[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Spartan.asfv

Well-Known Member
2016. október 25.
763
2 266
93
Azért megpróbálnék visszakanyarodni a tények felé. Azt kérdezném, hogy egy akkor alig fél éves önkéntes haderő, amely egy bizonyos pontig szinte csak kézi és nehéz gyalogsági fegyverzettel rendelkezik, illetve néhány löveggel és harckocsival, de semmiképpen nem alakulat szintű végrehajtásban (donyecki szeparatista/önvédelmi erők), majd egy pont után UAV felderitő képesség alapján olyan nehéz sorozatvető fegyverzettel (amellyel délkelet Ukrajna körzetében csak a reguláris Ukrán és Orosz haderők rendelkeztek) mér pontos tűzcsapást szinte on-line tűzvezetés segítségével az Ukrán csapatokra, nos az valóban a függetlenedni vágyó terület saját hadereje-e, mert azért ez számomra messze van a realitástól..... Még ha önkéntesnek is írjátok, ezt a semmiből legalább fél éves összekovácsolás és kiképzés nélkül nem lehet kivitelezni. 'Sztán, ugyan honnan van a bevetett tűzérség, főleg a nehéz rakétatűzérség legkorszerűbb kazettás lőszere? Ilyent még az Ukránoktól sem zsákmányolhattak.... Ennek az utánpótlásáról nem is beszélnék. Szóval én azért közelebb érzem az igazságot Ulippo és Mack posztjaihoz.

