[HUN] Vadászgépek beszerzése

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

LMzek

Well-Known Member
2017. szeptember 18.
594
506
93
Most ez az egész vita a Model 401 első repülésének hatására indult el? Vagy hogy?

Csak hogy eredeti forrásból értesülj:
én indítottam a dolgot azzal az elgondolással, hogy a Griffünk legnagyobb baja az, hogy jól alkalmazható konfigurációban -a méreteiből fakadó korlátok miatt- elég rossz valós paraméterei -és ebből adódóan esélye vannak a kőrnyező országokat, lehetséges ellenfeleket figyelembe véve.

Ezeket a határokat próbálom kitolni -elméletben- egy kb. 1.500 kg súlyú -+hosszú-üzemidejű startrakéta, akár 2.000-3.000m ig) drónnal ami 1-2 felfüggesztővel leveszi a nagy radarkeresztmetszet és a sok fegyverzet miatt a sok póttartály és ezekből adódó rossz manőverező képesseg és kis hatósugár "terhét" a Grippenjeink válláról. 2-3 ilyen drón ami automatikusan követi a -Griffet-, "kicsit" megemeli a gép harcértékét :)

LMzek

Well-Known Member
2017. szeptember 18.
594
506
93
Most ez az egész vita a Model 401 első repülésének hatására indult el? Vagy hogy?

Így jó magyar szokás szerint elöny lehetne kovácsolni a hátrányból: "kicsi" a Griff, de a "miénk ", DE a RADARKERESZTMETSZETE is kicsi. És ha a harcérték emelése mellett (a 2-3 drónnal összesen kb 3 BVR!!! -1 a Griffen, +2 2 db. drónon, a 3. drónon 1-2 felfüggesztési ponton "ami kell"), marad a alacsony észlelhetőség, az nagyon :hadonaszos:.

Így, és feltételezve a sokat emlegetett "Made in Hu" radarelnyelő festéket, egy 4++(+?+?) Grippenünk lenne. Ezt segített blitz nekem/neked értelmezni, amit köszönök ;)

LMzek

Well-Known Member
2017. szeptember 18.
594
506
93
Nem érted,hogy 1500 kilóból a tudomány/technika mai állása szerint lehetetlen megcsinálni?

HMMMMMMMMMMmmmmmmmm!

VAN/VOLT!!! egy "eszköz" ami a következőket tudja kb. 1.300 kg-ból:
- kb. 500 km hatósugár(kb. 3.000-4.500 m-en)
- 850-1.080 km/óra sebesség
- a kb 1.500 kg-os (a már tovább fejlesztett, "virtuális" drón) tartalmazza a 200 kg körüli fegyverzet, és a 45 év műszaki fejlődése a "hiányzó" 250-350 km-t!
- és az "EREDETI", egy 45 éve!!! rendszerbe állított, lopakodó tulajdonságokkal(!!!) rendelkező eszköz ,
(amit 2 "szakma közeli", "nagy mellénnyel rendelkező" Hozzászóló nem ismer/talált meg :-( . Nem eldugott eszköz a maga közel 1.000 darabszámával! )
Pedig még a magukat is csak "lelkes amatőr"-nek nevező Hozzászólóknak is gyanús volt a részemről túl sok konkrétnak tűnő adat: többen rá is kérdeztek(Melyik ez a tipus?/Mi ez?... :) )

Ez utóbbi motívum(mindenttudok-nincsilyen-földbedöngölöm) "kicsit" rosszul esett, de talán ez után a "kis égés" után visszalapoznak...

De visdzatérve a lényeghez: egy korábbi, más területen alkalmazott eszközt továbbfejlesztve, a Grippen kaphatna 2-3 Apród-ot fegyverhordozóként. Így -ahogy valaki észre is vette/megfogalmazta: miniAWACS, harcálláspontként funkcionálhatna, 30-50km (min) észlelési előnnyel a környező gépekhez képest!

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
7 813
26 924
113
...
- és az "EREDETI", egy 45 éve!!! rendszerbe állított, lopakodó tulajdonságokkal(!!!) rendelkező eszköz ,
(amit 2 "szakma közeli", "nagy mellénnyel rendelkező" Hozzászóló nem ismer/talált meg :-( . Nem eldugott eszköz a maga közel 1.000 darabszámával! )
Pedig még a magukat is csak "lelkes amatőr"-nek nevező Hozzászólóknak is gyanús volt a részemről túl sok konkrétnak tűnő adat: többen rá is kérdeztek(Melyik ez a tipus?/Mi ez?... :) )
...

