A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 600
8 206
113
Oké, ha be akarsz építeni valamit egy toronyba, akkor azt hátulról kell töltened, így (04:10-től látszik, ahogy betárazzák a félautomata töltőt, az hogy dolgozik):
Ez az egész a tornyon belül történik, egy viszonylag kis helyen. A folyamat teljesen automatizálható is, ember nélküli toronnyal (annak előnyeivel és hátrányaival együtt). Általában a félautomatát részesítik előnyben különféle okoknál fogva.

A SRAMS nem így csinálja, hanem egy automatizált rendszer váltja ki benne az aknagránátot behelyező ember kezét, Maga az aknavető elöltöltős! Itt láthatsz erről galériát! Ezt azért nem tudod zárt toronyba szerelni, mert a lőszer a tornyon belül lesz, de töltés a tornyon kívül történne. Képtelenség ezzel bármit is kezdeni, ez nem az a rendszer, ami páncélozott járműveken (korszerű IFV/APC) alkalmazni tudsz, viszont kiváló kebaboskocsikra a könnyűgyalogság zászlóaljtüzérségének, mert mégiscsak maga az aknavetőrendszer gyors, teljesen automatikus a mozgatása és a célzás vele és járműre szerelve önjáró!

Csakhogy erre magadtól is rájöhettél volna, ha csak ránézel az eszközre!
Köszönöm, hogy elmagyaraztad.
Ha ismerném az aknavetőket, nem kérdeztem volna, erre meg te jöhetnél rá magadtól.
A kioktató hangnemre semmi szükség, ez egy fórum.
Gondolom, egyikünk se inkognitóban fórumozgató négycsillagos tüzérségi tábornok itt, vagy igen?
 
  • Tetszik
Reactions: Nemerson and Anti
W

Wilson

Guest
Tűzgyorsaság növelésről szól a dupla cső. De persze igen látványosan is néz ki! Az oroszok a Koalícijával igen komoly méretekben is próbálkoztak ezzel a "trükkel" tarackágyúnál, aztán elvetették valamiért. Igaz, abban a méretekben már lehetnek érvek ellene, de a 120-as aknavetőből két cső kis helyen is elfér!

Egyetlen egy baja van k.......a drága:)
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 484
27 879
113
Egyetlen egy baja van k.......a drága:)
Sajnos szerencsére nagyon kevés kell nekünk, öt lövészzászlóaljunk van, tehát 5x8 = 40 darab önjáró aknavetőre van szükségünk a korszerű zászlóaljtüzérséghez. Én a kistestvér, a PATRIA NEMO rendszerét részesíteném előnyben, mert azon már dolgozik a Rheimetall, amikor szlovén és brit megrendelésre Boxerre applikálják és már megjelent a Lynx modulok látványtervei között is, szóval nagyon remélem, hogy a magyar ajánlatban is benne van!

Efs_TJ0U4AASHLI.jpg
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 564
32 058
113
Kuplung, fék.
Azt honnan tudod biztosra, hogy a Hirtenberger 120mm SRAMS zárt tornyosan nem alkalmazható?
Elöltöltős.
A dolog szépséghibaja az volt hogy az előallítási költség dupla akkora volt,.mint amennyiben a ruszkikkal megegyeztek, így a különbséget a magyar államnak kellett kiköhögnie, így tudtuk a SzU-ba exportalni.
Drágák.Ezért nem szoritják ki soha,a hátultöltős autómata aknavetők a hagyományosat.
A hirtenberg eloltoltos megoldasa sem rossz kissebb nyitott jarmuvekre.
Ez COIN háborúban jó,de nehéz/közepes gépesitett erők mellé kevéske.Még a kebabos is kevés oda (kebab amúgy semmire nem jó,láncosokat/8y8/6x6 gépeket nem tudja követni a terepen.páncélautó).Kicsi a beltere is a horizontális irányzásszabadsághoz,és kevés a tere komolyabb lőszerkiszabathoz.Hirtenberger öntöltőjének is LPH/PSZH alváz kell,minimum 6x6.

