Harckocsik harctéri alkalmazása

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 497
66 664
113
most az általános érdekességen kívül mit is kellene látni a DM33-al való összehasonlításból?
DM33 átütése 2km-en 470mm körül...
megjegyzem nincs ebben semmi meglepő, hiszen a torkolati sebessége nagyobb a dm33-nak

Erre adtam egy like-ot mert:
1. 470 mm KE a DM33-ra. Végre valós becslés.
2. Fölismerted az összefüggést, hogy az angol nyíl bár a DM33-al nagyon hasonló technológia, a huzagolt cső és egyéb okok miatt lassabb, mint a DM33 így az ereje is kisebb és az áthatolási képessége is.

Amit látni kellene a Hasp által vázolt adatok a DM13/23 vs. L23A1 viszonylat.
Én eléggé biztos vagyok abban, hogy az ő orosz forrása fölül becsülte az adatokat kb. minden lőszerre ami a táblázatban szerepel.
Ehhez amúgy elegendő a biztos átütési értéket fölcserélni az elérhető (maximális) átütéssel. Egyből van akár 50 mm difi is.

Megjelent a Svéd Haditechnika magazinban cikksorozatként?
Készült róla oktató videó?
Esetleg Svéd hivatalos forrás adta ki tenderezés közben pdf formátumban?

Most lebuktam. Én találtam ki az egészet és álhírként terjesztem a világban :D
A viccet félre téve az egész dolog (állítólag) úgy bukott ki, hogy a svédek elvittek egy PPT-t egy NATO-s előadásra és szépen megmutogattak mindent. Csak hát az kikerült....

Amúgy meg jó ez a vita dolog, de hosszú hétvége jön és speziale-t se akarom tovább kétségek között tartani, szóval a svéd teszt részletesen adatai a Leopárd 2A4-re (1988 előtti):
15218376591876007.jpg

És annyiban igazat kell neki adnom, hogy 25 helyet 35 fok lehet a valós dőlésszöge a toronypáncélnak, meg tévedtem kb. 10-20 mm-t a számolásnál :D
Feltéve ha igazi a kép és nem megint a wot /warthunder fórumos Iván szórakozik velem :rolleyes:

Hasp, mivel kérted az "eredeti" képet, neten előtúrtam neked egy olyat (Ami nekem van meg nincs már a neten):
152183483211382874.jpg

Ha meg T-64 torony páncélt akarsz számolgatni nálam pontosabban, akkor van hozzá részletesebb kép is, mint amit én használtam:

gorkamorka

Well-Known Member
2021. május 13.
1 299
2 218
113
Mert egy névtelen fórumozó ezt írta??? :rolleyes:
Hol tudom egyben letölteni az egészet valami hivatalos forrásból?
@Avtomat eredeti manuálokat hoz, ti meg csak ilyen-olyan fórumokra mutogattok?
Komolyodjunk már meg.:hadonaszos:
Jaroslaw Wolski neked névtelen fórumozó?
Ő többet tett le az asztalra mint itt bárki más...

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 418
90 357
113
2. Fölismerted az összefüggést, hogy az angol nyíl bár a DM33-al nagyon hasonló technológia, a huzagolt cső és egyéb okok miatt lassabb, mint a DM33 így az ereje is kisebb és az áthatolási képessége is.

Én eléggé biztos vagyok abban, hogy az ő orosz forrása fölül becsülte az adatokat kb. minden lőszerre ami a táblázatban szerepel.
Ehhez amúgy elegendő a biztos átütési értéket fölcserélni az elérhető (maximális) átütéssel. Egyből van akár 50 mm difi is.

Most lebuktam. Én találtam ki az egészet és álhírként terjesztem a világban :D
A viccet félre téve az egész dolog (állítólag) úgy bukott ki, hogy a svédek elvittek egy PPT-t egy NATO-s előadásra és szépen megmutogattak mindent. Csak hát az kikerült....

Amúgy meg jó ez a vita dolog, de hosszú hétvége jön és speziale-t se akarom tovább kétségek között tartani, szóval a svéd teszt részletesen adatai a Leopárd 2A4-re (1988 előtti):
15218376591876007.jpg

És annyiban igazat kell neki adnom, hogy 25 helyet 35 fok lehet a valós dőlésszöge a toronypáncélnak, meg tévedtem kb. 10-20 mm-t a számolásnál :D
Feltéve ha igazi a kép és nem megint a wot /warthunder fórumos Iván szórakozik velem :rolleyes:

Hasp, mivel kérted az "eredeti" képet, neten előtúrtam neked egy olyat (Ami nekem van meg nincs már a neten):
152183483211382874.jpg

Ha meg T-64 torony páncélt akarsz számolgatni nálam pontosabban, akkor van hozzá részletesebb kép is, mint amit én használtam:

Lehet, hogy én értem félre de a Leopard 2-nél nem a torony homlokpáncéljának a védettsége, hanem a teljes frontális rész védettsége van százalékolva. Tehát nem azt írja, hog, a torony homlokpáncél 62%-án 300mm hanem az, hogy a harckocsi teljes homlokfelületén.

T

Törölt tag

Guest

Tudom, hülyék az oroszok, MGTU meg különösen nem ért hozzá... :cool:
Средства поражения и боеприпасы Учебник - А.В. Бабкин, В.А. Велданов, Е.Ф. Грязнов и В.В. Селиванова. - МГТУ им. Н.Э. Баумана - 2008

S

speziale

Guest

ehhez elég lenne megnézni ezt a cikket:

a DM23 és DM33 között ha megnézed nincsen nagy eltérés...a DM33 esetében elsősorban a ballisztikán javítottak, maga a wolfrám penetrátor ugyanolyan súlyú:
"Compared to its predecessor DM33 features a further elongated and thinner penetrator."
továbbá:
"It also received a break-off tip to improve performance against complex targets."

