Elöltöltős.Kuplung, fék.
Azt honnan tudod biztosra, hogy a Hirtenberger 120mm SRAMS zárt tornyosan nem alkalmazható?
Drágák.Ezért nem szoritják ki soha,a hátultöltős autómata aknavetők a hagyományosat.A dolog szépséghibaja az volt hogy az előallítási költség dupla akkora volt,.mint amennyiben a ruszkikkal megegyeztek, így a különbséget a magyar államnak kellett kiköhögnie, így tudtuk a SzU-ba exportalni.
Ez COIN háborúban jó,de nehéz/közepes gépesitett erők mellé kevéske.Még a kebabos is kevés oda (kebab amúgy semmire nem jó,láncosokat/8y8/6x6 gépeket nem tudja követni a terepen.páncélautó).Kicsi a beltere is a horizontális irányzásszabadsághoz,és kevés a tere komolyabb lőszerkiszabathoz.Hirtenberger öntöltőjének is LPH/PSZH alváz kell,minimum 6x6.A hirtenberg eloltoltos megoldasa sem rossz kissebb nyitott jarmuvekre.
A Hirti és a vasziljok másra való.Hirti klasszikus aknavetőként állást foglal a megindulási terepszakaszon,és támogató tüzet ad.
Vasziljok(AMOS,NEMO,Nona,PLZ/PLL05,anno AML60-20) páncéltoronyban együt haladhat a hk/LPH/PSZH harcrenddel,annak részeként.És a nagy előnyük,hogy nem csak hagyományos aknavetőként,hanem közvetlen irányzású tűzzel kisérőlövegként,rohamlövegként is bevethetők.
Mióta 1905ben,az orosz-japán háborúban megjelent,az aknavető lett a modern háborúk legelterjedtebb,és leggyilkosabb tüzérségi eszköze lett.
Szerintem a vasziljok modernizálva,toronyba épitve jol megfelelne század szintű kisérőlövegnek.Hirti meg LPH/PSZH alvázon hagyományos módon a deszanttérbe telepitve jol megfelelne zl tüzérségnek (speciel én kiegésziteném 2-2 könnyőtarackkal/vagy 120milis aknavetőtarackkal,meg valamiféle könnyű sorozatvetővel)
Szakasz szinten meg pár járgányra hagyományos,tökegyszerű módon telepitenék kis 60milis kommandó aknavetőt.LGi szerűséget a tetőre.(de én egy másik régi magyar dolgot is előszednék,az LT vető családot.Annak ugyanis terveztek egy LGI szerű tagot is,kb ugyanolyan lőtávval,mint az LGI)
De minden járműre,hk/LPH/PSZH/PSZJre telepitenék 40milis airbusos agv-t is.Példul a pk ngp-jét egésziteném ki az agv-vel.
Igen,rá vagyok kattanva a tüzérségre és a tűzerőre.Hamár létszámhátrányban vagyunk,legyen milyenk a tűzfölény.