Harckocsik harctéri alkalmazása

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

T

Törölt tag

Guest
Amúgy itt keresgélj, a szerző honlapja. Internet archívumot használj, ma már sokminden nem elérhető.

Hát csak ezt a szép színes útleírást találtam.

A T-80-ról pl. innen vannak a képek:

Szép színes ismertető.

Továbbra sem láttam semmit sem, ami a Svéd lövészetekről keringő rajzokat igazolná...
... sőt a fenti cikkben kimondottan arról van szó, hogy nem vizsgálhatták a T-80U páncélját.

För många var det en besvikelse att försöken avbröts innan man hunnit utforska vagnens egenskaper inom verkan och skydd. Projektledaren försökte därför spjärna emot beslutet att avbryta försöken. Han fick dock klart för sig att detta avgjordes på hög nivå, då chefen för Armémateriel på FMV, generalmajor Percurt Green sa: ”Håkan, det finns tillfällen då man säger ja, general!”

• Tetszik
Reactions: Bleroka

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 420
90 368
113
Hát csak ezt a szép színes útleírást találtam.

Szép színes ismertető.

Továbbra sem láttam semmit sem, ami a Svéd lövészetekről keringő rajzokat igazolná...
... sőt a fenti cikkben kimondottan arról van szó, hogy nem vizsgálhatták a T-80U páncélját.

För många var det en besvikelse att försöken avbröts innan man hunnit utforska vagnens egenskaper inom verkan och skydd. Projektledaren försökte därför spjärna emot beslutet att avbryta försöken. Han fick dock klart för sig att detta avgjordes på hög nivå, då chefen för Armémateriel på FMV, generalmajor Percurt Green sa: ”Håkan, det finns tillfällen då man säger ja, general!”
Kaptak pár blokkot amire lövöldözhettek, de konkrétan harckocsira nem lőttek.

• Vicces
Reactions: Miskolci Ogre
T

Törölt tag

Guest
Imhol egy T-72B1 védettség, akármit is jelentsen a típusjel, szintén az UVZ-től.
@dudi, megvan már a táblázat?

2021-08-20-20-53-41-Window.jpg

• Tetszik
Reactions: endre and fip7

gorkamorka

Well-Known Member
2021. május 13.
1 299
2 218
113
Mint már korábban írtam, archívumot használj. Sokminden nem elérhető már.

... aztán később a Dynamit Nobel a Panzerfaust-3 IT fejlesztésekor kapott bizonyos adatokat a svédektől... Amik tökéletesen egyeztek a T-80U páncélzatával.
xsssGOnRLn4.jpg

6Rv2N.jpg

• Hűha
Reactions: Miskolci Ogre

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 420
90 368
113
Legkésőbb holnap estére kész a táblázat olyan formában, hogy a kölönböző lőszerek milyen harckocsi típust lőttek át. Ebből úgy lehet évszámot generálni, hogy minden lőszerhez odaírom a rendszersítés datumát.

Ha van jobb ötlet nyugodtan mondja akinek eszébe jut.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 420
90 368
113
Előre szólok, hogy legyen idő megemészteni!
A T-64A, T-72A T-80B és T-80BV toronypáncélja gyakorlatilag koppra ugyan az az acél+kvarc+acél. A különbség csupán a vastagságuk, de ott meg olyan eltéresek vannak, hogy a T-80B tornya kb 1 hüvelykkel vastagabb mint a T-72A tornya. Ez mit jelent a gyakorlatban? Azt, hogy szinte ugyanakkora a tornyuk páncélvédettsége.
Ugyanez a helyzet a teknőnél is, mert mindegyik a acél+textolit+acélt elrendezést használja. Olyan eltérések vannak, hogy a
T-64BV és T-80BV típusukonál a textolitban van egy acéllap. Tehát a teknőn is nagyon hasonló a védettségük (a rátet pancelzatokat is egyszerre kaaptak meg).

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 499
66 680
113
Imhol egy T-72B1 védettség, akármit is jelentsen a típusjel, szintén az UVZ-től.
@dudi, megvan már a táblázat?

