Harckocsik harctéri alkalmazása

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 304
31 446
113
Nem, az a T-64A volt. Ahogy a T-72 Ural és a T-72A közötti eltérés megvolt. A T-64A egy szériaérett valami volt.

Ne haragudj, de álolvilágban élsz.
Tudom, hogy szar elhinni, hogy a levegőben csodásan fejlett nyugat a hk-t terén elég zsenge volt, vagy egyenesen bakott lőtt, mint a Leo1-gyel tette...
Jó,legyen a T64A a már kiforrott tipus.Ugyan szovjet fáma is az volt,hogy a T64 addigra forrott ki,mire elkezdték az utódtipus T80 sorozatgyártását.
Sokadszorra,igen.A Shillelagh rendszer erőltetése a 60as években egy nagy bukta lett.Ez okozott egy csúszást.
Ez különben a II.vh után jószerivel a teljes nyugati fejlesztésére igaz.Vh után leállt az amcsi fejlesztés.Korea alatt indul újra.(viszont az jellemzi az amcsi ipar akkori tejesitőképességét,hogy az M47ből ekkor alig több mint két év alatt 8500 db-ot gyártanak.).Az oroszoknál nincs ilyen szünet,sőt.Képesek egyideüleg több programot is futtatni-meg is látszott a gazdaságon.
Gyakorletben a 73as háború az egyetlen alkalom,amikor kb azonos évjáratú hk-k csapnak össze komoly háborúban.Arab oldalon a T55/62 mig izraeli oldalon a kortársaik,Centurion és M48/60.És gyakorlatban a nyugati harcászati elvekhez tervezett hk-k bizonyultak jobbnak.
Igen,az amcsi rakétalöveges balfaxkodás miatt a 70es években az oroszok elhúztak.De az angol L11 löveg azért mutatja,hogy ezt nem a technológia,hanem a balfaxság okozta.Németek már az MBT70et 120milis sima csövű löveggel,egyszerűbb konstrukcióval akarták.Ha ők dominálják a programot,a korai Leo 2 protók már a 60as évek végén kész vannak.
A 80as években jelennek meg a T72B és T80U igenjol páncélozott hk,plusz a Kontakt-5,amivel lényegében szemböl a korabeli fegyverekkel kilőhetetlenné váltak.(a felvétel különben egy exNDK T72M1en lévő Kontakt-5ön törik össze a sabot-szóval nem annyira biliacél koporsó az sem,ha jol felszerelik).Ugyanakkor már a szovjet éra végén kitörnek az azeri-örmény harcok,ahol már jöttek hirek T72B és T80 kilövéséről.Csecsen háborúban meg aztán komplett hk ezredek szenvedtek megsemmisitő veszteségeket.
Aztán a hk nem csak páncélbol és lövegböl áll.Hiába szuper mindkettő,ha a felderitő-tűzvezető rendszer hiányosságai miatt nem tudod kihasználni a löveget.Ha a hirrendszer könnyedén zavarható és alkalmatlan a harcvezetésre.Ha az ellen tankjai éjjel röhögve körbeautózzák látótávolságán kivűl,és szétlövi oldalrol/hátulrol.(91es háború találati megoszlása mutatja,hogy mire készültek a nyugatiak-legalábbis papiron,mert valójában csak atommal tudták volna megfogni a szovjet tankáradatot)
És nem igazán ildomos kiragadni egy eszközt abbol a harcászati rendszerből,amiben van.És a harcászati helyzet meg az alkalmazott harcászat meg sokszor fontosabb mint hogy melyik félnek van elvileg fölényben lévő harceszköze.(majd Angolában elér odáig a sorozat,hogy hogyan anulálták az akkor messze legjobb búr G5 lövegek hatékonyságát a kubaiak)
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Sokat emlegettem,hogy ergonómiailag az orosz harckicsik pocsékak,ezt szamszerűsíteni nem lehet így legyen itt pár kép(ugyan ez T-72 de gyakorlatilag nincs mülönbseg a T-64/72/80 közt ilyen téren):
gunner-sitting-in-T-72.png


