Harckocsik harctéri alkalmazása

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 405
90 334
113
Legalább 17+ tisztán mellé és min. 5-8 olyan eset van, ami kb. a torony/teknő szélének a vonal vastagságát fedi lesz. Akkor ez kb. 60%-ról emeli a valószínűséget 75%-ra, Tökéletes célzás esetén.

Én is bármikor összevágok egy videót, ahol kijön a 100% 2 km-en.
Csak az román helyett Molnár féle népmese lenne.
Ez nem összevágott videó.

• Vicces
Reactions: Miskolci Ogre
M

molnibalage

Guest
Bocs, de nem sokat izgat a számításod. Köze nincs a valósághoz. Valamit nagyon rosszul számolsz, nem kéne újabb mítoszokat gyártani, van elég.

800px-Mil-Angle_Relationship.jpg

Azért jó lenne forrás, ami bizonyítaná, hogy a 0.25 marketing adat... De ha neked a lőtáblázatok marketing adatnak számítanak... gratulálok.

Brit tesztek:
unknown.png

A tanknetről, mert látom el sem olvastad. Amúgy aki írja ezt, egy katonai szimulátornak a fejlesztője. Szerintem ő már csak jobban tudja... (ééérdekes, itt is megjelenik az a fránya .25... és nem .30 meg .37)

"Typical APFSDS ammunition has a .25 mil dispersion, and a frontal tank target at 3.5km distance would be a full mil wide and maybe .75 mil height. With the given SD more than 70% of all rounds should hit when the diagram gives only 45% for the APFSDS. My conclusion is that they factored in other variables."

"

With .25mil shot dispersion, the 1SD impact area is a .5mil diameter circle. That fits almost exactly your target silhouette. It's .02mil too little vertically but has .1mil margin left and right, so the hit likelihood would still be at least 68%, probably over (if barely) 70%. I deliberately lowballed the estimation in my first post.

68.3% fall into the 1 sigma bracket

95.5% fall into 2 sigma

99.7% within 3 sigma."

Standard_deviation_diagram.svg

És még a végére, ha a számításaid helyesek lennének, akkor ez kb. a lehetetlen kategória lenne:
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Ezen felül cuki, ahogy a teljes szóráskép méretét hiszed te annak, amit megadnak. Nem.
A teljes szóráskép a +/- 3a szigma.
De a CEP-et adják meg, ami +/- 0.686 szigma.

Ez nem összevágott videó.

Mutattak egy lövés. Gondolod, hogy aznap ott csak egy hk, cska egy lövést adott le. Vagy azóta bárhol.
Akkor lásd kivel van dolgod, szerkesztett videó.

De komolyan mondom, hogy agyfaszt kapok egyesektől.
Kiszámolom a mese szórással a pontosságot és még ezek után is nekiálltok ideologizálni?

• Tetszik

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 491
66 633
113
Nem olyan régen tettem be, hogy mit tudnak a mai (2020-as!) legjobb izraeli lőszerek.
Ott egyetlen olyan lőszer van ahol azt állítják, hogy többynire 0.20 mil a szórása
Az összes többi nyíl 0.25
A HEAT jellemzően 0.30
Innentől kezdve miről beszélünk?

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 405
90 334
113
Ezen felül cuki, ahogy a teljes szóráskép méretét hiszed te annak, amit megadnak. Nem.
A teljes szóráskép a +/- 3a szigma.
De a CEP-et adják meg, ami +/- 0.686 szigma.

Mutattak egy lövés. Gondolod, hogy aznap ott csak egy hk, cska egy lövést adott le. Vagy azóta bárhol.
Akkor lásd kivel van dolgod, szerkesztett videó.

De komolyan mondom, hogy agyfaszt kapok egyesektől.
Kiszámolom a mese szórással a pontosságot és még ezek után is nekiálltok ideologizálni?
Ugyanarról a videóról beszélünk?

M

molnibalage

Guest
Nem olyan régen tettem be, hogy mit tudnak a mai (2020-as!) legjobb izraeli lőszerek.
Ott egyetlen olyan lőszer van ahol azt állítják, hogy többynire 0.20 mil a szórása
Az összes többi nyíl 0.25
A HEAT jellemzően 0.30
Innentől kezdve miről beszélünk?
Ez különösen mókás, hogy a fent betett angol teszt huzagolt lövegre vonatkozik.
Ha még igaz is, abból extrapolálni, amikor a világ MBT-nek úgy 90+ százaléka nem huazgolt löveggel bír...?