Akkor viritsad baby, miről is koppintottál...:cool:

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
7 813
26 924
113
Én már el sem olvasom a kommentjeit. Felesleges. Fullba tolja. Nagyon.

Én még birom pár hsz erejéig,...kiváncsi vagyok, miből meritet érőt, miféle "gép" inspirálta. Ha 45 éve közel 1000 darabot legyártottak belőle és nem terjedt el...szerte kell néznem az "Old DOS Simulator Games" cimszó alatt a neten...hátha

• Tetszik
Reactions: molnibalage

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
7 813
26 924
113
"...Jó dolgot átvenni, nem rossz..." Kicsit had' várjak még, lesz a csapatban szerintem olyan, aki megtalálja. ;)

U.i: van humorod, jó dolog ("csillagháborús" hsz. :) )

Köszi. Egyébként tuti, hogy valami izraeli/usa "célgépet/céldrónt" vettél alapul...csak még nem tudom melyiket...csak ilyenek férnek bele ebbe a súlyhatárba és ezek indulnak startrakétával. A hatótáv más kérdés...Szerintem.

LMzek

Well-Known Member
2017. szeptember 18.
594
506
93
E

Van ugye a Raduga iroda robotrepülője, a H-101-es. Ez mach 0.7-0.8 körül repül, 5000km körüli hatótávval, levegőből indítva. Önerőből képtelen felszállni, repülőről kell oldani. 450 kg a harci része, ha ezt leredukáljuk a 200kg-os Meteorra és annak járulékos rendszereire, akkor se vagyunk előrébb. Ez a masina is két és fél tonna. És egy egyszer használatos "játék" hajtómű mozgatja.

Továbbá arról nagyvonalúan hallgatsz, hogy mégis mi a jófenéből jutnánk hozzá a sugárhajtóműhöz, radarhoz, avionikához, fegyverzethez, miegyébhez.

Az 5.000km-es hatótáv helyett nekünk "elég" kb. 2.000-3.000 km (ami ugye kb. 1.000- 1500km hatósugár.
NICSAK, JÉ, MÉGIS KIJÖN KB. 1.500 kg -ból. (A.O. a monitor előtt: basszus, ezt benéztem :-( ) :p

(Mint írtam: kb 45 éve rendszeresítették, kb. 1.000 db, kb. ... , és ha valakinek, Neked rá kellett volna jönnöd, hogy miből indultam ki. :D)

M

molnibalage

Guest
Az 5.000km-es hatótáv helyett nekünk "elég" kb. 2.000-3.000 km (ami ugye kb. 1.000- 1500km hatósugár.
NICSAK, JÉ, MÉGIS KIJÖN KB. 1.500 kg -ból. (A.O. a monitor előtt: basszus, ezt benéztem :-( ) :p

(Mint írtam: kb 45 éve rendszeresítették, kb. 1.000 db, kb. ... , és ha valakinek, Neked rá kellett volna jönnöd, hogy miből indultam ki. :D)
Egy pillanatra se zavarjon meg a koncentrálásban, hog

• 4500 km-es HMZ-s változatnak a tömege 2,5 tonna...
  • nem külső függesztésben hordozza hasznos tömegét...
  • szólj, ha te láttál gyorsítani, lassítani, emelkedni és süllyedni 0-10 km között önerőből...
Kimeríti a spammelés fogalmát, amit itt elődasz....

• Tetszik
Reactions: endre

LMzek

Well-Known Member
2017. szeptember 18.
594
506
93
Egy pillanatra se zavarjon meg a koncentrálásban, hogy

• 4500 km-es HMZ-s változatnak a tömege 2,5 tonna...
  • nem külső függesztésben hordozza hasznos tömegét...
  • szólj, ha te láttál gyorsítani, lassítani, emelkedni és süllyedni 0-10 km között önerőből...
Kimeríti a spammelés fogalmát, amit itt elődasz....

