A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Az a 36 roman F-16 mar biztos hogy jon ha mar kezdenek nyiltan F-35- rol beszelni? Mert ha meg nem akkor talan meg nem kene.
Ugyan, hagyjuk mar a romanokat. Ot eve vettek regi F-16-osokat a portugaloktol es azota sem kepesek operational szintre hozni oket, nincsenek normalisan integralva stb. Egy vicc az egesz roman legiero, a MiG-21-es jaroreikkel (es amikor az egyik elpukkant, akkor az egesz roman legiero a foldon maradt, a briteket kertek meg a romanok, hogy jarorozzenek Romania felett, rem ciki volt.)

"Ha nem sikerült volna a hosszabbítás, akkor nem tudtuk volna üzemeltetni a repülőgépeket. Információink szerint a Gripenek alkatrészellátása és megfelelő felfegyverzése is akadozott az elmúlt években, emiatt több miniszter is kénytelen volt tárgyalásokat kezdeményezni a svéd féllel."

????

Van a bombakrol terjedo legenda, de azon kivul mi volt meg? Az elmult evekben tobbet repultek a Gripenek, mint korabban barmikor.
A ket osszetort gep korul nyilvan volt egy kis huzavona, de vegul csak a ketulesest kellett kifizetni. Akkor meg mit akarnak mar megint rafogni a svedekre? Vagy ez az egeszet csak azert irtak, mert sved politikusok szoltak be a kormanynak?

• Tetszik
Reactions: kamm
Már máshol is lebegtetik, hogy kivonják a Gripeneket és ötödik generációs vadászokról beszélnek.
https://index.hu/belfold/2019/03/07/magyar_nemzet_lecserelhetik_a_gripeneket/

Ha ez igaz, akkor a svedeknek nem sikerult meggyozni a Honvedseget es a
politikusokat a lopakodogyilkos Gripen E/F -rol, csak egyes ujsagirokat... vagy az amerikaiak ugyeseben "erveltek" a stealth elonyeivel kapcsolatban. (=az amerika elleni " fuggetlensegi haboru" elbukott)

+ korszerűsítsék a meglévő Gripeneket. (radar, hajtómű, Meteor, IrisT vagy S9X és HMD)

@molinbage ez politika, nyomást gyakorolnak a svédekre. F-35........ Szerintem szó nem volt róla , na mind1
Lehet E-F szeretnénk és lehető legolcsobban lecserélni a jelenlegiket.

Egyetertek, szerintem is valoszinuleg (pnezugyileg, integralashoz stb) a legjobb ut, ha a meglevo szazad upgrade minden lehetseges foldi joval, mert ezek igen regiek (sot, ha jol emlekszem az EBS HU meg nem is C/D airframe), annyira, amennyire csak lehet (feltetelezem, hogy van bennu kmeg 10 ev), plusz melle egy uj E/F szazad, szinten minden letezo legujabb cuccal felszerelve, pilotak rendesen kikepezve... 20-30 ilyen geppel szerintem barmikor le lehetne nyomni akar 30-40 oregecske F-16-ost is a hatso udvarban. ;)

• Tetszik
Reactions: Sivatagiróka
1., :):):D:D:D:p:p:p:p:p sok sikert ...
2., Aki megtudja
- a kettő közötti fizetés-különbséget
- és hogy csak annyit repülhet jó esetben is ÉVENTE az F-35-ön mint az utasszállítón HAVONTA - az nem biztos hogy az F-35-öt választja
Már a Gripen-toborzásnál is volt olyan jelölt aki több diplomával (közte egy angollal is!) jelentkezett, aztán mikor tájékozódott csak annyit mondott: az egy dolog hogy szar a pénz, de hogy még repülni is alig hagytok majd mer spórolás van az nálam nem műkszik, a polgári életben hobbiból, a pénzemből többet repülhetek - úgyhogy szevasztok.

Es ez biztos hogy 5-10 ev mulva is igy lesz?

Mint egy durva válóperben...

Mellekes, a de vilag legprimitivebb (csalad)jogi rendszere az amerikai (az allamok szintjen, a szovetsegi jog mas teszta), ok ehhez nagyon ertenek (egy atlagos, vitas valas altalaban 5-10 evig is eltart Amerikaban es eszmeletlen osszegbe kerulnek az ugyvedek, szakertok stb.)

Es ez biztos hogy 5-10 ev mulva is igy lesz?
Nem vagyok jós, de a repült időben a különbség az egész világon így van ma is, meg a pénzben is, legfeljebb csak más a szorzó. Ezért van az, hogy a légierőknél manapság mindenütt komoly pilótahiány van - még azzal együtt is, hogy sok helyen fogynak a gépek is a kiöregedés miatt.

OFF

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Nem vagyok jós, de a repült időben a különbség az egész világon így van ma is, meg a pénzben is, legfeljebb csak más a szorzó. Ezért van az, hogy a légierőknél manapság mindenütt komoly pilótahiány van - még azzal együtt is, hogy sok helyen fogynak a gépek is a kiöregedés miatt.

Tudom. Egyetertek veled. Egy vadaszpilota sosem fog annyit repulni es olyan jol keresni mint egy utasszallito pilota.

De annyi varatlant huzott mar a kormany, hogy mindent el tudok kepzelni. Es az ellenkezojet is.

Ne ess kétségbe. A gyártástechnológia ugyan az. A magyar Audit, Mercit, úgyan olyan boldogan veszik a németek, franciák, amerikaiak, mintha mindegyik Németországban készült volna. Egy minőség, nem lehet különbség. Az alkatrészbeszállítóknál detto ugyan ez van. A Bren gépkarabély, a hazai, nem lesz gyengébb mint a Cseh, ebben biztos lehetsz.