Ahogy leirták már mások,én sem hiszem hogy az oroszoknak nincs benne a keze.Azt hiszem ezen a forumon irta le valaki,hogy a kelet-ukrajnai oroszok 1000 szálon kötődnek az anyaországhoz.Azt is itt irta le szerintem valaki,hogy rengeteg a volt katona közöttük.És ha jól emlékszem,az általad leirt képességek nem igazán a konfliktus elejétől tapasztalhatóak.Sőt!Hosszú honapok teltek el mire belerázódtak a dolgokba.Igy simán megvolt az idő az összekocsolódásra.Teknikát persze kaptak.Önkénteseket is kaptak.Kiképzőket is kaptak.Az oroszok is nykig benne vannak.Én csk azt kétlem,hogy az ottani orosz reguláris erők REGULÁRISként vesznek részt a konfliktusban.És amig erre nem látok bizonyítékot,addig én ez így gondolom.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
2014 tavaszán kora nyarán Strelkovék azért nem lőtték szét általában a bekerített Ukrán egységeket, mert szükségük volt a technikájukra. Az ott zsákmányolt nehéztechnika volt a gerince a folyamatosan felállított egységeknek. 2014-ben rendszeresen szerveztek kiképzéseket az önkénteseknek Oroszországban, táborokban. Ezek 3-6 hónaposak voltak az akkori hírek szerint. Volt köztük páncélos kiképzés is- Az egyik ilyen egység A Debalcsevói harcokban kitűnt, amikor rohamban elfoglaltak egy kulcsfontosságú magaslatot.
De 2014-ben az alap a volt afganisztáni veteránok voltak- Az Ukránok csak úgy hívták őket "vén terroristák" Meg rendőrök. És akkor elkezdtek áramlani az orosz önkéntesek- köztük rengeteg középkorú (és idősebb) veterán. Már lőszer és kézi lőfegyver gyártás is már az év végére a szakiknál. A szakik fő harcmodora a manőverező harcmodor volt 2014-ben. Ha nagy erő áll veled szemben, kerüld meg, kerítsd be/szeparáld el- de támadj tovább... Az sem segített az Ukránoknak, hogy valóban tömegesen álltak át még tavasszal hozzájuk az ellenük küldött reguláris Ukrán egységek, de olyan is volt, hogy a katonaanyák odamentek a laktanyához, és elvitték a gyerekeiket. Aztán meg már egyszerűen megtagadták egyes reguláris Ukrán egységek a keletre vonulást. Ekkorra datálódik az, hogy az Ukránok nem a reguláris katonaságra, hanem a jobb szektor Azov és egyéb minimum szélsőjobb és minimum Banderista, de mindenképpen nagyrészt ukrán ajkú önkéntes egységekre támaszkodnak.( egy alapjában orosz ajkú országrészben!) De akkor még megalakulás és felfegyverzés alatt voltak (és a legtöbbet az oligarchák pénzelték)
A nyár végére őszre már összeomlottak az Ukránok, és Strelkovék éppen kipofozták a zsákmányolt technika egy jelentős részét, és masszív ellentámadásra indultak volna- amikor Strelkovot gyakorlatilag elrabolták/kényszerrel hazavitték Oroszországba. Az oroszok.
A szakik fegyverzete nyár végére már szépen gyarapodott, és a nagyrészt manőverező harcmodor mellett rendszeresen lőtték rommá az Ukránok csoportosítási körleteit. Itt vviszont valóban felmerül a mivel kérdése. Egyrészt valóban lehettek Donyeckben Luganszkban régi készletek (és folyamatosan felmerült annak a kérdése, mi mindent rejtegethetnek és védhetnek olyan vehemensen és kétségbeesetten az Ukrán elit egységek a Donyecki reptér alatti bunkerokban) de már akkor eléggé valószínű volt a tüzérségi lőszerek orosz támogatása. Viszont addigra már robbanótesteket gyártottak pl Szlavjanszkban is Strelkov állítása szerint. De az orosz tüzérségi lőszer támogatás több mint valószínű. Az is feltűnő volt, hogy milyen tűzcsapások semmisítették meg az Ukránok Donbassi több táborát- és itt egészen biztosan felmerül, hogy -főleg tavasszal és nyár elején- azokra olyan mértékben és pusztító erővel nem lehettek még képesek a szakik. -Tehát vélhetően valamilyen formában benne lehetett az oroszok keze is. Ugyanakkor viszont rendszeresen felmerült, hogy az Ukránokat meg nyugati-Amerikai katonai cégek zsoldosai támogatják, sok esetben nyugati fegyverzettel. És akkortájt tele voltak a hírek azzal, hogy Ukrajnába áramlanak Közép és Kelet Európából a fegyverek, nehézfegyverek...
Érdekes volt az is, hogy a Krím elfoglalása után még egy jó ideig az oroszoktól az Ukránokhoz áramlott a technika. Aztán egy idő után már nem adták át azokat Ukrajnának, és állítólag került a szakikhoz is...
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 530
44 938
113
Abban a térségben az emberek nagy része kapott katonai kiképzést, nem is rosszat. Grad és egyéb tüzérségi eszköz, kézi fegyverek, harckocsik álltak a raktárakban. Gondolom folyamatosan azért nem lőtték az ukránokat a legkorszerűbb kazettás lőszerrel,
Én nem értem, hogy ezt hogyan érted. Egy reguláris alakulat mi más lehet, mint reguláris?
Úgy hogy nem mindenki van ott az alakulatból, nem az alakulat fegyverzetével harcol, és önkéntes alapon megy át hogy védje az orosz identitású vegzált keletukrán civil lakosságot. Ha regulárisként lennének ott, két nap lenne nekik Kijev, mellészaladj ne legyen...
 

Spartan.asfv

Well-Known Member
2016. október 25.
763
2 266
93
Én nem értem, hogy ezt hogyan érted. Egy reguláris alakulat mi más lehet, mint reguláris?

Nekem erről mindig az "Orosz Turizmus" jut eszembe Csecsenföldön.Az első orosz offenzíva idején a csapatokat úgy szedték össze különféle alakulatoktól,önkéntes alapon.Kapta a fizetését az eredeti,otthoni alakulatánál,meg pluszba a zsoldot.Igaz itt katasztrófával végződött a dolog,de a késöbb ez többször visszaköszön,például Dél-Oszétiában is voltak "civil önkéntesek" akik az adott időben papiron éppen máshol szolgáltak.Ezt egy orosz ismerősöm mesélte,akinek az apja katonaként igy vett részt az első és második csecsen hadjárartban.Azt mesélte,hogy felsorakoztatták öket a körletükben,és egy tiszt elmondta a "szöveget" nekik,majd várta a jelentkezőket.Azokat akik jelentkeztek,másnap már vitték is egy táborba összekovácsolásra.Szerintem így vannak kint a szakiknál is orosz "hivatásosok".Ezért látszik az ukrán ferdítés,mert nem orosz alakulatok harcolnak,hanem csak önkéntesek.Hozzáteszem, csecsenföldön annyi ukrán önkéntes volt és harcolt az oroszok ellen,hogy már az felért volna egy hadüzenettel,és akkor még nem is beszéltünk a viselt dolgaikrol...
Attól hogy rendelkeznek orosz felszereléssel,még nem jelenti azt hogy azok orosz katonák,ne hülyíts már meg! :)
Airsoft-ozom már elég régóta,nekem is van orosz felszerelésem,ráadásul hadi minőségű és mégsem vagyok orosz katona!De van Usa felszerelésem is,az is eredeti hadi,még sem vagyok Seal-es!Minden beszerezhető már civilként is.Az ukránok is igy szedtek össze egy csomó lövedékálló mellényt meg sisakot lengyelben és csehországban az elején.

