Harckocsik harctéri alkalmazása

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 508
66 690
113
Értem én hogy a mindenféle weboldalakról (jellemzően oroszfanok által) adott értékekből mindig csak azt fogadod el ami a keleti technika fölényét igazolja.

Én nem tudtam a nyugat-német tesztelőkről, hogy orosz fanok. Biztos szóltak a 105-ösből kilőtt DM33 nyílnak, hogy orosz fanság van, szóval ne repülj át a páncélon ha lehet....
Hihetetlen :D
Szintén kiírtam már egy táblázatba a Csehszlovák harckocsigyártásról szóló könyvből az értékeket:
Tudom hogy simán átfutsz rajta, mert nem illik a világképedbe. Én igyekszem gyártói forrásokat, tankönyveket, üzemeltetési utasításokat, stb, felhasználni nem pedig mindenféle (jellemzően oroszfan) website-ot.

Ismét nem akarlak megbántani, de amikor egy számmal jellemzik a védelmet akkor az a páncél védelem átlaga....
A védelem meg attól függ hol lövik meg. Pl. a T-64/72/80 sorozatnál minél közelebb van a lövegcsőhöz a találat annal kisebb a védelmi érték.
Ez az egyik.
A másik meg a garantált védelem fogalma. Amikor adott ponton adnak meg egy védelmi értéket az a garantált védelem, vagyis ha 100 szor lőssz rá 100-szor sem lesz áthatolás.
Linkeltem már:
Lőszereknél is így van. Táblázat alja, tanusított áthatolás és várható áthatolás. Van közte 40-50 mm különbség....
Az első esetben az egy 100%-osan megkövetelhető teljesítmény, utóbbi egy valószínűleg bekövetkező.

De ha ezt az egészet nem hiszed el, igazából az sem érdekel.... :(

T

Törölt tag

Guest
Még mindig nem tudsz rajzot olvasni.... De sebaj mert leírtam szövegben, hogy mit látunk csak ismét nem olvastad el, ezért totál fölöslegesen megkérdezed újra....
Nem tünt fel, hogy a torony 50-60% nyi felülete van csak színezve és, hogy 900 mm RHA-nál elfogynak a számok.... Konkrétan nem tudták kimérni a többi felületett mert ott már az átfedések miatt annyi anyag van!
Amúgy ha érdekel a DM33-as valódi átütési képessége akkor a T-80U-s képen meg is nézheted.
1-es és 2-es szám jelöli a 200 és a 2000 méteres RHA átütési képességét!
yk5Eyu1.jpg.14eb10a13f0399632797cb5e1912722b.jpg

Ennek a rajzocskának mi a forrása ha szabadna kérdeznem? Ki rajzolta?
(Biztos vagy benne? Honnan tudod? Csak mert Iván felrakta egy fórumba?)
:rolleyes:

• Tetszik
Reactions: Bleroka
M

molnibalage

Guest
6. Ellenőrzésként megnéztem a gépemen lévő hivatalos/félhivatalos forrásokat.
7. Elégedett voltam azzal, hogy a számításaim és a forrásaim nagyjából fedik egymást.
Csakhogy más is számolt és tette mellé forrást és valahogy inkább azok fedik azt, aminek van értelme.
És akkor itt mit kéne csinálni?

Mert nekem ez tűnt fel, hogy a lőszer oldali megközelítés teszi nagyon bizonytalanná egy ponton túl az egész számolást.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 433
90 376
113
Úgy értem csak a most tárgyalt téma, 1975 tájától 1988 tájáig.
T-72A
T-72B
T-80A
T-80B
T-64B/BV.

És a nyugati next gen hk k
Csinálhatok egy táblázatot, HPASP adatai alapján,de erősen hiányos lesz.
T-72A/B,T-80B/BV (az U tornyáról semmilyen pontosat én nem tudok). A T-64 család védettsége a tankograd alapján nem éri el a T-72B védettségét, nagyjából megfeleltethető a T-72A legerősebben páncélozott változataival.Leopard 2AV, Abramsról nem ismerek semmilyen hiteles adatot.
Lőszerből 105mm: M111 Hetz, M777, M833, 125mm: BM22/26/32/42,120mm: DM13/23/33,M827,M829.
Szóval ez egy erősen hiányos lista.

