó példája ennek, gyakorlatilag a hazai újságírói közönség döntő hányada műszaki analfabéta bármilyen technikai témához, ám annál nagyobb arccal képes beleállni a hülyeségbe. Még molni is nem egy helyreigazító cikket/hsz-t írt az index felé, miközben a napi.hu energetikai purgatóriumától szegény agybajt kapott. De lásd a porfolio AK-12M1 anyagát, ahol még magyar nyelv is problémát okozott a kedves szerzőnek, miközben az index az átvételkor csavart mindenen egyet, még nagyobb hülyeséget összehozva.

Na és ez a "nem értünk a technikai témákhoz" tendencia az ukrán háborúval ballisztikus pályára állt, egymás után okádva ki olyan technikai szinten értelmezhetetlen cikkeket, amiket jobb helyeken a darálóba dobnak az első adandó alkalommal. Ráadásul erre még érkezik egy szurkolói attitűd is a sajátos csodavárással, avagy az infostartos példát alapul véve a meg nem nevezett szerző úgy gondolja majd a Leok megváltoztathatják a háború menetét. Hát nem.

De még azt sem mondom, hogy most minden újságírónak értenie kellene minden haditechnikai eszközhöz. Csupán annyit, hogy legalább minimálisan nézzen már utána annak, amiről ír, mert így az egész csupán félretájékoztatás és csak erősíti a már meglévő tévhiteket. Elég csak pár kommentszekcióba bemenni, ahol látszik mennyire alacsony szinten van a közbeszéd a haditechnikai témákban, jelentős részt pont az elégtelen minőségű tájékoztatás miatt. Ez pedig azért a haderőfejlesztéshez is kapcsolódik, avagy megfelelő tájékoztatás hiányában szegény átlag polgár sem érti hogy ez most mi és ilyenkor jön a klasszikus "mijértvettük" attitűd meg a miért nem xy-ra költjük ezt az összeget. Persze nem szabad elmenni az iszonyatosan káros "merjünk kicsit lenni" politika okozta rombolás mellett sem, de minimum ugyanennyit hozzájárult a színvonaltalan tájékoztatás, miközben emlékszem 15+ éve lengyeleknél például képesek voltak nem egy magas színvonalú műsort lehozni a hadrendben álló technikáról.

Amikor az Elbit radarokról nyilatkoztam, akkor is külön végignéztem a topikját meg megkérdeztem a közönséget mi legyen az, amit mindenképpen elmondjak róla. Ez lenne a megfelelő tájékoztatás és ez az ami előre vinné a hazai tudásállományt is. Csak hát ez a ritkábbik hozzáállás. És épp ezért húzom fel magamat embertelenül az ilyen cikkeken, mint amit linkeltem, hogy hiába készíthet az ember egy mélységi összefoglalót meg bemutatót, fél perc múlva jön valami félbolond, aki 0 tudással odaszarik az asztalra, szétcsapja ágydeszkával majd újságírásnak nevezi. Pedig egyáltalán nem az.
Mostanában ritkán járok erre, így nem is nagyon tolom az Index és hasonlók mélylélektani értékelését, viszont néha olvasom a kritikáidat.

Egyrészről én teljesen egyetértek azzal amit írsz. Amíg olyanok jelenhetnek meg mondjuk egyik pártunk "szakértőjétől", (mondjuk nevezzük őket lilának, nem akarok nevet mondani), hogy nekünk védelmi fegyverekre kellene költeni és nem támadó fegyverekre, addig mit is várunk? Tessék mondani, vehetünk légpuskánál komolyabb fegyvert is, vagy esetleg az is támadó fegyvernek minősül a kedves ifjúgárdista akarom mondani, haladó értelmiségi palánta szerint?