Ugy,ahogy itt leirtam fentebb.Szerintem ők nem az orosz 6.gépesitett lövészezredként (ez csak egy példa,hirtelen ez jutott eszmbe :D ) vannak jelen,hanem mint önkéntesek,akik otthon az orosz 6. gépesitett lövészezred tagjai.Igy hivatalosan nincs orosz alakulat Ukrajnában,csak orosz alakulatok tagjai,akik önkéntesen segítik az oroszajkuakat.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 530
44 938
113
2014 tavaszán kora nyarán Strelkovék azért nem lőtték szét általában a bekerített Ukrán egységeket, mert szükségük volt a technikájukra. Az ott zsákmányolt nehéztechnika volt a gerince a folyamatosan felállított egységeknek. 2014-ben rendszeresen szerveztek kiképzéseket az önkénteseknek Oroszországban, táborokban. Ezek 3-6 hónaposak voltak az akkori hírek szerint. Volt köztük páncélos kiképzés is- Az egyik ilyen egység A Debalcsevói harcokban kitűnt, amikor rohamban elfoglaltak egy kulcsfontosságú magaslatot.
De 2014-ben az alap a volt afganisztáni veteránok voltak- Az Ukránok csak úgy hívták őket "vén terroristák" Meg rendőrök. És akkor elkezdtek áramlani az orosz önkéntesek- köztük rengeteg középkorú (és idősebb) veterán. Már lőszer és kézi lőfegyver gyártás is már az év végére a szakiknál. A szakik fő harcmodora a manőverező harcmodor volt 2014-ben. Ha nagy erő áll veled szemben, kerüld meg, kerítsd be/szeparáld el- de támadj tovább... Az sem segített az Ukránoknak, hogy valóban tömegesen álltak át még tavasszal hozzájuk az ellenük küldött reguláris Ukrán egységek, de olyan is volt, hogy a katonaanyák odamentek a laktanyához, és elvitték a gyerekeiket. Aztán meg már egyszerűen megtagadták egyes reguláris Ukrán egységek a keletre vonulást. Ekkorra datálódik az, hogy az Ukránok nem a reguláris katonaságra, hanem a jobb szektor Azov és egyéb minimum szélsőjobb és minimum Banderista, de mindenképpen nagyrészt ukrán ajkú önkéntes egységekre támaszkodnak.( egy alapjában orosz ajkú országrészben!) De akkor még megalakulás és felfegyverzés alatt voltak (és a legtöbbet az oligarchák pénzelték)
A nyár végére őszre már összeomlottak az Ukránok, és Strelkovék éppen kipofozták a zsákmányolt technika egy jelentős részét, és masszív ellentámadásra indultak volna- amikor Strelkovot gyakorlatilag elrabolták/kényszerrel hazavitték Oroszországba. Az oroszok.
A szakik fegyverzete nyár végére már szépen gyarapodott, és a nagyrészt manőverező harcmodor mellett rendszeresen lőtték rommá az Ukránok csoportosítási körleteit. Itt vviszont valóban felmerül a mivel kérdése. Egyrészt valóban lehettek Donyeckben Luganszkban régi készletek (és folyamatosan felmerült annak a kérdése, mi mindent rejtegethetnek és védhetnek olyan vehemensen és kétségbeesetten az Ukrán elit egységek a Donyecki reptér alatti bunkerokban) de már akkor eléggé valószínű volt a tüzérségi lőszerek orosz támogatása. Viszont addigra már robbanótesteket gyártottak pl Szlavjanszkban is Strelkov állítása szerint. De az orosz tüzérségi lőszer támogatás több mint valószínű. Az is feltűnő volt, hogy milyen tűzcsapások semmisítették meg az Ukránok Donbassi több táborát- és itt egészen biztosan felmerül, hogy -főleg tavasszal és nyár elején- azokra olyan mértékben és pusztító erővel nem lehettek még képesek a szakik. -Tehát vélhetően valamilyen formában benne lehetett az oroszok keze is. Ugyanakkor viszont rendszeresen felmerült, hogy az Ukránokat meg nyugati-Amerikai katonai cégek zsoldosai támogatják, sok esetben nyugati fegyverzettel. És akkortájt tele voltak a hírek azzal, hogy Ukrajnába áramlanak Közép és Kelet Európából a fegyverek, nehézfegyverek...
Érdekes volt az is, hogy a Krím elfoglalása után még egy jó ideig az oroszoktól az Ukránokhoz áramlott a technika. Aztán egy idő után már nem adták át azokat Ukrajnának, és állítólag került a szakikhoz is...
Hasonlóan látom a dolgokat én is, biztosra veszem hogy volt, és van orosz segítség, de nem ők vannak minden mögött, a döntő erők akik az ukránokkal szemben vannak, a helyi erők. S akkor azt se hallgassuk el, hogy az ukránok sem mindig úriemberek, illetve mögöttük is állnak olyan erők, akik le se szarják hogy mi van a polgáraikkal, csak geopolitikai homokozónak nézik őket...
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Ez a vita a reguláris vagy nem reguláris egységekről nem igazán érinti a konfliktus lényegét. Pont azért hívják ezt a konfliktust hibrid háborúnak mert elmosódik benne a határ a reguláris és a nem reguláris hadviselés között.

