K
kamm
Guest
Ebből a svajcit először megnyete, majd kizárták, végül az amerikaiak san palira vettek a svájciakat a "szimulátor olcsó és elég, ne akarj annyit repülni az F-35tel" szlogennel.Nehéz kérdés, ugyanis a Gripen sikertelensége (sorozatosan bukott tenderek / piacok - szlovák, bolgár, horváth, Svájc, románoknál meg csak fel sem merült,

Bolgaroknal szinten nyeresre allt, majd kegjelent az amerikai politikus és kilóra megvette (ill be is fenyitette) a politikai vezetést.
A szlovákoknal is tervben volt, majd a helyi politika miatt szoba sem jöhetett az, ami nálunk meg a cseheknél van.
A horvátoknál szerintem hülyeség volt a C/D ajanlgatni, de ahogyan a szlovak keg a blgar vasarlasok is ,a horvát is operettlegiero, teljesen mindegy.
A braziloknal evtizedekre elore biztos az E jövője és elég vilagosna megmondták, lesz naluk legalabb 70-80 belőle - az egyedul tobb mint az előbb emlitett megumbuldalt kisrendelesek lettek volna osszesen.
A svedeknel ugyanannyi lesz kb, mint a braziloknal, a csehek is szerintem végül két szazadra upgradelnek...
Mindez a mi 2 szazadunkkal egyutt hirtelen 200+ gép körül jár a következő 5-10 év alatt - fogalmam sincs, mitol kellene tartani...
Ezt te megmondod honnan is, Kőbánya-Alsorol...? És ha igen, akkor konkrétan milyen nem publikus információkból...?és szerintem finn tenderen sem áll jól így a széna)

Ennek se füle, se farka - ki beszélt itt Gripen eladásról?ugyancsak megkérdőjelezi hogy mi ebből hogyan is tudnánk ipari együtt működést összehozni (akár ez is betehetett az AERO üzletnek). Kinek adnánk el? Nagyon úgy nézz ki hogy a Gripen E/F csak Braziliánál és a Svédeknél lesz! Nincs piaca.. (amúgy mondom ezt úgy hogy szeretem a Gripent és szívesen láttam volna a sikerét)! Ha viszont így van hogy kétes az ipari ellentételezés vagy legalábbis az ipari beszállító láncba való belépés akkor nem lehet hogy mégis csak jobb lenne az F35 “átmenetileg” amíg betudunk valahogy máskép lépni az FCAS / Tempest programba majd valahogyan, ezzel is megtartva a légi fölényünket ami most majd elillan a környező F16 / Rafale beszerzésekkel?