[/QUOTE]

T

Törölt tag

Guest
Tudom, hülyék az oroszok, MGTU meg különösen nem ért hozzá... :cool:
Средства поражения и боеприпасы Учебник - А.В. Бабкин, В.А. Велданов, Е.Ф. Грязнов и В.В. Селиванова. - МГТУ им. Н.Э. Баумана - 2008
Ezt a komolytalan gyerekes hisztizést (és az általa kiváltott topicrombolást) muszály folyamatosan tolni egy technikai topicban?
Nem mennél át vele a Biztpolba?
Ott biztosan lesznek akik értékelik.
o_O

• Vicces
Reactions: Miskolci Ogre

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 418
90 357
113
Ha igazam van akkor az azért érdekelne, hogy a torony tetőpáncélját és a teknő tetőpáncélját miért számolta bele. Lehet, hogy a modern APFSDS-ek nem hajlamosak lecsúszni a páncélról, de azért nem annyira, hogy szemből a torony és teknő tetejéről ne csúsznának le.

T

Törölt tag

Guest
Btw, ha az orosz páncélokat hidegháborús lövedékek is lazán átviszik, míg a nyugatiakat még a legmodernebb orosz se, akkor miért van az, hogy az orosz ATGMek miért "csak" tandemfejesek, míg a nyugatiak miért felülről támadnak? Hogyhogy nem fordítva?

S

speziale

Guest
Lehet, hogy én értem félre de a Leopard 2-nél nem a torony homlokpáncéljának a védettsége, hanem a teljes frontális rész védettsége van százalékolva. Tehát nem azt írja, hog, a torony homlokpáncél 62%-án 300mm hanem az, hogy a harckocsi teljes homlokfelületén.

na igen-igen..melyik svéd tesztről beszélünk...

amit @fip7 berakott "kisábrás" teszt eredmény az a teljes tank felületéről szól

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 418
90 357
113
Btw, ha az orosz páncélokat hidegháborús lövedékek is lazán átviszik, míg a nyugatiakat még a legmodernebb orosz se, akkor miért van az, hogy az orosz ATGMek miért "csak" tandemfejesek, míg a nyugatiak miért felülről támadnak? Hogyhogy nem fordítva?
Az ATGM az HEAT nem pedig APFSDS. A két eszköz páncélátütési mechanikája teljesen más mintahogy a páncélok velük szemben nyújtott védettsége is. Ha megfigyeled akkor kb kivétel nélkül minden rétegelt páncélzat HEAT ellen nagyobb védettséget nyújt mint APFSDS ellen.

T

Törölt tag

Guest
Az ATGM az HEAT nem pedig APFSDS. A két eszköz páncélátütési mechanikája teljesen más mintahogy a páncélok velük szemben nyújtott védettsége is. Ha megfigyeled akkor kb kivétel nélkül minden rétegelt páncélzat HEAT ellen nagyobb védettséget nyújt mint APFSDS ellen.
Ez mind szép és jó, de ugye a leo A4 heat védelme volt a jobb, és valószínűleg most se rosszabb, mint az APFSDS...

• Tetszik

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 418
90 357
113
Ez mind szép és jó, de ugye a leo A4 heat védelme volt a jobb, és valószínűleg most se rosszabb, mint az APFSDS...
Igen ebben igazad van.
A miértekre pedig az lehet a válasz, hogy az orosz ATGM-ek erőből átlőtték amit kellett, így nem volt szükségük a bonyolultabb és drágább top attack technológiára.

• Vicces

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 418
90 357
113
De figyelj, pont erről van szó. Ezek az árulkodó jelek.
Mire? Hogy a Leopard 2-nek nincs 1000-1300mm-es HEAT elleni védelme?Ez tény, csak az ék páncélosok azok amik egy Kornetet megfognak szemből.

Ezek akkora átütésű rakéták, hogy ERA vagy aktív védelmi rendszerek nélkül pusztán NERA-ra építve nem vagy csak nagyon nehezen lehet ellenük védekezni. Egész egyszerűen nincsenek csodák a földön, egy 1000mm átütésű HEAT ATGM ellen közel 1000 mm valós fizikai vastagságú NERA kell. Ennyi még épphogy elfér egy modern harckocsi homlokpáncélján, de több már nem.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

gorkamorka

Well-Known Member
2021. május 13.
1 299
2 218
113
Mert egy névtelen fórumozó ezt írta??? :rolleyes:
Hol tudom egyben letölteni az egészet valami hivatalos forrásból?
@Avtomat eredeti manuálokat hoz, ti meg csak ilyen-olyan fórumokra mutogattok?
Komolyodjunk már meg.:hadonaszos:
Amúgy itt keresgélj, a szerző honlapja. Internet archívumot használj, ma már sokminden nem elérhető.

A T-80-ról pl. innen vannak a képek:

• Tetszik
Reactions: Törölt tag 1945

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 497
66 664
113
Ha igazam van akkor az azért érdekelne, hogy a torony tetőpáncélját és a teknő tetőpáncélját miért számolta bele. Lehet, hogy a modern APFSDS-ek nem hajlamosak lecsúszni a páncélról, de azért nem annyira, hogy szemből a torony és teknő tetejéről ne csúsznának le.

A válasz az Ön kérdésére:
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik