Harckocsik harctéri alkalmazása

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 508
66 686
113
Szerintem mar ugyanazt, mint a mai, ti. mindenhol csak ATTICA 3rd gen neven emlegetik.

2001 környékén állt szolgálatba a Leopárd 2A6.
Erős kétségeim vannak a felől, hogy full HD hőkamerával nyomták.....

A linkelt pdf-ben pedig semmilyen kérdésemre nem kaptam választ....
"Mit is tudott a Leopárd 2A6 hőkamerája akkoriban? Milyen felbontást, milyen nagyítást, milyen garantált célazonosítási távolságot?"

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 432
90 373
113

"Mit is tudott a Leopárd 2A6 hőkamerája akkoriban? Milyen felbontást, milyen nagyítást, milyen garantált célazonosítási távolságot?"
Nem is 2001-es A6-ról beszélünk. Leírtam, hogy 2011 3.gen. Attica...

• Tetszik
Reactions: Pogány
K

kamm

Guest
Hat, a BW szamara, esetleg. Kulfoldre biztosan kesobbre tennem.
A felbontas nem feltetlenul kotodik a generaciohoz, ha a szenzor korabban mar eleve tudta, de a kovetkezo lepcso avagy a display driver nem, akkor az lehetett alacsonyabb...
Arra igen, hogy mar az elozoeknel is "third-gen" ATTICA van emlegetve...

Szerintem ebbol nagyon keves lett azota is nyilvanos, anno meg termeszetesen mind titkos adatnak szamitottak.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 432
90 373
113
Ami érdekes itt az a PERI-R17A3 L4. Na erről annyi infó van mint az RTWL-ről azaz semmi.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 508
66 686
113
de a parancsnok kisebb teljesítményű PERI-R17A3 optikája ezt tudja: 768×756-os felbontás, 8×-os zoom. Egy 2,3×2,3 m-es célt esetén 11km az észlelési távolság és 5km az azonosítási távolság.
Ez ugyan az, mint amit a SOSNA tud vagy a francia Leclerc....
Amúgy:
"újítás, hogy a parancsnok Peri R–17 optikája hőképalkotó kamerát kapott, így az előző változatoktól eltérően, amelyek csak a látható fény tartományában működtek, a 2A5 változatnál lehetővé vált az éjjellátó üzemmód használata."
Ha a cikk szövege hiteles akkor a Leopárd 2A5-ig nem volt hőkamera a Peri-17 rendszerben....

Nem is 2001-es A6-ról beszélünk. Leírtam, hogy 2011 3.gen. Attica...
Bár az igaz, hogy, 2011-ben már A6M és M+ néven futott az aktuális verzió.

Ez nagyon nem mindegy amúgy....
Csak mert ez alapján a Leopárd 2A6 hőkamerája nem biztos, hogy jobb volt, mint a Leclerc XXI é vagy a T-90A-é, ugyanis itt a 2000's évek eleji csúcstechnikáról beszélünk.
Még jó, hogy 10 évvel később már jobb technika volt az A6M-ben!

Arra igen, hogy mar az elozoeknel is "third-gen" ATTICA van emlegetve...
Lásd. fentebb vagy úgy bármikor. A németeknél csak az osztrákok profibbak a marketinges utólagos történelem hamisításban.
Nem mindegy, hogy A6 vagy A6M....

Szerintem ebbol nagyon keves lett azota is nyilvanos, anno meg termeszetesen mind titkos adatnak szamitottak.

Már bocsi, de akkor mi alapján fikázunk?
Miből gondoljuk egyáltalán, hogy mondjuk a T-90M-ben pl. ugyan az a hőkamera , mint a T-90A-ban, vagy a T-72B3-ban ami egy elég aránytalanul elbaszott valami....
Attól, hogy pl. a T-72B3-ba a 20 éves francia eredetű hőkamera kerül még közel sem biztos, hogy a T-90M is azt kapja...
Nem hiszem, hogy oroszéknál 20 éve áll a világ. Akkorban megvették a világ egyik legjobb hőkameráját és arra alapozva haladtak tovább. Én így látom.
Az meg, hogy mibe mi kerül inkább pénz meg lobbi kérdése.

T

Törölt tag

Guest
Miből gondoljuk egyáltalán, hogy mondjuk a T-90M-ben pl. ugyan az a hőkamera
Amúgy kalina tűzvezérlőrendszer van benne, hogy a hőkamerát is cserélték-e nem tudom.

Lásd. fentebb vagy úgy bármikor. A németeknél csak az osztrákok profibbak a marketinges utólagos történelem hamisításban.
Már írtam korábban, leírom megint. Valahol mocsokmód idegesítő, hogy ha most ráhegesztenek egy trophyt az A7re, akkor onnantól vita nélkül minden egyes nyugati Leo2esen 1979 óta volt aktív védelmi rendszer.

T

Törölt tag

Guest

2021-08-02-22-07-48-Window.jpg

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 432
90 373
113
Ez ugyan az, mint amit a SOSNA tud vagy a francia Leclerc....
Amúgy:
"újítás, hogy a parancsnok Peri R–17 optikája hőképalkotó kamerát kapott, így az előző változatoktól eltérően, amelyek csak a látható fény tartományában működtek, a 2A5 változatnál lehetővé vált az éjjellátó üzemmód használata."
Ha a cikk szövege hiteles akkor a Leopárd 2A5-ig nem volt hőkamera a Peri-17 rendszerben....

Ez nagyon nem mindegy amúgy....
Csak mert ez alapján a Leopárd 2A6 hőkamerája nem biztos, hogy jobb volt, mint a Leclerc XXI é vagy a T-90A-é, ugyanis itt a 2000's évek eleji csúcstechnikáról beszélünk.
Még jó, hogy 10 évvel később már jobb technika volt az A6M-ben!

Nem mindegy, hogy A6 vagy A6M....

Már bocsi, de akkor mi alapján fikázunk?
Miből gondoljuk egyáltalán, hogy mondjuk a T-90M-ben pl. ugyan az a hőkamera , mint a T-90A-ban, vagy a T-72B3-ban ami egy elég aránytalanul elbaszott valami....
Attól, hogy pl. a T-72B3-ba a 20 éves francia eredetű hőkamera kerül még közel sem biztos, hogy a T-90M is azt kapja...
Nem hiszem, hogy oroszéknál 20 éve áll a világ. Akkorban megvették a világ egyik legjobb hőkameráját és arra alapozva haladtak tovább. Én így látom.
Az meg, hogy mibe mi kerül inkább pénz meg lobbi kérdése.

Ne ferdíts szándekosan! A HL130 meg a SOSNA U az iranyzó optika a PERI meg parancsnoki. Az irányzó optikák mindig jobbak mint a parancsnokik. Tehát a francia meg az orosz iranyzó optika tudja azt 2021-ben amit a német parancsnoki optika tudott 2011-ben. Ne beszélj már nekem arról, hogy ez ugyan az...

• Tetszik
Reactions: endre and Pogány

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 432
90 373
113
Én végig arról beszeltem, hogy 2011, ott tévesztettem, hogy nem A6M -et írtam, de az évszám azt tökéletesen egyértelmű volt azért, mert leírtam és azért mert PERI R-17A-ról és 3.gen. Atticáról írtam.

• Tetszik
Reactions: endre and Pogány

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 508
66 686
113
Ne ferdíts szándekosan!

Nem ferdítek. Te nem hozol érdemi infót. Neked kellene bizonyítani amit állítasz.
Hpasp hozta eddig az egyetlen értékelhető infót az ügyben. Ott van, hogy milyen nagyítást tud az adott rendszer.

Az irányzó optikák mindig jobbak mint a parancsnokik.

Miben? Nagyításban? Abban igen!
De más bennük a hőkamera ha van mindkettőben? Erre van forrásod?

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 508
66 686
113
Amúgy kalina tűzvezérlőrendszer van benne, hogy a hőkamerát is cserélték-e nem tudom.

Talán a T-90AM-ben jelent meg először a Kalnina, ott még a T-90A optikai rendszereivel.
De nem tudom milyen kamerát kapott a T-90M.

Már írtam korábban, leírom megint. Valahol mocsokmód idegesítő, hogy ha most ráhegesztenek egy trophyt az A7re, akkor onnantól vita nélkül minden egyes nyugati Leo2esen 1979 óta volt aktív védelmi rendszer.

Sokszor ezt érzem én is. Leopárd 1-nél is ment ez a játék, meg a Leopárd 2-nél is.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 432
90 373
113
Nem ferdítek. Te nem hozol érdemi infót. Neked kellene bizonyítani amit állítasz.
Hpasp hozta eddig az egyetlen értékelhető infót az ügyben. Ott van, hogy milyen nagyítást tud az adott rendszer.

Le is írtqm az erdemi infódat. A PERI R173 tudja azt ami a HL130 vagy a SOSNA U. Az érdemi különbség csupán annyi, hogy az előbbi parancsnoki az utóbbi 2 meg irqnyzó optika...

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 432
90 373
113

Hülyeség nagyobb nagyítást adni azonos felbontás mellett mert rossz lesz a kép. Nem azért 8× a PERI R-17A3 mert akkora zoomra képesek a németek, hanem, mert olyan kis méretben mint ez a műszer ezt tudták 2011-ben kihozni. De az egy 96 kg-s valami mindenestől! Sem hűtést sem semmit nem tudsz belerakni jelentőset mert nem csak marha könnyű hanem nagyon kicsi is. Na az EMES-nél sem hely sem tömegkorlát nincs.