Egy pillanatra sem zavarjon meg Téged sem, hogy annak mennyi is a tolóerő/súl8y aránya és mennyi amit mint objektív szakértő, voltál kegyes elfogadni(meg ne sértődj: kb Te fogalmaztál így, én jót nevettem a "szakértői hozzáálláson" :) )

M

molnibalage

Guest
Egy pillanatra sem zavarjon meg Téged sem, hogy annak mennyi is a tolóerő/súl8y aránya és mennyi amit mint objektív szakértő, voltál kegyes elfogadni(meg ne sértődj: kb Te fogalmaztál így :) )
A repülőeszközöket elsősorban a felhajtóerő tartja fent, ezen felül a fékpadi tolerővel a seggedet törölheted ki. Szerinted a low level CM-ek hajtóműve 10 km magasságra vagy földözlelre van optimalizálva...? A fantáziádra bízom, hogy a földközelen is szemmel láthatóan 6-8 fokos AoA-vel repülő CM-ek hogy a francba tudnának nagy magasságba emelkedni.

Azok paramétereivel ilyen szarul érvelni kreténség csúcsa.

• Tetszik
Reactions: endre

LMzek

Well-Known Member
2017. szeptember 18.
594
506
93
A nem vagyok mimóza, de "a kreténség csúcsa" az ilyen megfogalmazás használata érvek és adatok helyett.

"A kreténség csúcsa" az, hogy nekem "akciósan" 400-ba adod a max. valójában 180-235 kg-os BVR-felfüggesztő kombinációt!
Tesztelsz, hogy utána nézek-e: IGEN, utánanézek. Te pedig adatot hamisítasz.

"A kreténség csúcsa" az, hogy a Neked nem tetsző/véleményedet nem alátámasztó adatokról halgatsz(a Kh-101 tolóerő súly viszonya: 450:2.500 kerekítve 0.2 !!!).
Ha az Én "kegyesen elfogadott" 5kN-om(ami 0.4 körüli, oktatógépes érték!!!) nem elég 2.500-6.500 között akkor Én úgy vélem az eltelt 20 év (na jó, akkor még csak 20 és nem 45 éves hajtóművet mondtam ;-) ) haladása alapján a müszaki fejlesztők meg tudják oldani.

Ezek szerint Szerinted nincs ennyi fejlesztési tartalék a 20-45 éves turbinában.

Korábbi önmagadhoz képest történt valami, ami nem tetszik :-( .

M

molnibalage

Guest
A nem vagyok mimóza, de "a kreténség csúcsa" az ilyen megfogalmazás használata érvek és adatok helyett.

"A kreténség csúcsa" az, hogy nekem "akciósan" 400-ba adod a max. valójában 180-235 kg-os BVR-felfüggesztő kombinációt!
Tesztelsz, hogy utána nézek-e: IGEN, utánanézek. Te pedig adatot hamisítasz.

"A kreténség csúcsa" az, hogy a Neked nem tetsző/véleményedet nem alátámasztó adatokról halgatsz(a Kh-101 tolóerő súly viszonya: 450:2.500 kerekítve 0.2 !!!).
Ha az Én "kegyesen elfogadott" 5kN-om(ami 0.4 körüli, oktatógépes érték!!!) nem elég 2.500-6.500 között akkor Én úgy vélem az eltelt 20 év (na jó, akkor még csak 20 és nem 45 éves hajtóművet mondtam ;-) ) haladása alapján a müszaki fejlesztők meg tudják oldani.

Ezek szerint Szerinted nincs ennyi fejlesztési tartalék a 20-45 éves turbinában.

Korábbi önmagadhoz képest történt valami, ami nem tetszik :-( .
Jó reggelt KÉT darab légiharc rakéta alatt a drón felvetés eleve értelmetlen. Láthatólag sok fogalmad nincs a légiharcról, hogy miért kettő kell... Nem hamisítottam semmit...

Egyébként meg a kreténség vegytiszta jele, amikor több mérnök közli veled, hogy hülyeségeket beszélsz, de te kötöd az ebet a karóhoz...
Azóta sem mutattad meg, hogy hol van az az 1500 kg-os dróm, ami képes 900 km/h-t elérni..

