Harckocsik harctéri alkalmazása

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

T

Törölt tag

Guest
Elárulod nekem, hogy ez a hidegháború melyik részében volt így?
Csak mert az alapján amit én találtam 1984-1987 között építették át a Leopárd2A0/A1 változatokat A2-re, ekkor került be a hőkamera a PZB200 helyére.
Az A3-at meg szintén 1984-től gyártották.
A Leopárd 1 hőkamerás időpontját még keresem.
83tól kapja meg az emes 18at.
87ben kezdik átépíteni a korábbi verziókat A5re.

• Tetszik
Reactions: Pogány
T

Törölt tag

Guest
Játszhatjuk azt,hogy játszik a hőkamerás T-80UK de abból marginális számban készült tekintve,hogy parancsnoki változat.Érzed a különbséget aközött,hogy minden Leopard 2 és minden Leopard 1A5 hőkamerás volt szemben azzal,hogy kizárólag a T-80UK-nak volt hőkamerája.Nem csúsztatás a reszünkről csak nem létezett hőkamera nélküli Leopard 1A5 és Leopard 2.
És azt is játszhatnánk, hogy nem úgy vesszük a nyugati tankokat, hogy pl a leo2A0 képességeit az alapján határozzuk meg, hogy mit tud az A7+
Vagy a Leo1A5 képességeit nem haluzzuk be a Leo1 képességei helyére.
Vagy esetleg ha így játszunk akkor felteheted magadnak a kérdést, hogy mire ment volna a lézertávmérős ballisztikai számítógépes T55ötök ellen a nato 58ban...
Mert most ezt a szintet nyomod.

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 482
8 806
113
Szorgalmasan olvasom a hozzászólásokat, bár nem a szívem csücske a T-55 (viszont egyszer készítettem egy Leopard 1A2 makettet, tehát szagértőnek nevezem magam), viszont legalább nem szólok bele a műszaki dolgokba - és ezt kérem étékelni. De engem igazából a harckocsik harctéri alkalmazása érdekelne (taktika, harceljárások, hogyan gondolkodnak az oroszok, hogyan a németek, amerikaiak stb.), valahogy úgy, mint amilyen a kurszki csatáról folytatott eszmecsere volt. Uff

M

molnibalage

Guest
Csak mert az alapján amit én találtam 1984-1987 között építették át a Leopárd2A0/A1 változatokat A2-re, ekkor került be a hőkamera a PZB200 helyére.
Meg olyan cuki, ahogy a sokezer darabok T-xx szériákkal szemben jön a marginálisan pöcsmennyiségű hk-kal...

• Tetszik
Reactions: fip7

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 829
36 433
113
Játszhatjuk azt,hogy játszik a hőkamerás T-80UK de abból marginális számban készült tekintve,hogy parancsnoki változat.Érzed a különbséget aközött,hogy minden Leopard 2 és minden Leopard 1A5 hőkamerás volt szemben azzal,hogy kizárólag a T-80UK-nak volt hőkamerája.Nem csúsztatás a reszünkről csak nem létezett hőkamera nélküli Leopard 1A5 és Leopard 2.
Plusz ezidőben már az amcsi M60A3 is hőkamerás,az M1 meg alapbol.
Azonkivűl nincs számitásba véve,olyan apróság,hogy összfegyvernemi harc és maga a rovat cime-a hk harcászat......41ben a németek fő tipusa a Pz.III,ami szemből nem tudta kilőni sem a T34,sem a KV-I tipusokat,de azért ők eljutottak mégiscsak valahogy Moszkváig......
Ha csak a hk vs hk viszonylatot vesszük figyelembe,akkor a 80as években az orosz harcelektronika már hátrányban van.De a csúcs tipusaik védelme meg előnyben.Alighanem áttörtek volna a nyugati hk-kon (legalábbis az északi sik vidéken.Kasseli hegyvidéken már nem biztos).De alighanem erről a nyugatiak is tudtak,ezért fenemőd sokféle furmányt eszeltek ki a megállitásukra.Pl MLRS,gyorstelepitésű hk aknazár,kazettás bomba,AH64 és egyebek.Csakhát az oroszok sem kizárólag hk-kal mentek volna.....tüzérségi támogatás,csapatlégvédelem,front légierő.(kprabeli vicc-Két orosz páncélos tábornok beszélget Párizsban a háború után.Az egyik kérdi a másikat-Te,és a légiháborút ki nyerte?).Csakhát atomtöltetek is voltak.Qrvasok.Tökmindegy,kinek volt jobb hk-ja......

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 433
90 373
113
Leopard 1A5 és Leopard 2A4 innentől van hőkamera tudtommal bár Avtomat nem ezt írta.

De ha utánanezel a német passzív éjjellátóknak akkor azt látod,hogy 1200-1500 métert tudtak.

