BMPT-ről: én is ezt hallottam hogy Csecsenföldön, főleg Groznij ostrománál merült fel az igény egy támogató járműre. Szerintem egyébként teljesen hasznos eszköz, megvan a létjogosultsága egy nagyobb haderőben. Városi harcban mindenképp plusz támogatást ad, de pl Afganisztánban is jól jött volna a ruszkiknak.
-védettsége egy harckocsi szintjén van, együtt tud velük mozogni anélkül hogy nagyobb kockázat lenne benne ülni a tankokhoz képest (nem úgy mint egy ifv-ben)
-2 gépágyú és 4 rakéta=dupla tűzerő egy átlag ifv-hez képest.
Logisztikai probléma nem merülhet fel az oroszoknál, hiszen az alapja ugyanaz ami az mbt-jük, a gépágyú ugyanaz mint az ifv-iké, karbantartás-üzemben tartás szempontjából nem számítható +1 típusnak ami megbonyolítaná a dolgot.
Nekem az egyetlen hátrányának az tűnhet, ha kifogy a 4 rakéta, hiszen azt nem fogod harc közben pótolni. De ha választani kell, hogy 15 T-90-el vegyek be egy települést, vagy 10 T-90-el és 5 BMPT-vel, akkor inkább a másodikat szavazom meg (arány csak érzékeltetés). Mert olyan környezetben ahol páncélosok mellett ott lapul a romok között csomó géppuskafészek, atgm, rpg-sek, hsn löveg, apc, ifv anyámkínyja, akkor a lövészeimet jobban támogatja plusz néhány tank alapú ikergépágyú amivel folyamatosan tudod lőni az ellenség vélt vagy valós pozícióit, "puha" céljait (+4 rakéta is ott van), mint plusz ugyanannyi néhány rendes harckocsi. Vagy a csekélyebb tűzerejű és könnyebben kilőhető ifv-k.
Nyilván a 2 legfontosabb szárazföldi harcjármű a harckocsi és az ifv ez nem vitás, de egy nagy méretű seregben megvan a helye egy ilyen támogató járműnek is a mai viszonyok között, főleg ha az nem okoz logisztikai problémát. (Meg azért van különbség egy Relikt era-s, modern optikás-fegyveres orosz BMPT meg egy ukrán sufniban T-64 alapon gányolt valami között.)