A Hirti és a vasziljok másra való.Hirti klasszikus aknavetőként állást foglal a megindulási terepszakaszon,és támogató tüzet ad.
Vasziljok(AMOS,NEMO,Nona,PLZ/PLL05,anno AML60-20) páncéltoronyban együt haladhat a hk/LPH/PSZH harcrenddel,annak részeként.És a nagy előnyük,hogy nem csak hagyományos aknavetőként,hanem közvetlen irányzású tűzzel kisérőlövegként,rohamlövegként is bevethetők.
Mióta 1905ben,az orosz-japán háborúban megjelent,az aknavető lett a modern háborúk legelterjedtebb,és leggyilkosabb tüzérségi eszköze lett.
Szerintem a vasziljok modernizálva,toronyba épitve jol megfelelne század szintű kisérőlövegnek.Hirti meg LPH/PSZH alvázon hagyományos módon a deszanttérbe telepitve jol megfelelne zl tüzérségnek (speciel én kiegésziteném 2-2 könnyőtarackkal/vagy 120milis aknavetőtarackkal,meg valamiféle könnyű sorozatvetővel)
Szakasz szinten meg pár járgányra hagyományos,tökegyszerű módon telepitenék kis 60milis kommandó aknavetőt.LGi szerűséget a tetőre.(de én egy másik régi magyar dolgot is előszednék,az LT vető családot.Annak ugyanis terveztek egy LGI szerű tagot is,kb ugyanolyan lőtávval,mint az LGI)
De minden járműre,hk/LPH/PSZH/PSZJre telepitenék 40milis airbusos agv-t is.Példul a pk ngp-jét egésziteném ki az agv-vel.
Igen,rá vagyok kattanva a tüzérségre és a tűzerőre.Hamár létszámhátrányban vagyunk,legyen milyenk a tűzfölény.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 386
8 932
113
Hát az biztos nem kellene. A Hirtenberger gyárt egy kebabos kocsira való automata aknavetőt, ami teljesen jó a könnyű erőknek.
SRAMS_120mm_Super_Rapid_Advanced_Mortar_Systems_on_Humvee_Singapore_defence_industry_military_technology_001.jpg


De a közepes és nehéz erők önjáró aknavetőjeként elavult, hidegháborús konstrukció a nyílt tetős önjáró aknavető, tehát ez hidegháborús kialakítás (itt épp Vietnámban):
15865981209_08e45ca72f_b.jpg

Merthogy a Hirtenberger automatájából csak ezt lehet kihozni APC bázison!

A korszerű önjáró aknavető zárt tornyos, automata kivitelű termék, mint például a PATRIA NEMO-ja:
land_patria_amv_w_nemo_lg-jpg.453


Vagy éppen a szintén PATRIA AMOS:
m02006112500222.jpg

A hozzászólásom kicsit általánosságban - mindössze tetszenek a képek ... :)

Igazából nálam amit többet írtak - ez a 60 mm -es aknavetőkkel közvetlen tűzvezetéssel vadászunk az ellen IFV/APC -re az első vonalban ez nem tud összeállni az oldalamon. Ezek még indirekt tűzvezetés mellett sem lőnek el 2 km -nél nagyon messzebbre. Most viszonyításként jellemző max. lőtávokat alább néhány példa "klasszikus" IFV fegyverekkel kapcsolatban viszonyításképpen. Ezek közül is az ATGM az ami igazából páncéltörő funkcióval bír - a többi inkább gyengén páncélozott/páncélozatlan ellen:

- 30/35 mm -es gépágyú - kb. 3 km
- ATGM (persze jelenleg biztosra nem tudjuk milyen lesz) - kb. 5 km
- 40 mm -es AGV (közvetlen tűzvezetéssel) - kb. 2 km (légi célok ellen is)

Vegyük észre - 40 mm -es gránátvetővel 2 km -re ellősz direkt tűzkiváltással (nem páncélozott célra természetesen) - a 60 mm -es aknavetővel ugyanerre a távolságra indirekt tűzkiváltással megy csak. Utóbbival direkt -el milyen távolságra tudnánk páncélt törni (nem hiszem)?

Pct lőszerről sem nagyon tudok ezekhez (60 mm -es aknavető) - HE, ködvető, világító ilyesmi persze - de pct -ről nem nagyon tudok. Ezeket akár a régi időkben - akár mostanában használná valaki IFV/APC ellen közvetlen tűzkiváltással?