A 70-es évek közepétől óriási elektronikai hátrányban voltak harckocsik terén is a szovjetek.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 433
90 373
113
És azt is játszhatnánk, hogy nem úgy vesszük a nyugati tankokat, hogy pl a leo2A0 képességeit az alapján határozzuk meg, hogy mit tud az A7+
Vagy esetleg ha így játszunk akkor felteheted magadnak a kérdést, hogy mire ment volna a lézertávmérős ballisztikai számítógépes T55ötök ellen a nato 58ban...
Mikor hazudtam Leopard 1A5 képességet sima Leopard1-be?De a Leopard 2A0-at sem értem.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 508
66 686
113
83tól kapja meg az emes 18at.
87ben kezdik átépíteni a korábbi verziókat A5re.
Én a német wikin azt találtam, hogy 1986-tól 1992-ig építették át a Leopárd 1-eket A5 verzióra.
Ha ezt össze nézzük a Leopárd 2A2/3 adataival akkor az jön ki, hogy 1986 előtt biztosan nem volt hőkamera a Leopárd 1A5-ön.
És 1986 után is csak pár száz db-on a hidegháború végéig.
(1986-1992-ig 1225 db lett átépítve)

A Leopárd 2 esetén az az érdekes, hogy az 1988-utáni megerősített páncélzatúból 1989-1992 között mindössze 325 db készült.
Mondjuk ebben az is szerepet játszott, hogy elkezdték az első szériás tankokat átépíteni (1988-1995) az új A4 szabványra.
380 db A0
750 db A1 készült 1984-ig. Ezeken csak a PZB200-as éjjellátó volt, hőkamera nem.

Innentől kezdve megint aktuális a német éjjellátós kérdésem, szerintem....

T

Törölt tag

Guest
Hol?Idézd(tudod egész kontextust ne csak félmondatot ahogy szoktad)!Vagy fogd be a szád mert már vérlazító amit művelsz!
Vérlázító? Ugyan drága bogaram ezek után te jobb lenne ha nem beszélnél vérlázítóról:
Elmagyarázom az írott szöveg logikai felépítéset, mert lathatóan nem érted.
A betűk csoportja a szó, a szavak csoportja a mondat a mondatok csoportja a mondanivaló.Ez a fajta tagolása az írasnak központozási jelekkel történik és a közérthetőséget szolgálja nem pedig arra való,hogy a tagokat külön egymás nélkül értelmezd.Tehát amikor egy többmondatból álló összefüggő szöveget olvasol akkor az egészet egyben kell értelmezni nem mondatonként és pláne nem mondatrészenként.
Ez a te szinted, meg a folyamatos csúsztatás, és a deanyugatijobb hiszti

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 433
90 373
113
Én a német wikin azt találtam, hogy 1986-tól 1992-ig építették át a Leopárd 1-eket A5 verzióra.
Ha ezt össze nézzük a Leopárd 2A2/3 adataival akkor az jön ki, hogy 1986 előtt biztosan nem volt hőkamera a Leopárd 1A5-ön.

A Leopárd 2 esetén az az érdekes, hogy az 1988-utáni megerősített páncélzatúból 1989-1992 között mindössze 325 db készült.
Mondjuk ebben az is szerepet játszott, hogy elkezdték az első szériás tankokat átépíteni (1988-1995) az új A4 szabványra.
380 db A0
750 db A1 készült 1984-ig. Ezeken csak a PZB200-as éjjellátó volt, hőkamera nem.

85-ben kezdték a T-80U gyártását...
Éjjellátóra meg megkaptad fentebb a választ passzív módban 1200-1500 méter(írnak forrasok 2000 métert is).De az mindenesetre mervadó,hogy ezek passzív rendszerek voltak.

T

Törölt tag

Guest

380 db A0

Nem fogsz rá választ kapni, mert a leopard 1 alap verziója is simán érzékelte a klingon bird of prayeket 100 millio kellikanról

• Vicces
Reactions: fip7

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 433
90 373
113
Vérlázító? Ugyan drága bogaram ezek után te jobb lenne ha nem beszélnél vérlázítóról:

Ez a te szinted, meg a folyamatos csúsztatás, és a deanyugatijobb hiszti
Mondom,idézd!Hol hazdudtam!Eddig csak a rágalmazas megy.Amikor meg számonkérlek jön a mellebeszéles.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 508
66 686
113
Jah és mielőtt elő jön valaki a német hőkamera felsőbbrendűségével, a német wikipedia leírja, hogy a lézertávmérő Hughes a hőkamera Texas Istruments licenc a Leopard 2-ben..... ;)

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 433
90 373
113

380 db A0

Ha 86-tól 92-ig 1225 lett átépítve akkor hogyan jött ki a pár 100?Ha arányosítjuk akkor évi 200db-ról van szó.91ig számolhatunk HH-t tehát inkább 900-1000db az a pár száz.Megsúgom,hogy ennyi T-80UK biztosan nem épült összesen!

T

Törölt tag

Guest
Na ez vagy te!Nagy szájjal hazugozol amikor számonkérnek meg terelsz...