Érdekes egy tudományos megközelítés no...

Ugyanarról a videóról beszélünk?

Ezek szerint nem. Én az M1A2 lövészetről.
De ezt milyen érvelésre tetted be? Vagy csak érdekességnek?

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 405
90 334
113
Ez különösen mókás, hogy a fent betett angol teszt huzagolt lövegre vonatkozik.
Ha még igaz is, abból extrapolálni, amikor a világ MBT-nek úgy 90+ százaléka nem huazgolt löveggel bír...?

Érdekes egy tudományos megközelítés no...

Ezek szerint nem. Én az M1A2 lövészetről.
De ezt milyen érvelésre tetted be? Vagy csak érdekességnek?
Nézd meg,2700 méter feletti távra lő HE-vel emberek a célpontok és csak egyszer kell duplazni(elsőre leszed egy keresztbe mozgó motorost 3000 méterről).

• Vicces
M

molnibalage

Guest
De nem atomlőszerrel lő!És még mindig HE-vel 2700 méter fölé.Nem terület tüzet ez nagyon jól látszik a keresztbe mozgó cél példáján.
Nyílt terepen egy 125 mm-es repeszes lőszernek szerinted mennyi az ölőhatása egy álló cél ellen, ami nem fekszik?
Ha 10 méterrel mellélő, akkor is kampec. Ennyit meg bőven tud a löveg.

Ennek mi köze van egy pontcél APFSDS eltalálásval, ahol ha 5 cm-rel a cél mellett zúg el, akkor az okozott hatás = 0?

Te most tényleg azt vártad, hogy ez alapján azt mondjam, hogy nem igaz, amit írok?
Vagy mi?

Komolyan mondom...
a78fd0901670d036dd9f401c14613143.jpg

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 405
90 334
113
Nyílt terepen egy 125 mm-es repeszes lőszernek szerinted mennyi az ölőhatása egy álló cél ellen, ami nem fekszik?
Ha 10 méterrel mellélő, akkor is kampec. Ennyit meg bőven tud a löveg.

Ennek mi köze van egy pontcél APFSDS eltalálásval, ahol ha 5 cm-rel a cél mellett zúg el, akkor az okozott hatás = 0?

Te most tényleg azt vártad, hogy ez alapján azt mondjam, hogy nem igaz, amit írok?
Vagy mi?

Komolyan mondom...
a78fd0901670d036dd9f401c14613143.jpg
Nézd az emberkéket,nem lő mellé 10 méterrel.

M

molnibalage

Guest
Nézd az emberkéket,nem lő mellé 10 méterrel.
  1. Sehol nem írtam, hogy annyival lőtt. Ha annyival IS mellé menne, akkor is kill lenne.
  2. Kérlek vezesd le a távolságokat, hogy te mekkorát látsz, mert én ezt nem tudom megítélni.
  3. Azt viszont tudom, hogy ha pontosan céloz - ami nem lehetetlen - akkor mit akarsz ezzel a videóval igazolni?
Nem értem az egészet.
A videó megmutatja, hogy 30 mil szórással pontos célzással egy 125 mm-es repeszgránát naná, hogy elcsap álló embereket. Besz is baszna, ha nem.
Ha azt, hogy 2 km felett stabilan el lehet találni egy hk-t nyíllal, akkor röhögök. A fizika szerint nem lehet.

• Tetszik

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 491
66 633
113
Kérlek vezesd le a távolságokat, hogy te mekkorát látsz, mert én ezt nem tudom megítélni.

A videó alján elvileg írja a távokat, gondolom a lézer mérés alapján.
De szemre azért 4-5 méteres szórás minimum van lövésenként. És akkor még csak szemmel viszonyítok a tárgyak méretéhez.
Egy tipikus orosz repeszlőszerben van 3-3.5 kg RDX+alumínium por. Jah, meg 20 kg repesz....

Aki szerint ez kevés az nézze meg, hogy az Aranykéz utcában mit csinált 4 kg TNT:
20435361_0061355cf9bf2af66a1ee2c577b95266_wm.jpg

Egy 125 mm-s szovjet/orosz repeszlőszer ennél erősebb.....

