Azért lett itt sok minden
Szerintem....:
1. Lehet a BMPT koncepcióját szeretni vagy nem szeretni, de ez önmagában nem minősíti a járművet.
2. A BMPT T-72B alvázon van. Már ennek a védelmi szintje is magasan meghaladja bármelyik rendszerben álló IFV védelmi szintjét a világon!
3. A jelenlegi BMPT-3 koncepció az biza Armata alvázas, annak a védelmi képességei még a harckocsik között is elég jónak számítanak, Szerintem alaptalan összemérni bármilyen IFV-vel.
4. Az aktív védelmi rendszerek (APS) sík terepen jók. A BMPT-nek nem azért nincs, mert nincs az oroszoknak ilyen rendszere, hanem azért nincs mert városban haszontalan vagy önveszélyes (pl. saját gyalogságra....)
5. Ebből kiindulva a nyugati IFV-k egyelőre csak tervezett APS rendszereit inkább hanyagoljuk.... majdnem lényegtelen, hogy van e nekik vagy nincs.
6. Innentől kezdve belátható, hogy RPG tűzben inkább melyik járműben ülnél vagy melyiket küldenéd előre.
7. A BMPT-1/2 esetén én egyenlőre csak a 30 mm-s gépágyúról tudok:
A BMPT-3 meg csak egy elképzelés az 57 mm-s kaliberrel.
Azt, hogy miért akartok bújkáló gyalogosra AHEAD-al lőni azt csak részben értem (láttam ilyen teszteket), de szerintem városi harcban nem annyira fontos.
Viszont!
A BMPT-3 esetén már erősen számolnak a légvédelmi szerepkörrel. Oda kell majd. Kb. 2 éve hallottam, hogy fejlesztik az oroszok a saját AHEAD lőszerüket, pont az 57 mm-s kaliberhez.
8. A T-90A harckocsi tűzvezetését le lehet szarozni, de azért gondoltam jelzem, hogy a Thales Catherin FC hőkamera van mindben....
3-5 ìm and 8-12 ìm spectral band, the proven solution for battlefield. Based on battlefield proven technolgies, CATHERINE Family allows Gunner's, Commander's and Land Recce to see at long range by night, also by day, in adverse conditions and through barriers vegetation, camouflage nettings.
www.thalesgroup.com
Gondolom ami a Leclerc harckocsiba jó, az a T-90A-ba már nem
9. De vissza az IFV-khez. A "Modern" nyugati IFV-k páncélzata szemből 30 mm-s gpu, oldalról 14.5 mm-s pct. lőszerek ellen véd. Ezt tudj a CV90 meg a K21 is. Mostanában lett divat a "túlpáncélozás" aminek én nem sok értelmét látom. Talán a PUMA a legjobban védett jelenleg, de még a németek sem állítottak annál vadabbat, mint, hogy kb. a T-72A szinjét tudja a Puma.
Ha bele gondolsz, hogy milyen nagy hombár a Puma a T-72-höz képest akkot ez egy szép eredmény kb. ugyan azzal a súllyal.
De ez még mindig nem a BMPT szintje.... (Ami legalább T-72B)
10. Azért én a Leopárd 2A7-től nem vagyok elájulva. Nem mondanám rossznak, hiszen nem az, de az a tipikus túlfejlesztett, túlárazott konstrukció. Az ésszerűség határát a Leopárd 2A6-al szerintem már régen elérték a németek.
11. A relikt az nem egy 80's évekből itt maradt ERA. Az egy új fejlesztés. Valószínűleg igen hatékony is.
A mai pct. fegyverek nagy része egyelőre a Kontakt-5-el se nagyon bír el, pedig az tényleg a 80's évek vége.