driver-1.jpg


DSC00778-A.jpg
Kényelmesen ücsörögsz egy nagy célfelületű hk-ban vagy kuporogsz egy 40%-al kisebb célfelületűben aminek a páncélvédettsége is jobb ?
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 304
31 446
113
Kényelmesen ücsörögsz egy nagy célfelületű hk-ban vagy kuporogsz egy 40%-al kisebb célfelületűben aminek a páncélvédettsége is jobb ?
A testfedezett lőállásváltó taktikárol minek tartok én itten litániát,ha senki nem jegyzi meg,mi is az?????
A nyugati tankokat kifejezetten ehez a taktikához fejlesztették.Gyakorlatban,éles háborúban meg bevált.Az ilyen taktikát alkalmazó jóval magasabb M60 a gyakorletban jóval kisebb célpontot nyújtott,mint a lényegesen kisebb szovjet rohamharckocsik (T55/62).
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 559
77 394
113
Csak erre ésszerű magyarázatod nincs.
De!Az aktuális Leopard jobb harckocsi volt mint az aktuális T.A harckocsi a tűzerő,mozgékonyság és védettség összessége.Ha komplexen vizsgálod akkor a Leopardok jobbak voltak.
Ha a homogén páncélos időszakot vizsgáljuk(tehát a T-64-ig)akkor mozgékonysagban jobb volt a Leopard.A védettsége papíron jobb az oroszoknak de a gyakorlatban kilőhetőek voltak egymás számára 2000 méteres lőtávolságon(azt láthattuk,hogy efelett az űrméretalatti és HEAT gránátokkal nem lehet ugyanolyan pontossággal tüzelni mint a világháborús huzagolt csövű harckocsikkal és űrméretes gránátokkal).A gyalogság kézi páncéltörő eszközei úgyszintén képesek voltak leküzdeni mindkettőt szemből is.Tűzerőben úgyszintén jobbnak tartom a Leopardokat mert bár volt időszak amikor az iranyzónak nem volt éjjellátó képessége(a parancsnok már az első szériás Leopardon is ki tudta cserelni az egyik periszkópját egy passzív éjjellátóra*),és az ágyúk tűzerejében nem volt szignifikáns eltérés,de a német tűzvezető rendszerek jobbak voltak az orosznál emiatt az ágyú jobban kihasználható volt.
A T-64A 74-ben volt az első olyan harckocsi (a T-64 kb olyan szinten küzdött a sok új technológia kiforratlansagával,hogy az nem tekinthető jó harckocsinak) ami a fent említett megállapítasok közül a kölcsönös kilőhetőséget kis időre elbillentette a sajátmaga irányába,de akkor már Leopard 1A4-ről kell beszélni ami olyan modern tűzvezető rendszerrel rendelkezett ami közelében az oroszok majd csak 1985-ben járnak és a megfelelő APFSDS is nagyon hamar megérkezett ami helyreállította a kölcsönös kilőhetőséget(egyebként a a T-64 megjelenesekor a csúcs 125-ös APFSDS kisebb átütésű volt mint a csúcs 105-ös APFSDS,csak a német harckocsi vokt gyengén páncélozva).A Leopard 2 megjelenésevel pedig egyertelmű a német fölény,hisz az adott Leopard 2 a védettséget leszámítva(bár HEAT-tal ugyan úgy nem lehetett kilőni szemből mint az ERA-s orosz harckocsikat) klasszisokkal jobb volt minden orosz harckocsinál.

*Gőzerővel keresem a típust!
 
T

Törölt tag 4082

Guest
Ha a homogén páncélos időszakot vizsgáljuk(tehát a T-64-ig)akkor mozgékonysagban jobb volt a Leopar
Tehát amikor gyártani kezdték a leopardot már ne is vizsgáljuk?

egyik periszkópját egy passzív éjjellátóra*)
Nyilván. Miután a leo2A4ben megjelent ez a képesség... Csak egy csavarhúzó, és egy ipari nagyjavító bázis kellett hozzá. De mondjuk pont A4re semmit nem szereltek át.
Hogy is mondta Geralt a Riviai? A picsába.