2021-08-20-20-53-41-Window.jpg

Nekem abszolút reálisnak tűnik.
Mondjuk a 100% jelző alapján (gondolom csak a páncéltömb felületére vonatkozik) ez elég jó védelem...
(Az írásomban én a T-72B torony védelmét 481 mm-nek számoltam, a teknőjét pedig 507 mm-nek KE ellen.... Jó mondjuk én elfogult vagyok :rolleyes: )

T-72B1: 1985-től gyártott T-72B változat, az irányított rakéta kilövésének képessége nélkül ;)

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 420
90 368
113
Nekem abszolút reálisnak tűnik.
Mondjuk a 100% jelző alapján (gondolom csak a páncéltömb felületére vonatkozik) ez elég jó védelem...
(Az írásomban én a T-72B torony védelmét 481 mm-nek számoltam, a teknőjét pedig 507 mm-nek KE ellen.... Jó mondjuk én elfogult vagyok :rolleyes: )

T-72B1: 1985-től gyártott T-72B változat, az irányított rakéta kilövésének képessége nélkül ;)
Nem inkább azt jelenti, hogy 520mm-es átütési képességgel a torony 100%-ban átlühető?

gorkamorka

Well-Known Member
2021. május 13.
1 299
2 218
113
Előre szólok, hogy legyen idő megemészteni!
A T-64A, T-72A T-80B és T-80BV toronypáncélja gyakorlatilag koppra ugyan az az acél+kvarc+acél. A különbség csupán a vastagságuk, de ott meg olyan eltéresek vannak, hogy a T-80B tornya kb 1 hüvelykkel vastagabb mint a T-72A tornya. Ez mit jelent a gyakorlatban? Azt, hogy szinte ugyanakkora a tornyuk páncélvédettsége.
Ugyanez a helyzet a teknőnél is, mert mindegyik a acél+textolit+acélt elrendezést használja. Olyan eltérések vannak, hogy a
T-64BV és T-80BV típusukonál a textolitban van egy acéllap. Tehát a teknőn is nagyon hasonló a védettségük (a rátet pancelzatokat is egyszerre kaaptak meg).

Majdnem... T-72A, T-80B,BV valóban, acél+szinterezett kvarc+acél.
A T-64A kicsit más. 1974-ig az öntött acéltoronyba 3 réteg nagyszilárdságú hengerelt acéllapot ágyaztak. 1974 után ezt felváltották a hatékonyabb kerámiagolyók, ez kicsit feljebb tolta a védelmet. (~ +8-10%)
A T-64BV és T-80BV teknője lényegesen erősebb mint a korábbi változatok még kiegészítőpáncéllal együtt is.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 420
90 368
113
Majdnem... T-72A, T-80B,BV valóban, acél+szinterezett kvarc+acél.
A T-64A kicsit más. 1974-ig az öntött acéltoronyba 3 réteg nagyszilárdságú hengerelt acéllapot ágyaztak. 1974 után ezt felváltották a hatékonyabb kerámiagolyók, ez kicsit feljebb tolta a védelmet. (~ +8-10%)
A T-64BV és T-80BV teknője lényegesen erősebb mint a korábbi változatok még kiegészítőpáncéllal együtt is.
Eddig én csak arról olvastam, hogy T-64A ugyan úgy acél+kvarc+acél és a B-nél jöttek a golyók, de ott meg nem lett jobb a védelem mint a T-72A-nál. De ha így volt akkor rendben, csak akkor írd le kérlek hogy mit tudott az öntvénybe ágyazott acélos torony, mert ezt nem ismerem.

Írtam is, hogy van különbség mindkét BV-nél.

