Harckocsik harctéri alkalmazása

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 706
4 260
113
Rheinmetall 120-ast miben rendszeresítettek 74-ben?
125-ösnek hogy lenne kézi töltése T-64 toronyban? Ki töltené be és hogy?
A 64-es gyenge pontja mindig a motor volt (vagy épp minden más is, ha az UVZ-t kérdezed) míg a töltőszerkezet minden szovjet harckocsin kiválóan üzemelt.
Az első széria T-64 mint írtam a kisebb kaliberű löveggel készült, automata töltővel, csak gyakrabban meghibásodott. első 600 példány ha jól emlékszem, utána jött a egy széria 125 mm kézi töltéssel, 1969benaz első húsz darabos széria automata töltővel, 125 mm löveggel.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 530
66 791
113

szzsolt81

Az első T-64 sorozat 115 mm-s löveggel készült homogén páncéllal. Ez csak előszéria volt.
Ez alapján az össze hibát felmérve, és már a K formulát és a 125 mm-s ágyút is figyelembe véve elkészült a végleges verzió T-64A néven.
A sima T-64-eket pedig átépítették T-64A-ra. (Talán T-64R volt a jelzésük)

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 706
4 260
113

szzsolt81

Az első T-64 sorozat 115 mm-s löveggel készült homogén páncéllal. Ez csak előszéria volt.
Ez alapján az össze hibát felmérve, és már a K formulát és a 125 mm-s ágyút is figyelembe véve elkészült a végleges verzió T-64A néven.
A sima T-64-eket pedig átépítették T-64A-ra. (Talán T-64R volt a jelzésük)
nem 115 millis löveggel tervezték eredetileg, csak az új nyugati harckocsifejlesztésekről érkező információk miatt jött az áttervezés 125 mm-re

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 530
66 791
113

szzsolt81

"nem 115 millis löveggel tervezték eredetileg, csak az új nyugati harckocsifejlesztésekről érkező információk miatt jött az áttervezés 125 mm-re"

Ezt lehet nyugaton így gondolják, de az ezzel kapcsolatos rendelet 1961-ből származik. 125 mm-s fegyver tervezése a T-62 és az Objekt 432 részére.
A löveg 1968-ban jelent meg 2A26 (D-81) jelzéssel. Ennek utódja a 2A46 amit mindenki ismer ;)

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 511
90 539
113

papi

Az M774 elvileg 1980-tól volt, másrészt jó amcsi szokás szerint az átütés mértéke lényegében 0 méteres távon van megadva, derékszögű homogén RHA szabvány acél lapra.
A T-64/72/80 teknő front páncélzata nagyon erősen döntött (vízszintestől mérve 22 fokos). E mellet változó közegsűrűségű.
A T-64A és a T-72A torony páncélzata szintén acél+polimer+acél.
A T-64B és a T-80B esetén korund kerámia volt a polimerbe ágyazva.
A T-72B tornyában már NERA volt, majd később a teknő front páncélzatában is.

Ezekre konkrét értéket én nem írnék, viszont két dolgot ide teszek.
Az első valódi szakértők véleménye a témában:
"1980-ban az M774 szolgált az amerikai hadsereg elsődleges háborús páncélellenes köréül, amíg az M833 APFSDS-T 1983 - ban felváltotta. Az M774 képes behatolni a T-62 , T-64A és T- 72 Ural 2000 méteren túl, de a T-64B és a T-80A / B ugyanazon távolságokon fogja kihívni . A kör marginális a T-72A frontális tornyával szemben , de a T-72B gyakorlatilag sérthetetlen az M774 számára. A szélső teljesítmény céltól függetlenül továbbra is elfogadható."

A második az a tény, hogy a T-72B és a T-80B/U-t nem lehetett szemből kilőni a szovjet 3BM42 lőszerrel.
Erről azt kell tudni, hogy sokkal modernebb, mint az amcsi M774, jobban működik döntött páncélok ellen és jobban bírja az ERA/NERA-t is.
Másrészt 2 km-en 500 mm RHA egyenértéket képes átütni.
Ez alapján az M774 és elődei 0 eséllyel vették volna fel a harcot a szovjet tankokkal.
De tovább megyek, a szakértők ezt írták az M833-ról:
"Az 1983-ban bevezetett M833 az Egyesült Államok hadseregének elsődleges háborús, 105 mm-es páncélellenes szakasza volt a hidegháború végéig. Nagyjából 11% -kal növekszik a teljes penetráció az M774-hez képest, az M833 képes behatolni a T-62 , T-64A és T-72 Ural frontális aspektusaiba 2000 m túllépésnél, és megfelelő (70. percentilis) a T -64B , T-72A és T-80A / B ugyanazon a tartományon. A kör marginális a T-72B 1500 m -nél nagyobb frontális tornyával szemben, és később a Kontact 5 reaktív páncélkészlettel felszerelt Russo / Soviet harckocsik gyakorlatilag sérthetetlenek az M833 számára. A szélső teljesítmény céltól függetlenül továbbra is elfogadható."

Semelyik T-72 teknőjén nincs NERA.A B valtozatnál a textolitot elhagyták helyette különböző vastagságú és kemenysegű acéllapokat élítettek be köztük légréssel.