A kelet-ukrajnai háború elején amikor Igor Girkin és az első tankok meg páncélos járművek megérkeztek Ukrajnába őket még aligha lehetett reguláris haderőnek nevezni. De egy ilyen akciónál nem sokat változtat a lényegen, hogy ez definitíve regulárisnak vagy nem regulárisnak minősül. Gondoljunk már bele, ha a példa kedvéért Románia átdobna a Tiszántúlra néhány irreguláris egységet akik harcba szállnak a helyi legitim hadsereggel, akkor számítana bármit, hogy azok regulárisok vagy nem? Ha Románia azt mondaná, hogy ezek nem is regulárisok, hanem önkéntesek akik szabadságon vannak és különben is tegnap leszereltek, akkor mi csak legyinthetnénk, hogy ja, akkor jól van, akkor ez nem is támadás? Ez csak formaság ami a lényegen nem változtat, egyébként pedig ez a narratíva a hibrid háború információs hadviselésének a része, ami megpróbálja elmosni a háború határait és úgy tesz mintha a nem reguláris támadás az nem is minősülne háborúnak.

Ami pedig Oroszország bizonyítottan megtörtént reguláris támadását illeti az egy konkrét időszakban történt, 2014 augusztusa környékén kezdődött amikor a kormány hadserege megpróbálta átkarolni a Donbaszt és lezárni az ukrán-orosz határt. A határ lezárása a háború végét jelentette volna, ezért nem hagyta Oroszország, hogy megtörténjen és ezért tart még ma is a háború mert máig nyitott a határ ahol szabadon áramolhat az utánpótlás. Amikor már majdnem teljesen le volt zárva a határ Oroszország reguláris serege akcióba lépett. Az első akció a tüzérségi csapás volt az orosz oldalról a teljes határszakaszra. Mi ez ha nem reguláris hadviselés? Oroszország tüzérsége lőni kezdi egy másik ország területét. Mi más lenne ez ha nem reguláris hadviselés? Akárhogy csűrjük-csavarjuk a hibrid infoháború kiforgatott fogalmait ez konkrétan reguláris támadás volt nem más.

