Mindenesetre, ha terveznek beszerezni kerekes APC/IFV-t is, akkor nálam az AMV XP lenne a favorit. Ha nem terveznek, akkor persze minél több Lynx legyen.
Bár szerintem azért jó lenne kerekes is, akár majdani új közepes dandárba valamikor, mert azért vannak előnyei is. Ahogy olvastam eddig, amik már említve voltak, hogy gyorsabb közúton, tehát gyorsabban lehet vele reagálni, meg hogy úszóképes is lehet, de van még egy, szerintem nem elhanyagolható előnye. Mégpedig az, hogy dupla akkora távolságot tud megtenni egy feltöltésnyi üzemanyaggal, mint egy láncos (láncosok kb. 500 km-t, kerekesek kb. 1000 kilométert).
Kicsinek nem kicsi, csak egy egészen kicsit kisebb, mint az AMV XP-é. A Boxeren 415/80 R 685-ös kerekek vannak, a Patria AMV XP-n pedig 16.00 R 20-asok.
A méreteket itt megtalálod:
http://www.thebox.fr/Michelin/XFORCEMILITAR040416.pdf
Viszont a Boxer tonnákkal nehezebb.
Szerintem nekünk nem cél a közepes dandár, hanem adottság. Remélhetöen csak átmenetileg, addig amig nem jön hozzá hk. A kerekessel viszont kvázi bezárod ebbe a kategoriába,
Az úszóképesség az egy dolog, ami láncosnál biztos nem kivitelezhetö, ez a peremfeltétel döntés kérdése, én nem tudom, hogy mennyire szükséges.
A mozgékonysággal és hatótávval kapcsolatban szerintem egy magyarországnyi területen (még akár Kárpát-medence egészét tekintve is) elhanyagolható a kerekes elönye. Ha az infrastruktura intakt, a láncost is vasúton szállítanám. Ha meg már szét van már bombázva, akkor a láncosnál az elöny. (Föleg, hogy láncosnál az sem megjósolható, hogy merre állt odébb mondjuk a csapatlégvédelmis vagy a SPH, amit bemértek).
Ettől függetlenül elkerülhetetlen szerintem a kerekesek beszerzése, pl. Az olyan alakulatokhoz, amik nem lövész dandárok, de kell nekik a jármű.
Szerintem nem elkerülhetetlen, de meggyözhetö vagyok. Azt aláírom, hogy bizonyosan elönyösebb sok területen, mint az alternatívái (pl a Yelcin).
Én egy esetben szereznék be Patriát/Rozsomákot: akkor, ha mondjuk úgy döntünk hogy felállítunk egy közös dandárt a horvátokkal (mondjuk Pécs-Eszék magasságában) a szerb határra (és/vagy egy ugyanilyen közöset a szlovákokkal Kassa-Miskolccal az ukrán határra (már akkor, ha a szlovákok abbahagyják végre a Vidrájukkal az idétlenkedést és berendelnek Patriát)).
Ennek a szcenáriónak mondjuk momentán elég alacsony a valószínüsége, de nem nulla.