Miután írtam arról, hogy a 120 mm -es SRAMS -et lehetne zl. szintű támogató szerepben (kvázi "zászlóalj tüzérség") használni - külön ütegbe szervezve, hátrébbról, külön platformon (pl. kebabos), akkor jöttek ezek a képek. Egyébként nagyon tetszenek (tényleg) ... Ezek már abból a szempontból "izgalmasabb" fegyverrendszerek, hogy:

- közvetlen tűzkiváltással: kb. 1500 m ,
- indirekt tűzkiváltással: kb. 10 km .

Szerintem ez sem igazán jó arra, hogy közvetlen tűzzel IFV/APC -re vadásszon ... Továbbra is tartom, hogy "zl. szintű támogató szerepben használni - külön ütegbe szervezve, hátrébbról, külön platformon" lenne az ideális nem páncélozott, de akár fedezék mögött dekkoló ellen ellen ...

Ami érdekes, hogy ezek nem terjednek annyira széleskörben, ha jól tudom. Ennek oka, hogy valószínűleg ezeket (120 mm SRAMS) mégis ilyen "támogató" szerepkörben alkalmaznák és a harcrendben ahol harcolnának nem igazán van szükség sem IFV-szintű védelemre - sem teljes értékű deszantrajra amit szállítani tudnának. Mondjuk lehet a málházott lőszernek (120 mm -es akna) szükség lenne a helyre, hogy "értelmes" mennyiséget tudjon vinni (meg persze közös platform az IFV -kkel stb.).

Amennyiben mindenképpen kellene "csöves IFV/APC vadász" (de jól hangzik :)) szerepkör a lövész zl. -be, akkor még azt is sokkal életképesebb megoldásnak gondolnám, hogy ahogy 'blogen' is írta a lövész zl. -ekben lenne 10 db MBT (ezek persze másra is jók) - akár ahogy 'Pogány' (és mások) írta korábban akár Leo 2A4-2A6 vagy extrém esetben T-72 -vel ... Na ezek már oda tudnának suhintani kb. minden IFV/APC -nek ... Úgy egyébként általánosságban meg a "páncélvadász" szerepköröket a pct. alegységeknek gondolnám meg persze az IFV is oda tud csapni ATGM -el, ha kell ...

Megint másik oldalról gondolkodva. Ez az RM által tervezett kb. 220 db Lynx KF41 ez gyanúsan rímel a pont 5 zl. -nyi IFV -re (5*44=220 db). Azaz ebből valószínűleg a kiegészítő egyéb szerepkörökre (műszaki, hídvető, mentős ilyesmi) sem fog túl sok jutni, nemhogy a zl. támogató 120 mm -es SRAMS -ek hordozására ...

Egyébként az is izgalmas kérdés lehet, hogy ezek a műszaki, hídvető, mentős stb. járművel milyen platfrom(ok) -on lesznek végül. Amit tudunk, hogy lesz pár Leo 2 alapokon meg valószínűleg a jelenleg használt platformok fognak tovább szolgálni. Aztán később ki tudja, hogy majd a "csak Leo 2 platform" fog eluralkodni vagy lesznek Lynx alapúak is. Előbbi esetben érdemes lehetne betankolni régebbi Leo -kból (ha olcsó tud lenni) és átalakítással meg a szükséges felújítás (nem modernizáció) segítségével ezt abszolválni ... (persze a mentős nem Leo 2 lesz - az pl. lehet MRAP alapon lesz)
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 738
46 881
113
Köszönöm, hogy elmagyaraztad.
Ha ismerném az aknavetőket, nem kérdeztem volna, erre meg te jöhetnél rá magadtól.
A kioktató hangnemre semmi szükség, ez egy fórum.
Gondolom, egyikünk se inkognitóban fórumozgató négycsillagos tüzérségi tábornok itt, vagy igen?
Csak a magad nevében beszélj! :p:D:D:D
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 564
32 058
113
Ezeket akár a régi időkben - akár mostanában használná valaki IFV/APC ellen közvetlen tűzkiváltással?
Igen,csináltak ilyet,Angolában;)
ve_ifv_ratel-60_p04.jpg
De a fő feladatuk nem az volt.
Különben az oroszok most csináltak egy 57milis agv-t,aminek kb olyan teljesitménye van,mint a régi AML60ba épitett 60milis hátultöltő aknavetőtaracknak-csak autómata.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 169
12 306
113
Szakasz szinten meg pár járgányra hagyományos,tökegyszerű módon telepitenék kis 60milis kommandó aknavetőt.LGi szerűséget a tetőre.(de én egy másik régi magyar dolgot is előszednék,az LT vető családot.Annak ugyanis terveztek egy LGI szerű tagot is,kb ugyanolyan lőtávval,mint az LGI).
Azt elmondanád, hogy mi az a LGi?
Mert LTi-ről hallottam.
Továbbá az LT vetőcsalád az cső alatti puskagránát-vető volt, annak az irányzószereléke volt az LTi.
Illetve volt még egy önállóan használható puskagránátvető is.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 386
8 932
113