A másik fele ennek a dolognak, hogy ma már nem csak az átlag egységsugarú bulvár újságíró színvonala közelíti a negatív végtelent, hanem sajnos rohamosan zárkózik fel a tudományos irodalom is melléjük. Már egy ideje nem írok cikkeket tudományos lapokba sem, mert olyan marhaságokat engednek megjelenni, miközben másoknak véres verejtékkel kell küzdeni, hogy bekerüljön egy kis cikkük valahová, hogy nekem elment a kedvem az egésztől. Aztán persze valami bulvár lap majd jól átveszi azt az egetrengető baromságot, mert érteni nem ért hozzá, aztán ami valami tudományos lapban megjelenik az biztosan igaz. Azt meg ne várjuk már egy ilyen újságírótól, hogy olyan dolgokkal tisztában legyen, mint az, hogy valaminek van valamekkora valószínűsége, vagy, hogy egy hipotézis az nem egyenlő az abszolút igazsággal, azt már nem is említve, hogyha ne adj isten STATISZTIKA is van a cikkben, akkor jön a teljes sötétség. Ilyenkor jön az, hogy xy étel rákot okoz. Mondjuk. Meg, hogy tudjuk hogy milyen volt a dínók hangja. Vagy, hogy a 10 db Challenger megfordítja a háborút.

Évtizedek óta terjednek azok a baromságok, kiírthatatlanul, a magyar médiában, mint például a sugárhajtómű helyett a motor, rekétával és ágyúval is bombáznak, a lőszer fronton meg jön a nagyhalál, a golyó. Mindenre.
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 217
4 568
113
Cserébe a fizetések vásárlóértéke 2010re már elérte az 1980ast. A 85ös csúcspontot ugyan még nem, és megint csúszunk a 80as színt alá. De valóban lett árubőség. Bár ez is viszonylagos.
Nem viszonylagos. Bármikor vehetsz mondjuk banánt. Anno ezt pult alól lehetett venni, ha volt egyáltalán, és csak 1 kilót. Toblerone csokit csak a dollárboltban láttam messziről. És ez csak amit gyerekfejjel éreztem, és emlékszek rá.
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 217
4 568
113
Tagadhatatlan, van sok igazság szavaidban, de diszkréten hallgatsz az egekbe szökő inflációról, a tömeges munkahely megszűnésekről, munkanélküliségről, kilátástalanságról egy jelentős számú tömeg számára. Ebben a helyzetben az "árubőség meg szabad és korlátlan utazás+, nagy tömegek számára elérhetetlen luxus volt csupán. A nyugat bűneit pedig - országunk kifosztását tekintve - egyáltalán nem menti az a néhány szarházi mocsok, aki strómanként megkönnyítette a nyugati felvásárlók dolgát.
Azért a munkahelyek tömeges megszűnésében nagy része volt annak, hogy a szocializmusban büntették a munkanélküliséget, ezért sok olyan munkahely volt, aminek semmilyen létjogosultsága nem volt egy normálisan működő gazdaságban. Az állam, vagy az állami vállalatok kreáltak "munkahelyeket", termeltek eladhatatlan árukat raktárra, hogy el lehessen mondani, mindenki dolgozik, aki akar. Ebből egyenesen következett a gengszterváltás után a tönkremenetelük, és a robbanásszerű munkanélküliség.
Erre rásegített a téveszmés gyors és önkéntes kivonulásunk az orosz piacról, ami a maradék értékesítési lehetőségeinket is felszámolta. Pedig sok cimborám akkor került helyzetbe, mert oroszul és angolul is beszélve az orosz piacra bezúduló nyugati cégeknél jól tudták hasznosítani a tudásukat.
 