Ezután az orosz reguláris hadsereg átlépte a határt, ezután jött Ilovajszk ahol azt ígérték a körbezárt ukránoknak, hogy ha leteszik a fegyvert akkor kiengedik őket, majd miután azok letették a fegyvert becstelenül lemészárolták a fegyvertelen katonákat. Ezután a regulárisok átkarolták Mariupolt és nem ám az ukránok tolták vissza őket onnan hanem Moszkvából rendelték vissza a sereget, valószínűleg a nemzetközi diplomácia egyre növekvő nyomása miatt. A diplomáciai tárgyalások már javában folytak amikor még mindig harcoltak oroszországi regulárisok, bár ezen is lehet rugózni, hogy a reptérnél harcoló csecsenek regulárisok vagy nem, de nem is ez a lényeg hanem az, hogy nem helyi erők voltak hanem Oroszországhoz tartoztak. A maláj gépet lelövő BUK kezelői is hivatásos specialisták voltak, reguláris katonák, más ki sem tudna lőni egy rakétát. Ez volt az utolsó csepp, ekkor már Putyin sem tudott tovább mismásolni, bele kellett menni a minszki paktumba, ez jelentette Oroszország reguláris támadásának a végét. Illetve nem pontosan, mert Debalcsevót pár nappal a minszki paktum után foglalták el azok a burját regulárisok akiket Putyin cinikusan bányásznak és traktoristának nevezett Budapesten.

Mindezek bizonyíthatóan reguláris hadműveletek voltak, amelyek a minszki egyezménnyel értek véget. Azóta hibrid háború folyik amelyben elmosódik a határ reguláris és nem reguláris között. De a lényeg nem is ezen a fogalmon van, hanem azon, hogy a parancsnoki lánc kezdettől fogva a mai napig Oroszországba vezet és akár reguláris akár nem reguláris, a háború az háború.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 782
65 138
113
Ugy,ahogy itt leirtam fentebb.Szerintem ők nem az orosz 6.gépesitett lövészezredként (ez csak egy példa,hirtelen ez jutott eszmbe :D ) vannak jelen,hanem mint önkéntesek,akik otthon az orosz 6. gépesitett lövészezred tagjai.Igy hivatalosan nincs orosz alakulat Ukrajnában,csak orosz alakulatok tagjai,akik önkéntesen segítik az oroszajkuakat.
Ezért is nem voltak hosszabb időt "szabadságon" 2-3 hetekre mentek át, volt aki 2x, 3x is.
 
  • Tetszik
Reactions: Spartan.asfv

Spartan.asfv

Well-Known Member
2016. október 25.
763
2 266
93
Ez a vita a reguláris vagy nem reguláris egységekről nem igazán érinti a konfliktus lényegét. Pont azért hívják ezt a konfliktust hibrid háborúnak mert elmosódik benne a határ a reguláris és a nem reguláris hadviselés között.

A kelet-ukrajnai háború elején amikor Igor Girkin és az első tankok meg páncélos járművek megérkeztek Ukrajnába őket még aligha lehetett reguláris haderőnek nevezni. De egy ilyen akciónál nem sokat változtat a lényegen, hogy ez definitíve regulárisnak vagy nem regulárisnak minősül. Gondoljunk már bele, ha a példa kedvéért Románia átdobna a Tiszántúlra néhány irreguláris egységet akik harcba szállnak a helyi legitim hadsereggel, akkor számítana bármit, hogy azok regulárisok vagy nem? Ha Románia azt mondaná, hogy ezek nem is regulárisok, hanem önkéntesek akik szabadságon vannak és különben is tegnap leszereltek, akkor mi csak legyinthetnénk, hogy ja, akkor jól van, akkor ez nem is támadás? Ez csak formaság ami a lényegen nem változtat, egyébként pedig ez a narratíva a hibrid háború információs hadviselésének a része, ami megpróbálja elmosni a háború határait és úgy tesz mintha a nem reguláris támadás az nem is minősülne háborúnak.

Ami pedig Oroszország bizonyítottan megtörtént reguláris támadását illeti az egy konkrét időszakban történt, 2014 augusztusa környékén kezdődött amikor a kormány hadserege megpróbálta átkarolni a Donbaszt és lezárni az ukrán-orosz határt. A határ lezárása a háború végét jelentette volna, ezért nem hagyta Oroszország, hogy megtörténjen és ezért tart még ma is a háború mert máig nyitott a határ ahol szabadon áramolhat az utánpótlás. Amikor már majdnem teljesen le volt zárva a határ Oroszország reguláris serege akcióba lépett. Az első akció a tüzérségi csapás volt az orosz oldalról a teljes határszakaszra. Mi ez ha nem reguláris hadviselés? Oroszország tüzérsége lőni kezdi egy másik ország területét. Mi más lenne ez ha nem reguláris hadviselés? Akárhogy csűrjük-csavarjuk a hibrid infoháború kiforgatott fogalmait ez konkrétan reguláris támadás volt nem más.

