Harckocsik harctéri alkalmazása

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 090
78 583
113
Találtam egy érdekes táblázatot. A táblázat a magyarországi harcok idején mutatja meg az egymás ellen bevetett harckocsik kölcsönös harcértékét szemtől szembeni harc esetén ( a táblázat kizárólag a technikát vizsgálja, nem jelenik meg benne a harckocsizók kiképzettségbeli különbségei)

Párduc vs T-34/85 +3 a Párducnak.
Párduc vs IS-2 +2 a Párducnak.
Pz IV vs T-34/85 -3 a Pz IV-nek.
Pz IV vs IS-2 -3 az Pz IV-nek.
Tiger B vs T-34/85 +3 a Tiger B-nek.
Tiger B vs IS-2 nem kerültek harcérintkezésbe!

+ jel: fölény
- jel hátrány
1 gyenge
2 közepes
3 jelentős
Tehát a Pz IV jelentős hátrányban volt a T-34/85-el szemben

A táblázat forrása egy nagyon hosszú nevű írás, ha nem muszáj nem pötyögném be a 2 sor német szöveget.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 597
56 349
113
Nyugodtam írd meg neki is ezeket.

A T-64, a T-80 és a Leopárd 2 alá írtam. Sőt betettem neki a szórás képes kalkulációdat is azt se értette. Nem tudja konkrétan, hogy mi az a szórás kép.
Azt mondta azonos korszakból származó tankok esetén mindig a nyugati tankok győztek. Mondom Irak-Iráni háború? Azt se tudta van ilyen XD
Meg azt mondta, hogy a T-64-esnek nem lehet 500 mm körüli vastagságú a torony páncélja, mert ha olyan vastag lenne nem tudnának beszálni a tankba XD
Szerinte minden modern tank manuális töltős, mert az automata töltő tévút.
Mondom neki Type-10, K2, Leclerc, T-90...
Válasz: De a Leopárd 2 nem az XD
Mondom az 80's évek.
Erre: Most vettünk újjonnan.... XD
Hát igen :D

A videói alatt végig lehet olvasni a sok okosságot. Szörnyű.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 090
78 583
113
1. Arra hivatkozik, hogy a szerző hibás táblázatott készített, erre 5:25-nél ő is hibás adatokat ad meg, fölcseréli a két oszlopot.

2. 5:29 -nél a PZ IV 25 tonnával közepes tank, a Tigris 57 tonna nehéz.
Ott a Panther 45 tonnával, ami második vh-s mérce szerint nehéz tank. Nehezebb, mint egy T-72 vagy T-64-s.... pedig erősen híztak a kategóriák azóta.

3. Ugyan ennél kritizálja a szerzőt a magyar tankokért, de ő beteszi az E-100-at meg a Maust XD

4. 5:40. "A Panzer IV csak kisegítő feladatokat látott el" Vizet hordott vagy mi? :)

5. Hatodik perc. Ismét kamu. Nem közepes tankok helyet lett abban az értelmben, hogy egy új közepes tank. Abban az értelemben lett helyettük, hogy védekező harcban a nehezebb páncélzat és nagyobb tűzerő elsődleges. Így nehéz harckocsikra álltak át a közepes helyet.

6. 6:26. A centurion semmennyire sem kortársa a Panthernek. E mellet sosem sorolák be közepes harckocsinak, hanem elsődleges harckocsi volt. Ezzel váltottak volna mindent is. Konkréta Britek a Centurion után csak nehézharckocsikat építettek, fő harckocsi típusként.

7. 6:30- Rosszul véled. A Párduc nehéz harckocsi volt, csak súlyra könnyebb volt mint a Tiger. A szovjet KV I nehézharckocsi pl. 48 tonna volt. A 45 tonnás Párduc meg közepes? :)

8. 9:08- Csak olyan útvonalon vetették be a Tigert ahol nem akad el.... :D :D :D :D

9. 9:30 " A Tiger hatékonysága csak a háború végén csökkent pl. Kurszki csata" XD :D
Ahol a szemét szovjetek körbe vették és szétlőtték őket. Micsoda alja banda ez.... XD

10. tizedik perc. JSZ-3-ról okoskodik, miközben a JSZ-2-ről mélyen hallgat....

11. 11:20 - Tiger azért volt a legjobb harckocsi, (kapaszkodjatok meg) mert a német propagandának hála "legendás" lett :D

12. KV-2-nél húszszor leírja, hogy megbízhatatlan. Bezzeg a Tigris XD

13. JSZ-3 vs. Mause. Előbbi sorozatgyártott működő eszköz, utóbbi 1 db protó ami normál talajon elsüllyed. Szerinte a Mause jobb :rolleyes:

14. A sebesség nem fontos.... Szerinte. Igaz erről a világ összes harckocsi tervezőjét elfelejtették tájékoztatni.

Molni, engem egy dologról sikerült csak meggyőzni. Mégpedig arról, hogy ez a csávó nem csak a modern tankokkal kapcsolatban van vakon, de úgy összességében a józan ésszel si hadilábon áll. Olyan szinten elfogult, hogy az már fájdalmas!
Így már értem miért mondta azt a T-64 műszaki rajzára, hogy az kamu. A valódi toronymetszettel együtt. Ez nagyobb veréb, mint gondoltam...
Ez a csákó azt mondta nekem, hogy jobban hisz Steven Zalogának a T-64-essel kapcsolatban, mint Alexander Mozorovnak aki a T-64-s harckocsit tervezte :D:D:D
És ez a faszi kritizál hadtudományi doktorokat? Hol élünk? Milyen világban?

Ne beszélj hülyeséget! A Párduc nem volt nehéz harckocsi. Annak szánták de marha gyorsan rájöttek,hogy nem az. Nem is használták úgy, nem is nehéz osztályokba szervezték hanem közepesekbe (nem csak névben hanem felépítésben különbözött a kettő).
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 090
78 583
113
Ne tarts minket bizonytalanságban...
Azt mondja,hogy az elfnetes emberkénél baj van mert a T-64-el kapcsolatban jobban hisz másnak mint a tank tervezőjének, ellenben szerinte a Párduc nehéz tank holott a tervezői és a használói szerint is közepes. Most erre te mit mondasz?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 090
78 583
113
Bocsi de én ezen már csak röhögni tudok.



Talán mert elfogyott közben a közepes tank?

A fejed fogyott el... főleg nem 43-ban! Mert 44 elején nevezték át közepesnek a Párducot amikor még a legyártott emnnyiséget figyelembe véve alig volt belőle ellenben Pz IV-ből sok volt.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 090
78 583
113
Konkrétan az előbb írta le, hogy a Párduct nehéz tanknak tervezték. Aztán nem arra használták. És mivel nem arra használták így nem nehéz tank XD
Ott tartunk,hogy tényekkel és számokkal szemben a te érveid a saját véleményed. Szóval kezdj el tényeket és számokat felhozni érvként, mert ez így olyan mintha a falnak beszélnék.

Ha kilépsz a faék egyszerűségűtömegalapú osztályozásból ami kb a Turbórágó színvonala, akkor belemélyedhetsz pl a német páncélosok hadrendjébe és harcrendjébe. Ha ez megvan akkor jöhet a taktika.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 597
56 349
113
holott a tervezői és a használói szerint is közepes.

Linkeld már be, hogy ki a párduc tervezője és mit állított a saját tankjáról. Én nem tudom.
Német wiki:
"A 45 t körüli súlyával a Panther nagyon nehéz volt egy közepes tartály számára (néhány nehéz tartály a másik oldalon könnyebb volt), de az alváz és az erőteljes motor nagyon jó mobilitást biztosított."


Mert 44 elején nevezték át közepesnek a Párducot

Miről nevezték át? Csak nem nehéz harckocsiról?
 
  • Tetszik
Reactions: Törölt tag 4082

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 090
78 583
113
Linkeld már be, hogy ki a párduc tervezője és mit állított a saját tankjáról. Én nem tudom.
Német wiki:
"A 45 t körüli súlyával a Panther nagyon nehéz volt egy közepes tartály számára (néhány nehéz tartály a másik oldalon könnyebb volt), de az alváz és az erőteljes motor nagyon jó mobilitást biztosított."




Miről nevezték át? Csak nem nehéz harckocsiról?
Igen, mert veled ellentétben értettek a harckocsi hadviseléshez, és rájöttek,hogy bizony minden szándék ellenére ez nem nehéz harckocsi. Nem egyedülálló eset ez a világon. Ott van példának a 7,62X51-es lőszer.Ezt bizony köztes lőszernek szánták, csak rájöttek,hogy nem az és mit ad Isten mi lett belőle? Hát az, ami... egy puskalőszer.

Tudod hiába akarok én marhát sütni ha sertést veszek az nem lesz marhasült csak azért mert azt akartam.

De továbbra is érdekel,hogy miért nem csak átnevezték, hanem másként is alkalmazták és máshogyan is szervezték a Párduc alakulatokat mint a Tiger alakulatokat! Mert ha a névváltás mögött nincs tartalmi különbség akkor ez káoszhoz vezetett volna.
 
  • Tetszik
Reactions: endre

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 090
78 583
113
Linkeld már be, hogy ki a párduc tervezője és mit állított a saját tankjáról. Én nem tudom.
Német wiki:
"A 45 t körüli súlyával a Panther nagyon nehéz volt egy közepes tartály számára (néhány nehéz tartály a másik oldalon könnyebb volt), de az alváz és az erőteljes motor nagyon jó mobilitást biztosított."




Miről nevezték át? Csak nem nehéz harckocsiról?

Hát az Abrams nagyon nehéz MBT-nek főleg ha a kortárs 46 tonnás T-80U-hoz hasonlítom. Tessék elfelejteni a Turbó rágót...
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 597
56 349
113
Tessék elfelejteni a Turbó rágót...

Te magad írtad le, hogy nehéz harckocsinak szánták csak a háború végén átminősítették. Innentől kezdve nem tudom miről beszélünk...

Hát az Abrams nagyon nehéz MBT-nek főleg ha a kortárs 46 tonnás T-80U-hoz hasonlítom.