ágyúk tűzerejében nem volt szignifikáns eltérés,de a német tűzvezető rendszerek jobbak voltak az orosznál emiatt az ágyú jobban kihasználható volt.
Nyilván a 120 mm és a 105 semmilyen eltérést nem mutat...

A T-64A 74-ben volt az első olyan harckocsi
Mármint 69ben...
Tudod kb akkor amikor az első lövegstabilizátoros leo1 legördült a futódzallagról...

ami olyan modern tűzvezető rendszerrel rendelkezett ami közelében az oroszok majd csak 1985-ben járnak
Mármint mire gondolsz? Mert valóban sztereoszkopikus célzórendszert nem fejlesztettek 74ben. Már vagy 10 éve.
De ez olyan mint a PESA radar a Szuban.

Leopard 2 megjelenésevel pedig egyertelmű a német fölény,hisz az adott Leopard 2 a védettséget leszámítva(bár HEAT-tal ugyan úgy nem lehetett kilőni szemből mint az ERA-s orosz harckocsikat) klasszisokkal jobb volt minden orosz harckocsinál.
Leszámítva a következöket
Kortárs T-64B
T-72A-B
T-80 bármelyik...
Az első használható leo2 az A4 volt. De az mát 85.
Az A4 jobb páncéllal, ami már lelépte a 64est és a 72At 88...
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0 and fip7

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 304
31 446
113
Leopard 1A1nek is volt már éjjelátó berendezése.Aktiv,akárcsak az összes akkori hk-nak.T64nek is az volt még akkoriban.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 430
55 332
113
Amúgy pár embernél tényleg olyan, mintha meg sem írtam volna a művemet.
Nem azért, mert nem lehet az abban foglaltakkal vitatkozni, csak hát szimplán olyan tárgyi tévedésekről ment egész délután a vita, amik vagy kétszázszor meg lettek cáfolva, 5 perc googlel ellenőrizhetőek és a művemben is benne van....
Például melyik harckocsi mikor jelent meg, mik harcoltak egymás ellen meg ilyen apróságok....
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 559
77 394
113
Tehát amikor gyártani kezdték a leopardot már ne is vizsgáljuk?


Nyilván. Miután a leo2A4ben megjelent ez a képesség... Csak egy csavarhúzó, és egy ipari nagyjavító bázis kellett hozzá. De mondjuk pont A4re semmit nem szereltek át.
Hogy is mondta Geralt a Riviai? A picsába.


Nyilván a 120 mm és a 105 semmilyen eltérést nem mutat...


Mármint 69ben...
Tudod kb akkor amikor az első lövegstabilizátoros leo1 legördült a futódzallagról...


Mármint mire gondolsz? Mert valóban sztereoszkopikus célzórendszert nem fejlesztettek 74ben. Már vagy 10 éve.
De ez olyan mint a PESA radar a Szuban.


Leszámítva a következöket
Kortárs T-64B
T-72A-B
T-80 bármelyik...
Az első használható leo2 az A4 volt. De az mát 85.
Az A4 jobb páncéllal, ami már lelépte a 64est és a 72At 88...
Miért nem vizsgalom a gyártani kezdett Leopardot?Számodra mit jelent az,hogy a homogén páncélos időszak?

A Leopard 2 A4 parancsnoka nem rendelkezett saját éjjellátó képességgel,ő ejszaka az iranyzó hőkameráját hasznalta ha akarta.

Milyen 120 vs 105,ről beszelsz?Ennyire nem megy a magyar nyelv?Próbáld mar meg kontextusba helyezni amit írok ne a mondat felet ragadd ki kontexgusból!De segítek ez a rész a 105 vs 100/115-ös lövegekre vonatkozik.

Igaz valóban 69.