S

speziale

Guest
És annyiban igazat kell neki adnom, hogy 25 helyet 35 fok lehet a valós dőlésszöge a toronypáncélnak, meg tévedtem kb. 10-20 mm-t a számolásnál :D
Feltéve ha igazi a kép és nem megint a wot /warthunder fórumos Iván szórakozik velem :rolleyes:

Ó, jaj, de bizony megint egy fórumos szórakozik veled....

ugyanis nagyon jól ismerem ezt a képet, amit a sturgeonhouson egy FÓRUMOZÓ számolgatott! Amiben az általad linkelt svéd teszt eredményét próbálta valahogy "kihozni"...úgyhogy azok a KE értékek amik ott szerepelnek azok a saját becslései...ráadásul eléggé úgy tűnik, hogy eléggé a gombot a kabáthoz jellege van a dolognak...
csak, hogy 2 egyszerű dolgot mondjak a teknő felső ívén a Leo2-nek egy 7 fokban döntött 40mm-es acéllapja van...ez kérlek 320mm KE-t ad nem 280-at...a torony legfelső részén meg 7 fokban döntött 70mm páncél van...ami meg 500mm védelem...ahol ő meg

a másik: nem csak a 35 fokos szöget mérted rosszul...hanem a NERA blokkban lévőkét is amit te 45 foknak vettél, pedig 30 fokosak!

és megint leírom: annak a svéd tesztnek az értelmezésével vannak korlátok:
1) valójában nem tudjuk belőle megmondani, hogy a 4-500mm közötti védelem az 410, 445 vagy 480mm-e
2) ha megnézed azt a zöld, sárga stb. színű terület diagramot, ott a 100mm-es osztásközök egy egyenes vonallal vannak összekötve...most nyilván a grafikus ábrázolást nem tudták máshogy megoldani, de ettől még ez így teljes hülyeség mert a páncélvédelem területi eloszlása nyilván nem így néz ki (hanem sokkal inkább "diszkréten" ugrálna a chart, ahogy az egyes felületek kiesnek a védelmi zónából)...emiatt pl. az, hogy valaki leolvassa azt, hogy 450mm-nél a terültek hány %-a védett, a valóságban teljesen fals eredményt tud adni...márpedig az említett fórumozó is pont ezt csinálta...

továbbá ha már ezt így előturtad: mit is mondtam neked mindig, hogy miért nem igazol téged a svéd teszt?

hát azért, mert az, hogy Leo2 szemből a felület 20%-án védett 4-500mm között abban simán benne van az, hogy a torony front részén, ahol te 400mm alatti értéket számoltál, ott meglegyen a 4-500mm közötti védettség

• Tetszik
Reactions: Bleroka
S

speziale

Guest

egyébként a BM42-vel kapcsolatban:

itt visszautalnék arra a DM13-as írásra, amit @dudi betett:

"The DM13 round available in 1979 did not have a monobloc penetrator like M111, but it was still a challenge to resist. In terms of working length, it is not particularly impressive as the combined length of its two-part tungsten alloy penetrator was similar to M111 and its diameter was much smaller."

nekem nagyon úgy tűnik, hogy a BM42 ehhez volt hasonló felépítésű...ne felejtsük, hogy az előtte lévő szovjet wolfram penetrátorok csak egy wolfram magot tartalmaztak...de ennek megintcsak semmi köze nincsen a modern APFSDS-nél lévő szegmentált felépítéshez

• Tetszik
Reactions: dudi and Bleroka
S

speziale

Guest
Mire? Hogy a Leopard 2-nek nincs 1000-1300mm-es HEAT elleni védelme?Ez tény, csak az ék páncélosok azok amik egy Kornetet megfognak szemből.

Ezek akkora átütésű rakéták, hogy ERA vagy aktív védelmi rendszerek nélkül pusztán NERA-ra építve nem vagy csak nagyon nehezen lehet ellenük védekezni. Egész egyszerűen nincsenek csodák a földön, egy 1000mm átütésű HEAT ATGM ellen közel 1000 mm valós fizikai vastagságú NERA kell. Ennyi még épphogy elfér egy modern harckocsi homlokpáncélján, de több már nem.

hát a svédek nem értenek veled egyet...az L2A5 proto ugyanis a svéd tenderen a torony felületének 70%-án védett volt 1600mm HEAT ellen!!
meglepő ez? hát ha azt nézem, hogy az ékpáncéllal együtt a páncél LOS értéke 1500mm akkor nem annyira