F-15 Eagle (McDonell Douglas/Boeing)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 226
17 084
113
EYRT6rmUMAMb0pC
 
  • Tetszik
Reactions: Python and fishbed

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 083
60 162
113
Mintha. De nem az, viszont mégis segíti a gép nagy állásszögű repülhetőségét, igaz, elsődleges feladata a légáram megfelelő megvezetése.
Nem keverendő a Szu-57-es mozgatható LERX felületével, amelynek a funkciója sokkal inkább a kacsaszárnyas Szu-27-családtagok előszárnyával azonos, csak épp azok nagy sebességű repülésnél keletkező interverenciája nélkül.
A Szu-35BM és Sz gépeknél nem véletlenül hagyták el a kacsaszárnyat, mivel a cél a kisebb szuperszonikus hullámellenállás volt, hogy az utánégető nélküli sebességet feljebb tornászhassák.
Ugyanezen okokból volt az F-15S/MTD és ACTIVE gépen (ugyanaz a gép) az extra kacsaszány (egy F-18-as vízszintes vezérsíkja) erős pozitív V beállítással pozícionálva, hogy az akörül keletkező áramlás ne zavarjon be a szány kürüli áramlásba.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 083
60 162
113
Nem ismeretlen, de mégis érdekes egyveleg. A GE hajtóműves F-15-ös, de a gép svancán az USAF címere, Mountain Home bázisjelölés, USAF szériaszám, 428th FS Buccaneers századlogó, de sehol egy felségjel.


Az ok egyszerű, ez a szingapúri légierő gépe, de beágyazva a 428-os kötelékébe. Így ez az egyetlen olyan alakulat az USAF-nál, ahol amerikai pilóták is repülhetnek GE hajtóműves, MAWS-al és aktív radarral is felszerelt ultramodern F-15E leszármazottal.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 479
113
US Air Force cancels GE Aviation sole-source for F-15EX engine, asks for competitive bids...

"The US Air Force (USAF) is asking for engine proposals for its Boeing F-15EX programme, a few months after saying it would grant a sole-source award to GE Aviation for 480 F110 jet turbines.

The USAF received pushback on its sole-source plan from Pratt & Whitney (P&W). That company’s F100 engine powers the service’s fleet of legacy F-15C/D and E fighters.


The air force initially planned a sole-source acquisition of GE Aviation’s F110 because P&W’s F100 was reportedly not certified for the EX model, thus integration and evaluation of the engine on the fly-by-wire fighter would have slowed acquisitions.

The USAF declared it was pursuing a sole-source contract with GE Aviation in January, but formally rescinded that effort on 23 March, according to a notice posted online.

The service is now asking for competitive bids to supply 461 engines for the F-15EX, according to a request for proposal posted online on 15 May. It wants delivery to begin by June 2023 and anticipates production would run through 2030.

The F-15EX is to replace the USAF’s aging F-15C/D aircraft. In 2019, the service decided to buy the fourth-generation F-15EX instead of the more-sophisticated fifth-generation Lockheed Martin F-35. The service said the F-15EX has a lower cost per flight hour, might be able to carry lengthy hypersonic missiles under its body and could be quickly adopted by squadrons due to similarities with the USAF’s outgoing F-15C/D.

The twin-engined F-15EX is a modified version of the “Advanced F-15” that Boeing manufactures for Saudi Arabia and Qatar. That aircraft comes with an enhanced cockpit and sensors. It is not currently part of the USAF’s inventory.

The USAF has 239 F-15C/D variants in operation, according to Cirium fleets data. The service has talked about ordering 144 F-15EX, though the request for 461 engines may mean the scope of the programme has been enlarged. F-15C/Ds that are not replaced by the F-15EX could be modernised, the USAF has reportedly said.

With the USAF planning to buy dozens of the aircraft in the coming years, Boeing is using the extended F-15EX production run to pitch the fighter to foreign nations. In February, FlightGlobal reported that the company was thinking of pitching the F-15EX for the Indian air force’s requirement for 110 fighters."
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and endre
M

molnibalage

Guest
Ezek teljesen hülyék. Akarnak 4++ gen gépet venni, majd a lobbi oltárán feláldozni a képességeit, hogy kapja a lényegesen gyengébb PW hajtóművet?
 