Ez sem véletlen. Az MBT az "fő csata harckocsi"-t jelent, magyarosabban alap harckocsit. Rájöttek, hogy egy nagyszériában gyártott tank jó lehet mindenre is, bizonyos kompromisszumokkal.
Nyugaton, (szerintem angol behatásra) a nehéz harckocsikból lettek az MBT-k.
Az SZU-ban pedig a T-34/85 alapján meg a közepes harckocsikból. Ezért más a tömegük és a tervezési filozófiájuk is.
Mondjuk az sem véletlen, hogy a legnehezbb és legnagyobb tankok az angol tankok voltak, utánuk az USA majd a németek és a franciák.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 090
78 583
113
Te magad írtad le, hogy nehéz harckocsinak szánták csak a háború végén átminősítették. Innentől kezdve nem tudom miről beszélünk...



Ez sem véletlen. Az MBT az "fő csata harckocsi"-t jelent, magyarosabban alap harckocsit. Rájöttek, hogy egy nagyszériában gyártott tank jó lehet mindenre is, bizonyos kompromisszumokkal.
Nyugaton, (szerintem angol behatásra) a nehéz harckocsikból lettek az MBT-k.
Az SZU-ban pedig a T-34/85 alapján meg a közepes harckocsikból. Ezért más a tömegük és a tervezési filozófiájuk is.
Mondjuk az sem véletlen, hogy a legnehezbb és legnagyobb tankok az angol tankok voltak, utánuk az USA majd a németek és a franciák.
Milyen végén? Ezt te talaltad ki, én ilyet soha nem írtam. Azt írtam, hogy 44 elején. Az meg nem a haború vége, sőt a Párduc is alig fél éve volt akkor szolgálatban...

A szovjet tankok méretére és tömegére nekem van egy másfajta teóriám, de ez csak szigorú magánvélemény! Szerintem azért kicsik és könnyűek mert az olcsóbb nem pedig azért mert a közepes harckocsit tekintették alapnak.
 
  • Tetszik
Reactions: endre

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 540
25 770
113
Annyi harckocsi soha nem volt a szövetségeseknek egy időben a fronton, hogy a szárnyakon verjék meg harckocsikkal a németeket hisz a szárnyakon ott voltak a közepes harckocsik, a páncélvadászok és a vadászpáncélosok (meg a páncéltörő tüzérség, de most alapvetően nem róluk van szó).

Az ellenséges gyalogság azért nem találkozott túl sűrűn német nehéz harckocsival (ha súlypontban volt ha nem), mert a német nehéz harckocsik kerülték őket mint a leprást. Egész egyszerűen ahol nem volt rengeteg harckocsi (tehát a súlypont) az ellenséges oldalon oda nem vittek nehéz harckocsit a németek. Azt meg ne kelljen már magyarázni, hogy a súlyponti harc az sokkal kevesebb embert érint mint az egyéb harcfeladatok.
Olyan ez mint az SdKfz. 251. Hiába volt minden hadosztályban allomanytábla szerint szétszórva egy halom, ha végigsétáltál volna a hadosztály támadási sávján akkor a döntő részét úgy tetted volna meg, hogy nem látsz egy darabot sem, mert egy helyen volt az összes kocentrálva.

A Raptornál maradva úgy képzeld el, hogyha támad az ellenséges bombázó kötelék akkor oda nem küldenek egy darab Raptort sem, mert bombázót F-15-el is le lehet lőni. Ha viszont vadászgépek is védik a bombázókat akkor mennek a Raptorok, de csak a vadászokat szedik le, mert köszönik szépen a védelem nélkül maradt bombázókra nem pocsékolnak Raptort. Így használták a németek a nehéz harckocsikat. Csak ott ahol kellett és csak arra amire más nem vagy csak korlatozottan volt alkalmas. Ezzel a módszerrel egyébként nem csak a nehéz harckocsikon, de a közepeseken is spóroltak, mert tervezetten nem kellett pl IS-2 vel Pv IV-nek vagy Párducnak harcolnia, amit ugyan meg tudtak volna oldani (na jó a Pz IV inkább nem tudta volna megoldani mint igen) de sokkal nagyobb veszteségekkel mint pl az Tiger B-k.
Ezt az iderakom a Tigrist , oda rakom a tigrist hogyan képzeled el egy nem általad uralt légtérben , korlátozott max 100km vánszorgós hatótávval , ultra megbízhatatlansággal úgy , hogy még málházni is rémálom volt ?
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 540
25 770
113
A Párduc is pontosan ugyanilyen másodvonalas harckocsi volt a németeknél mint az F-15 az USAF-nál...
majom.jpg
eriggy-m.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: éber

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 189
5 080
113
A gazdaságnak egyszeri bevételként valóban. De a németeknél is az a baj mint itthon csak más léptékben: létszámhiánnyal küzd a BW. Egész egyszerűen hiába vesznek +500db Leopardot nem lesz aki használja.

A németeknél még nálunk is sokkal durvább hiány van. Ráadásul a bevonulók nagy része alkalmatlan az életre is.