De volt új ágyú is hozzá? Mert ez a lényeg.A 3BM42 egy 1985-ös lőszer. Akkor modern volt.
Nem gondoltam, hogy a lengyelek képességét meghaladja a dolog a 2000-s évek után, főleg, hogy volt PT-91 programjuk.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
De volt új ágyú is hozzá? Mert ez a lényeg.A 3BM42 egy 1985-ös lőszer. Akkor modern volt.
Nem gondoltam, hogy a lengyelek képességét meghaladja a dolog a 2000-s évek után, főleg, hogy volt PT-91 programjuk.
Hát a gyártó oldala szerint a twardyban 2A46-vanA 3BM42 egy 1985-ös lőszer. Akkor modern volt.
Aha. Szóval ha van 3-4000 db közötti nehéz tankod akkor az ritka, mint a fehér holló.A valóságot tagadod!
Az újabb ágyú kilőtt minden régebbi lőszert, csak a régebbi ágyú nem lőtt ki újabb lőszereket.Akkor az új típusoknál a visszafelé komp. sem volt meg,
Csőnyomás értékek esetleg vannak / MJ értékek?
Hát a gyártó oldala szerint a twardyban 2A46-van
https://bumar.gliwice.pl/en/strefa-militarna/o/czolg-pt-91a-twardy
Olvasd el a táblazatot amit beraktak. Lófasz volt nem 4000db.Aha. Szóval ha van 3-4000 db közötti nehéz tankod akkor az ritka, mint a fehér holló.
Érdekes egy valóság ez...
Akkor nincs BM42...Hát a gyártó oldala szerint a twardyban 2A46-van
https://bumar.gliwice.pl/en/strefa-militarna/o/czolg-pt-91a-twardy
Olvasd el a táblazatot amit beraktak. Lófasz volt nem 4000db.
Csak a 2A26 változatok vannak limitálva, de azok is tüzelhetnek mindent 3VBM11-ig és az alatt. Az öregebb töltőszerkezeteknek asszem 640mm-es lövedékhossz a maximuma.A Szovjet harckocsi lövegek a szerencsétlen töltőberendezés miatt csak adott típusú nyíllövedéket tüzelhették.
Nem úgy volt mint nyugaton, ahol ha kijött a (nagyobb L/D arányú) M829A1 akkor azt csak simán bemálházták, a szovjeteknek a töltőberendezés miatt korlátolt hosszúságú nyilhosszhoz nagyobb nyomású kivető töltet kellett, ami újabb ágyútípust eredményezett.
A hetvenes években szinte pár évente jöttek ki az újabbnál újabb 125mm-es ágyútípusok és a velül lőhető lőszerek.
![]()
A 2A46-osok nincsenek limitálva. Szvinyec-ig mindent tüzelhetnek.
...Bazd+ dudi
Nem tűnt fel, hogy nincs 1946 a táblázatban amikor még gyártották az IS-3-at?
1945-ig szól a táblázat. A következő meg 1947-től.... Hiányzik egy év!
Azt mondtam, hogy az IS-3+T-10 összesen volt KB 4000 db.
A T-10-ből az 1500 db biztos.
IS-3-ból az én forrásom 2300 db-ot ír.
Csak az a kérdés, hogy hol....
Nem érted, hogy a 4000 is marginalis? Volt vagy 30.000 harckocsijuk ember.
Engem érdekel a dolog. Forrásod van rá?
Már a 60-as években sem tekintettek a harckocsizó csapatok fő csapasmerő erejeként a nehéz harckocsikra. Amennyire én tudom nem is harckocsizó hanem gyalogos magasegysegeknek voltak nehéz harckocsi ezredei.Csak az a kérdés, hogy hol.
Tudod az az egyszeri M60 parancsnokon nem segít, hogy a szovjet harckocsiknak csak 1/6-od része T-80-as, mikor annak a 80% , vagy 2500 (hasra ütés szerűen) darab az NDK-ban állomásozik éppen.
Valahogy így lehetett a nehéz harckocsikkal is.
Azért abban semmi meglepő nincs, hogy német metallurgia magasabb szintű mint a szovjet/orosz.Sajnos méltatlanul kevés szó esett eddig a szovjet harckocsi lövegek fejlesztéséről, pedig érdekes topic ez is.
2A46 által maximálisan elviselt töltényűri nyomás az 510MPa.
15°C-on egy kumulatív gránát 232MPa nyomást, egy repesz-romboló gránát 294MPa nyomással terheli a töltényűrt.
Elvileg a fentiekből 1000 lövést lehet leadni (mielőtt elfogy a cső), de 900 lövés után már semmit sem találsz el vele.
A BM9 kilövése a fentiekkel szemben 400MPa nyomást okoz 15°C-on, 50°C-on ez 500MPa.
A cső kopása miatt max 250 lövést lehet vele leadni.
Ezzel jöttek az MN harckocsijai 79-ben.
BM15 és BM22 nehezebb lövedék, ami a BM9-hez képest hasonló nyomást (ugyanaz a kivetőtöltet), viszont sokkal jelentősebb csőkopást eredményez.
Max 200 lövést lehet velük leadni.
1987-től exportálták a BM15-öst (mi nem vettünk), a jugók M88-néven licenszben is gyártották.
BM22-est a hidegháború végéig tudtommal nem exportálták.
2A46M által maximálisan elviselt töltényűri nyomás az 650MPa.
BM26/32/42 lőszerek erősebb töltettel 15°C-on 555MPa töltényűri nyomással kerülnek kivetésre, ami 50°C-on eléri a 637 MPa-t.
(szóval ki lehet biztosan lőni a 2A46-ból is a BM42-est szibériában, -50°C-on)
Ezekkel is csak max 200 lövést lehet leadni.
Érdekességként az Rh120-as DM13-assal 21°C-on 510 MPa, töltényűri nyomással üzemel.
Csak az eredeti állításod az volt, hogy a szovjetek nem igazán tudtak nehéz hkt csinálni, mert a motor és a hajtáslánc, meg logisztika.Már a 60-as években sem tekintettek a harckocsizó csapatok fő csapasmerő erejeként a nehéz harckocsikra. Amennyire én tudom nem is harckocsizó hanem gyalogos magasegysegeknek voltak nehéz harckocsi ezredei.
Azért abban semmi meglepő nincs, hogy német metallurgia magasabb szintű mint a szovjet/orosz.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..