T

Törölt tag

Guest
Talán a T-90AM-ben jelent meg először a Kalnina, ott még a T-90A optikai rendszereivel.
De nem tudom milyen kamerát kapott a T-90M.
Amit találtam (orosz wiki) https://ru.wikipedia.org/wiki/Калина_(система_управления_огнём)
az alapján Sosna-u
Csak ami nem tiszta, hogy a sosna-u változott-e.
Más források alapján azt gondolom igen.
Ebben ugyanis frissített Sosna-Uról ír.

De amúgy az a cuki, hogy ezek szerint a nyugatiak tök hülyék, hiszen dollármilliárdokat költöttek arra, hogy a leopard/M1A2 stb hk-ikat reszelgessék, beleértve a védelmet, tűzvezérlést, fegyverzetet és kb mindent, egy olyan HK-ért, ami már a leoA5-höz képest is ipari hulladék, mindezt drasztikusan csökkenő katonai költségvetés mellett...

• Tetszik
Reactions: fip7

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 432
90 373
113
Amit találtam (orosz wiki) https://ru.wikipedia.org/wiki/Калина_(система_управления_огнём)
az alapján Sosna-u
Csak ami nem tiszta, hogy a sosna-u változott-e.
Más források alapján azt gondolom igen.
Ebben ugyanis frissített Sosna-Uról ír.

De amúgy az a cuki, hogy ezek szerint a nyugatiak tök hülyék, hiszen dollármilliárdokat költöttek arra, hogy a leopard/M1A2 stb hk-ikat reszelgessék, beleértve a védelmet, tűzvezérlést, fegyverzetet és kb mindent, egy olyan HK-ért, ami már a leoA5-höz képest is ipari hulladék, mindezt drasztikusan csökkenő katonai költségvetés mellett...
Nem azért fejlesztenek mert T-90 vagy bármi más. Azért fejlesztenek, hogy fenntartsák a képességet és mert ez termeli a profitot.
Ha jobban megnézed pl az amerikaiak nem is nagyon erőltetik a harckocsifejlesztést, náluk a légierő fejlesztése az ami viszont nagyon pörög, holott az F-22 óta igazából tök felesleges ez a dolog a te olvasatod szerint.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 432
90 373
113
Vizsgáld meg a számokat... A németeknek van ha jól emlékszem 350db harckocsijuk (vagy kicsit kevesebb) aktív szolgálatban az oroszoknak pedig nagyjából 3200-3500db.
Oké ebből a 3200-3500 körüli számból minimum 1000-1500db T-72B, nagyjaból 1000db T-72B3 és a maradék valamilyen T-80 vagy T-90. Ezt a mennyisegi fölényt kizárólag úgy van esélyed kompenzálni, ha neked sokkal modernebb harckocsijaid es sokkal képzettebb harckocsizóid vannak. Tehát ha csak a számokból indulunk ki akkor már meg is találtuk az okát a folyamatos fejlesztésnek.

T

Törölt tag

Guest
Vizsgáld meg a számokat... A németeknek van ha jól emlékszem 350db harckocsijuk (vagy kicsit kevesebb) aktív szolgálatban az oroszoknak pedig nagyjából 3200-3500db.
Oké ebből a 3200-3500 körüli számból minimum 1000-1500db T-72B, nagyjaból 1000db T-72B3 és a maradék valamilyen T-80 vagy T-90. Ezt a mennyisegi fölényt kizárólag úgy van esélyed kompenzálni, ha neked sokkal modernebb harckocsijaid es sokkal képzettebb harckocsizóid vannak. Tehát ha csak a számokból indulunk ki akkor már meg is találtuk az okát a folyamatos fejlesztésnek.
Az egész logikád ott bukik meg, hogy sokkal többet hoz a gazdaságodnak, sokkal kevesebb befektetéssel, ha legyártasz még 500 leo2 A5öt, amihez képest mint tudjuk még a T-90M is ipari hulladék. Márpedig ugye kapitalizmusban 1 üzbég szum plusz haszonért eladod anyádat is...

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 432
90 373
113
Az egész logikád ott bukik meg, hogy sokkal többet hoz a gazdaságodnak, sokkal kevesebb befektetéssel, ha legyártasz még 500 leo2 A5öt, amihez képest mint tudjuk még a T-90M is ipari hulladék. Márpedig ugye kapitalizmusban 1 üzbég szum plusz haszonért eladod anyádat is...
A gazdaságnak egyszeri bevételként valóban. De a németeknél is az a baj mint itthon csak más léptékben: létszámhiánnyal küzd a BW. Egész egyszerűen hiába vesznek +500db Leopardot nem lesz aki használja.

• Tetszik
Reactions: aquarell and endre