• Tetszik
Reactions: fishbed and Pogány

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 530
66 791
113

dudi

Részben téves amit írsz.
amorschematics.png

56708b3b765a1_-72___.jpg.2c5e7d4dc18b4b07e19c16d1921a462e.jpg

Jobb képeket neten nem találtam.
Volt textolit korszak, aztán üreges többrétegű, majd a NERA.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 511
90 539
113

dudi

Részben téves amit írsz.
amorschematics.png

56708b3b765a1_-72___.jpg.2c5e7d4dc18b4b07e19c16d1921a462e.jpg

Jobb képeket neten nem találtam.
Volt textolit korszak, aztán üreges többrétegű, majd a NERA.

Én képeken(nem grafika)csak acéllapokat láttam még az utolsó szérias szovjet B-ken is.Igen én is ismerem ezt a rajzot (a NERA-sat) aztán ilyen B-t ember még nem látott.Persze ettől lehet ilyen is csak biztos vitrinben tartják őket.

T

Törölt tag

Guest
Szerintem ezt betettem már, szépen nagyítható kép:
Ez már régi kép, legalább 4 éves. A szerző azóta többször frissítette - ez a legújabb verzió, 2020 eleji:
up0SOQ5.png

Istenem ne, csak Szuvorovot ne! :D

• Tetszik
Reactions: fishbed
T

Törölt tag

Guest
Hát pedig a szovjetek a specialitása. Túl elfogult velük?
Pontatlanul ír dolgokat, gyakran elavult vagy egyszerűen hibás forrásokkal dolgozik (valamilyen szinten elnézhető, hisz akkor ez jutott neki). Akik mélyebben foglalkoznak szovjet hk gyártással nem igazán veszik komolyan a T-72 / T-80 / T-90-el foglalkozó könyveiben leírtak miatt. A II.VH-val foglalkozó könyveiben is van pár megkérdőjelezhető adat és kijelentés. Persze aki ezekkel a dolgokkal komolyan foglalkozik, az általában a volt SzU területéről származik, tehát érti a forrásanyagot abban a pillanatban, hogy az felbukkan.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 530
66 791
113
Ismeret terjesztő csatornán ennyi hülyeséget még nem hallottam ilyen rövid idő alatt. A videó nálam Top 1 lett a hülyeség/másodperc kategóriában :mad: :
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

M

molnibalage

Guest
Ismeret terjesztő csatornán ennyi hülyeséget még nem hallottam ilyen rövid idő alatt. A videó nálam Top 1 lett a hülyeség/másodperc kategóriában :mad: :
Sajnos - nem vicc - minden ilyen könnyed csatorna csak ökörségek terjesztésére képes.

Az első 2 perc.
  • Mi az a közvetlen pct. lövedék? Akkor van nem közvetlen is?
  • Van felderítő MBT? Ez nekem új... Mert ilyen talán nincs...?
  • Légvédelmi géppuska...
  • Új lézervezérlésű rakéta? Hát lehet, hogy maga a lézeres új, de a lövegből indítható rakéta már a '70-es évek óta van...
Meddig tudtad hallgatni ezek után? Mert érdemes lenni írni nekik..

M

molnibalage

Guest
Egyébként valaki tényleg, írjon már erről valaki egy HTT-t.
Mert valahol kezd elegem lenni a középszar alatti kettő relativizálásából. Egy kommentemre annyi volt a válasz, hogy ez szar, hogy "legalább érdekes".
Miért van az, hogy a valóság az nem "érdekes"...???

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 511
90 539
113
Egyébként valaki tényleg, írjon már erről valaki egy HTT-t.
Mert valahol kezd elegem lenni a középszar alatti kettő relativizálásából. Egy kommentemre annyi volt a válasz, hogy ez szar, hogy "legalább érdekes".
Miért van az, hogy a valóság az nem "érdekes"...???

Tök felesleges bármit is írni,abból él hogy érdekes nem abból,hogy igaz.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 530
66 791
113

molnibalage

Én végig szenvedtem az egészet. De az a baj, hogy minden egyes mondatához kisregényt tudnék írni laikus műkedvelőként is.
Olyan téveszméi vannak szegénynek például hogy a nagy súly = jó páncélvédelemmel.
Szerintem angolul olvashatott valamit és mivel szakszavak voltak benne nem értette.
Az APS rendszereket sem értette. Alap dolgokat nem értett. Páncél típusokat, lőszer típusokat, tűzrávezetés típusokat.
Koreai K2-nél minden ilyen szövegértési hibája kiütközik például. Például óriási előnyként kezeli, hogy 10 km-ig képes tűzet vezetni, miközben erre 50 éve bármilyen tank képes. Csak értelme nincs. :)
De a hozzá szólásokból ítélve osztatlan sikert aratott. :confused:

M

molnibalage

Guest

molnibalage

Én végig szenvedtem az egészet. De az a baj, hogy minden egyes mondatához kisregényt tudnék írni laikus műkedvelőként is.
Olyan téveszméi vannak szegénynek például hogy a nagy súly = jó páncélvédelemmel.
Szerintem angolul olvashatott valamit és mivel szakszavak voltak benne nem értette.
Az APS rendszereket sem értette. Alap dolgokat nem értett. Páncél típusokat, lőszer típusokat, tűzrávezetés típusokat.
Koreai K2-nél minden ilyen szövegértési hibája kiütközik például. Például óriási előnyként kezeli, hogy 10 km-ig képes tűzet vezetni, miközben erre 50 éve bármilyen tank képes. Csak értelme nincs. :)
De a hozzá szólásokból ítélve osztatlan sikert aratott. :confused:
Nem kell kisregény, az alapvető gondok is bőven elegek.