Hányszor kell még elmondni, hogy a t/t arány kb. szarra sem jó, mert a repülőeszközöknek légellenállása van te okostojás... Hm..? Amíg ilyen marhaságokkal dobálózol addig komolytalan vagy.

Egyébként nézd már meg, hogy mekkora iskolagépek és milyen terheléssel képesek a 900 km/h-ra első körben...

LMzek

Well-Known Member
2017. szeptember 18.
594
506
93
Jó reggelt KÉT darab légiharc rakéta alatt a drón felvetés eleve értelmetlen. Láthatólag sok fogalmad nincs a légiharcról, hogy miért kettő kell... Nem hamisítottam semmit...

Egyébként meg a kreténség vegytiszta jele, amikor több mérnök közli veled, hogy hülyeségeket beszélsz, de te kötöd az ebet a karóhoz...
Azóta sem mutattad meg, hogy hol van az az 1500 kg-os dróm, ami képes 900 km/h-t elérni..

Hányszor kell még elmondni, hogy a t/t arány kb. szarra sem jó, mert a repülőeszközöknek légellenállása van te okostojás... Hm..? Amíg ilyen marhaságokkal dobálózol addig komolytalan vagy.

Egyébként nézd már meg, hogy mekkora iskolagépek és milyen terheléssel képesek a 900 km/h-ra első körben...

Valóban nem értem, hogy egy több fegyvertartós drón miért nem vihet 1 BVR-t , ha a súlykorlátba csak ez fér bele. Miért ördögtől való ha 1-2-3 drón viszi a fegyverzetet. Azon kívül, hogy más nem így csinálja! Csak azért mert a nagyok, nem igy csinálják még lehet jó, írd le -légy szives- miért is nem jó??? De ne azt, hogy "...de miért nem tudod, hogy nem jó...".
Mert ezen nincs mit elfogadni vagy megcáfolni!
Viselkedjünk akkor mérnökként, akik -megjegyzem-, szintén emberek, tanulnak, tévedhetnek, igazuk van, stb...

Hol az eredeti drón?
Kis keresés? ;) Meg lesz az!!! (Vakakinek :) )

Itt egy 60-70 cm átmérőjű drónról beszélünk, és 5kN-ról, amiből 3-6 km közé is marad rendesen, a fennt lecsökkent légélellenállásra és a BVR-ére is. Nem értem, mert ezeket a dolgokat a saját bizonyításaidkor tudod, más ötleteinél pedig el kell mondani?????

Az iskola gépek sokkal roszabb légellenállasi paraméterekkel rendelkeznek a "humán faktor" miatt(pilótafülke), ami sok plussz súly is. Miért is kell ezt bizonygatnom? Átugorhatjuk ezt a részt?
Ha nem, az nagy baj!:([/QUOTE][/QUOTE]

M

molnibalage

Guest
Valóban nem értem, hogy egy több fegyvertartós drón miért nem vihet 1 BVR-t , ha a súlykorlátba csak ez fér bele. Miért ördögtől való ha 1-2-3 drón viszi a fegyverzetet. Azon kívül, hogy más nem így csinálja! Csak azért mert a nagyok, nem igy csinálják még lehet jó, írd le -légy szives- miért is nem jó??? De ne azt, hogy "...de miért nem tudod, hogy nem jó...".
Mert ezen nincs mit elfogadni vagy megcáfolni!
Segítek. Mi alapegység? A géppár.
Van még kérdésed?

Mert ez csak a legnagyobb gond. A másik a költséghatékonyság, hogy kurvára semmi értelme egy olyan drónnak, ami 1 db AAM-et visz el. A másik meg a légiharc alapvető dinamikája a NEZ/DLZ összefüggések.

Hol az eredeti drón?
Kis keresés? ;) Meg lesz az!!! (Vakakinek :) )
Olyan vagy, mint Rébusz bácsinl volt, aki néhány napja kapott permbant... Linkelj vagy...

Itt egy 60-70 cm átmérőjű drónról beszélünk, és 5kN-ról, amiből 3-6 km közé is marad rendesen, a fennt lecsökkent légélellenállásra és a BVR-ére is. Nem értem, mert ezeket a dolgokat a saját bizonyításaidkor tudod, más ötleteinél pedig el kell mondani?????
Áruld már el, hogy hogy a faszba fog a légiharc követelményeinek megfelelően a drón magasságot és sebességet váltani...? Te képtelen vagy felfogni, hogy a légiharc paraméterek arról a teljesíményt tartalékról szól, ami a vízszintes repüléshez képesti emekedés és gyorsulási pontenciált jelentik? Olvasd már el az F-15 írás elején levő EM elmélet alapjait. Köszi...