K

Kopi2000

Guest
Azért a munkahelyek tömeges megszűnésében nagy része volt annak, hogy a szocializmusban büntették a munkanélküliséget, ezért sok olyan munkahely volt, aminek semmilyen létjogosultsága nem volt egy normálisan működő gazdaságban. Az állam, vagy az állami vállalatok kreáltak "munkahelyeket", termeltek eladhatatlan árukat raktárra, hogy el lehessen mondani, mindenki dolgozik, aki akar. Ebből egyenesen következett a gengszterváltás után a tönkremenetelük, és a robbanásszerű munkanélküliség.
Erre rásegített a téveszmés gyors és önkéntes kivonulásunk az orosz piacról, ami a maradék értékesítési lehetőségeinket is felszámolta. Pedig sok cimborám akkor került helyzetbe, mert oroszul és angolul is beszélve az orosz piacra bezúduló nyugati cégeknél jól tudták hasznosítani a tudásukat.
Ami akkor a kapun beluli munkanelkuliseg volt, az ma a kozmunka.....
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 217
4 568
113
Ami akkor a kapun beluli munkanelkuliseg volt, az ma a kozmunka.....
A közmunka csak a munkanélküliségi mutatók statisztikai elszámolásakor ekvivalens a kapun belüli munkanélküliséggel. Jövedelmi szinten inkább a segély kiváltása, illetve arra való, hogy ne ingyenpénzként adják oda a juttatást - nagyon helyesen. A kapun belüli kreált állások bérben azért arányaiban magasabb szintet képviseltek - ezért is fektették padlóra a cégeket, ha nem számolták fel időben.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
Ezután a csákvári repülőtérre akart B747 Jumbokat hozni, hogy világszínvonalúvá emelje a környéket (jártam ott, megtalálni is nehéz a magas fűben a vékonyka kis betoncsíkot, amit a szovjetek raktak oda, hogy legyen egy szükségrepterük... a helikoptereiknek). Innen már a helyi önkormányzat kergette el.
Ha már gavallérkodás: Felcsútról a kisvasút járhatna most oda! Amúgy szeretem azt a környéket, nagyon szép, munka miatt sokszor autóztunk arra.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
Azért a munkahelyek tömeges megszűnésében nagy része volt annak, hogy a szocializmusban büntették a munkanélküliséget, ezért sok olyan munkahely volt, aminek semmilyen létjogosultsága nem volt egy normálisan működő gazdaságban. Az állam, vagy az állami vállalatok kreáltak "munkahelyeket", termeltek eladhatatlan árukat raktárra, hogy el lehessen mondani, mindenki dolgozik, aki akar. Ebből egyenesen következett a gengszterváltás után a tönkremenetelük, és a robbanásszerű munkanélküliség.
Erre rásegített a téveszmés gyors és önkéntes kivonulásunk az orosz piacról, ami a maradék értékesítési lehetőségeinket is felszámolta. Pedig sok cimborám akkor került helyzetbe, mert oroszul és angolul is beszélve az orosz piacra bezúduló nyugati cégeknél jól tudták hasznosítani a tudásukat.
20000 embert rúgott ki a Google a múlt héten. A diversity officer, standup coach, agile ambassador, stb... cuccok aztán fontos pozíciók! A starbucks számára mindenképp.

Ajánlott olvasmány:
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 217
4 568
113
20000 embert rúgott ki a Google a múlt héten. A diversity officer, standup coach, agile ambassador, stb... cuccok aztán fontos pozíciók! A starbucks számára mindenképp.

Ajánlott olvasmány:
Az MI átvesz egy rakás munkát, fejlődés van. Más irányokat fog találni a munkaerő. Valamelyik nap beszélgettek az egyik rádióban egy MI-kutató/fejlesztővel, aki elmondta, az eddigi ipari forradalmak is elvették bizonyos rétegek munkáját, de annyi új, addig nem látott igény merült fel, hogy rövid idő alatt helyrebillent az egyensúly. Most a változás korában vagyunk sok szempontból, én pl. nem tudom megmondani a fiaimnak, hogy mi lesz az, ami az ő felnőtt korukban jól fizető munka lesz, ha nem lesznek elég tehetségesek informatikai téren. Most látszik, hogy milyen szakmák iránt van irtózatos kereslet (spec. hegesztők bárhol a világon, normális asztalos, víz-, gázszerelők itthon, stb.), de nem fogadnék rá, hogy ez a konjunktúra kitart még 30-50 évig. Mérnökként biztos meg lehet majd élni, de mi van, ha valaki humán érdeklődésű?
Anno Miskolcon 18.000 ember dolgozott a vasgyár különböző részlegeiben, ma 0.
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 217
4 568
113
Látsz párhuzamokat a 2022. évi EU intézkedésekkel?
Csak annyiban, hogy most Kína fog oda bevonulni még erőteljesebben, mint eddig. De mondjuk ez már régóta tartó trend, csak felgyorsul az Eu gazdasági kivonulása által. De akkor nem volt különleges katonai művelet, nem volt Oroszországnak olyan ambíciója, hogy visszaállítsa a hidegháborús status quo ante-t, mert örült, hogy megőrizheti működőképességét a beáramló nyugati tőke által. Akkkor csak mi jöttünk kifelé, mindenki más befelé ment, most meg csak mi ragaszkodunk ahhoz, hogy Oroszország nem követett el agressziót, ezért nem kell szankciókkal sújtani, Európa összes többi országa pedig látja a veszélyét az expanziós politika kiszélesedésében.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
Az MI átvesz egy rakás munkát, fejlődés van. Más irányokat fog találni a munkaerő.
Hát én is tudok olyan HR MI-t csinálni, ami szín vagy nemiszerv típus alapján vesz fel embereket... Ez egyelőre továbbra is bullshit, hiába fejlődik látványosan jelenleg. Plusz az "MI" fejlődésében volt már pár meglendülés, majd platózás, ahol egy-egy évtizedre megrekedt a dolog. Vannak akik emlékeznek még ezekre...