Előrebocsájtva, hogy nem olvastam el az egész cikket (sőt), de szerintem a "britek nem normálisak".

Az elmúlt évtizedük kb. a szárazföldi haderőnem (kisebbrészt máshol is) leépítéséről szóltak. Ebbe a milliőbe érkezett az Ajax "csilliárdért", mint legfőképpen 'páncélos felderítő' szerepkörbe. A Challenger 2 / Warrior -hoz (előbbire talán 1998 -ban volt utoljára komoly modernizációs program) érkezett a Rheinmetall -tól különféle modernizációs ajánlatok - pl. 130 mm -es löveg, egyéb rendszerek, Warrior -ra mehetne gépágyú ilyesmi. Ez nem kellett Nekik. Aztán a legújabb hír, hogy tervezik a Challenger 2 és Warrior teljes kivonását (az Ajax -ot nem, ha jól tudom. Akkor kinek fog "páncélos felderíteni" az Ajax? ).

Aztán jön a német Boxer? :) Ajax mellé nem a Pandur II lett volna logikus (bár nem tudom a Boxer pontosan milyen szerepkörökben lesz Náluk)? Vagy én gondolok valamit rosszul és tényleg nálam "a tükör görbe" ?? :)
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 564
32 058
113
Köszönöm, hogy elmagyaraztad.
Ha ismerném az aknavetőket, nem kérdeztem volna, erre meg te jöhetnél rá magadtól.
A kioktató hangnemre semmi szükség, ez egy fórum.
Gondolom, egyikünk se inkognitóban fórumozgató négycsillagos tüzérségi tábornok itt, vagy igen?
Különben nem csak a Hirti csinált ilyen robotizált töltésú aknavetőt,és épitettek is ilyet zárt páncéltestbe.Toronyba is,de tudtommal nem kerölt egyik sem szolgálatba.
 
  • Tetszik
Reactions: vasszekely

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 600
8 206
113
Előrebocsájtva, hogy nem olvastam el az egész cikket (sőt), de szerintem a "britek nem normálisak".

Az elmúlt évtizedük kb. a szárazföldi haderőnem (kisebbrészt máshol is) leépítéséről szóltak. Ebbe a milliőbe érkezett az Ajax "csilliárdért", mint legfőképpen 'páncélos felderítő' szerepkörbe. A Challenger 2 / Warrior -hoz (előbbire talán 1998 -ban volt utoljára komoly modernizációs program) érkezett a Rheinmetall -tól különféle modernizációs ajánlatok - pl. 130 mm -es löveg, egyéb rendszerek, Warrior -ra mehetne gépágyú ilyesmi. Ez nem kellett Nekik. Aztán a legújabb hír, hogy tervezik a Challenger 2 és Warrior teljes kivonását (az Ajax -ot nem, ha jól tudom. Akkor kinek fog "páncélos felderíteni" az Ajax? ).