LMzek

Well-Known Member
2017. szeptember 18.
594
506
93
Segítek. Mi alapegység? A géppár.
Van még kérdésed?

A drónok új időszámítást jelentenek többek szerint, és szerintem is. Aki elöször beilleszti ezt a "harcászatba", az a hadsereg jelentős előnybe kerül. "Valami Guderián" ( :) ) csinált ilyet pl.
Nemkell besz@rni a feladattól! Te is hallottad már szerintem: "...Miért csak utólag mondjátok, hogy lehetetlen megcsinálni?..."

Igen, VAN kérdésem: tudunk/merünk- e ilyet tenni, vagy loholunk a többiekkel és leszünk ismét "golyófogók"? :-(

Ha kidolgoz az MH egy ilyet, akkor az -PL- nem illeszkedik a jelenlegi harcászat hatékony ellenlépéseinek eszköztárába. Mint amikor a magyarok megjöttek, és európa kb 100 évig(?), nem találta az ellenszert, csak a "...Magyarok nyilaitól ments meg..." kezdetüt! :)
De van sok más jó példa is!

Mert ez csak a legnagyobb gond. A másik a költséghatékonyság, hogy kurvára semmi értelme egy olyan drónnak, ami 1 db AAM-et visz el.

Ebben az alkalmazásban ebből a fegyverből egyet.
2- max 3 függesztési pontot elképzelhetönek tartok a drónon, más alkalmazások lehetőségével.

Költség szemponthoz még PL:
Magyarország: 50-85 db.
Csehek: kb. 70 db.
Szlovákok: kb. 60 db.
Lengyelek: kb. 180 db.

Butított verzió exportra, "elnyelő festékes" verzió csak nekünk.

A másik meg a légiharc alapvető dinamikája a NEZ/DLZ összefüggések.

Csak negyedszer: EZ A DRÓN NEM HARCOL! "Csak" a 0.4 t.erő/súly lehetőségével "lelkesen lohol" a Griff előtt-alatt-után, max. pár 10 km-rel!
Ha nem lenne foglalt a név, öszvérnek (Mulan) is hívhatnám, de az Apród (vagy valamelyik angol megfelelője szimpatikusabb).

Olyan vagy, mint Rébusz bácsinl volt, aki néhány napja kapott permbant... Linkelj vagy...

Ha nem sikerül megtalálni, pótolom a "hiányosságot", már "folyamatban van"!
(Don't panic! :) )

Áruld már el, hogy hogy a faszba fog a légiharc követelményeinek megfelelően a drón magasságot és sebességet váltani...? Te képtelen vagy felfogni, hogy a légiharc paraméterek arról a teljesíményt tartalékról szól, ami a vízszintes repüléshez képesti emekedés és gyorsulási pontenciált jelentik? Olvasd már el az F-15 írás elején levő EM elmélet alapjait. Köszi...

Semmi baj, kb. ötödször:
SEHOGY! EZ A DRÓN NEM HARCOL! "Csak" a 0.4 t.erő/súly lehetőségével "lelkesen lohol" a Griff előtt-alatt-után, max. pár 10 km-rel!
Az a 0.4-es szorzóelég kell, hogy legyen, hogy "kövesse"!

galland

Well-Known Member
2012. szeptember 21.
354
344
63
Mitől lenne olcsó? Mitől lenne automata? Mindenki beivott és beszívott már hétfő délelőtt...?:confused:

A jenki dóronok tudnak autonomó repülni irányítás elvesztése/kiesés esetén. Hadd kérdezzem már meg, hogy az OLCSÓ autonóm drónod milyen szenzorrrendszerrel találná meg a célt és dönete mindenről, ami fegyverhasználhathoz kell...? :confused:
Nem az olcsó drón találja meg, a griff találja meg. A griff adatai mennek a rakétához, és amikor megfelelő a helyzet a pilóta tüzel.