Romániában meg is szűnt a Ford összeszerelés. :D

De a törökök részt vettek az F35 programban nem? Gondolom finanszírozták is. Hogyan lesz ez elrendezve?

Így jártak a törökök, azt kész?

Ha onnan nézem hogy komplett hadsereget kell venni akkor az F-35 is "csak" egy tétel a sok közül.

dollárban:
  • helikopterek - legyen 720 millió(20/gép)
  • tankok, tüzérség - 600 millió
  • légvédelem - legalább 1 milliárd
  • IFV - legalább 1 milliárd(de inkább több)
  • APC(ha lesz) - legalább 1 milliárd
  • szállítógépek - 250 millió
  • egy század F35(ha lesz) - 1.5 milliárd körül
  • egyéb apróságok - további százmilliók
  • a már beszerzett használt repülőgépek - ???
Nyilván ezek a számok nem pontosak csak azt akartam szemléltetni hogy a jelenlegi beszerzések mellett az F-35 se egy űrhajó kategória

• Tetszik
Reactions: marton
Beszállnék már kicsit én is ebbe a F-35-öt a HuAf-nak vitába. Fikció? 2019-ben? Picit. Múltkor le lettem hurrogva, amikor azt írtam, hogy a szlovák minek vesz meg egy agyonpimpelt hetvenes évek beli repülőt 2019-ben,, amire jó ha 2025-ben lesz valami. „Hogy minek nekik F-35”. Az F-35 most sci-fi, de ha megnézzük abszolút semmi alternatíva. Hét év még mire lejár a Gripen lízing. Mi van, ha elkezdődött az MH-nál egy olyan dolog, hogy előre gondolkoznak? Ahogy az F-35 áll, akár tíz év(?) is lehet ,mire az első megjöhet. Ha hat év múlva kezdenének el ezen gondolkozni, akkor az volna itt sokaknak a baja. Hat év múlva mi lesz a piacon? Gripen E/F, ami véleményem szerint a C/D fogyatékosságait elhagyó gép. EF utód? Semmi nem lesz, csak egy kiforrott F35. Szomszédjaink meg nagy részénél meg akkor fog beérni egy Gripen C/D kaliberű típus.. Mindezek leírása után én is amellett lennék, hogy a hozzánk kerülő Gripeneket utána még sokáig üzemeltessük második században.

Ne menjünk beLE a sajtó találgatásaiba, amik feltehetően zuhanyhiradós pletykák, minden konkrétum nélkül.

• Tetszik
Reactions: krisss
Nem tudom srácok, ez nekem iszonyatos pazarlásnak tűnik. Miért nem jó a Gripen? Mert nem tud lopakodni? Minek nekünk F-35?

Azért arra kíváncsi vagyok, melyik jármű/célpont az, amit egy 30mm-essel nem lehet átlőni? Tartok tőle, hogy ilyen csak egy harckocsi lehet. Azt viszont szerintem nem lehet átlőni egy 57-essel se, úgyhogy talán elég az IFV-hez a 30mm + az IPTR. Szóval ezen a téren nem igazán értem Szergej igyekezetét ... okosítson már fel aki érti a miért-et.
Pl a kiegészitő páncélzattal ellátott Pumát szemböl.Gyengébb járgányokat messzebbről kilőheti.Masszivabb támogatótüzet biztosit.Légvédelmi feladatokat is elláthat ,beleértve a dronokat is,És oldalrol a hk-kra is veszélyes.
Grozniji harcok után az oroszok megállapitották,hogy városharcban a 30milis kevés.Az újgenerációs nyugati IFVk szemböl állják a tüzét,és az újabb ATGMekkel felszerelt helik a lőtávján kivülröl tüzelhetnek.57milis gá-ban találták meg a megoldást.
De bónuszként lemásolják hozzá a svéd 3P irányitottt gránátot.Meg egy APFSDS lőszert,ami várhatóan igen jó páncélátütési jellemzőkkel fog birni.A sima ppáncélgránátja 120milit üt át,amit 60 évvel ezelött terveztek.

Picivel lehet, de exponenciálisan semmiképp.

Nem, hanem a korlátozott üzemidő miatt.

Terepen pont, hogy lánctalppal vagy fürge és mozgékony és nem kerékkel. Kerék országúton mozkékonyabb ezért napjainkban inkább gyorsreagállásu erők rendszeresítik.

Rendben, de oda meg felesleges a 8x8 APC, bőven elég egy páncélautó féleség.
Hadműveleti mozgékonyságra céloztam.
Nemzetörségnek meg nemigazán kellene páncélozott jármű.Milicista területvédelmi erőő.Nem is javallott manőverező harcba nagyon bevetni.Nem nyilt csatára valók

Nem tudom srácok, ez nekem iszonyatos pazarlásnak tűnik. Miért nem jó a Gripen? Mert nem tud lopakodni? Minek nekünk F-35?
Gripent jól kiveséztük; gyenge sárkány, gyenge hajtómű, gyenge hasznos teher, gyenge dogfight (bővebben az ex-29-es pilotáktól), gyenge passzív védelem, stb... Ami kimagasló (7 év múlva is az lesz?!) az az elektronika. Nem véletlen, h a gyártó sürgősen fejleszti az NG-t. Árban meg molni szépen összeszedte h rohadt drága. Én elengedném...jöjjön az f35 (bár a raptor ék felségjellel...ütne). ;)