M
molnibalage
Guest
Kéne egy szép nagy idővonalas összefoglaló táblázat, hogy mikor melyik hk, mikor jelent meg, melyik lőszer mikor jött, átütés és akkor a számolt védelem értékek. Sokat segítene az áttekintésben.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
A másik fajta a BM42 ahol az áramvonalazó sapkát egy 4,85kg-s wolfram penetrátor követi ami egy hosszabb és egy rövidebb részből áll össze. Ezt egy nagykeménysegű, viszonylag vastag acélburkolat veszi körbe azért, hogy ne essen szét a penetrátor. Ennek a megoldásnak az a hátránya, hogy rossz a lövedék l/d aránya.
Akkor az fenti levezetés bizonytalansága, hogy a retegelt NERA nagyon eltérő rha egyenerteket ad monolit es mono lőszer esetén? Vagy mi más okoz ekkora eltérést?
Továbbá azt sem tiszta nekem, hogy akkor a leo2av az melyik sorozatgyártott változattal van egyezesben?
Kéne egy szép nagy idővonalas összefoglaló táblázat, hogy mikor melyik hk, mikor jelent meg, melyik lőszer mikor jött, átütés és akkor a számolt védelem értékek. Sokat segítene az áttekintésben.
Amit itt összehordasz annak nem sok köze van a valósághoz! Ismét!
Mondjuk a DM33 sem wolfram-karbid hanem WHA vagyis wolfram nehéz ötvözet!
A 3BM42 műszaki leírását meg betettem!
Azt, hogy nagy víben leszarod, mert nem illik a világképbe az más kérdés....
De a 3BM42 felépítése:
Üreges acél ballisztikus sapka (áramvonalazó), martenzites keményacél ballisztikus sapka, lágy acél ütéselnyelő (lecsúszás/pattanás ellen, rúdtörés védelem),
Utána jön az 1-es és 2-es wolfram nehézötvözet áthatoló, amit egy alacsony olvadáspontú rugalmas ötvözet fog egyben.
A szegmentális azért van, hogyha megfeszül a NERA-ban vagy az extrém módon döntött páncélon akkor ne legyen törés hanem kimozogja.
Ott van róla a Youtube videó is!
Pont, hogy nem azért van két részből mert szerinted primitív, hanem pont azért mert nagyon fejlett!
Csak e miatt jóval drágább is, mint egy sima wolfram pálca, mint a német csodáknál....
125MM APFSDS ROUNDS
fofanov.armor.kiev.ua
Unalmas már a szélmalom harc a téves infók ellen....
Lásd fentebb.
Illetve minden extrém nyíró erőt kifejteni képes dolog máshogyan hat különböző szerkezetekre.
A Wolfram-karbid azért kopott ki mert rideg. Törik. Hiába kemény.
A wolfram nehéz ötvözet rugalmasabb.
A régi martenzites acélos WC magvas lőszerek hajlamosak a törésre.
A mai monolit lőszerek wolram nehéz ötvözetek vagy szegényített urán ötvözetek. Nehezebben törnek de nem törésbiztosak!
A 3BM42 esetén a rugalmas burkolat és a szegmentált kialakítás nagyon nagy mértékű ellenállást ad a törés ellen.
A szimulációk alapján a 3BM42 jóval nehezebben törik el, mint egy monolit lőszer, mint amilyen pl. a DM33.
A szegényített urán lőszerek szintén kevésbé törékenyek, mint a wolfram nehéz ötvözetek. Ezért sem szükséges rájuk komolyabb acél köpeny.
Lásd. amcsi M829 vagy a szovjet 3BM32
A DM13-on még kellet oldalsó merevítés, hogy ne törjön:
Szóval a DM23-ast megfogja a T-72B K5 ERA nélkül is 2km-en, a DM33-ast viszont találati helytől függetlenül, K5 ERA alkalmazása esetén is átmegy a torony frontpáncélján, 2km-röl.
* érdekes módon @fip7 itt fölfelé tévedett a számításai során
A találati pont függvényében 400~420mm jött ki.**
Úgy értem csak a most tárgyalt téma, 1975 tájától 1988 tájáig.Az egy sok-sok oldalas HTKA méretű könyv lenne, amit a végén senki sem olvasna el.
Mondtam, hogy ez a magyárazat marha jól hangzik aztán sem a korabeli sem a modern orosz/nyugati penetrátorok sem olyanok mint a BM42.
Igen még a BM32 sem!
Az meg kezd kicsit szánalmas lenni, hogy röhögsz mindenen nulla hozászólassal.
Nem én találtam ki amit leírtam, nem én számoltam azt amit leírtam (veled ellentétben akinek látható, hogy merre húzott vastagona ceruza)...
Az a T-72B esetén azért jó, mert már a T-72M1-nek is 500 mm KE-re becsülték a torony védelmét a valós tesztek alapján:
Link: https://www.angelfire.com/mi4/armania/armor/armour/t72/T72M1.html
A számításaid meg a forrásaid sem a tankönyvi sem pedig a gyártó adataival nincsenek fedésben. Már ne is haragudj, de minden józan gondolkozású embernek az utóbbi 2 a mértékadó.Miért, a korabeli reaktív páncélok* milyenek voltak nyugaton?
Korabeli repülőgép fedélzeti PESA radarok?
Korabeli kerámia páncélok harckocsin?