Ezután az orosz reguláris hadsereg átlépte a határt, ezután jött Ilovajszk ahol azt ígérték a körbezárt ukránoknak, hogy ha leteszik a fegyvert akkor kiengedik őket, majd miután azok letették a fegyvert becstelenül lemészárolták a fegyvertelen katonákat. Ezután a regulárisok átkarolták Mariupolt és nem ám az ukránok tolták vissza őket onnan hanem Moszkvából rendelték vissza a sereget, valószínűleg a nemzetközi diplomácia egyre növekvő nyomása miatt. A diplomáciai tárgyalások már javában folytak amikor még mindig harcoltak oroszországi regulárisok, bár ezen is lehet rugózni, hogy a reptérnél harcoló csecsenek regulárisok vagy nem, de nem is ez a lényeg hanem az, hogy nem helyi erők voltak hanem Oroszországhoz tartoztak. A maláj gépet lelövő BUK kezelői is hivatásos specialisták voltak, reguláris katonák, más ki sem tudna lőni egy rakétát. Ez volt az utolsó csepp, ekkor már Putyin sem tudott tovább mismásolni, bele kellett menni a minszki paktumba, ez jelentette Oroszország reguláris támadásának a végét. Illetve nem pontosan, mert Debalcsevót pár nappal a minszki paktum után foglalták el azok a burját regulárisok akiket Putyin cinikusan bányásznak és traktoristának nevezett Budapesten.

Mindezek bizonyíthatóan reguláris hadműveletek voltak, amelyek a minszki egyezménnyel értek véget. Azóta hibrid háború folyik amelyben elmosódik a határ reguláris és nem reguláris között. De a lényeg nem is ezen a fogalmon van, hanem azon, hogy a parancsnoki lánc kezdettől fogva a mai napig Oroszországba vezet és akár reguláris akár nem reguláris, a háború az háború.


Szerintem ezzel a román példával nagyon eltévedtél.
És amugy pont érinti a konfliktus lényegét.
Ha bizonyíthatóak a reguláris hadműveletek,hol vannak a bizonyítékok?Itt nem olyan bizoyítékokra gondolok,hogy googleearth-ös képeken elmosódott képeket mutatnak,hanem tényleges bizonyítékokra.Fényképek járművekről orosz felség- és alakulat jelzésekkel,hadifoglyok orosz katonai iratokkal...kb ilyenek.
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Ha regulárisként lennének ott, két nap lenne nekik Kijev
Ez az a gyakran ismételt dedós érv ami szerint csak a totális támadás van vagy pedig a semmi és a kettő között nincsenek fokozatok. Szerinted azt jelenti a "reguláris" ha a teljes orosz haderő támad és ha nem totális a támadás az nem is reguláris hanem valami más? Amit fentebb leírtam azok reguláris támadások voltak. Nem akkora ami elmegy Kijevig, hanem akkora ami megakadályozta, hogy lezárják a határt és elvágják az utánpótlást.

Kikophatna már ez a dedós érv. Ez ugyanolyan bugyuta mintha azt mondanánk, hogy az USA nem támogatja az ukrán haderőt, mert ha támogatná akkor már lenne 1000 atombombájuk és 100 F-22-esük. Támogatja, csak nem ennyivel.

Vannak fokozatok. Az, hogy Oroszország támadása nem ment el Kijevig még nem jelenti azt, hogy nem is volt támadás.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba
T

Törölt tag 1526

Guest
Szerintem ezzel a román példával nagyon eltévedtél.
És amugy pont érinti a konfliktus lényegét.
Ha bizonyíthatóak a reguláris hadműveletek,hol vannak a bizonyítékok?Itt nem olyan bizoyítékokra gondolok,hogy googleearth-ös képeken elmosódott képeket mutatnak,hanem tényleges bizonyítékokra.Fényképek járművekről orosz felség- és alakulat jelzésekkel,hadifoglyok orosz katonai iratokkal...kb ilyenek.
Hiába teszek be képeket, hiába sorolok példákat, úgy tesztek mintha törlődne a memóriátok és kéritek újra a bizonyítékokat mintha nem kaptátok volna meg.