nem lesznek elég tehetségesek informatikai téren
NA ez is akkora bullshit, mint a ház, a "civileknek" informatika a windows telepítgetés meg a tonercsere is. Molni-nak a windows telepítéssel meggyűlt a baja, innen páran kisegítették. Nem tehetséges informatikában? Aki fel tudja tenni a windowst, az tud-e mondjuk egy statisztikát csinálni az elmúlt évek TV műsorából, megnézni, hogy a Rambo 3-at mennyit adták? (tegnap megnéztem, a port apija alapján majd megcsinálom, ha nem futok bele rate limitbe könnyűnek tűnik). Oké, én meg tudom csinálni. Nem tudok viszont fenszi 3d grafikát csinálni. Aki meg tud unityben összekattogni olyat, mert már megtanulte, nekem nem volt szükségem rá, az tehséges akkor informatikából? Hát sokaknak az fog lejönni,mert érti amit lát.

A mai fiatalok már emailt se tudnak sokszor küldeni.

Thierry Delaporte azt állítja, hogy a Z generációhoz tartozó munkatársakkal a LinkedInen és az Instagramon kommunikál, "egyszerűen azért, mert így hatékonyabb"


Ők már tehetségesebbek informatikailag?

Most látszik, hogy milyen szakmák iránt van irtózatos kereslet (spec. hegesztők bárhol a világon, normális asztalos, víz-, gázszerelők itthon, stb.), de nem fogadnék rá, hogy ez a konjunktúra kitart még 30-50 évig.
Ugyanezt a bullshitet nyomták gyerekkoromban, az általános iskola MDF-es kretén rohadt büdös kurva iskolaigazgatója ilyen beszédet tartott a részben cigányokból álló fiatalságnak: mindegy mit tanultok, nem lesz rátok szükség, mire felnőttök nemlesznek ácsok, munkások, robotok lesznek, és ti feleslegesek lesztek...

A robotok nem maguktól fognak működni, és lesz elég okos MI, hogy robotot robot tartsa karban és programozza át, akkor mindegy, mert valóban feleslegesek leszünk, csak egy pénznyomtató gép kell majd a világ urainak, meg másik, ami darálja a kinyomtatott pénzt, hogy ne fulladjanak bele.

Mondj a gyereknek addig MDF-es szemléletű lelkesítő beszédeket! Mutatja, hogy mik azok a nyugati értékek, amikért élünk, dolgozunk, és amikért megéri meghalnunk! Van viszont banán. Mindig! Amerikai (már amennyira a Rotschild meg Warburg ház amerikai), és bekaphatjuk tövig!

Mérnökként biztos meg lehet majd élni, de mi van, ha valaki humán érdeklődésű?
Nehéz dolog a kedvenc olvasmányok helyett keményen tanulni. Majd mindenkinek meg kell tanulnia keményen dolgozni. Nem lehet alibimelókkal a robotokat boldogítani, ha megbasznak mindenkit. Vagy csak alibimelók lesznek, a robotok meg dolgoznak helyettünk...


Anno Miskolcon 18.000 ember dolgozott a vasgyár különböző részlegeiben, ma 0.
És vajon hány volt "humán érdeklődésű"*? Azt csinálták, ami volt, nem azt, amire vágytak. Hazamehettek, és olvashattak kedvükre.

* amúgy ez a humán érdeklődésű a legnagyobb bullshitek egyike, a mesterséges szűklátókörű kasztosodás egy mozgató kifogása.