Aztán jön a német Boxer? :) Ajax mellé nem a Pandur II lett volna logikus (bár nem tudom a Boxer pontosan milyen szerepkörökben lesz Náluk)? Vagy én gondolok valamit rosszul és tényleg nálam "a tükör görbe" ?? :)
Mondasz valamit :)
De a Boxerjeiket azért ellfogadnánk, főleg a darabszám miatt irigykedve olvasom.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 564
32 058
113
Azt elmondanád, hogy mi az a LGi?
Mert LTi-ről hallottam.
Továbbá az LT vetőcsalád az cső alatti puskagránát-vető volt, annak az irányzószereléke volt az LTi.
Illetve volt még egy önállóan használható puskagránátvető is.
LGI
LGI_entrainement.jpg

LT-nek terveztek egy ilyesféle szakasz/raj"aknavető"változatát is.Meg telepithető/felszerelhető "sorozatvető" változatát is.Kb ilyesfélén
Fly-K-Protection-Module.jpg
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 738
46 881
113
Képtelenség ezzel bármit is kezdeni, ez nem az a rendszer, ami páncélozott járműveken (korszerű IFV/APC) alkalmazni tudsz, viszont kiváló kebaboskocsikra a könnyűgyalogság zászlóaljtüzérségének, mert mégiscsak maga az aknavetőrendszer gyors, teljesen automatikus a mozgatása és a célzás vele és járműre szerelve önjáró!
Ez nem egészen van így.
Francia hadsereg, 2020, MEPAC (Thales 2R2M) 120mm félautomata aknavető, Griffon alapon.
fg_2660544-jdw-250.jpg


Izrael 2011-ben rendelt manuális Cardom önjáró aknavetőt az Elbittől. A Fülöp-Szigetek ugyan ebből rendelt 2019-ben. DE az US ARMY is ezt használja
Stryker_fie_120.jpg



A SRAMS-ról már tudunk. Azt Singapur ugye feltette a Bronco-ra.
bronco_3_srams_725.gif


Az olaszok a Centauro-ból faragtak kinyíló tetejűt:

A Ruagnak is van egy félautomata verziója:
Cobra_gesamtsicht_0.jpg


Meg az FNSS-nek is:
 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 386
8 932
113
Mondasz valamit :)
De a Boxerjeiket azért ellfogadnánk, főleg a darabszám miatt irigykedve olvasom.

Igen, időközben elolvastam a cikket is. A mennyiségre magyarázat -ot adhat az, hogy gyakorlatilag az összes MRAP típusokat is Boxer -el váltanák. Továbbá a kulcsmondat az lehet, hogy a választás oka, hogy a jövőnek a hadműveleti mozgékonyságot tartják (a harctéri -vel szemben). Gyakorlatilag a "mindenre" is ezt tervezik. Most azt nem tudom a cikkben mennyire ötletelés megy vagy ezek tényleges komoly tervek, de kb. a mentős, parancsnoki, műszaki támogató dolgoktól elkezdve a csöves tüzér (155 mm), csöves- és rakétás légvédelemig és természetesen, mint "kerekes IFV" koncepció alapján, mint lövésszállító 30 mm -es gépágyúval.

Azaz gyakorlatilag egy komplett "Boxer sereggé" válnának. Az MBT hiányzik nekem azért a koncepcióból, de gondolom másképpen akarják megoldani a dolgokat. A Boxer modularitása válasz lehet arra, hogy miért nem Pandur II -n agyaltak (az Ajax mellé). Az Ajax meg maradni fog, ha már frissen bevásároltak belőle (találnak neki helyet azért) ...

Az elejétől furcsa volt valami, de mondd csak, nem kevered te a tűzkiváltás és az irányzás fogalmát?

Nem annyira a "keverem", mint inkább az időnként "rosszul használom" a mérvadóbb. Tudom ez sem javít a dolgokon illetve ment fel - sőt. Néha azt írom, ami a "kezemre áll" ... :( Ettől függetlenül remélem nem megy az érthetőség rovására a hsz -em - azaz valamilyen szinten átmegy a lényegi mondanivaló ...
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 232
67 071
113
Igen, időközben elolvastam a cikket is. A mennyiségre magyarázat -ot adhat az, hogy gyakorlatilag az összes MRAP típusokat is Boxer -el váltanák. Továbbá a kulcsmondat az lehet, hogy a választás oka, hogy a jövőnek a hadműveleti mozgékonyságot tartják (a harctéri -vel szemben). Gyakorlatilag a "mindenre" is ezt tervezik. Most azt nem tudom a cikkben mennyire ötletelés megy vagy ezek tényleges komoly tervek, de kb. a mentős, parancsnoki, műszaki támogató dolgoktól elkezdve a csöves tüzér (155 mm), csöves- és rakétás légvédelemig és természetesen, mint "kerekes IFV" koncepció alapján, mint mint lövésszállító 30 mm -es gépágyúval.

