Szerintem ez csak pletyka (persze nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél), én is most hallottam az egyik kereskedelmi rádió fő műsoridős híradójában, hogy 7 év múlva műr 5. generációs vadászgépeink lesznek.
Ez engem kicsit a 22.-es csapdájára emlékeztet, amikor Yossarian poénból kitalálja és elkezdi híresztelni, hogy a németek kifejlesztették az új csodafegyvert, a csiríz ágyút, ami egy egész köteléket összeragaszt a levegőben. Aztán pár óra múlva, mikor körbe ért a hír, neki mondják ugyanazt, akkor meg ő is elhiszi.
Én csak annyit kérdezek, hogy ha a félidős Gripen-eket tényleg le akarjuk cserélni, akkor miért fogunk hozzájuk venni a SAAB-tól mobil karbantartó hangárt?:
https://htka.hu/2018/12/19/mobil-karbantarto-hangart-vasarolt-a-magyar-honvedseg/
Vagy ez a DAM használható lenne az F-35-höz is?
Arról nem is beszélve, hogy mire az F-35 eléri nálunk a bevethetőséget, addig is el kell látni a légvédelmet, légi rendészetet, a Gripen-ek is csak 2009-re, vagy 2010-re érték el ezt a szintet, addig a Mig-29-eknek is repülni kellett.
Tehát időben nem nagyon jön ki 7 év múlvára, hogy a Gripen-ek leállíthatóak legyenek:
- F-35 megrendelés
- Gyártás (jöjjön is meg az egy század 7 év múlva).
- Személyzet átképzése.
- Földi infrastruktúra felkészítése.
És természetesen mivel 7 év múlva már mi leszünk a Gripen-ek tulajdonosai, ezért miért dobnánk ki őket, pont akkor, amikor a tulajdonunkba kerül?