T

Törölt tag

Guest
Úgy értem csak a most tárgyalt téma, 1975 tájától 1988 tájáig.
T-72A
T-72B
T-80A
T-80B
T-64B/BV.

És a nyugati next gen hk k

T-64A-ra van harckocsi tervezési tankönyv sorozatból forrásom*.
2021-08-20-18-40-47-Window.jpg

*ТЕОРИЯ И КОНСТРУКЦИЯ ТАНКА - Том 10 - Книга 2 - КОМПЛЕКСНАЯ ЗАЩИТА

• Tetszik
Reactions: endre

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 508
66 690
113
Ennek a rajzocskának mi a forrása ha szabadna kérdeznem? Ki rajzolta?
(Biztos vagy benne? Honnan tudod? Csak mert Iván felrakta egy fórumba?)
:rolleyes:

Ne csigázzz! Jöjjön a nagy leleplezés! :D
(Jó csak előre szólok, hogy nem orosz fórum és Iván, meg nem ez az eredeti kép mert a PPT-s háttér utólag van hozzátéve. De várom a nagy leleplezést )

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 508
66 690
113
Csakhogy más is számolt és tette mellé forrást és valahogy inkább azok fedik azt, aminek van értelme.
És akkor itt mit kéne csinálni?

Más is számolt. Azzal sincs baj. Forrást is rakott mellé. OK. Hogy mitől van annak több értelme? :rolleyes:
Eddig egyedül én igazoltam az igazamat valós tesztek nyílvános eredményeivel. Senki más.
A többi könyv/forrás még még mindig az XY ember számolt valamit, csak annak idején papírra írták.

Mert nekem ez tűnt fel, hogy a lőszer oldali megközelítés teszi nagyon bizonytalanná egy ponton túl az egész számolást.

A bizonytalanság az, hogy n+1 forrás van más más adatokkal. Védelemre és lőszerre is.
Azért szorítkoznék inkább a ballisztikai tesztekre. A többi (szerintem) csak spekuláció.

• Tetszik
Reactions: Pogány
T

Törölt tag

Guest
T-64B-re is van adat az Uralvagonzavod könyvben*, a T-80B-t meg jól kicenzúrázták...

2021-08-20-18-50-47-Window.jpg

Ebből meg a Kontakt ERA gyártójának marketing anyagából simán lehet egy T-64BV-t számolni, persze csak adott kumulatív gránát/rakéta típusonként...

* Т-72/Т-90. Опыт создания отечественных основных боевых танков. - Устьянцев С.В., Колмаков Д.Г. - Нижний Тагил: ОАО «Научно-производственная корпорация «Уралвагонзавод» имени Ф. Э. Дзержинского» - 2013.

• Tetszik
Reactions: endre

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 508
66 690
113
Vidámabb téma az angoloktól.
Találati arányok:
XzioqQOhkMc.jpg

Esélylatolgatások.
Szerencsére ott van a perdöntő "Secret, Eyes" felirat, különben kiderülne, hogy Iván adta át nekem ürge börbe varrva valamelyik általam nem látogatott warthunder/wot fórumon:
6_65d56835cd96fa841afed59b3836f0e4.png

A DM33-al kortárs angol L23A1 wolfrám nehéz ötvözetű nyíllövedék áthatolási értékei:
599e4655c9d58_l23apfsds.jpg.1772c04b7b72e870f66967e0b049efdc.jpg

L23A1.jpg

Érdemes összehasonlítani a korabeli mágikus német lövedékek értékeivel is....

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 433
90 376
113
A két T-64 forrás alapján kijelenthetjük, hogy gyengébben védett mint a 83-as gyártású T-72A ( már ha jól érteémeztem a z oroszt ami közel sem biztos).

gorkamorka

Well-Known Member
2021. május 13.
1 299
2 218
113
T-64B-re is van adat az Uralvagonzavod könyvben*, a T-80B-t meg jól kicenzúrázták...
UVZ könyvekkel azért csak vigyázni... Sok hasznos információ van bennük, de egy része a könyveknek propaganda és hazugság... Érdemes belenézni, de tudni kell olvasni a sorok között.
Nem véletlenül nincsenek adataik a T-80B-ről... még végül kiderül, hogy a Leningrádi tank jobb volt mint az övék! :D

S

speziale

Guest
Más is számolt. Azzal sincs baj. Forrást is rakott mellé. OK. Hogy mitől van annak több értelme? :rolleyes:
Eddig egyedül én igazoltam az igazamat valós tesztek nyílvános eredményeivel. Senki más.
A többi könyv/forrás még még mindig az XY ember számolt valamit, csak annak idején papírra írták.

