Szerintem azért kicsik és könnyűek mert az olcsóbb
LOL. A harckocsi nem azért drága mert sok acél van benne
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Szerintem azért kicsik és könnyűek mert az olcsóbb
Nem, valóban nem. De a nagy harckocsi erős motort igényel, olyanjuk meg nem nagyon volt. A nagy harckocsi továbbá több páncélt is igényel ami nem csak acél a 60-as évek vége óta. A nagy harckocsi ha azt feltételezzük, hogy hasonlóan védett mint a kicsi akkor nehezebb is tehát mozgatni is bonyolultabb, hogy ne mejek messzire, nem olcsó lecserélni a szovjet haderő összes pontomját és hadihíd készletét.LOL. A harckocsi nem azért drága mert sok acél van benne
Nem, valóban nem. De a nagy harckocsi erős motort igényel, olyanjuk meg nem nagyon volt. A nagy harckocsi továbbá több páncélt is igényel ami nem csak acél a 60-as évek vége óta. A nagy harckocsi ha azt feltételezzük, hogy hasonlóan védett mint a kicsi akkor nehezebb is tehát mozgatni is bonyolultabb, hogy ne mejek messzire, nem olcsó lecserélni a szovjet haderő összes pontomját és hadihíd készletét.
Ez egy jó elmélet addig a pontig amíg nem tudsz arról, hogy több ezres darabszámban rohangásztak nehéz harckocsik a szovjetunióban az 50's és a 60's években.
A legutolsó ilyen tank a T-10/T-10M volt , 50 tonnás súllyal. Miből gondolod, hogy nem volt hozzá pontom híd? Meg ilyen vad dolgokat?Т-10 — Википедия
ru.wikipedia.org
Az elője az IS-3 is 49 tonna volt.... A kis darabszámban (260 db) IS-4 meg 60 tonnás volt....
Gyakorlatilag a szovjetuniónak ugyan annyi nehéz tankja volt, mint a NATO-nak!
Azok sem voltak túl nehezek. T-10-ből volt sok és még 55 tonna sem volt. Egyebkent a 60-as években már erőteljesen csak voltak a nehéz harckocsik a szovjeteknél is. Az IS-7 azért nem allt szolgálatba, mert feleslegesen volt nehéz...Ez egy jó elmélet addig a pontig amíg nem tudsz arról, hogy több ezres darabszámban rohangásztak nehéz harckocsik a szovjetunióban az 50's és a 60's években.
A legutolsó ilyen tank a T-10/T-10M volt , 50 tonnás súllyal. Miből gondolod, hogy nem volt hozzá pontom híd? Meg ilyen vad dolgokat?Т-10 — Википедия
ru.wikipedia.org
Az elője az IS-3 is 49 tonna volt.... A kis darabszámban (260 db) IS-4 meg 60 tonnás volt....
Gyakorlatilag a szovjetuniónak ugyan annyi nehéz tankja volt, mint a NATO-nak!
Azok sem voltak túl nehezek
Egy 50-55 tonnás harckocsi az nem különösebben nehéz.What?
A centurionból készült annyi, mint az IS-3/T-10 sorozatból, a centurion 51 tonna volt, az IS-3 49 tonna, a T-10 meg 50 tonna.
Az M103 59 tonna volt, készült belőle 300 db, a brit Conqueror meg 65 tonnás volt, de csak 185 db készült belőle.
Az IS-4 60 tonnás volt és készült belőle 258 db.
Tény, hogy nem az IS-4 volt az általános, de nyugaton se volt az ami ilyen súlyt nyomott!
Az IS-3-ból meg a T-10-ből összesen kb. 4000 db készült!
Ez kb. azonos darabszám, mint a brit centurion 4400-as darabszáma.
Az se igaz, hogy az SZU-ban a 60's években kikoptak volna a nehéz harckocsik. A T-10-t 1966-ig gyártották.
Az 1970's években kezdtek visszaszorulni a T-64/72 miatt. (A T-10M papíron 1993-ban került ki a szolgálatból, de ez nem releváns, tartalék volt csak)
Addig a T-55/62 mellet használták ezeket.
Az IS-3-ból meg a T-10-ből összesen kb. 4000 db készült!
Ez kb. azonos darabszám, mint a brit centurion 4400-as darabszáma.
És mióta a mennyisége határozza meg valaminek a kategóriáját? Mert így sikerült eljutni ide.A valós számik tükrében meg inkább hagyd is ezt az egészet. Ha 4000 lett volna az is kevés lett volna szovjet viszonylatvan, de így meg...
Ellenben a Leopárd 2A4-et lazán kilövi egy 3BM42-s lövedék, ami a 80's évek szovjet műszaki színvonala. (Akkor mondjuk high-tech cucc volt)
Gondolom a lengyelek is rendelkeznek a 3BM42-vel vagy hasonlóval.
Innentől számomra nem hihetetlen a sztori.
De engem is nagyon érdekelne egy konkrét forrás.
A Twardy-k nem kaptak újabb löveget?No erre bizony érdekelne egy hitelesebb forrás*, mert a lengyel T-72M1 510MPa maximális nyomásra méretezett töltényűrét, szerintem szét is vetette volna a BM42-höz tartoző 15°C-on is 555MPa töltényűri nyomást előidéző Zh63 kivetőtöltet.
*A VSz 1979-ben a BM9, majd 1987-től a BM15 lőszert kapta csak meg a 2A46-os harckocsi löveghez...
A mennyiség annak kapcsán jött elő, hogy elméletem szerint azert kicsik és könnyűek a szovjet harckocsik, mert így lehettek olcsók. Erre jött fip a szovjet nehéz harckocsikkal... de mint kiderült marginális mennyiség volt belőlük.És mióta a mennyisége határozza meg valaminek a kategóriáját? Mert így sikerült eljutni ide.
Lényegében azért nem vagy hajlandó egy kategóriát annak hívni, mert az ultima érved az, hogy kevés készült belőle.
Értem. Tehát, mivel a B-2-ből kevés készült, ezért nem lehet interkont bombázó, mint a B-52...
Ki adott volna új löveget?A Twardy-k nem kaptak újabb löveget?
A szlovákoknak is van egy nagyobb töltényűri nyomást bíró újabb lövegük szóval.Ki adott volna új löveget?
Vettek a lengyelek?A szlovákoknak is van egy nagyobb töltényűri nyomást bíró újabb lövegük szóval.
Ez az, hogy nem tudom, de mivel saját lőszert is akartak/akarnak fejleszteni az meg értelmes löveg nélkül nem megy nem hinném, hogy ne nyúltak volna hozzá. Azt tudom, hogy amit a malájoknak eladtak kapott új löveget.Vettek a lengyelek?
Na igen, ez meg a masik fele, hogy van-e rendszerben értelmes lőszerük hozzá.Ez az, hogy nem tudom, de mivel saját lőszert is akartak/akarnak fejleszteni az meg értelmes löveg nélkül nem megy nem hinném, hogy ne nyúltak volna hozzá. Azt tudom, hogy amit a malájoknak eladtak kapott új löveget.
Hát persze*...
Erre jött fip a szovjet nehéz harckocsikkal... de mint kiderült marginális mennyiség volt belőlük.