Itt volt egy rakás kép az orosz oldalról indított tüzérségi támadás elemzésében. Ha egy ország tüzérsége lövi a másik országot mégis mi az ha nem reguláris támadás? Ha ez nem reguláris támadás akkor micsoda? Ott voltak a Szavcsenkóra elcserélt vagy a pár hete fogságba esett aktív szolgálatban lévő hivatásos orosz katonák. Egy hivatásos katona oda megy ahova vezénylik, ha egy ország a katonáit egy másik országba vezényli háborúzni az mégis micsoda ha nem reguláris támadás? Ha egy távol-keleti burját tankhadosztály átlépi a határt az mégis mi a fene ha nem reguláris támadás? Ha egy ország BUK rakétavetőket dob át a határon az micsoda? Léteznek nem reguláris BUK-ok?

A hibrid háború információs hadviselése olyannyira megerőszakolta a fogalmakat, hogy egyesek szerint a "reguláris" fogalma azt jelenti, ha egy ország a hadserege 100%-át totális támadásra indítja és teljesen bekebelezi az áldozatát. És minden ami a béke és eközött a totális letámadás között van az nem "reguláris" hanem valami más.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba
T

Törölt tag 1526

Guest
Ha eddig még nem jött volna rá szeretett Magyarországunk hogyan lehet békés úton visszaszerezni a határon túli magyar területeket akkor itt a hibrid háború alternatív megoldása. Pofonegyszerű, csak le kell venni a katonákról a felségjelzést, sőt elég leragasztani egy "önkéntes" matricával és akkor indulhat az invázió.

Mivel nincs felségjelzésük, ezért nem regulárisok. Mivel nem regulárisok, ezért ez nem is támadás. Mivel nincs támadás, ezért ez nem is háború. Mivel nincs háború, ez egy békés megoldás. Ez az új alternatív békés módszer.

Hogy emberek halnak meg ebben az alternatív békében? Sebaj, mondjuk azt, hogy nácik! Mivel nácik, ezért nem emberek. Mivel nem emberek, akár meg is halhatnak. Ki van ez találva!

Itt tartunk ma és ez nem Orwell új könyve a túlvilágról, ez a valóság és nem máshol, hanem itt a szomszédban.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba
T

Törölt tag 1526

Guest
Aki ismeri a történteket az jól tudja, hogy mindkét fél követett el háborús bűnöket ebben a konfliktusban, Ukrajna és Oroszország is. De van egy különbség kettejük között. Ukrajnának nem volt választása, hogy akarja-e ezt a háborút. Ha egy országot megtámadnak akkor harcba kell szállnia, ez minden ország hadseregének a kötelessége, nincs más opciója.

Oroszország választhatott volna úgy, hogy nem támadja meg Ukrajnát, de miután megtámadta nem hagyott más lehetőséget Ukrajnának csak a háborút, amiben maguk is sok háborús bűnt elkövettek, de nem ők döntöttek úgy, hogy háborúzni akarnak Oroszországgal. Oroszország, pontosabban Putyin döntött a háborúról, ő keverte Ukrajnát olyan háborúba amiben aztán mindketten bemocskolódtak.

A legfőbb felelőse ennek a háborúnak Putyin és ez volt élete legrosszabb döntése, mert ezt a háborút se megnyerni se elveszteni nem tudja, de közeleg az ő életének a vége is és amikor elmegy majd olyasmit hagy hátra maga után amire cseppet sem lehet büszke.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 901
21 408
113
Ugy,ahogy itt leirtam fentebb.Szerintem ők nem az orosz 6.gépesitett lövészezredként (ez csak egy példa,hirtelen ez jutott eszmbe :D ) vannak jelen,hanem mint önkéntesek,akik otthon az orosz 6. gépesitett lövészezred tagjai.Igy hivatalosan nincs orosz alakulat Ukrajnában,csak orosz alakulatok tagjai,akik önkéntesen segítik az oroszajkuakat.