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 405
90 334
113
  1. Sehol nem írtam, hogy annyival lőtt. Ha annyival IS mellé menne, akkor is kill lenne.
  2. Kérlek vezesd le a távolságokat, hogy te mekkorát látsz, mert én ezt nem tudom megítélni.
  3. Azt viszont tudom, hogy ha pontosan céloz - ami nem lehetetlen - akkor mit akarsz ezzel a videóval igazolni?
Nem értem az egészet.
A videó megmutatja, hogy 30 mil szórással pontos célzással egy 125 mm-es repeszgránát naná, hogy elcsap álló embereket. Besz is baszna, ha nem.
Ha azt, hogy 2 km felett stabilan el lehet találni egy hk-t nyíllal, akkor röhögök. A fizika szerint nem lehet.
Nem kell stabilan eltalálni.A harckocsiágyú nem mesterlövész puska.Nem elvárás az,hogy a sokat emlegetett 2000 méter fölött
mindent eltaláljon elsőre(igazából alatta sem*).Az nem baj ha 4 lőszer kell a lényeg a találat.A vedeó arra példa,hogyha 3000 méterre egy keresztbe mozgó motort HE-vel el lehet találn 1 lövéssel.
Márpedig ha a motor megy akkor a keresztbe mozgó harckocsi is menni fog 4 lövésből.
Mekkora egy keresztbe mozgó harckocsi?kb 6-8méter×2,3 méter?

*Bár a magyar hk zl. parancsnok azt mondta Leoparddal nincs értdlme álló helyzetben álló célra lőni mert 100% a találati arány.Ők Szomódon lőnek sokat ahol 1800 méterig lehet lőni ha jól emlékszem.

A videó alján elvileg írja a távokat, gondolom a lézer mérés alapján.
De szemre azért 4-5 méteres szórás minimum van lövésenként. És akkor még csak szemmel viszonyítok a tárgyak méretéhez.
Egy tipikus orosz repeszlőszerben van 3-3.5 kg RDX+alumínium por. Jah, meg 20 kg repesz....

Aki szerint ez kevés az nézze meg, hogy az Aranykéz utcában mit csinált 4 kg TNT:
20435361_0061355cf9bf2af66a1ee2c577b95266_wm.jpg

Egy 125 mm-s szovjet/orosz repeszlőszer ennél erősebb.....
Szemre én is azt mondom,hogy 4-5meter a szórás(segit az emberalak) minimum 2700 méteren HE-vel ami rohadt lassú és rohadt pontatlan.

gorkamorka

Well-Known Member
2021. május 13.
1 299
2 218
113
Kérlek vezesd le a távolságokat, hogy te mekkorát látsz, mert én ezt nem tudom megítélni.
Nem tűnt fel, hogy a GPSE kiírja a távolságot???! A legrövidebb is 2765 méter... Kár hogy már nem elérhető, volt egy másik hasonló videó is, ott volt valami ~3300m-es lövés is, telitalálattal.

De hogy más teszteket is nézzünk, azért a T-55AM2 itthon valahogy csak összehozta a 8/8-at 1600 méterről...

Amgúy meg, számításaid ide vagy oda, a valóság meg ez:
Rheinmetall_120mm_accuracy.jpg.9679495bc16c4aa70ffde368e6777042.jpg

Ajánlanám, hogy menj fel a tanknetre, oktasd ki az ottani harckocsizókat... de ne sértődj meg ha körberöhögnek.

És a görög teszt eredménye megvan kisebb távolságról? Ja, 17/20. Na, az nem egy lövésről, egy videó.
"Range 2000 m. Purpose - fixed shield 2.3 x 2,3 m. Shooting from the place - 10 shots, the projectile-armor-piercing.
T-80U test carried out in full, the percentage of damage - 80%, with two falling into the center of the target, 6 hits in the right loweredge of the target equations. After the shooting revealed a grade slip withintact 1G46 on the device built-in test equipment to 0,25 etc. Aboutplagued by adjusting alignment sight 1G46 on UVKV.Unfortunately, it happens ..."
És a vicc az, hogy ennél jobbat is tudott volna a T-80U éles lőszerrel, + ha normálisan be lett volna állítva az MRS.

