Köszi a példát.
Akkor egy kis helyzetjelentés:
Ma korábban végeztem, így volt időm anyagmodellt kreálni. Ahogy írtam korábban, itt egyszerre lesz "hidraulikus" tönkremenetel, kinematikus felkeményedés, mechanikai munka átalakulása hővé (itt némi folyadéksúrlódás). A
@fip7 által említett anyaghoz sajnos hiányoznak az anyagmodellhez szükséges paraméterek. Ma beszéltem egyik kollégámmal, aki Leo-n szolgált korábban és mesélt valamit a javításokról. Ahogy elmondta a hegesztési sajátosságokat (nem ismeri az anyagot, csak emlékezett pár előírásra) meg ismerve az akkori kohászai lehetőségeket, a kemény páncélt szerintem nagy biztonsággal lehet a korabeli 36CrNiMo4-as anyaggal helyettesíteni.
A
@dudi által hivatkozott 3B6-os gránátról sok mindent nem találtam (köszi a geometriai adatokat és kezdősebességet) és ismerve az akkori szovjet kohászati lehetőségeket, nagyjából a fent említett 36CrNiMo4 anyaggal rokon összetételt használhattak.
A
@Hpasp által említett 3UBM8-as adatai is megvannak, alapanyaga wolfram-karbid.
Mivel ezek az anyagtulajdonságok nem nagyon vannak fent a neten, így az anyagmodell programozással kezdődött.
A "páncél" anyaghoz (34CrNiMo4-hez) a neten található meg saját anyagokból sikerült a károsodási modellhez szükséges anyagjellemzőket előállítani, a plasztikus folyás modellhez szükséges anyagjellemzők is ma valószínűleg meglesznek (az egyedüli gond, hogy képlékeny alakváltozás utáni felkeményedés meg a szilárdság-növekedés egymástól függ, szóval ez eséllyel egy szétválasztható változójú differenciál-egyenlet lesz, amit majd linearizálni kell (mert még 2021-ben sem lehet egy számítógépnek direktben beadni egy többváltozós differenciál egyenletet...))
Wolfram-karbidról természetesen semmi sincs fent a neten, a legközelebbi adatok is valamilyen - meg nem nevezett wolfram-ötvözethez tartoznak. A növelt hőmérsékletű adatok az ITER-nél használt wolfram-ötvözetből származnak. Itt a plasztikus modell egyenletei készen vannak.
akkor összegezve:
- a páncél anyaga 36CrNiMo4 lesz, rétegelve valami biliacéllal. Ezt megpróbálom a rajzon lévő módon összerakni. Gumit, egyéb tölteléket nem tudok beletenni.
- 3B6: ez is 36CrNiMo4-ből lesz, nagyjából a keménység stimmel.
- 3UBM8: ez meg wolfram-ötvözet lesz.
Aztán megfontolás tárgyát képezi a légellenállásból bekövetkező lassulás - mert valószínűleg nem 2 méterről lőnek egymásra, hanem mondjuk 500, 1000, stb. méter távolságból. Erre írok egy kisebb skriptet, sima geometria, normál állapotú levegő (20fok, légköri nyomás, pára, stb..)
Az elképzelés az, hogy a páncél-modellt a távolságból számított sebességgel, a 2 különböző típusú lövedékekkel, merőlegesen megküldjük.
Ha működik, akkor a többi már csak a processzor idő függvénye.