Azaz gyakorlatilag egy komplett "Boxer sereggé" válnának. Az MBT hiányzik nekem azért a koncepcióból, de gondolom másképpen akarják megoldani a dolgokat. A Boxer modularitása válasz lehet arra, hogy miért nem Pandur II -n agyaltak (az Ajax mellé). Az Ajax meg maradni fog, ha már frissen bevásároltak belőle (találnak neki helyet azért) ...



Nem annyira a "keverem", mint inkább az időnként "rosszul használom" a mérvadóbb. Tudom ez sem javít a dolgokon illetve ment fel - sőt. Néha azt írom, ami a "kezemre áll" ... :( Ettől függetlenül remélem nem megy az érthetőség rovására a hsz -em - azaz valamilyen szinten átmegy a lényegi mondanivaló ...


Szóval megint felfedezték a Sinsheki féle könnyű lövész koncepciót, valamivel vastagabb bőrű apc-vel. :D
 
  • Tetszik
Reactions: ravenlord

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 738
46 881
113
Előrebocsájtva, hogy nem olvastam el az egész cikket (sőt), de szerintem a "britek nem normálisak".

Az elmúlt évtizedük kb. a szárazföldi haderőnem (kisebbrészt máshol is) leépítéséről szóltak. Ebbe a milliőbe érkezett az Ajax "csilliárdért", mint legfőképpen 'páncélos felderítő' szerepkörbe. A Challenger 2 / Warrior -hoz (előbbire talán 1998 -ban volt utoljára komoly modernizációs program) érkezett a Rheinmetall -tól különféle modernizációs ajánlatok - pl. 130 mm -es löveg, egyéb rendszerek, Warrior -ra mehetne gépágyú ilyesmi. Ez nem kellett Nekik. Aztán a legújabb hír, hogy tervezik a Challenger 2 és Warrior teljes kivonását (az Ajax -ot nem, ha jól tudom. Akkor kinek fog "páncélos felderíteni" az Ajax? ).

Aztán jön a német Boxer? :) Ajax mellé nem a Pandur II lett volna logikus (bár nem tudom a Boxer pontosan milyen szerepkörökben lesz Náluk)? Vagy én gondolok valamit rosszul és tényleg nálam "a tükör görbe" ?? :)
Mondtam, hogy ezt az oldalt érdemes olvasgatni!
Ez csak a Boxerrel kapcsolatos terveiket írja le.
A láncosok kidobásának ötlete nem független a Boxertől, de nem kellene feltétlenül egymásból következnie. A fő probléma a PÉNZ!
Ahogy látom brutális költségcsökkentésben vannak benne az angolok az okos BREXIT valamint a COVID következtében. Úgyhogy náluk most van az, mint nálunk a rendszerváltás után.
 
  • Tetszik
Reactions: vasszekely and dkes

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 738
46 881
113
Azaz gyakorlatilag egy komplett "Boxer sereggé" válnának. Az MBT hiányzik nekem azért a koncepcióból, de gondolom másképpen akarják megoldani a dolgokat. A Boxer modularitása válasz lehet arra, hogy miért nem Pandur II -n agyaltak (az Ajax mellé). Az Ajax meg maradni fog, ha már frissen bevásároltak belőle (találnak neki helyet azért) ...
A RM a belső kommunikációjában az angolokat, és az ausztrálokat is már csak Home Market-eknek hívja. Azaz megpróbálják rájuk melegíteni a teljes RM termékskálát. Kezdve a Boxerrel, a MAN HX családdal, stb..
Ha még azt is hozzátesszük, hogy az Ajaxok szállítását is felfüggesztették... (nem nyilvános, hogy miért, mindössze nagyon szoros az egybeesés ;))
Modjuk az szép, hogy mi is ebbe a díszes társaságba igyekszünk. :)