  • Tetszik
Reactions: Rotten878

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 083
60 162
113
A PW229-es nem gyengébb, mint a GE129-es.
Tolóerőre grammra megegyeznek, már ami a fékpadi teljesítményt illeti.
Nagyobb szubszonikus sebességeken van előnyben a GE, földközelben.
Ha itt be tud gyorsítani, akkor intenzívebb ugrásokat tud végrehajtani, illetve ezen felül még a forróbb klímájú reptereken is rövidebb startot lehet velük elérni.
De a statikus tolóerejük 1%-os különbségű, mind a maximál, mind az utánégetős rezsimeken.
 
M

molnibalage

Guest
Szerintem sok ember még azt sem fogná fel, mit is jelent az a 100.000 óra....
Pár oldalas rövid cikknek bőven jó téma lenne.
Itt lehet nézegetni.
https://www.safety.af.mil/Divisions/Aviation-Safety-Division/Aviation-Statistics/

  • Az első 100 ezer óra alatt egyetlen F-35A sem semmisült meg.
  • F-16-ból az első 92 ezer óráig 10 db.
  • F-15-ből az első 68 ezer óráig 3 db.
    136 ezer óráig 10 db.
Csinálhatok egy rövid analízist majd a fenti típusokból, hogy lássuk hogyan javultak a dolgok.

F-15 baleseti statisztika.

Az ’A’ osztályú balesetek vagy katasztrófák közé azokat sorolják, ahol az anyagi kár meghaladja a 2 millió USD értéket, vagy a gép elvesztésével járnak. Akkor is ide sorolandó, ha a személyzet egy tagjának halálával vagy lebénulásával, illetve további szolgálatra alkalmatlanná válással jár, még ha a gép túl is éli az eseményt.278 A ’B’ osztályú eseménynél a kár 2 millió és 200 ezer USD közötti és részleges és/vagy részleges bénulással járó baleset / katasztrófa.

EL2eH9K.png
 

blaze

Well-Known Member
2013. október 5.
865
274
63

Ezt nem értem, ennek a tartónak ránézésre nagyobb RCS-e van mint bármilyen gép amit ráraknak. Már az F-117 protó fejlesztés alatt egyből abba ütköztek, hogy nem lehetett akármilyen álványre feltenni a gépet, még a kicsinyített fából készült változatot sem, mert a tartónak nagyságrendekkel nagyobb volt az RCS-e mint a gépé.

Akkor ez itt most WTF?
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 083
60 162
113
Szerintem itt nem az RCS értéket mérik, hanem a függesztett zavarórendszer és a besugárzásjelző rendszer működését tesztelik.
Különféle irányokba forgatva a géptestet, nézik, hogy a zavarórendszer hogyan tevékenykedik az adott sugárforrás irányába.
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Szerintem itt nem az RCS értéket mérik, hanem a függesztett zavarórendszer és a besugárzásjelző rendszer működését tesztelik.
Különféle irányokba forgatva a géptestet, nézik, hogy a zavarórendszer hogyan tevékenykedik az adott sugárforrás irányába.
Mérhető vele az RCS is, csak először egyszerűen üresen, bármilyen gép nélkül be kell mérni a tartóállvány RCS-ét (persze minden irányból és pozícióban), utána az állvány+gépet ahhoz képest kell mérni. Ha elég ügyesek (szerintem igen), akkor még a gép/állvány interferenciákat is ki tudják mérni és kiszűrni.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 083
60 162
113
Ez oké, erre gondoltam én is, csak abból indultam ki, hogy ezzel az állványos módszerrel eleve "orbitálisan nagy" RCS értékű sárkányokat tesztelnek, ahol túl sok munkával és számítással lehetne kimutatni, hogy az adott gép radar keresztmetszete lényegében minden irányban kolosszális.