Azert meg hozzatennem, hogy az orosz hadsereg aktiv letszema millio feletti, a kikepzettek tobb tiz millios letszamat ne is feszegessuk mar. Tenyleg barki azt gondolja, hogy reguralis alakulatokat kellett kuldeniuk?! Nemaaaar! :) Vitan feluli az orosz jelenlet es tamogatas, de gondolkodjunk el a szamokon es lassuk mar be, hogy szuksegtelen ezt a reguralis vonalat eroltetnie annak, akit a valosag erdekel es nem a sci fi.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 933
18 409
113
Elképesztő hogy mit váltott ki, az hogy belinkeltem, egy tanulmányt. :) Normálisak vagytok egyébként, pro ás kontra ? :) Az isten szerelmére, kizárólag, a harcászati dolgokat nézzétek, semmi mást, ha annyira zavar, hogy egy NATO hadsereg tisztje készítette az összefoglalót. :)
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 467
19 013
113
Elképesztő hogy mit váltott ki, az hogy belinkeltem, egy tanulmányt. :) Normálisak vagytok egyébként, pro ás kontra ? :) Az isten szerelmére, kizárólag, a harcászati dolgokat nézzétek, semmi mást, ha annyira zavar, hogy egy NATO hadsereg tisztje készítette az összefoglalót. :)

Hát éppen ez az, hogy azért vitatkoznék jónéhány harcászati megállapításával is... Főleg bizonyos csúsztatásokkal, elkendőzésekkel, hatásvadász kiemelésekkel stb...
Értem én, hogy NATO tiszt, de azért az objektivitás nem lenne megvetendő tulajdonság.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 268
13 651
113
Én csk azt kétlem,hogy az ottani orosz reguláris erők REGULÁRISként vesznek részt a konfliktusban.
OK. Vegyük sorban.
Akik odamentek katonai kiképzésen átesett emberek, akiknél működik egy katonai hierarchia.
Az a katonai hierarchia képes egy madjnem öszfegyvernemi harcot levezényelni a terepen lévő szakadár csapatokkal. Mondjuk az UAV-k legyen amolyan légierő. Tehát van légi felderítésed, előretolt tüzérségi megfigyelőid, tüzérséged, harckocsizóid stb. stb. Ezeket nem fogod traktorgyári munkásokkal és afgadnisztáni veteránokkal megcsinálni, főleg ilyen rövid idő alatt.
Ez a csapat hosszú hónapokon keresztül nem csak ellenállni volt képes az ukrán haderővel szemben, hanem sikeres ellentámadásra is.
Ok, hogy sok orosz önszántából is próbált nekik segíteni ahol csak lehetett, de rakétasorozatvetőbe rakétákat nem árulnak a sarki boltban. Ha bakancsot, ruhát, élelmet adhattak a civilek, lőszert csak a hadsereg raktáraiból kaphattak.
Nem értem, hogy vehettek részt? Ha nem regulárisként, akkor irregulárisként, reguláris támogatással.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 530
44 938
113
N
Hát éppen ez az, hogy azért vitatkoznék jónéhány harcászati megállapításával is... Főleg bizonyos csúsztatásokkal, elkendőzésekkel, hatásvadász kiemelésekkel stb...
Értem én, hogy NATO tiszt, de azért az objektivitás nem lenne megvetendő tulajdonság.[/QUO
Egyet értünk. Bár ahogy már írtam, erős a gyanúm hogy kellett a tudományos munkához a publikáció, és ezt volt a legkönnyebb egy külföldi alapról lefordítani, gyorsan össze lehetett dobni.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 933
18 409
113
Hát éppen ez az, hogy azért vitatkoznék jónéhány harcászati megállapításával is... Főleg bizonyos csúsztatásokkal, elkendőzésekkel, hatásvadász kiemelésekkel stb...
Értem én, hogy NATO tiszt, de azért az objektivitás nem lenne megvetendő tulajdonság.

konkrétan mivel. Mihez értesz katonailag konkrétan, de első kézből ?
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 797
81 010
113
A reguláris az , ha mondjuk(példa)27. gépesített lövész dandár teljes egészében , tehát katonástul, haditechnikástul orosz felségjelzéssel. Az, orosz önkéntesek mind háborút megjárt veteránok voltak a kezdetekben. (Afganisztán, Dnyeszter mente, Csecsenföld, Dél-Oszétia.) Akiknek nem volt semmilyen tapasztalatuk, azok részt vettek Oo területén egy 3-6 hónapos kiképzésen és utána mentek a Donbasszba. Haditechnika volt az általuk megszerzett laktanyákban, fegyverraktárakban is bőven a zsákmány haditechnikán kívül. Nyilván kaptak az oroszoktól felderítési adatokat is.