"Range 2000 m. Purpose - fixed. Shield 2.3 x 2,3 m. Shooting tank in motion V= 40 km / h - 10 shots, shot - an armor-piercing.
Poluchenny result - the percentage of lesions - 30% (requirements committee-80%). After the shooting divestment marks the sight of 1G46 UVKV at 0.25 right up. Any adjustments in alignment withintact 1G46 on UVKV. Execution of the test re-manufactured Russian crew. Percentage of defeat - 20%. After the shooting divestment marks the sight of 1G46 UVKV at 0.25 right up."

Ismét, MRS hiba, mésrészt 40km/h az köztudottan túl sok a szovjet stabilizátoroknak... Ettől függetlenül MRS korrekció után egész tűrhető eredmények jöttek ki.
Ráadásul a tűzvezető számítógép a csőtengelydőlést is hibásan számította az egyik tesztnél.

Egy szó mint száz, ez nem a 2A46M löveg pontatlansága miatt volt!

Szóval jó lenne leállni a mítoszgyártással...

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

gorkamorka

Well-Known Member
2021. május 13.
1 299
2 218
113
*Bár a magyar hk zl. parancsnok azt mondta Leoparddal nincs értdlme álló helyzetben álló célra lőni mert 100% a találati arány.Ők Szomódon lőnek sokat ahol 1800 méterig lehet lőni ha jól emlékszem.
És a durva az egészben az, hogy ezt a lassú kumulatív gránáttal! Űrméret alattival még jobb a pontosság.

M

molnibalage

Guest
Nem tűnt fel, hogy a GPSE kiírja a távolságot???! A legrövidebb is 2765 méter... Kár hogy már nem elérhető, volt egy másik hasonló videó is, ott volt valami ~3300m-es lövés is, telitalálattal.

De hogy más teszteket is nézzünk, azért a T-55AM2 itthon valahogy csak összehozta a 8/8-at 1600 méterről...

Amgúy meg, számításaid ide vagy oda, a valóság meg ez:
Rheinmetall_120mm_accuracy.jpg.9679495bc16c4aa70ffde368e6777042.jpg

Ajánlanám, hogy menj fel a tanknetre, oktasd ki az ottani harckocsizókat... de ne sértődj meg ha körberöhögnek.

"Range 2000 m. Purpose - fixed shield 2.3 x 2,3 m. Shooting from the place - 10 shots, the projectile-armor-piercing.
T-80U test carried out in full, the percentage of damage - 80%, with two falling into the center of the target, 6 hits in the right loweredge of the target equations. After the shooting revealed a grade slip withintact 1G46 on the device built-in test equipment to 0,25 etc. Aboutplagued by adjusting alignment sight 1G46 on UVKV.Unfortunately, it happens ..."
És a vicc az, hogy ennél jobbat is tudott volna a T-80U éles lőszerrel, + ha normálisan be lett volna állítva az MRS.

"Range 2000 m. Purpose - fixed. Shield 2.3 x 2,3 m. Shooting tank in motion V= 40 km / h - 10 shots, shot - an armor-piercing.
Poluchenny result - the percentage of lesions - 30% (requirements committee-80%). After the shooting divestment marks the sight of 1G46 UVKV at 0.25 right up. Any adjustments in alignment withintact 1G46 on UVKV. Execution of the test re-manufactured Russian crew. Percentage of defeat - 20%. After the shooting divestment marks the sight of 1G46 UVKV at 0.25 right up."

Ismét, MRS hiba, mésrészt 40km/h az köztudottan túl sok a szovjet stabilizátoroknak... Ettől függetlenül MRS korrekció után egész tűrhető eredmények jöttek ki.
Ráadásul a tűzvezető számítógép a csőtengelydőlést is hibásan számította az egyik tesztnél.

Egy szó mint száz, ez nem a 2A46M löveg pontatlansága miatt volt!

Szóval jó lenne leállni a mítoszgyártással...
Azt megkérdezhetem, hogy az a német nyelvű ábra mit akar mutatni...?
A betett tesztlövészetek szórásképe 100%-ban visszaadta a modellemét...
Pl. a @Kurfürst által betett szovjet kép is.

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 989
20 311
113
Azt megkérdezhetem, hogy az a német nyelvű ábra mit akar mutatni...?
A betett tesztlövészetek szórásképe 100%-ban visszaadta a modellemét...
Pl. a @Kurfürst által betett szovjet kép is.
Találati esély 120 mm-es simacsövű löveggel. Tűzvezetési hiba nélkül számolva. Az Abgangsfehler-t nem értem, valami szakzsargon lehet.