Jah, hogy pont ugyan úgy semmilyenek! Köszönöm!
Fájó pont nektek, hogy valamiben a szovjet az első.
* Izraelben volt ERA....
Nem tűnt fel, hogy szegényített uránból van meg nem mellesleg 25 mm helyett 32 mm vastag? Vajon mi oka lehet ennek....
Most se szólok hozzá és az előbb se szóltam meg azelőtt se.
Tisztelt bíró nő! Lehet ott se vótam!
Értem én, hogy elkötelezett német felsőbbrendűség hívőként magadból indulsz ki.
De elmondom neked ,hogy felénk, hogy működik a dolog:
1. Először a meglévő irodalom alapján összeállítottam az írásom elején lévő RHA egyenérték táblázatott.
2. Fölállítottam egy beesési szög táblázatott (ez is ott van)
3. Megnéztem milyen tankokhoz van műszaki rajzom vagy ábrám.
4. Összefésültem, hogy mire van több forrásból is megerősített adatom az ábrák kapcsán (pontos-e az ábra)
5. Neki álltam számolni.
6. Ellenőrzésként megnéztem a gépemen lévő hivatalos/félhivatalos forrásokat.
7. Elégedett voltam azzal, hogy a számításaim és a forrásaim nagyjából fedik egymást.
Tudom, hogy nem hiszed el, de kurvára nem tudtam, hogy milyen eredmények fognak kijönni!
Te komolyan azt hiszed, hogy volt ami nem lepet meg?
És a részetekről az igazán szánalmas a dologban, hogy a kritikátok csak a németekre vonatkozik (ki is az elfogult? ) és, hogy leálltok vitázni valós USA, Német, Svéd és Orosz ballisztikai tesztekkel...
Mert az, hogy én számolok valamit az egy dolog. Biztos, hogy nem mm pontos! (Nem is lehet amúgy....)
De, hogy ott van a valóság, amiben bele lőnek valamivel valamibe, és te leszarod, mert deutschland über alles ....
És engem vádoltok elfogultsággal, miközben fingotok sincs arról, hogy például nekem mik a kedvenc harckocsi típusaim.
LOL
Gondolom még nem jutott eszedbe, hogyha 30 fokos a szög a löveg által megadott 0 fokhoz képes, akkor például a teknő páncélzata szemből már kombinált szöget add ki. Szóval hiába csökken e miatt a torony frontális védelme a 0 fokhoz képest, ha a teknőjé meg szemből nő.
Ráadásul a 30 fokos szögnél már látszik a teknő meg a torony oldala is. Azokos is lőhetőek....
Ha leírom, hogy a teknő oldalpáncéljáról van szó akkor miért kérdezel ilyet? De komolyan....
A DM13-on még kellet oldalsó merevítés, hogy ne törjön:
Értem én hogy a mindenféle weboldalakról (jellemzően oroszfanok által) adott értékekből mindig csak azt fogadod el ami a keleti technika fölényét igazolja.
Szintén kiírtam már egy táblázatba a Csehszlovák harckocsigyártásról szóló könyvből az értékeket:
Tudom hogy simán átfutsz rajta, mert nem illik a világképedbe. Én igyekszem gyártói forrásokat, tankönyveket, üzemeltetési utasításokat, stb, felhasználni nem pedig mindenféle (jellemzően oroszfan) website-ot.
Még mindig nem tudsz rajzot olvasni.... De sebaj mert leírtam szövegben, hogy mit látunk csak ismét nem olvastad el, ezért totál fölöslegesen megkérdezed újra....
Nem tünt fel, hogy a torony 50-60% nyi felülete van csak színezve és, hogy 900 mm RHA-nál elfogynak a számok.... Konkrétan nem tudták kimérni a többi felületett mert ott már az átfedések miatt annyi anyag van!
Amúgy ha érdekel a DM33-as valódi átütési képessége akkor a T-80U-s képen meg is nézheted.
1-es és 2-es szám jelöli a 200 és a 2000 méteres RHA átütési képességét!
Csakhogy más is számolt és tette mellé forrást és valahogy inkább azok fedik azt, aminek van értelme.6. Ellenőrzésként megnéztem a gépemen lévő hivatalos/félhivatalos forrásokat.
7. Elégedett voltam azzal, hogy a számításaim és a forrásaim nagyjából fedik egymást.
Csinálhatok egy táblázatot, HPASP adatai alapján,de erősen hiányos lesz.Úgy értem csak a most tárgyalt téma, 1975 tájától 1988 tájáig.
T-72A
T-72B
T-80A
T-80B
T-64B/BV.
És a nyugati next gen hk k
Úgy értem csak a most tárgyalt téma, 1975 tájától 1988 tájáig.
T-72A
T-72B
T-80A
T-80B
T-64B/BV.
És a nyugati next gen hk k
Ennek a rajzocskának mi a forrása ha szabadna kérdeznem? Ki rajzolta?
(Biztos vagy benne? Honnan tudod? Csak mert Iván felrakta egy fórumba?)
Csakhogy más is számolt és tette mellé forrást és valahogy inkább azok fedik azt, aminek van értelme.
És akkor itt mit kéne csinálni?
Mert nekem ez tűnt fel, hogy a lőszer oldali megközelítés teszi nagyon bizonytalanná egy ponton túl az egész számolást.