A német optikai ipar jobb volt mint az orosz így hagyomanyos pusztán optikai rendszerekben majd kesőbba kombinált es digitális rendszerekben is jobbak voltak.A tűzvezető rendszerben meg,gondolom nem kell kiternem a szovjet mikroelektronikai színvonalra.

Hallgatom az érveket a sorolt típusok mellett,mert beböfögni érveles nélkül kizárólag a pápanak lehet,hisz ő Isten földi hangja így a kinyilatkoztatásai tévedhetetlenek.Szóval ha nem te vagy Ferenc pápa akkor kezdj el érvelni a felsorolt harckocsik mellett.
 
  • Tetszik
Reactions: Bleroka

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 030
32 469
113
Bármelyik Leopardba előbb ültem volna mint bármelyik T-be.

Csak józan ész, a II. vh-ban is előbb ültem volna be bármelyik Panzerbe (na jó hosszú csövű IV-től legalábbis), mint a T-34-be. Főleg a személyzetet is figyelembe véve. Tetszik vagy nem az oroszokat nem véletlenül társították mindig a durva kidolgozású és primitív technikai megoldásokkal, a németeket meg nem, de nem kell a németekre kihegyezni a dolgot, aki élt 1991 előtt, az tudja, hogy mi volt a Szovjetunió, az a föld, ahol az ergonómiát telibe szarták, a meót nem ismerték, a szovjet színvonalat jól jellemezte a moszkvai GUM áruházban kb. '85-ben adott színes nejlonszatyor, ami nem anyagában volt színezve, hanem megfestette a kezedet, meg ami benne volt.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 304
31 446
113
Merkava mk4-jó nagy dög.Már nincs a korai változatok jellegzetes lapos tornya
1e1e8f4a5feb4869677063df7b3f3e3d.jpg

Testfedezett löhelyzetben
screenshot-www-youtube-com-2018-06-26-18-42-37.png

Kicsi célpont-az is a torony legjobban páncélozott része,kiváló ballisztikai védelmi helyzetben.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 430
55 332
113
Sokat emlegettem,hogy ergonómiailag az orosz harckicsik pocsékak,ezt szamszerűsíteni nem lehet így legyen itt pár kép(ugyan ez T-72 de gyakorlatilag nincs mülönbseg a T-64/72/80 közt ilyen téren):
gunner-sitting-in-T-72.png


driver-1.jpg


DSC00778-A.jpg

A sofőr minden modern tankban félig fekszik, M1-től a T-64-ig.
A Leopárd 1-s képen a bábúk meg gondolom gericferdülést kaptak a kényelemtől....
Elmondom , hogy egy tankban sem teszik a szemed elé a célzó készüléket, ugyanis terepen használod a járművet, úgy arcon tud verni, hogy beszarsz....
Pont ezért van távolabb a fejedtől, és ezért kell ráhajolni. ;)
Ettől még szar bent ülni egy zajos fémdobozban órákat. Bár onnan is lehet nézni, hogy jobb mint sétálni....
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 559
77 394
113
100mm D-10T: BM-8 HVAPDS-T, 300 mm RHA, 1968
105mm L7: L52 APDS-T, 300 mm RHA, 1973.
115mm 2A20: BM-21 APFSDS-T 430 mm RHA 1975
105mm L7: M735 APFSDS-T 410 mm RHA 1978
:rolleyes:
Na ennek nincs értelme csak akkor ha autóskártya színvonalon vagyunk.A löveget nem a másik löveghez képest kell értékelni,mert az céltalan kinek van nagyobb hozzáállas.A löveget a célponthoz képest kell értékelni.T-62 toronyhomloka a 60-as években szemből 240mm a teknő pedig 200mm.1961 L36A1 APDS-T 1800 méteren 260mm.M465A1 HEAT-T 390mm távolságtól függetlenül.Jól látszik,hogy hiába az erősebb páncél,azon a távolságon belül ahol volt értelme tüzet nyitni simán kilőhető volt a T-62 a 60-as években.