Inkább mondjuk úgy hogy hoztál bizonyos dokumentumokat amikre aztán lazán azt mondtad, hogy téged igazol...ha meg egy kicsit jobban megkapargatjuk, akkor meg lehet mégsem....

• Vicces
Reactions: Miskolci Ogre
T

Törölt tag

Guest
A DM33-al kortárs angol L23A1 wolfrám nehéz ötvözetű nyíllövedék áthatolási értékei:

L23A1.jpg

Jó lassú ez a brit nyíl, nemcsoda hogy sehol sincs a páncélátütési értéke.

S

speziale

Guest

L23A1.jpg

most az általános érdekességen kívül mit is kellene látni a DM33-al való összehasonlításból?
DM33 átütése 2km-en 470mm körül...
megjegyzem nincs ebben semmi meglepő, hiszen a torkolati sebessége nagyobb a dm33-nak

• Tetszik
Reactions: endre and fip7
T

Törölt tag

Guest
Svéd tesztek. Hiteles. T-80U+Kontakt-5 vs DM33

Megjelent a Svéd Haditechnika magazinban cikksorozatként?
Készült róla oktató videó?
Esetleg Svéd hivatalos forrás adta ki tenderezés közben pdf formátumban?

Minden hivatalos forrás/könyv érdekel!

Játékok és egyéb (általam nem megítélhető megbízhatóságú) személyek weboldalai kevésbé érdekelnek.

• Tetszik
Reactions: endre and Bleroka

gorkamorka

Well-Known Member
2021. május 13.
1 299
2 218
113
Megjelent a Svéd Haditechnika magazinban cikksorozatként?
Készült róla oktató videó?
Esetleg Svéd hivatalos forrás adta ki tenderezés közben?

Minden hivatalos forrás/könyv érdekel!

Játékok és egyéb (általam nem megítélhető megbízhatóságú) személyek weboldalai kevésbé.
Itt olvashatsz róla, először hamisnak hitték, végül kiderült hogy valós dokumentum.
"This is from a presentation by R. Lindström, who works/worked for the Swedish FMV:"

• Tetszik
Reactions: fip7
T

Törölt tag

Guest
Itt olvashatsz róla, először hamisnak hitték, végül kiderült hogy valós dokumentum.
"This is from a presentation by R. Lindström, who works/worked for the Swedish FMV:"

Mert egy névtelen fórumozó ezt írta??? :rolleyes:
Hol tudom egyben letölteni az egészet valami hivatalos forrásból?
@Avtomat eredeti manuálokat hoz, ti meg csak ilyen-olyan fórumokra mutogattok?
Komolyodjunk már meg.:hadonaszos:

S

speziale

Guest
Még mindig nem tudsz rajzot olvasni.... De sebaj mert leírtam szövegben, hogy mit látunk csak ismét nem olvastad el, ezért totál fölöslegesen megkérdezed újra....

szerintem meg álljunk itt meg egy kapavágásra...a svéd teszten ott van a t80-on kontakt5...te meg anélkül számoltad a védelmi értékeket...innentől kezdve minden összehasonlítás kicsit viccessé válik

Nem tünt fel, hogy a torony 50-60% nyi felülete van csak színezve és, hogy 900 mm RHA-nál elfogynak a számok.... Konkrétan nem tudták kimérni a többi felületett mert ott már az átfedések miatt annyi anyag van!

nem tűnt fel, hogy a t80-as frontális része van beszínezve? és a Leo2/M1/Leclerc diagramján is elfogy a skálázás, pedig egyik sem 0 RHA-n áll a skála végén...de minek skálázzák tovább ha nincsen olyan RHA átütésű eszköz???

másrészt te kiszámoltad a 850mm-et szemből egy adott ponton...leírod, hogy 60%-ban ez a védettség van...miközben ott figyel a svéd teszten a t80-as frontális része, amiből kiderül, hogy a felület fele 610mm-nél kevésbé védett (kontakt5-el, nem pedig anélkül)